Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De stamboekkeuring in Wamel heeft voor wat betreft de dressuurpaarden een reputatie hoog te houden, altijd komt wel een aantal potentiële NMK-gangers in de baan en dat was deze keer niet anders. Sterpredicaten konden in ieder geval royaal worden uitgedeeld.


De dressuurpaarden werden beoordeeld door twee juryteams. Marian Dorresteijn, die samen met Toine Hoefs in de baan stond, was zeer goed te spreken over de driejarige merries: “De kwaliteit was vandaag bovengemiddeld. We hebben ook opvallend veel paarden gezien van boven de 1.70 m. Paarden dus met veel maat en formaat. Bij ons team ging de hoogste score, 90 voor zowel exterieur als beweging, naar Iveniz Texel. Een uitzonderlijke merrie met veel uitstraling, geweldig opwaarts gebouwd en zo bewoog ze ook. Ze liet daarbij heel veel tact, balans, schakelvermogen en fantastische mooie overgangen zien. Tijdens haar optreden in de ring hebben we haar een extra ronde laten draven, zodat iedereen nog even van haar kon genieten!” De 1.74 metende vosmerrie is gefokt bij Wim van der Linde op het eiland Texel. Ze staat nu geregistreerd bij RS2 Dressage Center in Mook. Veilingveulen Iveniz Texel is een dochter van Negro en komt uit de preferente Veniz (v.Krack C). De laatste is tevens de moeder van de voor het KWPN en verschillende buitenlandse stamboeken goedgekeurde Enzo Ferrari.  

 

DSC08374

 

Twee merries kregen bij dit juryteam 80 punten voor beweging en 85 voor exterieur. Marian: “Allebei deze merries komen uit een bekende moederlijn. Hiervan behaalde Ichelle maar liefst 90 punten voor haar houding. Eveneens met haar 1.71 m een royaal ontwikkelde en opwaarts gebouwde merrie. Als je iets over haar zou willen zeuren, dan zou je op stand even wat meer bespiering in de bovenlijn van haar hals willen zien, maar ze gebruikte deze wel mooi in beweging. Ze liet een hele goede stap zien en haar draf en galop vielen op door de gedragenheid en souplesse.” Ichelle komt uit de bekende fokkerij van Tonnie van der Koppel uit Wadenoijen en staat nu geregistreerd bij zoon, Gerard van der Koppel uit dezelfde plaats en Erie Minkman uit Ochten.  Als moeder van deze donkerbruine staat te boek de preferente elitemerrie Tolanda, tevens bekend als de moeder van de Grand Prix-dressuur en de voor meerdere stamboeken, waaronder het KWPN goedgekeurde hengst, Apache. Vader van Ichelle is de inmiddels naar de dressuurstal van Andreas Helgstrand in Denemarken verhuisde El Capone. Ichelle was niet het enige succes voor deze bijzondere hengst. Ook het optreden van dochter Isatrade van f/g G. Hagens-Derksen uit Wageningen was goed voor 80/85. De moeder van deze vosmerrie is de stermerrie Arstrade (v.Prestige VDL). Meerdere halfbroers van deze merrie via moederskant zijn uitgebracht in de Lichte Tour-dressuur. “Deze Isatrade was met haar 1.63 m niet de grootste van het gezelschap, maar ze maakte zich wel groot in beweging. Tevens viel ze heel positief op door haar lange croupe en sterk gebouwde achterhand. Het laatste zag je duidelijk terug als ze door de baan bewoog, want dit deed ze met veel kracht en afdruk”, zo lichtte Marian toe. Register A-merrie Ilanka van f/g C. J. van Aggelen uit Lunteren behaalde een score van 80 punten voor zowel exterieur als beweging. Deze dochter van Sorento komt uit elitemerrie Colette (v.UB40). “Een jeugdig model met veel rasopdruk en ook een correct en hard fundament. Deze elegante verschijning bewoog lichtvoetig en met veel souplesse en kracht. Ze kan haar sterpredikaat verzilveren als ze voldaan heeft aan de aanvullende eisen van het stamboek”, aldus Marian.


Ook het tweede juryteam, met daarin Ad Aarts en Dirk Reijne, kende een favoriet. Met 85 punten voor exterieur en beweging was dit Imani-B (v.Florencio), gefokt bij Jan van Boven uit Sint-Michielsgestel en geregistreerd bij stoeterij De Begijnhoeve in Retie. Niet uit de minste familie, want moeder, de preferente prestatie elitemerrie Oronia (v.Jazz) is tevens moeder van de KWPN-goedgekeurde Don Tango B en het voortijdig overleden Grand Prix-dressuurpaard Vontango B. Dirk: “Een royaal ontwikkelde en lang gelijnde merrie met veel uitstraling en een fantastische houding, op stand maar zeker ook in beweging. Hiervoor scoorde ze maar liefst 90 punten. In het lopen vielen ook haar mooie techniek, kracht en souplesse iedere ronde positief op.” Dit juryteam kon ook nog aan verschillende merries 80 punten voor exterieur en beweging kwijt. Onder meer aan Ibiza van f/g M. Hanegraaf uit Maren-Kessel. Een dochter van Rhodium uit de preferente stermerrie Robijn (v.Juventus). Deze laatste is tevens de grootmoeder van de KWPN Select Sale-topper Erlando, de voor het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst die voor 150.000 euro werd verkocht naar stoeterij Blue Hors in Denemarken. “Een hoogbenige merrie met rasuitstraling, een fraai hoofd met een mooi oog erin. Met een mooi front en een sterke rug- en lendenpartij. Ze draafde heel fijn en liet daarin veel techniek zien, tevens schakelde ze heel makkelijk. Ze had een fractie lang gelijnder mogen zijn”,  zo verwoordde Dirk. Dezelfde score was er voor Ibistrona, gefokt bij C.C. Huisman-Holst in Mookhoek en geregistreerd bij De Dalhoeve. Dirk: “Een merrie met een goed lichaam en een enorm mooi front met tevens veel kwaliteit in het beenwerk. Ze liet drie goede basisgangen zien met daarin veel kracht, ruimte en souplesse. In het begin was ze erg fris en daardoor was ze net niet fijn los door het lijf, dat verbeterde gaandeweg duidelijk.” Ibistrona is een dochter van Don Tango B en komt uit elitemerrie Biastrona (v.Sunny Boy).  In de moederlijn komen meerdere goedgekeurde hengsten en succesvolle sportpaarden voor. Ook het optreden van Icky L van f/g Jan Lamers uit Oss was goed voor twee keer 80 punten. De dochter van Desperado komt uit een bekende moeder. Deze preferente prestatie keurmerrie Ocky (v.Ferro) is de moeder van de KWPN-goedgekeurde Glock’s Gironn en grootmoeder van de eveneens KWPN-goedgekeurde Geniaal. Ocky’s volle broer, Power bracht het tot Grand Prix-dressuur. Dirk omschreef Icky L als: “Een zeer rastypische en charmante merrie met een fraaie hals en een sterke rug- en lendenpartij. Voorzien van een hard fundament met beste voeten. Ze was in de baan erg gespannen, maar liet in beweging toch een heel goede techniek en veel buiging in de gewrichten zien.”


De vijver in Wamel om springpaarden uit te vissen was met zes merries niet bepaald groot te noemen. Toch kon jury Arnold Kootstra, bijgestaan door Dirk Reijne, nog wel twee hele mooie merries ster maken, waarbij Isa H met 80 punten voor exterieur en 85 voor springen er bovenuit sprong.  “Een goed ontwikkelde, zeer rassige merrie, die heel goed draafde en lichtvoetig galoppeerde. Ze stond goed in het rechthoeksmodel, met een mooie halsvorm en veel kracht in de achterhand. Dat laatste zag je ook in het springen terug. Dit deed ze met de schoft omhoog en liet daarbij veel bascule en atletisch vermogen zien. Ze hield steeds het overzicht, kortom een heel compleet springpaard”, aldus Arnold. Isa H is gefokt bij H. de Keyzer in Boven-Leeuwen en staat geregistreerd bij familie Smits in Maasbommel.


Bekijk hier de volledige uitslag.


GJ voor KWPN
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners