Rijpaard (springen en dressuur)


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De tweede KWPN-NA Keuring van 2022 werd afgelopen vrijdag en zaterdag georganiseerd bij Rocky Ridge Stables in Honeybrook, Pennsylvania. De goed georganiseerde en zeer gastvrije keuring werd onder zonnige en warme omstandigheden op een fraaie locatie gehouden. De kwantiteit was ook op deze keuring niet heel groot waarbij de gemiddelde kwaliteit wel wat lager was dan in Goshen, Indiana.

26-27 augustus 2022

Locatie: Honeybrook, Pennsylvania  

Gastheer: Rocky Ridge Stables

KWPN Juryleden: Viggon van Beest & Lammert Tel

Veulens

In totaal streden tien veulens (acht Vb, één Reg. A en één Reg. B.) om de kampioenstitel. De kwaliteit was wisselend van voldoende tot goed waarbij acht veulens een eerste premie ontvingen en twee veulens een tweede premie. Drie veulens werden uiteindelijk uitgenodigd voor de finale. Het merrieveulen Sallianne (Globetrotter Sport x Erianne Elite van Vaandrager) gefokt en in eigendom van Ben Fisher Jr. uit Manheim (PA) werd kampioene van de veulens. Sallianne is goed ontwikkeld, staat goed in het tuigpaardtype en beschikt over ras en uitstraling. Ze heeft een aansprekend front en sterke verbindingen waarbij haar voorbeen opvallend ver vooraan haar romp staat. Daarnaast beschikt zo over een zeer goed ontwikkelde schoft en een harde beenkwaliteit waarbij haar achterbeen wel wat lang is. Ze draaft op een zeer tuigtypische en krachtige manier met veel front, actie, zweefmoment en souplesse. Ze vertrekt telkens goed vanuit het achterbeen waarbij ze ook over schakelvermogen beschikt.

Plaats twee was voor merrieveulen Saralonda (Atleet Keur x Alonda Ster Pref. van Talos) gefokt en in eigendom van Raymond Stoltzfus uit Morgantown (PA). Saralonda is een tuigtypisch veulen met ras, front en een mooi hoofd. Ze staat goed in het rechthoeksmodel, heeft sterke verbindingen en een correct en hard fundament. In draf beschikt ze over een fraai front, een zeer goed voorbeengebruik en een goed zweefmoment. Om het de winnares nog moeilijker te maken zou ze nog iets meer buiging en kracht in het achterbeen mogen tonen. Als derde eindigde Sergeant THS (Jaleet x Fieke Keur van Baanbreker HBC) die eveneens gefokt en in eigendom is van Raymond Stoltzfus uit Morgantown (PA). Sergeant THS is een normaal ontwikkeld tuigtypisch hengstveulen met veel ras en front. Ook hij beschikt over sterke verbindingen met een zeer goed ontwikkelde schoft en een hard fundament. In draf toonde hij ruim voldoende front met een goed zweefmoment en een goede balans. Het voorbeen wordt ver weggezet maar zou nog even wat meer actie mogen hebben.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tweejarige merrie

De enige tweejarige merrie die werd aangeboden ontving een eerste premie en werd uitgenodigd voor het Algemene Kampioenschap. Pidane (Globetrotter Sport x Didane Ster van Manno Pref) gefokt en in eigendom van Jesse Ray Miller uit Paradise (PA) is een tuigtypische merrie die over veel ras, hardheid en een aansprekend front beschikt waarbij ze nog even meer bespierd en rek in haar lichaam mocht hebben. Ze presenteert zich vrij en blij waarbij het beeld opvallend mooi is. Ze heeft een goed zweefmoment en een goede balans die ze combineert met voldoende actie en kracht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Driejarige en oudere merries voor stamboekopname en/of Ster en driejarige hengst voor Ster

Eén driejarige Vb-merries, één driejarige ADHHA-geregistreerde merrie,  één vierjarige Vb-merrie en één driejarige Vb-hengst werden aangeboden voor de stamboekopname en/of Sterverklaring waarbij de driejarige Vb-  merrie en de driejarige ADHHA-geregistreerde merrie Ster konden worden verklaard. Op kop werd de vosmerrie Miss Donder-T (Hiro-T x Triple H. Sonia van Dondersteen) gefokt en in eigendom van Leroy K. Fisher uit Ronks (PA) geplaatst. Deze jeugdige rassige merrie staat goed in het tuigpaardtype en rechthoeksmodel en is mooi in verhouding gebouwd. Ze beschikt over een mooi front met een mooi hoofd en een zeer goed ontwikkelde schoft- en schouderpartij. Daarnaast heeft ze een kwaliteitsvol fundament en een mooie bovenlijn. Als we echt kritisch zijn zouden haar lendenen nog iets  sterker aangesloten mogen zijn. Haar lichtvoetige draf kenmerkt zich door een mooi front, veel zweefmoment, techniek met veel takt en balans en ruim voldoende actie in het voorbeen. Het achterbeen wordt telkens goed ondergebracht maar ze zou nog net even meer mogen schakelen. Miss Donder-T werd uitgenodigd voor het Algemene Kampioenschap later op de dag. Als tweede mocht Onda (Waldemar x Alonda Ster Pref. van Talos), die gefokt en in eigendom is van Raymond Stoltzfus uit Morgantown (PA), opstellen. Onda is een sterke en goed bespierde tuigtypische merrie die haar hals er goed op heeft staan maar iets meer jeugd zou mogen hebben. Ze beschikt over een goede schoft- en schouderpartij en haar fundament is hard waarbij ze opvallend goede voeten heeft. In draf treedt ze blij op met een mooi front en toont daarbij kracht en een goede balans. Haar voorbeengebruik heeft een goede actie maar zou nog wat verder weggezet mogen worden en haar achterbeen gebruik is ruim voldoende.

Ster & Keur merries aan de hand

In deze rubriek werden vier merries voorgesteld waarvan het kopnummer werd uitgenodigd voor het Algemene Kampioenschap. De sterke en tuigtypisch bewegende kampioene van de driejarigen enkele jaren geleden wist ook dit keer weer te overtuigen. Kiralonda Keur (Globetrotter Sport x Alonda Ster Pref. van Talos) gefokt en in eigendom van Raymond Stoltzfus uit Morgantown (PA) maakt er altijd een show van. Alhoewel ze in overconditie verkeerde weet ze nooit van ophouden en ging ze met veel front, blijheid en allure door de baan. Het was geen verrassing dat zij werd uitgenodigd voor het Algemene Kampioenschap. Vervolgens werden Lamone Ster, Idalburga Keur en Edaperty Keur opgesteld.

Alternatieve IBOP

Twee merries begonnen aan de Alternatieve IBOP die net als in Nederland twee keer gereden dient te worden. Eén van hen slaagde en dat was de eerder genoemde Miss Donder-T (Hiro-T x Triple H. Sonia van Dondersteen) gefokt en in eigendom van Leroy K. Fisher uit Ronks (PA).  De merrie weet rondom aan te spreken en werd beloond met 75,5 en 76,5 punten waardoor ze Keur kon worden verklaard. Merries, hengsten en ruinen die 75 punten of meer voor de IBOP behalen kunnen punten behalen voor het predicaat Sport. Miss Donder-T kon 15 punten bijschrijven en als 50 punten behaald kan ze Sport worden verklaard.

Algemeen kampioenschap aan de hand

De tweejarige Pidane en de Keurmerries Miss Donder-T en Kiralonda streden aan het einde van de tweede keuringsdag om het Algemene Kampioenschap. Kersverse Keurmerrie Miss Donder-T bleek hierin de meest complete merrie en ging er na een mooie finale uiteindelijk met het kampioenschap vandoor.

Hengsten voor deklicentie

De hengst Nedaperty (Globetrotter Sport x Edaperty Keur van Unieko Keur) gefokt door Ivan K. Fisher uit Narvon (PA) en in eigendom van Rocky Ridge Stables uit Narvon (PA) en Ben Fisher Jr. uit Manheim (PA)   werd op de eerste keuringsdag lineair gescoord en uitgenodigd voor de Alternatieve IBOP. Daarna werd hij uitgenodigd voor de Reguliere IBOP op de tweede dag. Na evaluatie van zijn exterieur, bewegingen en afstamming kon deze hengst helaas niet worden gelicensed. Alhoewel de hengst, die overigens zeer vakkundig door Aaron Jay Fisher werd voorgesteld, qua bouw en beweging zeker aansprekend is zou hij toch nog even tuigtypischer op mogen treden.

Young Drivers Class

De Young Drivers Class kende drie deelnemers waarbij de Young Drivers werden vergezeld door een volwassen rijder.

Het enthousiasme voor deze rubriek was binnen en buiten de baan werkelijk fantastisch waarbij het opvalt dat óók de jeugd in Amerika lyrisch is over onze unieke tuigpaarden !

Ondanks de jonge leeftijd van de rijders werden de paarden stuk voor stuk goed voorgesteld en de winst was voor de goedgekeurde KWPN-hengst Globetrotter Sport, gevolgd door de Keurmerrie Genderose (Aron HBC x Venderose Keur van Roy M) gefokt door A.P.van Doorn uit Soest en in eigendom van Rocky Ridge Stables uit Narvon (PA) en de Reg. B merrie Magnalidee (Finale x Tidee Ster van Jonker) gefokt door en in eigendom van William Duffy uit Ashby (MA).

Fine Harness Cups merries

Op beide dagen werden er voor merries Fine Harness Cups verreden.In de aangespannen rubrieken zijn, net als bij de IBOP, punten voor het Sportpredicaat te behalen en dat zorgt voor een extra stimulans. Het is altijd prachtig om de sfeer en het enthousiasme van de rijders en het aanwezige publiek mee te maken. Op de eerste dag deden vier merries mee. Het was de scherpe en actievolle tuigtypische Keurmerrie Jemarine (Ditisem x Ballerina Keur Pref. Sport van Vaandrager) gefokt bij J.T. Seinen uit Punthorst en in eigendom van Rocky Ridge Stables uit Narvon (PA) die de winst behaalde en hiermee ook als eerste merrie in Amerika het Sportpredicaat verdiende. De winst werd haar zeker niet cadeau gegeven want ze versloeg pas na het overrijden de eerder genoemde Keurmerrie Kiralonda. Op de tweede dag traden dezelfde vier merries wederom aan en werd er van ‘stuivertje’ gewisseld. Tijdens het overrijden wist de sterke tuigtypische en temperamentvolle Kiralonda de winst te pakken en werd Jemarina als tweede opgesteld. Vergeleken met de eerste wedstrijd was het tempo van Kiralonda nu wat langzamer waardoor haar talent nog beter uit de verf kwam. Beide merries behaalden door hun goede prestaties een mooi aantal punten voor het Sportpredicaat.

Fine Harness Cups hengsten

De eerste Fine Harness Cup voor hengsten was een prachtig weerzien met een aantal naar Amerika geëxporteerde goedgekeurde KWPN-hengsten. Atleet Keur (Patijn Pref. X Sintia Ster van Waterman Pref.) in eigendom van William Duffy uit Ashby (MA), Globetrotter (Cizandro Pref. x Lilonka Ster Pref. van Harold) in eigendom van Rocky Ridge Stables uit Narvon (PA) en de reeds twintigjarige maar goed bewaard gebleven Vaandrager HBC (Manno pref. x Himone Keur Pref. van Renovo Pref.) in eigendom van Ammon P. Stoltzfus uit Narvon (PA) gingen met elkaar de strijd aan. Na een spannende wedstrijd waarbij Atleet Keur en Globetrotter over hebben gereden werd Atleet Keur de winnaar. Hij toonde zich daarbij zoals we hem kennen; Zeer tuigtypisch met veel font, lichaamshouding, een hoog grijpend voorbeengebruik en een sterk onderbrengend achterbeen. Globetrotter presteerde ook goed maar moest in lichaamshouding en achterbeengebruik toegeven op de winnaar. Naast Atleet Keur, Globetrotter Sport en Vaandrager HBC nam Nedaperty een dag later tijdens de tweede Fine Harness Cup ook deel en ook nu werd er tussen de eerste twee hengsten overgereden. Onder luid applaus werd Globetrotter ditmaal als eerste opgesteld. Hij showde zich heel actievol met een mooi front en een groot zweefmoment. Atleet Keur, die ditmaal wat foutjes maakte, werd eervol als tweede opgesteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron en foto: KWPN-NA

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid