Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Interview is geplaatst in het Hoefslag Magazine nummer 15.

“ Ik zet in op samenwerking”
Andries van Daalen deed jarenlang ervaring op in het bedrijfsleven, daarnaast zette hij zich in voor de paardensector. Sinds 2017 is hij voorzitter van het Algemeen Bestuur van het KWPN. Wat zijn de geheimen van deze bestuurder, ondernemer en paardenliefhebber?

Wie is Andries van Daalen?
Leeftijd: 65 jaar
Woonplaats: Dalfsen
Functie: Voorzitter Algemeen

Bestuur KWPN
De fokkerijpassie van Andries van Daalen vindt zijn oorsprong bij zijn grootvader. “Hij was actief in de fokkerij van Shetlandpony’s, mijn ouders fokten later Welsh pony’s. Mijn vader zag op een dag een vacature voor een secretaris bij het Nederlands Shetlandpony Stamboek. Ik was toen zestien jaar, maar mijn vader vond dat ik dat wel kon doen. Zo is het ontstaan. Later ben ik voorzitter geworden van KWPN regio Flevoland, regio Overijssel en nu van het Algemeen Bestuur. In mijn loopbaan ben ik directeur geweest bij Wehkamp, waar ik onder meer verantwoordelijk was voor de bouw van een nieuw distributiecentrum in Zwolle. Toen dat klaar was, ben ik gestopt met werken en heb ik verschillende zaken opgepakt, zoals het voorzitterschap bij het KWPN en het ondernemersfonds Stichting Zwolle Fonds. Het mooie aan de fokkerij vind ik de emotie die ermee verbonden is. Mensen kunnen genieten van een mooi paard, er zit passie in. Ik ben ook speaker op paardensportevenementen, bijvoorbeeld op Jumping Amsterdam. Als je ziet hoe mensen daarvan kunnen genieten, dan zie je zoveel passie, dat is ongelofelijk. Bij een stamboek als het KWPN gaat het niet alleen om emotie, maar ook om rationele aspecten. We moeten de paarden afzetten en we moeten er de sport mee beoefenen. Dat zorgt voor een prachtige combinatie van op een rationeel en emotionele manier naar paarden kijken.”

Samenwerken
“Het KWPN is het grootste sportpaardenstamboek ter wereld en we vinden dat het KWPN ook het beste stamboek ter wereld is. Het is fijn om daar bij te horen. We hebben 35 mensen in dienst, op kantoor en in de stallen. In de coronatijd zie je dat het kantoor-personeel aanbiedt om op stal te werken, ook daar zit weer heel veel passie. Het is nu geen makkelijke tijd om een stamboek te runnen, we hebben veel videovergaderingen met bijvoorbeeld de Sectorraad Paarden en de Koepel Fokkerij, we moeten ervoor zorgen dat de export weer op gang komt, merries geïnsemineerd worden en veulens gechipt kunnen worden. Als ik dan naar ons bestuur kijk, hebben we een bestuur waar een super verstandhouding is. Die verstandhouding is heel belangrijk, want je moet het samen doen. Dat is ook de koers die het KWPN inzet binnen de vereniging; met de fokkerscafé’s zijn we daarmee begonnen. We willen onze leden betrekken bij het beleid, dat is wat mij betreft te lang niet gebeurd. Met de fokkerscafé’s zijn we het land in getrokken en hebben we iedereen laten meepraten. Daar hebben we veel lering uit getrokken en we hebben veel ideeën kunnen uitvoeren. We doen hier ook echt wat mee, het brengt ons veel en het brengt ons dichter bij de leden. Het KWPN is een vereniging waar je als lid inspraak hebt, dat onderscheidt ons van andere stamboeken. Zeker in deze wereld waar zoveel passie en emotie mee gemoeid zijn, redden we het niet als we het niet samen doen. Daar ben ik van overtuigd.”

Het gehele interview is gepubliceerd in het Hoefslag Magazine nummer 15 en is hier te bestellen.

Bron: Hoefslag

€121,30 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners