Rijpaard (springen en dressuur)


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Met meer dan 450 aanmeldingen was de KWPN-NA Keuring Tour van 2022 de grootste die het KWPN-NA ooit heeft gehad. Bart Henstra, Arie Hamoen, Marian Dorresteijn en Floor Dröge vlogen naar de US en bezochten in totaal 19 locaties in Amerika en Canada. Alle fokrichtingen, dressuur, springen, hunters, Gelders en tuigpaarden, werden goed vertegenwoordigd.

Het KWPN-NA is de dochterorganisatie van het KWPN, die in Noord-Amerika het fokprogramma van het KWPN uitvoert. In de USA en Canada worden jaarlijks diverse keuringen georganiseerd. Tijdens deze keuringen worden veulens en oudere paarden beoordeeld voor stamboekopname en de IBOP, met ook competities voor jonge dressuur-, spring-, tuig- en hunterpaarden. 

Dressuurmerries
Over de gehele Noord-Amerikaanse keuringtour worden de paarden geplaatst in één klassement. Bij de dressuurmerries ging de kampioenstitel naar Maebria DG (Totilas uit Famebria DG elite IBOP-dres van Idocus). “Maebria is een merrie die goed in het rechthoekmodel staat, lange benen heeft en bergop gebouwd is. Haar bovenlijn zou wat sterker kunnen zijn qua bespiering. In beweging is ze een elegant en getalenteerd paard met veel bergopwaartse drang. Haar stap is actief en krachtig met veel bodemdekking. Haar draf is indrukwekkend; bergop met houding en veel schoudervrijheid. Ze heeft een goede ruimte en de galop is een hoogtepunt met een echt goede techniek, veel zelfhouding en bergopwaarts.” De reserve titel ging naar Makanabria DG (Rock Forever uit Gamebria DG elite sport-dres IBOP-dres van Belissimo M). “Makanabria is een zeer moderne merrie, ze is een elegant paard met een goed type en een prachtig hoofd. Ze heeft veel expressie en haar lichaam is goed in verhouding. Haar stap heeft een zeer goede overstap en is altijd in het ritme. Ze heeft een goed lichaamsgebruik. De draf is lichtvoetig en heeft een geweldige zelfhouding. Haar galop is bergop en in balans, maar ze zou het achterbeen wat meer kunnen buigen voor nog hogere punten.” Beide merries zijn gefokt en in eigendom van DG Bar Breeders, Inc. uit Hanford CA USA.

Dressuurhengsten en -ruinen
De titel bij de hengsten en ruinen ging naar New Adventure DG (Don Schufro uit Wenke van Blue Hors Zack, fokker Oak Hill Ranch of Folsom uit LA USA). “De stap heeft veel ruimte en is ontspannen, maar zou meer activiteit kunnen hebben. De draf heeft een goed ritme en balans. Hij heeft meer vering nodig en wat tijd om meer kracht te krijgen. Hij heeft een mooie bergopwaartse galop met veel souplesse.” De vierjarige hengst Nick of Diamond (GLOCK’s Toto Jr. uit Diamant Héroique stb-ext D-OC van Johnson, fokker B. Lichtendahl uit Almelo) pakte de reservetitel. “Deze hengst heeft een goed bespierd en correct gebouwd dressuurtype. Hij heeft voldoende lengte en een goed gevormde croupe. Hij toont een ruime stap met veel rek, goede beentechniek, expressief gebruik van het voorbeen, souplesse en een goed dragend achterbeen. Zijn ruime galop heeft een zeer goede techniek en draagkracht.”

Dressuurveulens
De titel bij de dressuurveulens kwam uiteindelijk op naam te staan van Sultan DG (Koning DG uit Julea KS ster D-OC van Charmeur, fokker DG Bar Breeders, Inc. uit Hanford CA USA). “Een goed ontwikkeld en lang gelijnd hengstveulen met zeer goede verbindingen en verhoudingen. Hij heeft een uitstekend type en kwaliteit in het fundament. Hij beweegt bergopwaarts met veel buiging en techniek. Hij doet dit ronde na ronde, met zeer goede overgangen.” De Secret-dochter Sensational Dream (uit Kandyvrouwe ster D-OC van GLOCK’s Toto Jr.) van de Canadream Farm behaalde de reservetitel. “Dit merrieveulen is een erg expressief, modern en langgelijnd type veulen. Ze heeft een goed gevormde en bespierde nek. Ze laat een goede stap zien, een draf met veel souplesse en schakelvermogen, veel zweefmoment met een expressief gebruik van het voorbeen en een krachtig achterbeen. Ze heeft een erg goede galop, zeer krachtig, dragend en atletisch”.

Jaarlingen dressuur
Bij de dressuur jaarlingen ging de Noord-Amerikaanse titel naar de Koning DG-zoon Rockefeller HF (uit Valeska DG elite sport-dres pref van Krack C, fokker Ingrid Hamar uit Visalia CA USA). “Zeer goed ontwikkeld en lang gelijnd veulen met een goede voorkant. Het hoofd is iets lang. Goede vorm van de croupe en een sterk en goed ontwikkeld fundament. Hij heeft een goede stap met veel activiteit en een duidelijk ritme. De draf is lichtvoetig, elegant en met een goede beentechniek. De galop heeft veel balans en is bodemdekkend met kracht en expressie.” De reservetitel was voor Rhea DG (Koning DG uit Julea KS ster D-OC van Charmeur, fokker DG Bar Breeders, Inc. uit Hanford CA USA). “Een mooie uitstraling, ze heeft de ontwikkeling die ze hoort te hebben. Een goed gevormde voorhand met een lange schouder en goede bovenlijn. De achterbenen zijn een beetje recht. Haar stap is soepel met een goede bodemdekking. De draf is zeer lichtvoetig, met goede overgangen en schoudervrijheid. De galop is soepel, maar zou iets meer kracht kunnen hebben.

Twenters dressuur
Primabria DG (L Primo DG uit Bolimbria DG ster D-OC van Sandro Hit, fokker DG Bar Breeders, Inc. uit Hanford CA USA) behaalde de titel bij de dressuur twenters. “Een elegant dressuurtype merrieveulen. Lang gelijnd en bergop, ze heeft goede verbindingen, een mooie voorhand en een lange hamstring. De stap is ruim, maar zou een beetje actiever kunnen zijn. Ze draaft met veel zelfhouding en begint te draven vanuit een actief achterbeen. Het voorbeen heeft een goede techniek met veel schoudervrijheid. De galop heeft techniek, cadans en is actief. Een compleet dressuurpaard!” De reservetitel was voor Phyre RR (Negro uit Hypatia FFF van Cunningham, fok/ger Laurie Gamble uit Howell MI USA). “Dit is een lang gelijnde, goed ontwikkelde en goed bespierde merrie. Ze is soepel in haar lichaamsgebruik, met veel schoudervrijheid. Haar draf en galop zijn erg goed, krachtig met een goed dragend achterbeen.”

Springpaarden
Bij de springmerries ging Limelight SPF (Arezzo VDL uit Ushina ster van Orame, fok/ger Tracy Geller van Six Pound Farm uit Suffolk, VA USA) er met de titel vandoor. “Deze merrie is een typisch springpaard. Ze heeft plezier in het springen, is erg gretig op de sprong en komt hoog over de sprong.” Olivia PH (Toronto uit Chantilly II TSH van Catch Cardo TSH, fok/ger Douwe Plantinga van Pleasant Hill Farms LLC uit Mount Vernon, TX USA) en Nala CMH (Douglas uit Chablis CWF van Calloway CWF, fok/ger Karen Banister van White Harvest Farm uit Brighton, CO USA) gaan met een gelijkspel samen met de reserve titel naar huis. “De driejarige Olivia PH heeft een lang gelijnd en elegant type. Ze heeft een verfijnd, goed lichaam en een wat hellende croupe. Haar galop heeft veel balans en is actief. Ze heeft een erg snelle en krachtige afzet, goede techniek en is erg atletisch in haar lichaamsgebruik en vermogen.” “Nala CMH is een goed ontwikkeld, goed bespierde merrie met een goed lichaam. Ze is wat zwaar, maar correct gebouwd. Ze heeft een krachtige galop en een erg snelle en krachtige afzet. Ze is erg gretig en voorzichtig en toont een goede techniek en bascule.” 

Springveulens
De Carrera VDL-zoon Sampson VF (uit Notorious VF ster van Messenger VF, fok/ger Ellicia Edgar van Valleyfield Farm in Parkland County, AB CAN) mag zich Noord-Amerikaans kampioen noemen bij de springveulens. “Dit hengstveulen is lang gelijnd en elegant. Hij is goed in verhouding met een goede bovenlijn en croupe. Hij beweegt lichtvoetig, met een soepele draf en goed gebalanceerde galop met een goed lichaamsgebruik.” Met een gelijke score mogen Satisfaction HMS (Diarado uit Eclipse SCF elite van Balou du Rouet, fok/ger Amanda Lorinc van Harpeth Meadow Stables uit Nashville, TN USA) en Sic Vita Est KG (Halifax van het Kluizebos uit Hakuna Matata KG van Ulandro, fok/ger Kathryn Shearer uit Ocala, FL USA) zich reservekampioen noemen. “Satisfaction HMS is een goed bespierd hengstveulen met goede verhoudingen, dat iets langgelijnder zou mogen zijn. Hij is atletisch met een veel souplesse in de galop en met een goede balans en kracht.” “Sic Vita Est KG is een jong veulen, maar correct gebouwd, goed in verhouding, goed gespierd en met een goede bovenlijn. De draf heeft een goede ruimte en is soepel en de galop heeft veel balans, is krachtig en heeft een goede ruimte.”

Jaarlingen springen
Rock Star SCF (Tangelo vd Zuuthoeve uit Knock Out SCF D-OC van Diamant de Semilly, fok/ger Dr. Carlos & Karin Jimenez van Sporting Chance Farm uit Coatesville, PS USA) nam de titel bij de spring jaarlingen mee naar huis. “Dit hengstveulen is goed ontwikkeld en lang gelijnd. Hij heeft een mooie uitdrukking en een zeer sterke galop.” De Quidam Blue-zoon Ravel Bolero (uit Vavasour van Vaultair, fok/ger Mackenzie Neola Buchan uit Parkland County, AB CAN) werd reserve kampioen.

Twenters springen
De Messenger VF-dochter Penelope VF (uit Bini-Balou ster sport-spr van Balou du Rouet, fok/ger Ellicia edgar van Valleyfield Farm in Parkland County, AB CAN) werd Noord-Amerikaans kampioen van de spring twenters. “Deze jonge merrie is goed ontwikkeld, vertoont een goed gevormde en bespierde nek, ze is enigszins week in de rug, maar heeft correcte benen met een goed gebruik van het achterbeen en een actieve en krachtige galop.” De reservetitel ging naar Positano (Omano BC van Giulia van Judgement ISF, fok/ger Katie Moriarty van On Course Riding Academy in Lafayette, NJ USA). “Dit is een goed ontwikkeld, goed bespierd hengstveulen met een wat zware hoofdhaldverbinding, een goede bovenlijn met hoge schoft en correcte benen. Hij heeft een krachtige galop met een goede ruimte en balans.”

Hunters
Bij de hunters werden slechts twee paarden voorgesteld. De titel ging uiteindelijk naar Noteworthy SC (Sir Gregory uit Darva van Rousseau, fokker Sheila Armstrong van Stone Creek Sport Horses in Red Oak, TX USA). “Deze merrie is goed ontwikkeld, een elegant type. Ze heeft een expressieve, goed gevormde hals en een goede bovenlijn. Ze toont een galop met veel balans, springt met voldoende ruimte en voorbeentechniek, maar zou iets meer kunnen basculeren.” Olympic Jill (Olympic Jac BC uit Judgement ISF, fok/ger Katie Moriarty van On Course Riding Academy in Lafayette, NJ USA) werd de reserve kampioen.

Hunterveulens
Van de drie veulens die meededen aan het hunter kampioenschap, werd Sunday Shoes (Prototype uit Harmonious Elinor van Sir Sinclair, fok/ger Tommie Lynn Russell uit Darlington, MD USA) de uiteindelijke kampioen. Sazerac MFF (Carambole uit Nefertiti MFF D-OC van Bliss MF, fok/ger Morgan Kennedy van Mane of Fire Farm uit Campbell, TX USA) won de reservetitel.

Hunter jaarlingen
Ripley’s Rendezvous (Carrasca Z uit Golden Nip xx van Formal Gold xx, fok/ger Molly-Mae Mackenzie uit Williston, FL USA) werd de kampioen bij de hunter jaarlingen. “Elegant met een goed type. Een goed gevormde en expressieve hals, met een goede bovenlijn en lange schoft. In beweging zien we een ruime stap met veel souplesse, ook een draf met veel ruimte en souplesse en vlak gebruik van het voorbeen. De galop was in balans met voldoende lichaamsgebruik, maar kon meer ruimte laten zien.” De reservetitel was voor Regenbogen TF (Toronto uit Freda van Odin, fokker Linda Schklar van Woodmont Farm uit Versailles, KY USA). 

Hunter twenters
De overtuigende kampioen bij de twenters was Pangaea (Uno Don Diego uit Willow van Consul, fokker Ruth Ann Kershaw of Indigo Farm Sport Horses uit Oley, PA USA). “Een merrieveulen met veel expressie en een prachtig type. Ze heeft een goede bovenlijn. In beweging is ze lichtvoetig met veel bodemdekking, maar ze zou iets meer souplesse kunnen tonen.” De reservekampioen werd Poevai (Contester II uit Venezia van Rubinstein, fokker Deborah P. Harrison uit CA USA).

Gelderse paarden
Bij de Gelderse paarden was de deelname iets lager. In totaal werden er vijf Gelderse paarden gekeurd. De Zion – JC-dochter Freedom (uit Brilliante van Flemmingh, fokker Kanoe Durdan Godby van Godby Farms uit Sisters, OR USA) werd de uiteindelijke kampioen bij de merries. “Een lang gelijnd, goed gelders type. Freedom is goed bespierd met een iets zware bouw. De stap kan wat ruimer, maar ze toont een zeer krachtige draf met goede knieactie en ruimte en een krachtige galop met goede ruimte.” Milena Dream (Negro uit Exclusive STR ster PROK D-OC van Wynton, fokker MJ Proulx van Canadream Farm in Dunvegan, ON CAN) werd reservekampioen. “Milena Dream is een goed gelders type; zwaar gespierd met een lange goed gevormde nek. Haar croupe is wat vlak en lang. Ze toont een krachtige draf, met veel ruimte. Haar galop vertoont voldoende ruimte, maar kan meer dragend zijn.” Bij de hengsten en ruinen behaalde Max V BRB (Edmundo uit Fenna V van Koss, fokker M.T.W. van der Velden uit Nederland) de titel. “Deze hengst heeft een goed gelders type. Hij zou wat langer gelijnd kunnen zijn, maar heeft een goed gespierde nek en een goede bovenlijn. Hij heeft een actieve stap, de draf toont een goede expressie en knieactie met veel balans en kracht. Zijn galop heeft een goede ruimte en voldoende balans. Bij het springen is hij gewillig en voorwaarts met een snelle afsprong, goede techniek in de benen, maar hij zou meer bascule kunnen laten zien.”

Gelderse veulens
De kampioen bij de Gelderse veulens werd Sebastian B (Gaudi uit Incredible Babe J&S elite IBOP-dres van Cizandro, fokker Joseph L. Schwartz uit Grabill, IN USA). “Sebastian B is lang gelijnd met een goed gespierde nek, een goede bovenlijn en over het algemeen een goed gelders type. Hij is krachtig, met een goede ruimte, goede kniebeweging en veel schoudervrijheid.”

Gelderse jaarlingen
De Gelderse jaarlingen kenden een erg overtuigende winnaar. Red One (Gaudi uit Incredible Babe J&S elite IBOP-tp van Cizandro, fokker Joseph L. Schwartz uit Grabill, IN USA) werd de kampioen. “Hij is erg goed ontwikkeld, lang gelijnd, goed bespierd en heeft een erg goed gelders type. Red One maakte indruk met zijn erg krachtige en soepele beweging, erg goede knieactie, veel ruimte en een goed gebalanceerde, ruime en krachtige galop.” De reserve titel was voor een andere Gaudi-zoon Russell C (uit Limone van Colonist, fokker Wim Cazemier van Cazemier Equine from Spencerville, IN USA).

Gelderse twenters
Het kampioenschap bij de Gelderse twenters kende maar één deelnemer, maar dat was niet de minste. Met maar liefst 90 punten mag de voshengst Pharoah DG (Koning DG uit Janda keur IBOP-gp van Parcival, fokker DG Bar Breeders, Inc. uit Hanford, CA USA) zich de overtuigende kampioen noemen. “Een zeer goed Gelders type hengst. Hij heeft een sterk lichaam met een zeer goed gevormde nek die erg gespierd is. De lendenen zijn sterk. Hij heeft goed ontwikkelde en goed gevormde benen. De stap is krachtig. In de draf heeft hij de snelheid niet nodig om de opwaartse tendens vast te houden. Hij heeft een hele goede bewegingstechniek met veel kracht. Zijn galop is krachten met veel souplesse en sprong. Een echte showboy!”x

Tuigmerries
De vierjarige Nicki (Hermanus uit Harmony van Crescendo HBC, fokker Marvin Schmucker uit Grabill, IN USA) werd kampioen bij de tuigpaardmerries. "Nicki heeft een geweldig tuigtype met veel uitstraling. Haar front met goede verticale halsrichting is zeer mooi en haar schouder en schoft zijn indrukwekkend. Haar achterbeen is sabelbenig qua stand, maar ze heeft een zeer goede beenkwaliteit. In draf toont ze een indrukwekkend front, veel techniek, balans, houding en een mooi zweefmoment met goede actie in de voorbenen. Ze buigt haar gewrichten goed en gebruikt haar achterbenen krachtig." De merrie Fleur (Zimone VSH uit Nikita J keur van Renovo, fokker Clarke & Karen Vesty van Vesty Show Horses in LaGrange, IN USA) en Miss Donder-T (Hiro T uit Triple H. Sonia van Dondersteen W, fok/ger Leroy K. Fisher van Waterway Stables LLC in Ronks, PA USA) werden gedeeld reservekampioen. 

Tuigpaardhengsten en -ruinen
Bij de hengsten en ruinen ging de Noord-Amerikaanse titel naar Melody Acres My-Quest (Nel-Mar Hummer uit Hans Lamoi van Jonker, fokker Freeman Helmuth uit Topeka, IN USA). "De hengst Melody Acres My-Quest heeft een uitstekend tuigtype met een zeer lange verticaal gepositioneerde nek. Zijn fundament is modern en hij is echt indrukwekkend met veel hengstenuitstraling. In draf toont hij veel expressie met een uitstekend front en een geweldige voorbeenactie gecombineerd met een zeer goede afdruk en houding." De reservetitel ging hier naar Nova Zembla (Idol uit Scodessa keur IBOP-tuig pref van Nando, fokker E. Kruiswijk uit Nederland). "Deze hengst is sterk en past heel goed in het tuigtype met een geweldige verticaal geplaatste hals. Zijn schouder en schoft zijn goed ontwikkeld en zijn fundament heeft kwaliteit. Over het algemeen zou hij wat meer jeugd kunnen uitstralen. In draf laat hij altijd blij zien dat hij bereid is om te preseteren, op een echte tuigpaardmanier. Zijn front is erg mooi met een zeer goede voorbeenactie. Zijn balans en afdruk zijn zeer goed. Het gebruik van zijn achterhand is voldoende."

Tuig twenters
Bij de tweejarige tuigers deed slechts één paard een gooi naar het kampioenschap. Hier werd Pidane (Globetrotter uit Didane ster van Manno, fok/ger Jesse Ray Miller uit Paradise, PA USA) kampioen. 

Tuigpaardveulens
Bij de tuigpaardveulens werd Stetson (Graaf Kelly x Jonkerina Stb van Jonker), in eigendom van Cumberland Mountain EQ en gefokt door Justin Bontrager) uitgeroepen tot kampioen. "Een goed ontwikkeld veulen die goed in het rechthoeksmodel past. Hij is verfijnd en zijn zeer mooie hals is verticaal gepositioneerd. Zijn verbindingen zijn sterk en zijn beenwerk is licht. In draf toonde hij veel front en een goed gebruik van zijn voorbeen, gecombineerd met een goede afdruk, houding en goede achterhand." De reservetitel ging naar Sallianne (Globetrotter uit Erianne M elite van Vaandrager HBC, fok/ger Ben Fisher Jr. of Tri-Springs Acres uit Manheim, PA USA). "Sallianne is een goed ontwikkeld veulen, met een goed tuigertype en heeft veel uitstraling. Ze heeft een aansprekend front en sterke verbindingen waarbij haar voorbeen ver voor haar romp ligt. Daarnaast heeft ze een zeer goed ontwikkelde schoft en sterk beenwek, waarbij haar achterbeen wat lang is. Ze draaft op een zeer tuigerachtige en krachtige manier met veel front, actie, zweefmoment en souplesse. Ze start altijd goed vanaf het achterbeen en heeft ook het vermogen om makkelijk van tempo te wisselen."

IBOP dressuur
Met 87 punten zette de Totilas-dochter Maebria DG de beste IBOP-score neer bij de dressuurpaarden. Deze merrie behaalde ook al de kampioenstitel bij de stamboekopname voor dressuurmerries. Met een score van 86,5 punten eindigde de reservekampioen bij de stamboekopname voor dressuurmerries, Makanabria DG, op een tweede plek.

IBOP springen
De beste score bij de IBOP voor springpaarden ging naar de Arezzo VDL-dochter Limelight SPF. Nadat deze merrie ook al de kampioenstitel meenam bij de stamboekopname voor dressuurmerries, behaalde ze een score van 83 punten in de IBOP.  Met 82 punten was de tweede score voor Kachouiada Bloom (Quality Time uit Feather Bloom van Mr. Blue, fokker Bloomington Farm of Maxville, ON CAN). “Kachouiada Bloom is een zeer werkwillige merrie die voorzichtig is met een goed overzicht over de sprong. Ze laat een galop zien met veel ruimte en balans, met een goede techniek en bascule over de sprong.”

IBOP hunters
Riverman ISF-zoon Just Sailing behaalde met 84 punten de beste score in de IBOP voor hunters. Met 80,5 punten ging de tweede plaats naar zijn zusje de Florianus II-dochter Maiden Voyage. Beide paarden komen uit de Consul-merrie Bon Voyage en zijn in eigendom van de fokker Katie Moriarty van On Course Riding Academy in Lafayette, NJ USA.

IBOP Gelderse paarden
De Edmundo-zoon Max V BRB, die ook al de titel bij de stamboekopname voor Gelderse hengsten en ruinen mee naar huis nam, behaalde met 75 punten de beste IBOP voor Gelderse paarden.

IBOP Tuigpaarden
Ook de beste IBOP-score was voor Melody Acres My-Quest. Met 79,25 punten zette de hengst de hoogste score neer. Met 78,5 punten pakte Mijona (Hermanus uit Dijona ster van Patijn, fok/ger Martin Schmucker en John Graber uit New Haven, IN USA) de tweede plaats. "Mijona heeft een mooi, sterk, goed aangesloten, rechthoekig tuigpaardtype met veel verfijning en expressie. Haar hoofd is mooi en ze heeft een verticale halsrichting met een geode schoft en een lange schouder. In draf toont ze een geweldig front en goede voorbeenactie. Haar afdruk en houding zijn goed, maar haar achterbeen zou verder onder haar lichaam gebracht kunnen worden."

DGB Cup
Tijdens het Noord-Amerikaanse keuringsseizoen wordt tevens de DGB Cup voor drie tot achtjarige dressuurpaarden verreden. Bij de driejarigen was Omega DG (Gaudi uit Indea KS elite sport-dres IBOP-dres van Charmeur, fokker DG Bar Breeders, Inc. uit CA USA) de beste met een score van 79 punten. “Een leuk paard en een vriendelijke presentatie. Vandaag was de stap niet consisten, soms miste hij het ritme. De draf heeft een goed ritme en heeft een constante zelfhouding. De galop heeft veel balans en bodemdekking.” Met 77,5 punten werd Orlando DG (Gaudi uit Veralinda keur van Numero Uno, fokker DG Bar Breeders, Inc. uit CA USA) reservekampioen. “Dit paard is elegant en heeft veel jeugd. Het was een gehoorzame test. De stap is goed met veel bodemdekking en ritme. De draf heeft een goed ritme en het voorbeen heeft veel ruimte. De galop heeft een goede bodemdekking en souplesse. Het paard moet nog een beetje aan kracht winnen.”

DGB Cup vierjarigen
De kampioenstitel bij de vierjarigen ging naar de Glock’s Toto Jr.-zoon Nick of Diamond die een score van 83,5 punten behaalde. De reservetitel ging naar de kampioen van de stamboekopname voor dressuurhengsten en -ruinen, New Adventure DG, met een score van 81 punten.

DBG Cup vijf- en zesjarigen
De IBOP-toppers Maebria DG en Makanabria DG gingen er ook in de DGB Cup voor vijf- en zesjarige dressuurpaarden weer met de kampioenstitel en reservetitel vandoor. Maebria DG behaalde een score van 87 punten en Makanabria DG mocht een score van 86,5 punten noteren.

DBG Cup zeven- en achtjarigen
Met 87,5 punten was de beste overall score voor de Prix St. Geroges-merrie Juliette D’Rosa (Ampère uit Zen Rosa elite pref van Farrington, fok/ger Sonnenberg Farm LLC uit Sherwoord, OR USA). “Dit is een zeer getalenteerde merrie! Ze heeft een ongelooflijke draf, heel bergop en atletisch, met een zeer expressief voorbeen en een krachtige, actieve galop. Ze is lang gelijnd met een goede houding en kan makkelijk verzamelen.” Met 78,5 punten ging de reservetitel naar Kiamenta DG (Bordeaux uit Biementa CL elite van Painted Black, fokker DG Bar Breeders, Inc. uit Hanford, CA USA). “Een merrie met een mooie presentatie en werkwilligheid. In de proef was de staf duidelijk een beetje gehaast en kon meer bodemdekking hebben. De draf toont souplesse, maar zou in de zijgangen meer zelfhouding kunnen behouden. De galop is lichtvoetig met een goede bodemdekking. De verbinding met de mond zou stabieler kunnen zijn.”

GES Cup
Ook de GES Cup voor drie tot achtjarige springpaarden wordt verreden tijdens het Noord-Amerikaanse keuringsseizoen. Bij de driejarigen ging de kampioenstitel naar de Toronto-dochter Olivia PH met een score van 85 punten. De reservetitel was voor Ophelia VF (Contefino uit Nec Plus Ultra MGC Leuze van Darco, fok/ger Ellicia Edgar van Valleyfield Farm in Parkland County, AB CAN). “Ophelia is correct gebouwd, voldoende ontwikkeld en lang gelijnd. Over de sprong is ze gretig met snelle reflexen en heel voorzichtig in de afsprong.”

GES Cup vierjarigen
De reservekampioen bij de stamboekopname, Nala CMH, wist de beste score bij de vierjarige springpaarden neer te zetten. Met 87 punten mag deze merrie de kampioenstitel mee naar huis nemen. De reservetitel is voor Nuri JHL (Contendro I uit Chablis CWF van Calloway CWF, fok/ger Jason en Heather Sarno van Broomfield, CO USA) met 80 punten. “Deze ruin is atletisch, met snelle reflexen en veel bereik.”

GES Cup vijf- t/m achtjarigen
Bij de vijf- tot en met achtjarige springpaarden gaat de kampioen Limelight SPF er ook met de titel in de GES Cup vandoor. Met 83 punten was de Arezzo VDL-dochter de beste. Magnolia (Crespo VDL uit Phlawless van Pablo, fokker Alisa Lask uit Argyle, TX USA) werd met 79 punten de reserve kampioen. “Magnolia is een correct springpaard. Ze zou langer gelijnd kunnen zijn, maar ze is goed gespierd. Ze laat zien dat ze goed opgeleid is; een solide presentatie met gemakkelijke galopwisselingen, een snelle afsprong, voldoende bascule en veel bereik over de sprong.”

Fine Harness Cup hengsten
De hoeveelheid deelnemers in de Fine Harness Cup voor hengsten was niet groot, maar de kwaliteit was indrukwekkend. Het was een geweldig weerzien met twee KWPN-goedgekeurde hengsten en er werd luid geapplaudisseerd door het enthousiaste publiek in en rond de arena. Beide dagen was Hiro-T (Cizandro uit Darona ster van Manno, fokker W.A. Toonen uit Nederland) de winnaar. "Hiro-T is een echt showpaard en zijn front is werkelijk uitmuntend. Het is bijna onmogelijk om een betere halspositie te hebben dan hij liet zien. Ook maakte hij indruk met zijn geweldige afdruk, voorbeen- en achterbeenactie." Delviro HBC (Vulcano uit Kelvira keur pref sport-tuig van Waterman, fokker H. Meyering uit Nederland) pakte de reservetitel. "Delviro HBC is altijd bereid om te presteren en liet zich op een geweldige manier zien. Hij weet zich nog steeds als een echt tuigpaard te presenteren."

Fine Harness Cup merries
Op de eerste dag deden vijf merries mee. Dijona (Patijn uit Jidono keur pref van Renovo) won met een mooi front en goede actie. Jay-Rose (Plain's Liberator uit Wieke V keur pref prest van Manno, fok/ger Wim Cazemier uit Spencerville, IN USA) werd tweede. Op de tweede dag deden er zes merries mee en Mijona, als vers aangewezen keurmerrie, won haar klasse op een zeer fraaie manier. "Het leek alsof ze nooit zou stoppen met draven." Net als op de eerste dag behaalde Jay-Rose de tweede plaats. 

Bekijk de uitslagen top 10 van alle rubrieken

Tekst: KWPN
Foto Pharoah DG: Tamara with the Camera

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid