Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Host Charlotte Dekker nodigde vanochtend Hoofd Fokkerijzaken Ralph van Venrooij en fokkerijraadslid Anniek de Wit uit voor een studiogesprek ‘Vraag maar raak’ over de Fokkerijraad Dressuur. Leden konden vooraf vragen insturen, die door Ralph en Anniek werden beantwoord.

De Fokkerijraad is een belangrijk adviesorgaan voor de Ledenraad en het Algemeen Bestuur wat betreft fokkerijbeleid. “De Fokkerijraad adviseert het bestuur op foktechnische zaken”, aldus Ralph. “Dat kan actueel zijn, maar dat kunnen ook zaken zijn die vanuit de achterban worden ingebracht.” Anniek maakt deel uit van de werkgroep dressuur, aangezien de Fokkerijraad in twee groepen is verdeeld. “Ik denk dat het goed is dat de leden kennis met ons maken en weten wie er in de Fokkerijraad zitten”, vertelt ze. “Wij hebben thuis altijd op kleinschalig niveau gefokt, ik heb een bedrijfskundige achtergrond en ik geef les in het onderwijs. Ik ben dus dagelijks bezig met de toekomst en met mensen. Daar zijn we in de Fokkerijraad ook mee bezig, met de toekomst van onze fokkerij en met onze fokkers.”

Onderwerpen
Anniek is afgevaardigde vanuit de regio, waar veel meningen worden samengebracht. “Zo veel mensen, zo veel meningen en dat maakt het juist zo mooi. Twee keer per jaar hebben we een ledenvergadering, daar koppelen we de besluiten vanuit de Fokkerijraad terug en vragen we naar de mening van onze fokkers. Daar komen mooie discussies uit voort, waar we een conclusie uit trekken. Die nemen we mee terug naar de Fokkerijraad. Ieder jaar kijken we wat de actuele onderwerpen zijn, de merrie- en hengstenselectie komen altijd terug. Afgelopen jaar is het keuringsseizoen anders verlopen door de coronacrisis, daar zijn positieve dingen naar voren gekomen, maar ook dingen die we liever niet weer zien. We doen een onderzoek naar biomechanica en kijken hoe fokkers dat straks kunnen toepassen om hun fokkerij vooruit te helpen. Daarnaast staat het karakter altijd op de agenda. Afgelopen verrichting zijn er werkwillige hengsten goedgekeurd, maar het blijft een belangrijk onderwerp dat we goed monitoren. Een ander onderwerp wat momenteel speelt zijn de weke delen, we horen veel over deze problematiek en er is wellicht een erfelijke factor. We kijken hoe we deze data binnen krijgen, zodat we onderzoek kunnen doen naar dit onderwerp.”

Predicaatstelsel
Er komen wat vragen over het huidige predicaatstelsel. Door nieuwe technieken, zoals embryotransplantatie of ICSI, zijn er merries met een groot aantal nakomelingen die daardoor sneller prestatie of preferent kunnen worden. “Een merrie met meer nakomelingen, heeft meer kans”, begint Ralph. “Daarom is het belangrijk om te kijken naar de verhoudingen, dat wordt op dit moment niet meegewogen. In de verwachtingswaarde van een merrie, zie je dit overigens wel terug. We zijn in gesprek of wijzigingen moeten plaatsvinden in het predicaatstelsel.” Een lid stelt tevens een vraag over de puntentelling van het prestatiepredicaat, het ZZ-licht maakt immers sinds enkele jaren deel uit van de landelijke sport en niet meer van de subtop. “De puntentelling blijft hetzelfde”, legt Ralph uit. “ZZ-licht is een niveau en het niveau van deze prestatie is niet veranderd. Op dit moment krijgt een merrie met een nakomeling in het Z1 of Z2 één punt, ZZ-Licht tot Grand Prix levert twee punten op en een nakomeling die Grand Prix loopt krijgt drie punten. Er zit dus al een differentiatie in, maar we bespreken zeker hoe we dit het beste kunnen laten aansluiten bij de huidige wensen. We moeten opletten dat we de drempel voor fokkers niet te hoog maken, we willen de kleinere fokkers niet benadelen en de investering in een sportpaard is heel hoog.”

Voor meer informatie en het programma over de KWPN Hengstenkeuring bezoekt u de speciale pagina.

MvE voor KWPN - Foto: Dirk Caremans

€121,30 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners