KWPN Magazine | Op bezoek bij Kim Noordijk
De 24-jarige Kim Noordijk runt haar dressuurstal KN Dressage in het Brabantse Galder. Al op haar negentiende kreeg ze het voor elkaar om haar eigen accommodatie op te zetten. Alle twintig stallen zijn inmiddels bezet, met meerdere paarden op Zware Tour-niveau. Sinds vorig jaar heeft ze de KWPN-goedgekeurde hengsten Ready To Venture en Roebel onder het zadel. Hoe ze dit geheel zelfstandig voor elkaar kreeg? “Keihard werken. Vallen, opstaan en weer doorgaan.”
Het oorspronkelijke plan was om haar stal in Galder, waar ze nu zo’n vijf jaar gevestigd is, voor de helft te vullen met paarden om voor zichzelf te rijden, en de andere helft pensionstalling. Zover kwam het niet: Kim Noordijk had al snel alle twintig stallen zelf in gebruik. Deze zijn helemaal gevuld met paarden die ze voor klanten rijdt, van driejarig en net zadelmak tot Grand Prix-niveau. Het zelf opleiden, vanaf groen tot en met Grand Prix, is wat Kim het liefste doet.
Alleen voor eigenaren
Geen van de twintig paarden die Kim op stal heeft staan is van haarzelf, maar veel staan wel al van jongs af aan bij haar. “Alle paarden hier zijn van andere eigenaren. Voor nu vind ik dat ook heel prettig. Ik heb ontzettend fijne eigenaren om me heen, waarvan een aantal ook paarden voor langere tijd aan willen houden. Dat voelt als een luxe. Wie weet ga ik ook nog eens met eigen paarden aan de slag, dat lijkt me erg leuk, maar het geeft ook meer risico.” Toen Kim net met haar stal begon, nam ze bijna alle paarden aan die ze aangeboden kreeg. Inmiddels bevindt ze zich in de positie dat ze kan selecteren. “Daardoor heb ik nu een stal vol staan met heel veel kwaliteitsvolle paarden. In het begin stonden hier ook nog weleens paarden waar ik over twijfelde, of paarden die met problemen hier kwamen. Die tijd is nu wel voorbij. Soms kan het leuk zijn om met een lastig paard aan de slag te gaan, deze vertrouwen te geven en problemen op te lossen. Dat zijn paarden waarvan je – als het lukt – veel waardering terug krijgt. Maar ik hoef er geen stal vol van”, legt Noordijk uit.
Liefde voor hengsten
Het werken met hengsten vindt Kim erg leuk. Een groot deel van de paarden die ze op stal heeft, is dan ook hengst. “Vooral op wedstrijd, wanneer ze zich een beetje opblazen, geven hengsten vaak net dat beetje extra. Ik houd van hun uitstraling en nuchterheid. En tegelijk kan je vaak heel klein met ze werken: je moet duidelijk zijn voor ze, maar toch kan je vaak klein inwerken”, vertelt de amazone. Joep (Desperado uit Rozimone ster pref prest PROK van Ferro, fokker Jurgen van der Meijden uit Zuilichem) was de eerste hengst die ze op stal kreeg, hij is van Jürgen van der Meijden, die al dierenarts was bij de paarden van haar moeder. Al snel stalde Van der Meijden meer paarden bij Kim toen de amazone voor zichzelf begon. Ook Naqueen (Trafalgar uit Aqueeni van Samba Hit I) is van hem. Met Naqueen reed Kim vorig jaar het WK voor Jonge Dressuurpaarden in Ermelo, waar ze met de hengst de kleine finale won en twaalfde werd in de finale. Alle paarden die bij Kim staan, zijn via-via bij haar op stal gekomen. “Dat is toch wel een bevestiging dat je iets goed doet, ik heb nooit ergens om hoeven vragen of hoeven adverteren. Alles stond toen ik net begon in no-time vol, en dat sta ik nog steeds.” Naast hengsten rijdt Kim ook regelmatig merries en ruinen.
KWPN-hengsten
Vorig jaar kwamen er twee KWPN-hengsten bij Noordijk op stal: Ready To Venture en Roebel. Beide hengsten stelde Noordijk zelf voor in de presentatie van de nieuwe jaargang, waarbij ze tijdens de KWPN Stallion Show positief en werkbaar opvielen. Voor Egbert Schep en fokker Marijke Miltenburg heeft ze Roebel (Romanov uit Forsytha BH pref PROK ster van Sir Donnerhall I) op stal. Dit is volgens Kim een heel steady en betrouwbaar paard. “Hij vindt echt alles leuk, zet zijn oortjes erop en gaat ervoor. Hij is heel fijn te rijden en super bewerkbaar.” Daarnaast kreeg ze van Cees van Heukelen Ready To Venture (Jameson uit Khitney-Divette B elite IBOP-dres van Jazz, fokker R.W.F.M. van Oosterbosch uit Wintelre) te rijden. “Hij heeft heel veel power en expressie en moet soms nog een beetje zijn rust leren vinden. Hij wil heel graag heel veel doen, dat moet ik hem nog leren doseren.” Dat het twee heel verschillende paarden zijn, geeft Kim lachend toe: “Dat zijn het zeker. Ik rijd ze nu zo’n vier keer per week en ze gaan goed vooruit. Ik vind het heel leuk om nu een keer ‘echt’ de hengstencompetitie en met een goedgekeurde hengst de Pavo Cup te kunnen rijden, dat staat dit jaar zeker allebei op de planning.” Ook Perfect Ritme (Lord Europe uit D.Ritme elite pref prest PROK sport-dres van Negro, fokker A.G. op ’t Hoog uit Moergestel) staat sinds kort bij Kim op stal. De ruin won eerder al de Horsefood Dressuur Talent competitie, waar Kim hem over mocht rijden. Met dit paard wil ze dit jaar graag de WK-selecties meerijden. “Perfect Ritme vind ik echt een heel fijn paard, dat vind ik wel echt een WK-paard.”
Eerlijk voorstellen
Bij het presenteren van de hengsten viel Noordijks sympathieke wijze van voorstellen op. Dat is ook absoluut iets wat de amazone nastreeft. “Ik vind het belangrijk dat we in de dressuurwereld van een stukje ‘rijden op druk’ afstappen. Je moet niet iets bij paarden willen afdwingen. Ik ben ervan overtuigd dat het anders kan. Daar hoop ik in de manier waarop ik mijn paarden voorstel een punt in te kunnen maken.” Kim streeft ernaar om al haar paarden op eigen benen te laten lopen en zo de paarden in hun waarde te laten. Zo krijgt bij haar ieder paard de kans zichzelf, in zijn eigen tempo, te ontwikkelen. Ook als dat soms misschien iets langer duurt. “Een paard op een eerlijke manier voorstellen, vind ik heel belangrijk. Natuurlijk is dat met vooral jonge paarden écht niet altijd makkelijk om het er ook daadwerkelijk zo uit te laten zien zoals je wil. Maar ernaar streven doe ik altijd.” Toch is ook voor Kim de verleiding weleens groot om toch met expressie te rijden. “Als je op grote wedstrijden om je heen kijkt ben je al snel onder de indruk van de kwaliteit en expressie van de paarden. Het lijkt soms bijna wel of het van je verwacht wordt. Dan moet ik soms echt mezelf toespreken om bij mezelf te blijven: dit komt wel, ook bij mijn paarden. Met goed opleiden kom ik daar ook. Daarin moet ik mezelf soms echt afremmen.”
Klein en verfijnd rijden
Kim rijdt dagelijks veel paarden. Het niet op druk rijden is daarbij niet alleen op de lange termijn beter voor de paarden, maar ook voor haar eigen lijf. “Ik heb bijna niks in mijn handen, alleen maar een zachte verbinding. Door zo te rijden als ik doe, houd ik het ook zelf langer vol. En dat houdt het ook leuker, zowel voor mij als voor de paarden. Ik houd van klein en verfijnd werken. Kleine dingen die een groot verschil maken, is het mooiste dat er is.” Kim is ervan overtuigd dat haar paarden, ook de hengsten, zo rustig zijn, omdat ze dagelijks in de paddock of in de wei gaan. Ze komen allemaal minstens twee keer per dag uit hun box, en in de zomer staat alles op de wei. “Ook de dekhengsten. Daardoor blijven ze fris in hun hoofd en zijn ze denk ik met rijden ook makkelijker. Een paard moet zich altijd paard kunnen voelen, een keer een sprintje kunnen trekken. Dat maakt écht verschil.”
Hard werken
Dit jaar heeft Kim met Joep haar pijlen gericht op het EK U25. “Dit jaar word ik 25, dus het is mijn laatste U25-jaar. Ik zou het geweldig vinden als we dat mooi kunnen afsluiten.” Daarnaast wil ze graag met de hengsten de Pavo Cup en de hengstencompetitie meerijden, en ook de selecties voor het WK in Verden staan op de planning. 2024 was voor Kim al een heel goed jaar, met het EK U25, het WK Jonge Dressuurpaarden en twee goedgekeurde KWPN-hengsten die haar stallen betrokken. “Alles viel op zijn plek. De jaren daarvoor zijn natuurlijk ook best weleens pittig geweest. We hebben allemaal wel eens momenten waarop je denkt: waar doe ik het voor? Maar uiteindelijk zou ik niets anders willen, dit wilde ik van jongs af aan.” Hoe Kim dit allemaal voor elkaar kreeg op zo’n jonge leeftijd is vooral een verhaal van hard werken. “Vallen, opstaan en weer doorgaan. Lange dagen maken, veel zelf doen. Zonder heel veel geld kan je er dus ook komen, als je maar de juiste mensen om je heen verzamelt. Het is pittig en soms zwaar, en ook héél veel meer dan alleen paardrijden. Maar als het harde werken soms ook wordt beloond, is het alles waard.”
Dit is een deel van een artikel uit het nieuwste nummer van het KWPN Magazine. Wilt u graag meer artikelen lezen? Leden krijgen het KWPN Magazine, met daarin prachtige verhalen, interessante achtergrondartikelen, persoonlijke interviews en fokkerij-informatie, thuisgestuurd. Geen lid? Bestel dan het KWPN Magazine in de KWPN Webshop.
Bron: KWPN (overname niet toegestaan)
Tekst: Bettine van Harselaar
Foto: Jessica Pijlman