Rijpaard (springen en dressuur)


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Vandaag wordt de finale van de landenwedstrijd voor de dressuurruiters in Tokio verreden. In de Grand Prix Special starten de landen in omgekeerde volgorde van de kwalificatie. In de Grand Prix Special gaan 24 combinaties van start. Van de 24 paarden zijn er 12 KWPN gefokt of erkend. 

Gio
Regerend OS-winnares Charlotte Dujardin gaf in haar tweede proef met Gio in Tokio weliswaar een constant beeld, maar er slopen wel wat meer oneffenheden in ten opzichte van haar eerste proef. Toch een hele mooie persoonlijke score van 77.23. Hiermee hielp ze haar team, Groot-Brittanië mooi aan een bronzen medaille. De wissels om de twee gingen goed, maar in de eners zat een foutje. Wel hele fraaie appuyementen en een mooie piaffe/passage, ook op de laatste lijn. Tussen alle grootramige en donkere paarden valt de niet al te grote en compacte Gio iedere keer weer op. De vosruin is gefokt door H.J. de Jong en Ad Valk. De Apache-zoon komt uit elitemerrie Zenzi (v.Tango). Zij is ook de moeder van Enzos Armani. Het Grand Prix-paard waarmee Jill Huybregts zeer succesvol was.

Glock's Total US
Nadat alle eerste twee ruiters van de deelnemende landen gereden hadden, volgde een pauze van een ongeveer een uur. Hierin werd het tussenklassement officieel opgemaakt en dat was bepalend voor de startvolgorde van de laatste combinatie voor ieder land. In de derde en laatste groep verscheen per land de combinatie met de hoogste score in de baan. Voor Nederland was dat Edward Gal met zijn Glock’s Total US. Ruiter en paard overtroffen zichzelf in deze proef, wat een expressie en ijver toonde de zwarte hengst. Hij begon al met een fraaie uitgestrekte draf. In de verzamelde galop kon Edward simpelweg zijn hand naar voren steken en bleef Total US fijn doorlopen. Hij maakte een gretige, maar ook ontspannen indruk. De verhevenheid in de passage was van grote klasse. Prachtige appuyementen ook. Jammer van het hapertje na de piaffe en passage op de laatste lijn. Maar zonder meer klasse gereden. De score bedroeg 7479. Glock’s Total US (Totilas x Sir Donnerhall) is pas negen jaar en gefokt bij stoeterij Lewitz. Hij maakte al een goede indruk als driejarige reservekampioen bij de hengstentest, was als vierjarige winnaar van de halve finale van de PAVO Cup en de Subli Cup, als vijfjarige was reservewinnaar van de PAVO Cup. 

Elegance
Opnieuw een lichtvoetig en harmonieus optreden van Elegance met Beatriz Ferrer-Salat in het zadel. Deze zoon van Negro liet een goede uitgestrekte stap zien. Passageren en piafferen gaat hem net als zijn vader heel makkelijk af. Hij heeft in beweging veel veer. Heel plezierig om naar te kijken. Beatriz heeft met verschillende paarden al meegedaan op de Olympische Spelen. Elegance heeft als moeder elitemerrie Reina (pref prest sport v.Monaco). Zij liep zelf op Lichte Tour-niveau. Volle broer van Elegance, Nick is eveneens gefokt bij Gert Jan van Olst en lijkt het nieuwe toekomstpaard voor Beatriz.

Suppenkasper


Steffen Peters heeft een alleskunner aan zijn Suppenkasper. Opvallend hoe deze extra large zoon van Spielberg kan verruimen en verzamelen. De grote bruine ruin liet een hele constante aanleuning zien en in de passage steeds een mooi ritme. Daarbij stapte de gehoorzame en werkwillige ruin heel goed en liet een fijne piaffe zien. Gedurende de hele proef gaf hij een heel plezierig beeld. Opnieuw een proef zonder noemenswaardige fouten en dit leverde het Amerikaanse team tot nu toe 2558.5 op. Hiermee doen ze zeker nog mee voor een medaille. Suppenkasper komt uit Upanoeska (keur IBOP-dres van Krack C). Hij is geboren onder de naam Danny Boy bij Frans van der Poel uit Haps. Vorig jaar kreeg hij de titel USDF Grand Prix Horse of the Year.

Everdale
Ook Charlotte Fry heeft met Everdale haar tweede proef in Tokio inmiddels al achter de rug. De KWPN-goedgekeurde zoon van Lord Leatherdale beschikt over een heel fraai silhouet en liet veel expressie in zijn galoppade zien. De piaffe en passage waren sterk en met afdruk. De series wissels om de één en de twee waren foutloos en mooi gesprongen. Charlotte was heel tevreden over de verrichting van haar paard, beloonde hem na de proef uitbundig en met losse teugels. Tegelijkertijd schrok Everdale en sprong weg, zo belandde de Engelse amazone alsnog bijna in het Olympische zand. Charlotte zette de score voor Groot-Brittanië op 2528.5 Everdale maakt momenteel zijn verwachtingen helemaal waar: hij werd verrichtingskampioen in 2012 en won overtuigend de Pavo Cup een jaar later. Everdale werd gefokt door wijlen Piet Kluytmans uit elitemerrie Aliska K (Negro x El Corona). 

GLOCK's Dream Boy


Je merkte bijna bij alle combinaties tijdens hun eerste proef op de OS dat ze wat in hun ritme moesten komen, dat was ook het geval bij Hans Peter Minderhoud met Glock’s Dream Boy. Vandaag liet de zwarte hengst duidelijk meer rust en ontspanning zien. Hij liet een hele fijne uitgestrekte stap zien en zijn galoppade was heel sterk. De zoon van Vivaldi zette een serie vlekkeloze eners neer en ruim scharende appuyementen. Zijn laatste uitgestrekte draf was er een uit het boekje. In de piaffe zou hij soms iets meer afdruk mogen vertonen. Met nog één starter te gaan zette Hans Peter de score voor het NL-team op 2512.0. Dream Boy heeft als moeder de elite prestatiemerrie Resia (Ferro x Balzflug). De hengst is gefokt bij Tim Coomans. Als zesjarige eindigde hij tijdens het WK Jonge Dressuurpaarden in Verden op de derde plaats, goed voor een bronzen medaille dus.

Buriël KH
Juliëtte Ramel en Buriël KH lieten in deze proef zowel harmonie als expressie zien. Zijn goede verzamelde stap en ritmische piaffe leverden mooie punten op. De zoon van Osmium toonde tevens een progressieve verruiming in de galop. De eerste pirouette was wat te groot. De piaffe en passage op de laatste lijn waren uit het boekje. De teller voor het Zweedse team bleef staan op 2491.0 . Buriël KH is gefokt bij de familie Bakker in Oterleek. Op jonge leeftijd viel hij al op in de dressuurring. In 2016 mocht hij met Juliëtte ook naar de OS in Rio de Janeiro. Als moeder staat op papier Ronja KH (v.Krack C). Naast moeder van Buriël KH is zij ook de moeder van het Grand Prix-paard Azurro. Overigens is Juliëtte een zus van Antonia Ramel, die eerder in de baan verscheen met Brother de Jeu.

En Vogue


Drukten bij het eerste optreden een rommelige piaffe en een fout in de reeks galopchangementen de score, deze keer zette de voor Groot-Brittanië uitkomende Carl Hester een nagenoeg vlekkeloze en vloeiende proef neer met En Vogue (v.Jazz). De grote ruin liet steeds een smakelijke aanleuning en een attent orenspel zien. Fijne passages en beide pirouettes mooi in ritme. Correct gesprongen wissels maakten de proef af. Na de laatste piaffe viel En Voque in stap, maar de uitstekende proef leverde voor het Engelse team een score op van 2577.5 waarmee ze voorlopig op een tweede plaats staan. Het hele Engelse team rijdt overigens op KWPN-paarden! En Vogue komt uit Nicarla (elite prestatie sport(dr) v.Contango). De twaalfjarige ruin is gefokt bij de overleden Adriaan van de Goor in Herpen.

Blue Hors Zack
Nanna Skodberg-Merald verscheen voor Denemarken in de arena met Zack. De opvallend ruim bewegende bruine hengst liet steeds een fraai silhouet zien. Hij passageerde voor mooie punten. Dit gold ook voor een fijne serie wissels om de pas. Jammer genoeg was hij af en toe wat onrustig in zijn mond en dat verstoorde het beeld. Toch een goede proef die de score van het landenteam op 2441.5 zette. Daarmee staan ze voorlopig nog in de topdrie. Zack is voor meerdere stamboeken goedgekeurd en erkend, waaronder het KWPN. Hij is een zoon van Rousseau en komt uit Orona (ster pref prest IBOP-drs van Jazz). Zack is gefokt bij Bas Wilschut en werd in 2007 in Den Bosch de kampioen van de KWPN-hengstenkeuring.


Go Legend
Marlies van kwam duidelijk meer tevreden uit de ring dan na haar eerste proef. Met Go Legend nam ze met haar rit van vandaag sportief revanche. Ze begon al met een progressief gereden eerste uitgestrekte draf. In de appuyementen schaarde de zwarte ruin royaal. De passages hadden veel uitdrukking en de uitgestrekte stap was ruim en ontstannen. Voor de critici: twee kleine haperingen in de piaffe. De score voor Nederland bedraagt na het optreden van dit duo nu 2342.5. Go Legend (v.Totilas) is gefokt bij stal Wittenberg uit Litchy (elite, preferent, prestatie, sport(dr) v.Ferro). Litchy staat tevens te boek als de moeder van de KWPN-goedgekeurde hengsten Zizi Top en Painted Black, waarvan de laatste met Morgan Barbançon Mestre meedeed in 2012 op de Olympische Spelen in Londen.

Brother de Jeu
Voor de Zweedse Antonia Ramel verliep de proef met haar Brother de Jeu iets minder fijn. Na een sterk begin met een goede uitgestrekte draf, waarbij de zwarte ruin veel lossigheid liet zien en een ruime en ontspannen stap, mocht de passage met wat meer afdruk worden getoond. In de piaffe kwam Brother de Jeu helaas fors in verzet en omhoog. Daarmee viel de Olympische droom van deze amazone in duigen. De teamscore kwam na haar verrichting op 2219.0. Brother de Jeu is gefokt bij Emmy de Jeu. De zoon van Voice komt uit de preferente prestatie elitemerrie O.Esther (v.Jazz). Zij staat tevens als moeder te boek van de Grand Prix-dressuurpaarden Asther de Jeu en Esther SVN.

Fendi T
De spits van deze wedstrijd werd afgebeten door Severo Jurado Lopez. Hij verscheen in de ring met de KWPN’er Fendi T. In de eerste proef afgelopen zaterdag ging het duo nog wat behoudend, maar in de proef vandaag had de Spaanse ruiter zijn vosruin er beter aanstaan. Met een fijn orenspel voerde Fendi T verzamelingen en verruimingen mooi uit. Met eveneens goed doorgesprongen pirouettes en gemarkeerde piaffes. Alleen bij de laatste piaffe zat een storende hakkel in het begin. Zijn bijdrage zette de teamscore op 2308.0. Fendi T is een zoon van Negro en werd in het verleden in de Lichte Tour uitgebracht doorCharlotte Fry. Hij is gefokt bij W.H.J. Timmers en C.G.C.M. Awater uit de preferente stermerrie Sursela (v.Lester).

Startlijst
In groep 3, waarvan de starttijd nu nog niet bekend is, zijn de KWPN’ers Gio, Elegance en GLOCK’s Total US ingedeeld.

Meer informatie over de KWPN'ers tijdens de Olympische Spelen is te vinden op deze overzichtspagina.

Bekijk hier de startlijst.

GJ voor KWPN

Foto's: Dirk Caremans

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid