Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Op 1 december is op 92 jarige leeftijd de bekende  paardenliefhebber en horeca-ondernemer Driekus Vonk overleden. Vonk was een all-round paardenman. Hij had brede belangstelling voor zowel rijpaarden als tuigpaarden. Met name in de tuigpaardenwereld oogstte hij memorabele successen.

Vonk exploiteerde in de jaren ’80 op de Lingehoeve in Ochten een zeer modern K.I. dekstation waar zowel rijpaard- als tuigpaardhengsten ter dekking stonden. Eén van zijn medewerkers was destijds Jan van Manen die nu met zijn broers in Ede zijn eigen hengstenhouderij runt. Rijpaardhengsten als Symfony, Darwin, Falco en Volckmar stonden er ter dekking maar ook een keur aan tuigpaardhengsten zoals Ureterp, Droomwals, Waterman, Farao, Vulcano en Patijn. Ook investeerde Driekus in nieuw bloed: hij importeerde namelijk de American Saddlebred Hollands Goldenboy.

Keuringsman
Driekus Vonk was ook zeer succesvol met zijn tuigpaarden op de nationale keuring. In 1976 stond zijn schitterde schimmel Onorca (v.Elymas) als driejarige op kop op de UTV. Om nog zo’n memorabel succes te noemen: in 1989 gingen drie zwarte merries van Driekus op kop op de UTV. Dat waren  Erina, Ernastraum, (beide van zijn hengst Waterman) en derde stond de Rex H-dochter Elza van Vonk. Ook liet hij concourspaarden uitbrengen zoals zijn Cambridge Cole-merrie Stormy, die in handen van Appie Miggelenbrink bijzonder succesvol was.

Vriend
nspecteur tuigpaarden Viggon van Beest was eigenlijk zijn hele leven bevriend met Driekus Vonk en ging heel vaak met hem op stap om paarden te kijken of te kopen. “Driekus was een man met een zeer scherp oog en een kritische blik. Hij kon het goede in een paard zien. Hij was ook een scherpe handelaar, maar als hij een paard echt wilde hebben dan kwam dat er. Driekus was niet een man van veel woorden maar kon in een paar woorden wel veel zeggen. Ik weet nog wel dat hij destijds eens per jaar een fokkersavond organiseerde bij de Goudreinet voor de klanten van zijn hengstenhouderij. Driekus heeft ongetwijfeld veel betekend voor de paardenwereld en zeker voor de tuigpaardfokkers.”  

Gehuldigd
Driekus bleef tot op hoge leeftijd de paardensport volgen. In 2013 werd hij op de Fokdag in Terschuur nog gehuldigd als Paardensportman van Midden Nederland. Het KWPN wenst de nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

(DB voor KWPN, foto Jacob Melissen)

€121,30 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners