OS Parijs: Flambeau's lange weg naar het olympisch stadion in Parijs
Het Belgische dressuurteam heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt, een van deze Belgische topdressuurpaarden is de aangewezen Flambeau van Larissa Pauluis. Gisteren schitterde dit paard in het Olympische stadion, maar dat bleek geen gemakkelijke weg. Wij spraken na afloop met Larissa Pauluis én Jose van Eijkelenburg, de fokker van deze Olympiër.
Zijn Franse naam verwijst naar zijn vader Ampère, Flambeau staat voor fakkel en dus voor energie. “Ik probeerde vaak in de naam een link te leggen met de betreffende vader”, legt zijn fokker José van Eijkelenburg uit Oisterwijk uit. Ze kan Flambeau als veulen nog goed voor de geest halen. “Flambeau was een fijn veulen, een heel gemakkelijk veulen. Hij was niet overdreven hengst, zag er goed uit, misschien wat beknopt, niet heel groot en hij kon goed lopen. Nadat hij twee jaar in de opfok heeft gestaan, hebben we hem met een kennis bekeken en naar huis gehaald. Vervolgens werd Flambeau getraind voor de KWPN Stallion Show. Dat is allemaal gelukt, hij werd aangewezen en vervolgens hebben we hem in de KWPN Select Sale verkocht.” Het was toen 2013, inmiddels zijn wel elf jaar verder en is de voor meerdere stamboeken goedgekeurde Flambeau, gecastreerd.
Geen springpaard
Hij vertrok via Duitsland naar Zweden. “Daar heeft hij ook gedekt, er lopen nakomelingen van hem in Zweden. Ik volgde hem toen, maar kreeg de indruk dat het met rijden niet heel erg lukte. Ze hebben hem ook als springpaard geprobeerd, uiteindelijk werd hij door de man van Larissa Pauluis gekocht.” De zoon van Ampère is gefokt uit de Zeoliet-dochter Lakarla. Deze merrie heeft zichzelf bewezen in het Z2-dressuur. Zij bracht maar liefst dertien nakomelingen, naast Flambeau ook de ZZ-Zwaar-geklasseerde Rahwinde (v.Welt Hit II) en nog eens vier Z-dressuur geklasseerde paarden. “De moeder van Flambeau, Lakarla hebben wij ook zelf gefokt. Wij hadden een jaarlingmerrie van Cocktail aangeschaft, Harla. Deze merrie heeft ZZ-Licht gelopen en zeven veulens gegeven. Lakarla was haar eerste veulen.” Harla bracht daarnaast ook het Grand Prix-paard Nasty Boy (v.May Sherif) van Esther Scholten Albers – Fleury, het Zware Tour-paard Darkhill (v.Uphill), het Lichte Tour-paard Veron (v.Pardon) en vier Z2-dressuurpaarden. Waarom de keuze voor Ampère als vader vijftien jaar geleden? “Ampère was toen nog een jonge hengst en ik was gecharmeerd van zijn manier van bewegen, zijn lossigheid, zijn type. Ampère sprak ons aan, ook vanwege zijn uitstraling. Lakarla is er inmiddels niet meer, ik fok nu nog met een nakomeling van Lakarla’s zus, eveneens uit de Karla-stam.”
“Ik beloof het je voor altijd”
Via de KWPN Select Sale kwam de hengst terecht in Duitsland, vertrok naar Zweden en uiteindelijk naar België. “Ik kwam hem ineens tegen. Dus toen heb ik een mail gestuurd naar Larissa Pauluis, zij gaf toen al aan dat het een lange weg was. Ik houd hun internationale concoursen in de gaten. Bij The Dutch Masters – Indoor Brabant ben ik gaan kijken en heb Larissa toen ook gesproken. De Olympische Spelen volg ik vanuit huis”, legt José van Eijkelenburg uit. De lange weg van Flambeau werd beloond met de Olympische Spelen. Na afloop bleek dit een heel emotioneel moment voor zijn amazone Larissa Pauluis. “Het is vijf jaar geleden dat wij Flambeau kochten, niemand wilde hem omdat hij zo gecompliceerd was. Hij was toen al negen jaar, hij was zo moeilijk om te rijden, ik geloofde er in het begin ook niet echt in, maar mijn man had er wel geloof in en zei: ‘Hij heeft een bepaalde kwaliteit’. Maar we wisten niet dat hij zo veel kwaliteit had! Mijn man overleed vier jaar geleden, en ik heb hem toen een belofte gedaan, ik beloof je dat ik op de Olympische Spelen in Parijs ben, ik beloof het je. Ik beloof het je voor altijd”, vertelt Larissa Pauluis tussen haar tranen door. “Maar het was echt een uitdaging, mijn man heeft mij nooit Grand Prix zien rijden, ook niet met mijn andere twee paarden. Het was een hele weg, maar nu zijn we hier en dat is echt bijzonder”, klinkt het geëmotioneerd.
Heel veel geduld
“We ontdekten pas hoe getalenteerd hij was toen we in de training begonnen met de piaffe en passage. Met heel veel geduld en harmonie is het gelukt. Vier jaar geleden kon hij nog maar amper voorbij bloemen naast de ring lopen en nu loopt hij in deze Olympische arena, dat is echt ongelooflijk”, vertelt de Belgische amazone zichtbaar trots op haar Flambeau. Zij scoorde in die Olympische arena gisteren 72.127% en werd daarmee vierde van haar groep. Ze leek op weg naar een nog hogere score, maar in de laatste lijn sloop er een foutje in. “Ik ben zo blij met mijn proef. Flambeau heeft het echt supergoed gedaan. Hij was heel erg op mij gefocust met harmonie. Helaas kregen we een foutjes in de laatste lijn, maar ik kan niet blijer zijn voor nu. Hij deed het fantastisch. Ik vertrouwde er in de laatste lijn misschien iets te veel op, dus het was een fout van mij. Ik had mijn been er misschien beter bij moeten houden, het zijn dieren, geen machines. Ik ben gewoon echt heel bij”, blikt Larissa Pauluis terug op haar proef. “Flambeau was toen we hem kochten erg sensibel en angstig. Ik heb hem veel tijd gegeven zodat hij mij leerde vertrouwen. Het was zo’n twee jaar geleden dat ik dacht, dit kan wel eens heel speciaal worden.” En dat werd het.
Bron: KWPN (overname niet toegestaan)
Foto: Hippo Foto Media