Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Rijpaardmerries die op de stamboekkeuring ‘ster’ worden verklaard, mogen worden aangeboden voor de Centrale Keuring in de betreffende regio. Op de Centrale Keuring strijden de beste merries uit de provincie tegen elkaar om de provinciale kampioenstitel. Ook kunnen stermerries hier de titel ‘voorlopig keur’ behalen, waarmee zij na een succesvolle sportcarrière of aanlegtest definitief keur kunnen worden. Op de Centrale Keuring wordt beslist welke merries worden afgevaardigd naar de Nationale Merriekeuring, die jaarlijks plaatsvindt op de KWPN Kampioenschappen.


Voor tuigpaardmerries geldt dat zij niet op de stamboekkeuring, maar op de Centrale Keuring in aanmerking komen voor het sterpredicaat. De beste merries van de stamboekkeuring worden uitgenodigd voor de Centrale Keuring. Hier wordt vervolgens een selectie gemaakt welke merries worden afgevaardigd naar de jaarlijkse Nationale Tuigpaardendag.


Gelderse merries die op de stamboekkeuring ‘ster’ worden verklaard, mogen door naar de Nationale Dag van het Gelders Paard. Op de Nationale Dag van het Gelders Paard kunnen stermerries de titel ‘voorlopig keur’ behalen, waarmee zij na een succesvolle sportcarrière of aanlegtest definitief keur kunnen worden. Ook hier ontvangen de allerbeste merries een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring op de KWPNKampioenschappen.


Aan de hand
De merries hoeven op de Centrale Keuring niet te vrijspringen/vrijbewegen, maar worden alleen aan de hand in stap en draf getoond. Zij komen hiervoor één voor één de baan in. De jury beoordeelt deze twee gangen en het exterieur van de merrie. Ook het cijfer voor de galop en de cijfers voor het vrijbewegen (dressuurmerries) en vrijspringen (springmerries), zoals deze op de stamboekkeuring zijn toegekend, worden meegenomen. Ook bij tuigpaardmerries wordt de beoordeling tijdens de stamboekkeuring in de definitieve beoordeling meegenomen.


Nadat alle merries uit een groep zijn gepresenteerd, komen zij net zoals op de stamboekkeuring gezamenlijk terug voor het rondstappen. De jury zal nu de paarden op kwaliteitsvolgorde gaan plaatsen en bekendmaken welke merries ‘voorlopig keur’ worden. Ook wordt beslist welke merries worden afgevaardigd naar de Nationale Merriekeuring respectievelijk de Nationale Tuigpaardendag, die jaarlijks plaatsvindt op de KWPNKampioenschappen.


Deelname
Drie jaar en oudere merries die ster zijn geworden (rijpaard) of die zijn uitgenodigd op de stamboekkeuring (tuigpaardmerries), kunnen deelnemen aan de Centrale Keuring.  Voor deelname aan de Centrale Keuring is het van belang dat je op de hoogte bent van alle richtlijnen en regels omtrent de keuring. In de reglementen vind je alle benodigde informatie. Lees deze informatie van te voren zorgvuldig door.


Inschrijven voor de Centrale Keuring van Gelderland was mogelijk tot en met 26 juni.
 

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners