Rijpaard (springen en dressuur)


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

23-24 augustus 2022

Locatie: Goshen, Indiana, Elkhart Co. Fairgrounds 

Gastheer: Wim Cazemier

KWPN Juryleden: Viggon van Beest & Lammert Tel

De eerste KWPN-NA Keuring van 2022 werd afgelopen dinsdag en woensdag georganiseerd op de Elkhart Co. Fairgrounds in Goshen, Indiana. Vanwege COVID-beperkingen was dit de eerste KWPN-NA-Keuring sinds 2019.

Hoewel de kwantiteit niet groot was, was de kwaliteit hoog! In combinatie met de perfecte omstandigheden op de locatie, het mooie weer en de geweldige gastvrijheid was dit een zeer geslaagde Keuring.

VEULENS

In totaal streden zes veulens (twee VB en vier Reg. B) om de Kampioenstitel. De algehele kwaliteit was zeer indrukwekkend en alle veulens werden beloond met een eerste premie.  Vergeleken met de merrieveulens in Nederland dit jaar waren vijf van de zes van Nationaal Kampioenschapsniveau. 

Het merrieveulen Skye Rose C (Melody Acres My-Quest x Jay-Rose Keur IBOP van Plain's Liberator Keur), gefokt en in eigendom van Wim Cazemier uit Indiana, werd kampioen van de Reg.  B merrieveulens.

Skye Rose C is goed ontwikkeld en past goed in het gewenste tuigpaard type.  Ze is verfijnd, heeft een geweldige hals met een goede verticale positie, sterke verbindingen, een mooie schoft en zeer lange benen van zeer goede kwaliteit.

Ze draaft met veel expressie, heeft een geweldig front en toont zeer veel afdruk, houding en achterbeengebruik.  Haar voorbeen zou net wat meer actie mogen hebben.

De tweede plaats in deze klasse was voor Show Time CM (Hightanium x Anna Keur van Manno Pref), van Cumberland Mountain EQ.  Vergeleken met de kampioen was ze nagenoeg van gelijke kwaliteit maar ze mocht in het gebruik van haar achterbenen iets meer kracht tonen.

Op de derde plaats kwam Sassy Rox C (Melody Acres My-Quest x Jo Roxanne R.M.A. Elite IBOP van Colonist), gefokt en in eigendom van Lester A. Graber en Wim Cazemier.

De vierde plaats was voor Stiletto (Hermanus x Fleur Reg. B v. Zimone VSH), van Martin M. Schmucker.

Stetson (Graaf Kelly x Jonkerina Stb van Jonker), in eigendom van Cumberland Mountain EQ en gefokt door Justin Bontrager, werd kampioen van de VB-veulens.  Net als Skye Rose C is hij goed ontwikkeld en past hij goed in het rechthoeksmodel.  Hij is verfijnd en zijn zeer mooie hals is verticaal gepositioneerd.  Zijn connecties zijn sterk en zijn been werk is licht.

In draf toonde hij veel front en goed gebruik van zijn voorbeen, gecombineerd met een goede afdruk, houding en goede achterhand.

Tweede werd Sabrina (Hermanus x Angel Keur IBOP v. Jonker), in eigendom van Steven Graber.  Ze is gemiddeld ontwikkeld, heeft een mooi tuigtype en een mooi hoofd.  Haar bovenlijn is sterk en haar beenkwaliteit is correct en licht.  Ze draaft heel vrolijk met een mooi front, zeer goede balans, goede afdruk en goede voorbeenactie.

DRIEJARIGE merrie stamboekkeuring

Slechts één driejarige Register A-merrie werd in deze klasse voorgesteld.  Orpha (Intign x Zilka VKeur van Patijn Pref), in eigendom van Amos R.S.  Schwartz.  Ze is opgenomen in het stamboek.

 VIERJARIGE en OUDER merries stamboekkeuring

In deze klasse werden vijf merries gepresenteerd.  Twee daarvan werden Ster, één was Sterwaardig en zal Ster worden als ze voldoet aan de aanvullende prestatie- en veterinaire eisen.  Een andere merrie werd stamboek en één werd niet geaccepteerd voor het stamboek.

De hoogst scorende merrie was de vierjarige Nicki (Hermanus x Harmony v. Crescendo HBC), in eigendom van Steven Graber.  Nicki heeft een geweldig tuigtype met veel uitstraling. Haar front met goede verticale hals richting is zeer mooi en haar schouder en schoft zijn indrukwekkend.  Haar achterbeen is sabelbenig qua stand maar ze heeft een zeer goede beenkwaliteit.  In draf toont ze een indrukwekkend front, veel techniek, balans, houding en een mooi zweefmoment met goede actie in de voorbenen.  Ze buigt haar gewrichten goed en gebruikt haar achterbenen krachtig.  Ze werd Ster en werd aan het einde van de keuring uitgenodigd voor het algemeen kampioenschap.

De tweede plaats was voor de vijfjarige Mijona (Hermanus x Dijona Ster van Patijn Pref), in eigendom van Martin Schmucker en John Graber.  Ze heeft een mooi, sterk, goed aangesloten, rechthoekig tuigpaard type met veel verfijning en expressie.  Haar hoofd is mooi en ze heeft een verticale hals richting met een goede schoft en een lange schouder. In draf toont ze een geweldig front en goede voorbeenactie.  Haar afdruk en houding zijn goed maar haar achterbeen zou verder onder haar lichaam gebracht kunnen worden.  Ze werd beloond met Ster. 

Fleur (Reg. B) (Zimone VSH x Nikita Keur van Renovo Pref), bleek Sterwaardig te zijn.  Deze twaalfjarige merrie is zeer goed geconserveerd en heeft een mooi tuig typische bouw met een mooie verticale hals gecombineerd met een mooi hoofd.  Ze draaft op een zeer aansprekende manier.

 STER EN KEUR merries aan de hand

 In deze klasse werden vier kwaliteitsmerries voorgesteld en één werd uitgenodigd voor het algemeen kampioenschap.

 De bekende en zeer goed bewaarde vijftienjarige Charisma Keur Preferent (Vaandrager HBC x Kind Lady Stb van Fortissimo). van Douwe Plantinga uit Mount Vernon Texas, liet zien dat ze nog steeds een echt indrukwekkend tuigpaard is.  Als een echte ‘happy athlete’ en op overtuigende wijze werd ze uitgenodigd voor het algemeen kampioenschap.

De tweede plaats was voor de zeer verfijnde Lillian Ster (Vaandrager x Gentana Keur IBOP v. Cizandro Pref), in eigendom van Glen Yoder.  In exterieur en beweging was ze zoals altijd overtuigend.

 IBOP

Vier merries begonnen aan de Alternatieve IBOP, die twee keer gereden moest worden, en één van hen slaagde. Dit was Mijona, zoals eerder vermeld in 'Stamboekkeuring voor merries': zij slaagde gemakkelijk voor haar IBOP's.  Ze heeft veel uitstraling en is altijd bereid om te presteren.  Ze scoorde 76 punten in haar eerste IBOP en zelfs 81 punten in haar tweede IBOP. Zo werd ze op zeer overtuigende wijze Keur.

Sinds dit jaar kunnen paarden tijdens de IBOP punten behalen voor het Sportpredicaat.  Daarom werd Mijona beloond met zestien Sportpunten.  Later die dag behaalde ze nog negen punten in de Fine Harness Cup.

 ALGEMEEN KAMPIOEN in de hand

 Nicki en Charisma streden om het algemeen kampioenschap.  De jeugd werd dit keer verkozen boven ervaring, dus Nicki werd de trotse winnaar.

 HENGSTEN voor dek licentie

 Twee hengsten werden lineair gescoord en uitgenodigd voor de alternatieve IBOP op de eerste dag, en de reguliere IBOP op de tweede dag.  Na evaluatie van hun exterieur, bewegingen en pedigree, zullen beide hengsten worden ‘gelicensed’ bij het KWNP-NA, mits ze voldoen aan de veterinaire vereisten.

 Melody Acres My-Quest (Nel-Mar Hummer x Hans Lamoi van Jonker) heeft een uitstekend tuigtype met een zeer lange verticaal gepositioneerde nek.  Zijn fundament is modern en hij is echt indrukwekkend met veel hengstenuitstraling.  In draf toont hij veel expressie met een uitstekend front en een geweldige voorbeenactie gecombineerd met een zeer goede afdruk en houding.

Nova Zembla (Idol x Scodessa Keur Pref Sport IBOP v. Nando) is een sterke hengst, die heel goed in het tuigtype past met een geweldige verticaal geplaatste hals.  

Zijn schouder en schoft zijn goed ontwikkeld en zijn fundament is van kwaliteit.  Over het algemeen zou hij wat meer jeugd kunnen hebben. In draf laat hij altijd blij zien dat hij bereid is om te presteren, op een echte tuigpaardmanier.  Zijn front is erg mooi met een zeer goede voorbeenactie.  Zijn balans en afdruk zijn zeer goed.  Het gebruik van zijn achterhand is voldoende.

 NEDERLANDSE HARNAS SHOW VERENIGING FIJNE HARNAS CUP – MERRIES EN HENGSTEN

Op beide dagen werd er door zowel hengsten als merries een Fine Harness Cup gereden. Alle deelnemers waren erg enthousiast en stonden te popelen om te presteren.  Ook reeds goedgekeurde hengsten en oudere sport paarden konden sportpredikaatpunten behalen, dus dat zorgde voor nog meer concurrentie.

 Op de eerste dag deden vijf merries mee.  Dijona Ster (Patijn Pref x Jidono Keur Pref van Renovo pref), in eigendom van Enos E.R. Schwartz, won met een mooi front en goede actie.  Jay-Rose keur eindigde als tweede.

 Op de tweede dag deden er zes merries mee en Mijona, als vers aangewezen Keur merrie, won haar klasse op een zeer fraaie manier.  Het leek alsof ze nooit zou stoppen met draven!  Net als op de eerste dag behaalde Jay-Rose keur de tweede plaats.

De hoeveelheid deelnemers in de Fine Harness Cup  voor hengsten was niet groot, maar de kwaliteit was indrukwekkend.  Het was een geweldig weerzien met twee KWPN-goedgekeurde hengsten en er werd luid geapplaudisseerd door het enthousiaste publiek in en rond de arena.

Beide dagen was Hiro-T (Cizandro Pref x Darona Ster van Manno Pref), in eigendom van Hiro-T Partnership, de winnaar.  Delviro HBC (Vulcano x Kelvira Keur Pref Sport van Waterman Pref), in eigendom van Stephen Zook, werd tweede.

 Hiro-T is een echt showpaard en zijn front is werkelijk uitmuntend.  Het is bijna onmogelijk om een ​​betere halspositie te hebben dan hij liet zien!  Ook maakte hij indruk op ons met zijn geweldige afdruk, voorbeen- en achterbeenactie.

Delviro HBC is altijd bereid om te presteren en liet zich op een geweldige manier zien.  Hij weet zich nog steeds als een echt tuigpaard te presenteren.

Met dank aan onze sponsor van de Fine Harness cup, de Dutch Harness Show Association en de gulle donatie van de dekens alsook Wim Cazemier Equine Centre voor de mooie halsters voor elke kampioen.

We willen ook alle eigenaren van harte feliciteren en in het bijzonder Martin M. Schmucker die werd uitgeroepen tot Harness Horseman of the Year.  Een welverdiende onderscheiding voor iemand die een grote bijdrage levert aan de Tuigpaard fokkerij in Noord-Amerika!

Foto: Melody Acres My-Quest. 

Bron: KWPN-NA

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid