KWPN Magazine | Corentin Pottier: “Gotilas du Feuillard en ik hebben elkáár gevonden”
De ster van Totilas-zoon Gotilas du Feuillard en zijn ruiter Corentin Pottier is rijzende. Nadat ze deze zomer op de Olympische Spelen van Parijs hoge scores noteerden voor het Franse team en daarbij bijdroegen aan hun historische zesde teamplaats, zetten ze hun opmars door met een nieuw PR en een vierde plaats in de wereldbekerfinale in Bazel in april. “Met dit paard leidt alles steeds weer tot het volgende, het is een bijzondere reis”, vertelt Pottier.
“We hebben elkaar echt gevonden”, begint de Fransman zijn verhaal. Pottier is klein van stuk en houdt wel van een grapje. “Precies zoals Gotilas”, grijnst hij. “Met dit paard rollen we van het ene avontuur in het andere.”
Geen druk
Gotilas du Feuillard (Totilas uit Vital Hit S. ster PROK van Ferro) werd geboren in Lunteren bij Unlimited Stables. Zij verkochten hem via Veulenveiling Midden-Nederland aan Tim Coomans en via hem kwam Gotilas in Frankrijk terecht. Het was Pottiers vrouw Camille Judet Chéret die Gotilas bij een Franse stal op het spoor kwam. “Camille zei destijds dat ze mijn nieuwe paard had gevonden. Ze liet me een video zien van een zesjarige, kleine, zwarte ’pony’ die wel talent liet zien voor de verzamelde oefeningen. Maar hij draafde echt heel gewoontjes. Ik was niet overtuigd, maar Camille was zeker van haar zaak en zorgde ervoor dat we hem de volgende dag al gingen bekijken. We kochten hem.” Voor Gotilas had Corentin succesvol bij de Young Riders en in de U25 gereden met Gotcha (v.Goethe), maar die werd een dagje ouder. Met Gotilas heeft hij het grootste deel van de opleiding zelf gedaan. “Misschien is hij wel te vroeg in mijn leven op mijn pad gekomen, maar aan de andere kant maakt dat ook dat we nergens druk hebben ervaren. We konden overal de tijd voor nemen. Pas in 2022, toen Gotilas elf was, reden we onze eerste Grand Prix.”
Elk avontuur is een verrassing
Een jaar nadat Gotilas bij Pottier op stal kwam, reden ze het WK voor Jonge Dressuurpaarden in Ermelo, waar ze direct de finale haalden. Daarna volgde een succesvolle tijd in de Lichte Tour, Medium Tour en uiteindelijk dus de Grand Prix. “Alles ging heel ‘smooth’. We zijn volledig zonder verwachtingen met hem begonnen, elk nieuw avontuur samen is een nieuwe verrassing.” Inmiddels hebben Pottier en Gotilas al het WK in Herning, de Olympische Spelen en de wereldbekerfinale gereden. Ook het wereldbekerseizoen was ongepland voor Pottier. Na de Olympische Spelen wilde hij een tijdje geen wedstrijden rijden. “Alles heeft lange tijd volledig in het teken van de Olympische Spelen gestaan. Het ging over niets anders meer. Ik was toe aan wat rust.” Toch kwam hij vanaf eind december in Mechelen weer in de baan voor de wereldbekerwedstrijden. Corentins vrouw Camille is in verwachting, en wilde graag nog wat wedstrijden rijden. Toen zij in november een wedstrijd reed, besloot Corentin om Gotilas mee te nemen voor training. “Daar liep hij zo goed, dat het toch weer begon te kriebelen.” Voordat de baby er is, wilde Camille nog wat wereldbekerwedstrijden rijden, en zodoende nam Corentin Gotilas ook weer mee. In Mechelen werden ze vierde, en vervolgens in Neumünster én Göteborg derde. “Ik keek naar de tussenstand in het klassement en zag dat we er goed voorstonden. De finale was binnen handbereik, dus heb ik nog één extra kwalificatie gereden in Motešice, en die wonnen we.”
Geconcentreerd doortrainen
Corentin denkt dat hij zijn succes met Gotilas voor een groot deel te danken heeft aan het leuk houden van de training. “Het is niet alleen maar ‘werken, werken, werken’ voor onze paarden. Ook Gotilas train ik niet superveel. We groeien samen door en trainen geconcentreerd aan alles wat beter kan. De sleutel is: zorgen dat hij zijn werk leuk blijft vinden. Als ik erop zit en het gevoel heb dat hij liever naar het bos gaat, dan doen we dat. Voor hem is het heel belangrijk dat hij fris en gemotiveerd blijft.” Komend zomerseizoen zal Pottier de grote wedstrijden, en dus ook het EK in Crozet in zijn thuisland, overslaan. “We hebben een lastige verhouding met de Franse dressuurstaf. De laatste twee jaar zijn zacht gezegd moeilijk geweest. Zolang er niets verandert, zal ik een stap terug doen. Volgend wereldbekerseizoen, dat meer individueel is, ben ik er graag weer bij.”
Veel handel
Vervelen zullen Judet Chéret en Pottier zich echter niet. In juli verwachten ze hun eerste kindje, dus deze zomer staat in het teken van iets anders dan grote wedstrijden rijden. Daarnaast drijven ze veel handel, waarvoor ze ook regelmatig op pad zijn. “Dat is het grootste onderdeel van ons bedrijf. We hebben klanten van over de hele wereld. Twee weken voor de wereldbekerfinale waren we nog in China om leerlingen te trainen, en ook gaan we regelmatig naar India, Taiwan en Amerika.” Veel paarden die Pamfou Dressage verkoopt, blijven onder de begeleiding van Corentin of Camille in training met hun nieuwe eigenaren in het zadel. “We doen veel handel naar plekken waar de sport nog in ontwikkeling is. Ze hebben nog niet alle kennis, maar willen graag verbeteren. Wanneer ik daar ben en aangeef dat paddocks of graspaddocks goed zouden zijn voor de paarden, dan zijn die de volgende keer dat ik terugkom aangelegd. Wij zijn degenen die hen op weg moeten helpen naar een beter leven voor hun paarden.” De paarden die Corentin en Camille verkopen zijn dan ook veelal getrainde paarden, echte ‘schoolmasters’. “Daar is heel veel vraag naar. We willen zorgen dat het paard dat wij verkopen goed bij de kopers past. Ze moeten de paarden na kunnen rijden. Dat zijn vaak lieve, goed opgeleide paarden, waarop ze een foutje kunnen maken.”
Luxepositie met toppaarden
Niet alleen Corentin, maar ook Camille heeft een goed Grand Prix-paard op stal staan: de dertienjarige KWPN’er Herelja Higgins (Johnson uit Sorelja elite prest PROK van Gribaldi), die werd gefokt door Piet van der Zanden uit het Brabantse Haps. Deze zeer ijverige ruin werd opgeleid door Kirsten Brouwer en kwam met Judet Chéret zeer dicht bij een teamplaats voor de Olympische Spelen en scoorde in de internationale Grand Prix ook al meerdere keren over de 70%. Wat betreft hun sportpaarden verkeren Corentin en Camille in een luxepositie. “Deze hoeven we niet te verkopen. We hebben klanten en investeerders die voor ons klaarstaan, zij zorgen dat we onze toppaarden mogen blijven rijden. Ons harde werken begint zich uit te betalen.” Voor de toekomst heeft Corentin een leuke nakomeling van Glock’s Toto Jr. te rijden: Massimo (uit Imalia Daula elite IBOP-dres D-OC van Fürst Romancier, fokker G.H. Kalfsbeek uit Schiedam). Naast dat ze paarden van klanten te rijden hebben, kopen ze zelf ook veulens aan op veilingen. “We zijn geen fokkers, maar proberen wel altijd te zoeken naar goede veulens.”
Dit is een artikel uit het nieuwste nummer van het KWPN Magazine. Wilt u graag meer artikelen lezen? Leden krijgen het KWPN Magazine, met daarin prachtige verhalen, interessante achtergrondartikelen, persoonlijke interviews en fokkerij-informatie, thuisgestuurd. Geen lid? Bestel dan het KWPN Magazine in de KWPN Webshop.
Bron: KWPN (overname niet toegestaan)
Tekst: Bettine van Harselaar
Foto: Dirk Caremans