Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

Coronavirus en KWPN-activiteiten

Coronavirus en KWPN-activiteiten

Het KWPN houdt de situatie rondom de uitbraak van het coronavirus in Nederland scherp in de gaten. Wij hanteren de uiterste zorgvuldigheid om te zorgen dat onze medewerkers en leden niet in aanraking komen met het virus. Eventuele adviezen van de overheid, het RIVM of de GGD volgen wij uiteraard op.

Update 16 februari: Nederland kan weer open

Nederland kan weer open, dat maakte minister Kuipers bekend tijdens de persconferentie van de overheid. Voor de paardensport betekent dit dat vanaf 18 februari alle locaties, sportkantines en horeca open kunnen tot 01.00 uur. Vanaf 25 februari vervalt ook het coronatoegangsbewijs en het dragen van een mondkapje voor binnensportlocaties.

Op 15 maart is er een nieuw weegmoment van de overheid. Dan wordt bekeken of de laatste maatregelen ook kunnen vervallen. Onderstaand kort de verdere versoepelingen die van invloed (kunnen) zijn op de paardensport:

Versoepelingen per 18 februari
Vanaf vrijdag 18 februari kunnen alle locaties in ons land weer open tot 01.00 uur. Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar die nu al getoond moet worden. Zoals in de horeca, binnensportlocaties en bij professionele sportwedstrijden. Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht. Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan 500 mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar 5 dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

Versoepelingen per 25 februari
Vanaf 25 februari gelden weer de normale openingstijden en:

het coronatoegangsbewijs (3G) vervalt op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn;

de verplichte 1,5 meter afstand vervalt;

het dragen van een mondkapje is niet meer nodig bij verplaatsing in de horeca, in het onderwijs of in de winkel;

er geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen vaste zitplaats in bijvoorbeeld de horeca.

Dat betekent dus dat ook de grote evenementen weer onbeperkt opengaan. Op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen en hier geen vaste zitplaats hebben, moet iedereen een negatieve testuitslag laten zien. Dit geldt niet voor doorstroomlocaties zoals beurzen en congressen.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 

Update 26 januari 2022: KWPN Hengstenkeuring 2022 zonder publiek online te volgen via KWPN.tv en ClipMyHorse

Vanaf vandaag, woensdag 26 januari, komen er versoepelingen in de geldende overheidsmaatregelen. Dat maakten premier Rutte en minister Kuipers gisteravond bekend tijdens de persconferentie van de overheid. Zo zijn evenementen onder voorwaarden en met een maximum aantal bezoekers weer mogelijk. Echter de KWPN Hengstenkeuring vindt volgende week plaats zonder publiek. Het gehele programma is online te volgen via KWPN.nl.

Een maximum van 1.250 bezoekers is bij binnen evenementen toegestaan, met een vaste zitplaats, een coronatoegangsbewijs en met handhaving van de 1.5 meter afstand. Echter tijdens de 2022 editie van de KWPN Hengstenkeuring, die van 2 t/m 5 februari plaatsvindt, is het helaas niet mogelijk om publiek toe te laten. Het Algemeen Bestuur van het KWPN heeft begin deze maand op basis van de toen geldende maatregelen rondom het coronavirus en de ongewisse (corona)situatie in februari moeten besluiten om het evenement niet in de Brabanthallen in Den Bosch te laten plaatsvinden, maar op de thuisbasis van het KWPN in Ermelo. Als vereniging was het onverantwoord om een dergelijk financieel risico te lopen bij het op het laatste moment afgelasten van een hengstenkeuring in De Brabanthallen. De Amaliahal is daarom – net als vorig jaar – zo ingericht dat we de verrichtingen van de deelnemende hengsten optimaal in beeld kunnen brengen via de livestream. Dit heeft wel tot gevolg dat er een zeer beperkte capaciteit zitplaatsen beschikbaar is, die benut wordt voor de geregistreerden van de deelnemende hengsten (maximaal één persoon per geregistreerde per deelnemende hengst), fokkers (maximaal één persoon per fokker per deelnemende hengst), de voorbrenger en de aanjager. Het Nationaal Hippisch Centrum is niet toegankelijk voor bezoekers.

Wij hopen volgend jaar weer een groot feest in de Brabanthallen te kunnen organiseren. Echter de organisatie zet momenteel de laatste puntjes op de voorbereiding van een prachtig online KWPN Hengstenkeuring, en hoopt dat u vier dagen tijdens de livestream ‘aanwezig’ bent om de verrichtingen, presentaties en interviews te volgen.

Update 25 januari 2022: Wedstrijden weer toegestaan vanaf 26 januari

Vanaf woensdagochtend 26 januari 05.00 uur komen er verdere versoepelingen in de geldende overheidsmaatregelen. Dat maakten premier Rutte en minister Kuipers bekend tijdens de persconferentie van de overheid. De belangrijkste versoepelingen voor de paardensector zijn dat er onder voorwaarden weer wedstrijden en evenementen georganiseerd mogen worden en dat sportkantines en horeca open gaan. Minister Kuipers deed hierbij wel een dringend beroep op alle Nederlanders: “Willen we onze maatschappij openhouden dan zijn we allemaal verantwoordelijk voor het zorgvuldig naleven van de basisregels.”

De nieuwe overheidsmaatregelen gelden in principe voor zes weken tot en met 8 maart, waarbij over drie weken een nieuw weegmoment (15 februari) van de overheid plaats vindt. Voor meer informatie kijk ook naar het sportprotocol van NOC*NSF of de sportpagina van de Rijksoverheid.

Onderstaand een overzicht van de geldende maatregelen in de paardensector t/m 8 maart. Dit is wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen.

1. Alle binnen en buitensportlocaties zijn open. Er is geen beperking in groepsgrootte of eindtijd vanuit de overheid. Wel gelden de volgende voorwaarden:

o            Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar en als het door de aard van de sport niet mogelijk is om afstand te houden.

o            Publiek is toegestaan tot 22.00 uur.

o            De horeca is open tot 22:00 uur. Er geldt voor de horeca een CTB plicht voor iedereen vanaf 13 jaar en een vaste zitplaats is verplicht.

Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

o            Er geldt een CTB-plicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Een CTB is niet verplicht voor medewerkers en vrijwilligers.

o            Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten.

2. Alle sportactiviteiten, inclusief wedstrijden, zijn zowel binnen als buiten toegestaan. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

o            Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar en als het door de aard van de sport niet mogelijk is om afstand te houden.

o            Publiek is toegestaan tot 22.00 uur.

o            De horeca is open tot 22:00 uur. Er geldt voor de horeca een CTB plicht voor iedereen vanaf 13 jaar en een vaste zitplaats is verplicht.

Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

o            Er geldt een CTB-plicht voor iedereen vanaf 18 jaar.

o            Mondkapjes zijn verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten.

Meetmomenten blijven toegestaan tot in ieder geval 1 april.

3. Evenementen zijn zowel binnen als buiten toegestaan tot 22.00 uur. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

o            Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar.

o            Voor buitenevenementen geldt dat een derde van de capaciteit van het aantal bezoekers bezet mag worden. Een zitplaats is verplicht.

Voor binnen evenementen gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

o            Er geldt een maximum aantal bezoekers van 1250 met een vaste zitplaats.

o            Er geldt een CTB-plicht voor iedereen vanaf 13 jaar.

o            Mondkapjes zijn verplicht, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten of op de vaste zitplaats.

Wat is een sportlocatie?
Onder sportlocatie wordt een accommodatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw accommodatie een sportaccommodatie is. Twijfelt u of uw accommodatie als sportaccommodatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken. De verzorging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan.

Wat is een coronatoegangsbewijs?
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:

•             vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie. Dit betekent dat zowel betaalde als vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op het moment dat zij een functie voor de sport vervullen in een binnensportlocatie. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij de sportlocatie verlaten.

•             professionele sporters. Dit geldt bijvoorbeeld voor voetballers in de ere- en eerste divisie en voor sporters in topcompetities.

•             afhaal bij sportkantines. Zonder coronatoegangsbewijs kan gebruik gemaakt worden van de afhaalfunctie in sportkantines.

Coronacheck scanner
Voor de controle op het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen. Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Gemeentelijke verschillen mogelijk
Gemeenten kunnen individuele afspraken met bedrijven en verenigingen maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij jouw gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften. Bij twijfel kan met de gemeente worden afgestemd of de accommodatie wel of niet onder een sportaccommodatie valt.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig.

Update 14 januari 2022: Versoepelingen vanaf 15 januari

Vanaf zaterdagochtend 15 januari 5.00 uur komen er versoepelingen in de geldende overheidsmaatregelen. Dat maakten premier Rutte en minister Kuipers bekend tijdens de persconferentie van de overheid. Het aantal besmettingen stijgt nog steeds, maar de ziekenhuisopnames dalen. De nieuwe omikronvariant lijkt daarmee minder ziekmakend dan zijn voorgangers. De belangrijkste versoepelingen voor de paardensport is dat er weer binnen gesport mag worden en groepslessen zijn toegestaan.

Onderstaand een overzicht van de geldende maatregelen in de paardensector t/m 25 januari.  Dit is wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen.

  1. Alle binnen en buitensportlocaties zijn open. Er is geen beperking in groepsgrootte of eindtijd vanuit de overheid. Wel gelden de volgende voorwaarden:
    • Er moet onderling 1,5 meter afstand gehouden worden, dit geldt niet voor jongeren onder de 18 jaar en als het door de aard van de sport niet mogelijk is om afstand te houden.
    • Publiek is niet toegestaan.
    • De horeca is gesloten, wel mag er afgehaald worden.

Voor binnensportlocaties gelden daarbovenop de volgende voorwaarden:

  • Er geldt een coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 18 jaar. Een CTB is niet verplicht voor medewerkers en vrijwilligers.
  • Mondkapjes zijn verplicht, maar hoeven niet gedragen te worden tijdens het sporten.
  1. Wedstrijden zijn niet toegestaan, onderlinge wedstrijden met leden van het ruitersportcentrum of de vereniging mogen wel.
  2. Er geldt een verbod op evenementen.
  3. Profsporters en sporters in topsportcompetities, ook in de draf- en rensport, mogen wel wedstrijden rijden. Dit zonder publiek. Onder de categorie profsporters binnen de paardensport vallen alle sporters met een NOC*NSF-topsportstatus, kaderruiters, deelnemers aan FEI-wedstrijden en alle sporters die een arbeidscontract hebben en/of voor hun inkomen hier (deels) afhankelijk van zijn. Dit betekent dat wedstrijdorganisaties en verenigingen kunnen vragen naar een uittreksel van KvK, bewijs van loondienst of dat je moet kunnen aantonen dat je een paardensport opleiding doet.
  4. De quarantaine regels voor personeel zijn versoepeld. Klik hier voor meer informatie.

Wat is een sportlocatie?
Onder sportlocatie wordt een accommodatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw accommodatie een sportaccommodatie is. Twijfelt u of uw accommodatie als sportaccommodatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken. De verzorging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan.

Wat is een coronatoegangsbewijs?
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor:

  • vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sportlocatie. Dit betekent dat zowel betaalde als vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op het moment dat zij een functie voor de sport vervullen in een binnensportlocatie. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij de sportlocatie verlaten.
  • professionele sporters. Dit geldt bijvoorbeeld voor sporters in topcompetities.
  • afhaal bij sportkantines. Zonder coronatoegangsbewijs kan gebruik gemaakt worden van de afhaalfunctie in sportkantines.

Coronacheck scanner
Voor de controle op het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Gemeentelijke verschillen mogelijk
Gemeenten kunnen individuele afspraken met bedrijven en verenigingen maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij jouw gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften. Bij twijfel kan met de gemeente worden afgestemd of de accommodatie wel of niet onder een sportaccommodatie valt.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig.  

Update 3 januari 2022: Jongeren onder 18  jaar mogen tot 20 uur weer paardrijden

De ruimte voor jeugd om buiten te sporten, en dus ook paard te rijden, wordt per 11 januari verruimd. Het demissionaire kabinet heeft besloten dat jongeren tot en met 17 jaar vanaf 11 januari tot 20.00 uur mogen sporten. Op dit moment is dat 17.00 uur, waardoor de mogelijkheden om de sporten voor jeugd beperkt is.

Voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt deze nieuwe regel nog niet; zij mogen buiten sporten met maximaal twee personen en op 1,5 meter afstand tot 17.00 uur buiten op een sportaccommodatie.

Update 20 december 2021: ​Meerdere tweetallen mogen op dezelfde locatie actief zijn. Een instructeur mag aan maximaal 2 personen lesgeven op hetzelfde moment. Bekijk dit bij de veelgestelde vragen van NOC*NSF.

Update 20 december: Nederland in lockdown

Vanaf zondagochtend 19 december 5.00 uur geldt in Nederland een harde lockdown. Dat maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend tijdens de persconferentie. Er zijn grote zorgen om de nieuwe omikronvariant die veel besmettelijker lijkt dan de deltavariant. Belangrijkste overheidsmaatregel voor de sport is dat binnensportlocaties dicht moeten.  Sporten en dus ook paardrijden op buitensportlocaties is toegestaan van 5.00 tot 17:00.

Vanwege het welzijn van de paarden, zijn paardensportaccommodaties aangepast open voor de verzorging en het bewegen van paarden. Dit betekent dat paarden op een binnenaccommodatie te allen tijde verzorgt en gereden moeten kunnen worden. De harde lockdown geldt in ieder geval t/m 14 januari. Voor meer informatie kijk ook naar het sportprotocol van NOC*NSF of de sportpagina van de Rijksoverheid.

Uitzondering
De Rijksoverheid maakt een uitzondering voor locaties voor dierverzorging en –gezondheid. Hier vallen paardenhouderijen, zoals maneges en pensionstallen ook onder. Deze locaties hoeven geen rekening te houden met een sluitingstijd en kunnen hun reguliere openingstijden aanhouden voor de verzorging van de paarden. Bekijk deze uitzondering op de website van Rijksoverheid.

Onderstaand een overzicht van de geldende maatregelen in de paardensector t/m 14 januari.

Dit is wat nu bekend is. Het kan zijn dat hier de komende dagen nog wijzigingen of aanvullingen op komen.

  • Alle binnensportlocaties zijn dicht. Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand exclusief instructeur. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden rijden op de eigen manege of vereniging, zij hoeven geen 1,5 meter afstand te houden.

Het verzorgen en individueel rijden van paarden moet altijd doorgaan omwille van het welzijn van de paarden. Indien nodig voor de veiligheid van de ruiter mag dit onder begeleiding. Publiek is hierbij niet toegestaan. Binnen paardensportaccommodaties moeten daarom aangepast open blijven voor de dagelijkse verzorging en beweging van paarden.

LET OP: vraag bij je gemeente of jouw locatie aangemerkt wordt als sportlocatie.

  • Wedstrijden zijn niet toegestaan en er geldt een evenementenverbod.
  • Profsporters en sporters in topsportcompetities, ook in de draf- en rensport (SNDR), mogen wel trainen en wedstrijden rijden. Dit alles zonder publiek.
     
  • Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.
     
  • Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.
     
  • Er geldt een verplichte sluiting voor horeca en sportkantines. Afhalen blijft wel mogelijk. Voor afhalen geldt een mondkapjesplicht.

Wat is een sportlocatie?
Onder sportlocatie wordt een accommodatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw accommodatie een sportaccommodatie is. Twijfelt u of uw accommodatie als sportaccommodatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken. De verzorging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan.

Gemeentelijke verschillen mogelijk
Gemeenten kunnen individuele afspraken met bedrijven en verenigingen maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij jouw gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften. Bij twijfel kan met de gemeente worden afgestemd of de accommodatie wel of niet onder een sportaccommodatie valt.

Paardensector hard getroffen
De paardensector wordt door deze overheidsmaatregelen wederom hard getroffen. Paardensport vindt individueel plaats in grote goed geventileerde rijhallen op minimaal 1,5 afstand van elkaar waarbij de kans op besmetting minimaal is. Desondanks roept de sectorraad paarden iedereen in de paardensector op, van individuele eigenaren tot ondernemers, om hun verantwoordelijkheid te nemen. Het vraagt de inzet van ons allemaal om het coronavirus eronder te krijgen.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig.

Update 26 november: geen publiek bij zadelpresentatie en eerste bezichtiging

Het kan niemand ontgaan zijn in het nieuws dat het aantal coronabesmettingen fors is blijven stijgen. De aanvullende maatregelen hebben nog niet het gewenste effect en daarom zijn er vanavond wederom aanvullende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus bekend gemaakt door demissionaire premier Rutte en demissionair minister De Jonge.

Deze aanvullende maatregelen hebben consequenties voor de zadelpresentatie op maandag 29 november aanstaande en de eerste bezichtiging die start op 1 december 2021. In verband met de verplichte maatregel om 1,5 meter afstand te houden zijn er onvoldoende zitplaatsen in de Willem-Alexanderhal om publiek toe te laten.

Voor de zadelpresentatie wordt de volgende werkwijze gehanteerd:

  • Per paard kan maximaal aanwezig zijn: de ruiter, groom en geregistreerde(n)
  • Aanwezigen dienen 1,5 meter afstand te houden, ook op de tribune. Hierop wordt ook gehandhaafd door de beveiligers.
  • Bij het verplaatsen binnen de Willem-Alexanderhal is het dragen van een mondkapje verplicht.

Voor de eerste bezichtiging geldt de volgende werkwijze:

  • Per paard kan maximaal aanwezig zijn: de voorbrenger, aanjager en geregistreerde(n).
  • Aanwezigen dienen 1,5 meter afstand te houden, ook op de tribune. Hierop wordt ook gehandhaafd door de beveiligers.
  • Bij het verplaatsen binnen de Willem-Alexanderhal is het dragen van een mondkapje verplicht.

Op KWPN.tv is zowel de zadelpresentatie als de eerste bezichtiging alle dagen via livestream te volgen. 

Voor de zadelpresentatie en de eerste bezichtiging geldt de verplichting van controle van het coronatoegangsbewijs. Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

 

Update 12 november: geen publiek bij wedstrijden en trainingen

Het demissionair kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Dat maakte demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge vanavond bekend tijdens de persconferentie. Deze zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag te verminderen. De belangrijkste aanvullende maatregel voor de paardensport is dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij wedstrijden en trainingen en dat er een verplichte sluitingstijd geldt voor horeca. Ondanks de milde lockdown blijft alle sport, waaronder paardrijden, gelukkig mogelijk.

De aanvullende maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw beoordeeld door het kabinet. Indien er eerder wijzigingen vanuit de overheid komen zullen we dit direct doorvoeren.

Onderstaand een overzicht van de overheidsmaatregelen die gelden in de paardensport:

Vanaf zaterdag 13 november 18:00 uur

Er mag geen publiek aanwezig zijn bij wedstrijden, (groeps)lessen en trainingen. Dit geldt voor zowel binnen- als buitensportaccommodaties. Onder publiek wordt niet bedoeld: personen in functie. Denk hierbij aan trainers, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers.

Overal waar geen coronatoegangsbewijs geldt is het verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Er hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden tijdens het sporten indien dat vanwege de aard van de sport niet mogelijk is.

Er geldt een verplichte sluitingstijd voor horeca van 20:00 uur in de avond tot 6:00 uur in de ochtend. Tijdens de openingstijden is een CTB en een vaste zitplaats verplicht. Dit geldt voor horeca binnen en buiten. Na 20:00 uur is afhalen wel mogelijk. Voor afhalen geldt een mondkapjesplicht.

Evenementen, niet zijnde sportwedstrijden, kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte.

Maatregelen die blijven gelden (sinds 6 november):
Het coronatoegangsbewijs (CTB) is verplicht in binnenruimtes van sportlocaties. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Ook bij een bezoek aan het toilet of de horeca geldt een CTB-plicht.

Op sportlocaties buiten is het coronatoegangsbewijs niet verplicht. Op het (buiten)terras bij de sportlocatie of het sportcomplex is het coronatoegangsbewijs wel verplicht net als bij de reguliere horeca.

Het coronatoegangsbewijs is verplicht bij wedstrijden die gehouden worden in een binnensportlocatie. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Voor mensen die in functie aanwezig moeten zijn en voor vrijwilligers geldt dat zij geen coronatoegangsbewijs hoeven te tonen. Denk hierbij aan trainers, coaches, begeleiders, onderhoudsprofessionals en alle vrijwilligers.

Wat is een sportlocatie?
Onder sportlocatie wordt een accommodatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw accommodatie een sportaccommodatie is. Voor accommodaties die niet zijn aangewezen als sportaccommodatie geldt geen plicht voor het coronatoegangsbewijs. Twijfelt u of uw accommodatie als sportaccommodatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken. Het coronatoegangsbewijs geldt niet voor personeel. De verzorging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan.

Wat is een coronatoegangsbewijs?
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben. Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

Coronacheck scanner
Voor de controle op het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen. Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Gemeentelijke verschillen mogelijk
Gemeenten kunnen individuele afspraken met bedrijven en verenigingen maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij jouw gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften. Bij twijfel kan met de gemeente worden afgestemd of de accommodatie wel of niet onder een sportaccommodatie valt.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig.

Vertegenwoordigers Sectorraad Paarden
De Sectorraad Paarden vertegenwoordigt en behartigt de collectieve belangen van de hippische organisaties die actief zijn in de Sport, Fokkerij en de Ondernemers. Het bestuur van SRP bestaat uit voorzitter Guusje ter Horst en vertegenwoordigers van de dragende organisaties uit Sport, Fokkerij en de Ondernemers: KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, Koepel Fokkerij, FNHB en SNDR.

Update 4 november: geen coronatoegangsbewijs voor buitensporten

Het demissionaire kabinet trekt het plan om het coronatoegangsbewijs in te voeren in de sport deels in. Op buitensportaccommodaties hoeven sporters en toeschouwers geen coronatoegangsbewijs te laten zien. Op binnensportaccommodatie is het coronatoegangsbewijs wel verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Dat heeft demissionair premier Rutte gisteren gezegd in het Kamerdebat over de aangescherpte coronamaatregelen.

Onderstaande geldt vanaf 6 november in de paardensport. Hierbij is nog niet alles volledig duidelijk en er zijn nog vragen die niet beantwoord kunnen worden. Onderstaande is gebaseerd op wat er op dit moment (4 november) bekend is. Indien er wijzigingen vanuit de overheid komen zullen wij dit aanpassen.

Buiten op een sportlocatie
Op sportlocaties buiten hoeven sporters en toeschouwers niet verplicht gecontroleerd te worden op het coronatoegangsbewijs. Wel geldt voor het publiek het advies om 1,5 meter afstand te houden. Gaan sporters of toeschouwers naar binnen naar het toilet of de kantine, dan moeten zij wel gecontroleerd worden.

Ook voor het (buiten)terras bij de sportclub of het sportcomplex geldt de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs, net als bij de reguliere horeca.

Binnen op een sportlocatie
In de binnenruimtes van een sportlocatie is het vanaf zaterdag 6 november verplicht om een coronatoegangsbewijs te laten zien voor sporters en toeschouwers. Dit geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Hierbij maakt het niet uit of je individueel gaat rijden of een privé- of groepsles volgt.

Ook bij een bezoek aan het toilet of de horeca moet het coronatoegangsbewijs getoond worden.

Wat is een sportlocatie?
Onder sportlocatie wordt een locatie verstaan waar sport uitgeoefend wordt. Een gemeente kan bepalen of uw locatie een sportlocatie is. Twijfelt u of uw locatie als sportlocatie wordt aangemerkt? Neem dan contact op met uw gemeente om dit te bespreken.

Uitzondering voor verzorging van paarden
De verzorging en beweging van paarden en pony’s moet ten alle tijden omwille van hun welzijn door kunnen gaan. Voor locaties die niet zijn aangewezen als sportlocatie geldt geen plicht voor het coronatoegangsbewijs. Voor bedrijven die aangemerkt zijn als sportlocatie geldt wel een coronatoegangsbewijs. Weet u niet zeker welke bestemming voor uw bedrijf geldt? Neem dan contact op met uw gemeente.

NB. Het coronatoegangsbewijs geldt niet voor uw personeel.

Wedstrijden
Bij een buitenwedstrijd hoeven sporters en toeschouwers geen coronatoegangsbewijs te tonen. Wel geldt voor het publiek het advies om 1,5 meter afstand aan te houden. Gaan sporters of toeschouwers naar binnen naar het toilet of de kantine, dan moeten zij wel een geldig coronatoegangsbewijs tonen.

Ook voor het (buiten)terras bij de sportclub of het sportcomplex geldt de verplichte controle van het coronatoegangsbewijs, net als bij de reguliere horeca.

Bij een binnen wedstrijd moeten alle sporters en toeschouwers vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs tonen. Alle in functie aanwezige vrijwilligers en officials zijn niet coronatoegangsbewijs plichtig.

Wat is een coronatoegangsbewijs?
U krijgt een coronatoegangsbewijs als u volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs heeft of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien.

Coronacheck scanner
Voor de controle op het coronatoegangsbewijs is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.

Alles is uiteraard onder voorbehoud van de maatregelen vanuit de overheid. Mochten er wijzigingen in de coronamaatregelen zijn die hierop van invloed zijn, dan zullen wij hierover berichten.

Corona-update 18 juni 

Vanavond, vrijdag 18 juni, maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend dat vanaf 26 juni bijna alles kan, waarbij 1,5 meter afstand de norm blijft. Dat betekent voor de paardensector ook goed nieuws. De mondkapjesplicht vervalt, mits er 1,5 meter afstand gehouden kan worden en vanaf 26 juni mogen er weer wedstrijden worden georganiseerd voor iedereen. Ook is publiek toegestaan als er onderling 1,5 meter afstand gehouden wordt. Medio augustus kijkt het kabinet wanneer de laatste stap van het openingsplan gezet kan worden.

Corona-update: stap drie openingsplan per vijf juni

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd zojuist bekend gemaakt dat stap drie van het openingsplan vanaf 5 juni gezet kan worden. Dit is eerder dan verwacht. In stap drie zitten opnieuw versoepelingen voor de sport. Voor de paardensector zijn de belangrijkste versoepelingen dat er zowel binnen als buiten paardgereden mag worden zonder beperkingen. Daarnaast zijn wedstrijden toegestaan voor jeugd t/m 17 jaar. Op dinsdag 22 juni vindt er een nieuwe persconferentie plaats over mogelijke verdere versoepelingen vanaf 30 juni.

Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen vanaf 5 juni:​

Paardenhouderijen
Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat zowel de verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven en het rijden van paarden binnen en buiten mag plaatsvinden. Let wel, klanten dienen zich nog steeds enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de verzorging, het rijden, lessen en trainen van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.

Paardrijden en lessen
Het rijden van paarden, individueel en in groepsverband is zowel binnen als buiten toegestaan. Dit geldt voor alle hippische accommodaties. Volwassenen  mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten. Reserveren, registratie en een gezondheidscheck zijn voor een binnenaccommodatie verplicht. Binnen moet men een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

Wedstrijden voor jeugd t/m 17 jaar toegestaan
Wedstrijden voor jeugd t/m 17 jaar zijn toegestaan. De KNHS komt maandag met een update over hoe wedstrijden voor jeugd t/m 17 jaar georganiseerd kunnen worden. Voor volwassenen vanaf 18 jaar geldt er nog een verbod op wedstrijden. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.
Fokkerij-activiteiten toegestaan
Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken - zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten - doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan vier personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’(zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).  

Hippische dienstverleners
Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.

Lokale verschillen 
Paardenaccommodaties, waaronder ook draf- en renbanen en verenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen.  

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 

Vertegenwoordigers Sectorraad Paarden
De Sectorraad Paarden vertegenwoordigt en behartigt de collectieve belangen van de hippische organisaties die actief zijn in de Sport, Fokkerij en de Ondernemers. Het bestuur van SRP bestaat uit voorzitter Guusje ter Horst en vertegenwoordigers van de dragende organisaties uit Sport, Fokkerij en de Ondernemers: KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, Koepel Fokkerij, FNHB en SNDR.

Corona-update: stap twee openingsplan per 19 mei

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd bekengemaakt dat als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames de komende week blijft dalen er vanaf woensdag 19 mei een aantal versoepelingen wordt doorgevoerd. Stap twee van het openingsplan van de overheid kan dan gezet worden. Hierin zijn ook versoepelingen voor de sport opgenomen.

Voor de paardensector zijn de belangrijkste versoepelingen dat er binnen paardgereden en les gegeven mag worden in groepen van maximaal twee personen en dat buiten het maximum aantal van vier personen voor groepslessen voor volwassenen vanaf 27 jaar wordt opgeheven. Maandag 17 mei kan het kabinet, bij onvoldoende daling van de cijfers, besluiten de versoepelingen niet door te voeren. Op dinsdag 1 juni vindt er een nieuwe persconferentie plaats over mogelijke verdere versoepelingen vanaf 8 juni.

Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen vanaf 19 mei:

Paardenhouderijen
Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat zowel de  verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven,  en het rijden van paarden binnen en buiten mag plaatsvinden.

Let wel, klanten dienen zich nog steeds enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de verzorging, het rijden, lessen en trainen van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.

Paardrijden en lessen
Binnen
Individueel rijden van paarden is binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Er wordt individueel of met maximaal 2 personen en een instructeur op 1,5 meter afstand gereden. Grotere groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan. Reserveren en een gezondheidscheck zijn verplicht. Binnen moet men een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.

Buiten
Buiten mogen groepslessen gegeven worden aan jeugd, jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Buitenritten in groepen zijn ook toegestaan. 
Er mogen buiten groepslessen en buitenritten gegeven worden aan volwassenen vanaf 27 jaar op 1,5 meter afstand met een maximum van 30 personen. 
Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan.

Verbod op wedstrijden
Wedstrijden zijn niet toegestaan. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.

Fokkerij-activiteiten toegestaan
Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken - zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten - doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’ (zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).  

Hippische dienstverleners
Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.

Lokale verschillen 
Paardenaccommodaties, waaronder ook draf- en renbanen en verenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen.  

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Hier kunnen de komende dagen nog wijzigingen op komen. Wij blijven bovenstaand overzicht actualiseren indien nodig. 

Vertegenwoordigers Sectorraad Paarden
De Sectorraad Paarden vertegenwoordigt en behartigt de collectieve belangen van de hippische organisaties die actief zijn in de Sport, Fokkerij en de Ondernemers. Het bestuur van SRP bestaat uit voorzitter Guusje ter Horst en vertegenwoordigers van de dragende organisaties uit Sport, Fokkerij en de Ondernemers: KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, Koepel Fokkerij, FNHB en SNDR.

Corona-update 20 april: lichte versoepelingen per 28 april

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat er een aantal lichte versoepelingen worden doorgevoerd per 28 april. Rutte gaf daarbij aan dat we niet met nul risico uit deze crisis kunnen komen, maar tegelijkertijd moet het risico wel verantwoord zijn. Voor de paardensector is de belangrijkste versoepeling het afschaffen van de avondklok vanaf 28 april 04.30 uur. De eerste stap in het eerder gepresenteerde openingsplan van de overheid is daarmee gezet. De volgende stap, waarin ook verdere versoepelingen voor de sport zijn opgenomen, wordt vanaf 11 mei verwacht. Dinsdag 3 mei wordt duidelijk of deze stap ook daadwerkelijk gezet kan worden.

De in het van bericht van 23 maart genoemde geldende maatregelen zijn dus verlengd tot 11 mei.

Corona-update 14 april 2021: huidige maatregelen met één week verlengd

Tijdens de persconferentie van demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat de huidige maatregelen met één week worden verlengd t/m 28 april. Rutte en De Jonge vroegen nog even geduld te hebben. Er is een openingsplan, maar dit kan pas ingaan als de piek van de derde golf voorbij is. Het kabinet gaat daarom vanaf nu wekelijks bekijken of versoepelingen mogelijk zijn. Hierbij sprak De Jonge de verwachting uit met twee weken meer versoepelingen in de sport door te kunnen voeren als de cijfers dat toelaten. Op dinsdag 20 april neemt de overheid een besluit over de periode na 28 april. De in het onderstaande bericht genoemde geldende maatregelen t/m 20 april zijn dus verlengd tot 27 april.

Corona-update 23 maart 2021: huidige maatregelen met drie weken verlengd

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat de huidige maatregelen met drie weken worden verlengd t/m 20 april. De avondklok blijft van kracht, maar gaat vanaf 31 maart één uur later en geldt dan van 22.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur in de ochtend. Op dinsdag 13 april neemt de overheid een besluit over de periode na 20 april.

Voor de paardensector betekent dit dat de huidige coronamaatregelen, waaronder de avondklok, ook met drie weken worden verlengd.

Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen t/m 20 april:

1.           Paardenhouderijen
Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat de verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven, omwille van gezondheid en welzijn door moet gaan. Om dit te kunnen garanderen zijn paardenhouderijen aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging voor paardeneigenaren, werknemers, verzorgers en vrijwilligers. Locaties van paardenhouderijen zijn ingericht met diverse faciliteiten, waaronder in sommige gevallen ook een binnenaccommodatie. De beschikbare faciliteiten op een locatie kunnen ingezet worden voor de noodzakelijke training en verzorging van de paarden.

Let wel, klanten dienen zich enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de noodzakelijke verzorging en training van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.

2.           Individueel rijden en verzorgen toegestaan
Individueel rijden van paarden blijft zowel buiten als binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Binnen zijn groepslessen voor alle leeftijden niet toegestaan.

Paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden.

•             Buiten mogen groepslessen gegeven worden aan jeugd, jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Buitenritten in groepen zijn ook toegestaan.

•             Er mogen buiten groepslessen en buitenritten gegeven worden aan volwassenen vanaf 27 jaar met een maximale groepsgrootte van vier (exclusief instructeur) op 1,5 meter afstand. Meerdere groepjes van vier personen zijn toegestaan indien zij onderling ruim voldoende afstand houden en de groepjes niet mengen en van elkaar te onderscheiden zijn.

3.           Verbod op wedstrijden
Wedstrijden, en meetmomenten zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor alle disciplines. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.

4.           Fokkerij-activiteiten toegestaan
Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken - zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten - doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’ (zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e). 

5.           Hippische dienstverleners
Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.

6.           Avondklok – Geldt t/m 21 april half vijf in de ochtend
De avondklok geldt van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Voor paardenverzorgers geldt een uitzondering voor dringend (medische) hulp van paarden. (zie link rijksoverheid)

Uitzondering voor paardenverzorgers
Er is een uitzondering voor verzorgers van hobbydieren (zoals paarden) als er een noodzakelijke reden is om onderweg van of naar het dier te zijn. Verzorgen, zoals bijvoorbeeld eten en drinken geven, mag niet tijdens de avondklok. Maar als het paard noodzakelijke medische verzorging nodig heeft, mag u wel naar buiten. Bijvoorbeeld als het dier elke 4 uur een medicijn nodig heeft. (zie link rijksoverheid)

Hiervoor moeten zij het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben waarin aangegeven staat dat het noodzakelijk is dat zij een paard moeten verzorgen na 21.00 uur ’s avonds. Er geldt ook een uitzondering voor werknemers die voor hun werk na 21.00 uur de weg op moeten. Zij hebben dan het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ én ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig.
Uiteraard geldt deze uitzondering ook voor medisch noodzakelijke beroepen zoals dierenartsen. Zij moeten in geval van nood altijd hun werk kunnen doen.

Verklaring voor paardenverzorgers
De verklaringen voor paardenverzorgers zijn te verkrijgen via de website van de Rijksoverheid:

•             Werkgeversverklaring avondklok: voor werknemers verkrijgbaar via de werkgever. Download hier het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ van de website van Rijksoverheid.

•             Eigen verklaring avondklok: hierin moet men aangeven dat het noodzakelijk is op dit tijdstip een paard te verzorgen. De eigen verklaring moet door de invuller ondertekend zijn. Download hier het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ van de website van Rijksoverheid.
De verklaringen moet ingevuld en ondertekend zijn zodra u naar buiten gaat en u moet deze tonen als daarom gevraagd wordt. Dit kan zowel geprint als digitaal, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon.

Lobby voor verruiming maatregelen binnenrijhal
De SRP heeft in een brief aan minister Grapperhaus gevraagd de maatregelen die gelden voor het gebruik van een binnenrijhal te verruimen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het besmettingsgevaar met COVID-19 in binnenrijhallen van paardensportaccommodaties minimaal is. De SRP vindt  dat binnenrijhallen van paardensportaccommodaties daarom niet gelijkgesteld kunnen worden aan andere gesloten binnensportaccommodaties zoals gymzalen, sporthallen, sportscholen en zwembaden. Voor de veiligheid van (jonge) ruiters is het van essentieel belang dat alle paarden(sport)activiteiten, juist ook in groepsverband, weer zo spoedig mogelijk kunnen plaatsvinden in de binnenrijhal. Uiteraard met inachtneming van de  hygiënemaatregelen.
Minister Grapperhaus heeft helaas laten weten het verzoek van de SRP vooralsnog niet te kunnen inwilligen. Gezien de epidemiologische situatie ziet het kabinet op dit moment geen mogelijkheden voor verruimingen. Bij een volgend afweegmoment zal het maatregelenpakket opnieuw worden bezien.

Lokale verschillen
Paardenaccommodaties, waaronder ook draf- en renbanen en verenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. 

Neem je verantwoordelijkheid
De Sectorraad Paarden roept iedereen in de paardensector op, van individuele eigenaren tot ondernemers, om hun verantwoordelijkheid te nemen, je te houden aan de basismaatregelen en reisbewegingen en sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. We zitten nog steeds in een strenge lockdown en het vraagt de inzet van ons allemaal om het coronavirus er onder te krijgen. Vermijd contacten en blijf thuis bij klachten.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Hier kunnen de komende dagen nog wijzigingen op komen. Wij blijven bovenstaand overzicht actualiseren indien nodig.

Corona-update 8 maart 2021

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat volwassenen vanaf 16 maart weer met vier personen mogen sporten in de buitenlucht. Dat is een lichte versoepeling, nu mag dat met maximaal twee personen. Voor de paardensport betekent dit dat vanaf 16 maart er weer in groepen van vier personen mag worden paardgereden. Groepslessen van vier, exclusief instructeur, zijn dan in de buitenlucht toegestaan voor volwassen vanaf 27 jaar, mits er onderling 1,5 meter afstand wordt gehouden. De overige maatregelen worden met drie weken verlengd t/m 30 maart. Op dinsdag 23 maart neemt de overheid een besluit over de periode na 30 maart.

Voor de paardensector betekent dit dat de huidige coronamaatregelen, waaronder de avondklok, ook met drie weken worden verlengd.

Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen t/m 30 maart:

1.           Paardenhouderijen
Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat de verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven, omwille van gezondheid en welzijn door moet gaan. Om dit te kunnen garanderen zijn paardenhouderijen aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging voor paardeneigenaren, werknemers, verzorgers en vrijwilligers. Locaties van paardenhouderijen zijn ingericht met diverse faciliteiten, waaronder in sommige gevallen ook een binnenaccommodatie. De beschikbare faciliteiten op een locatie kunnen ingezet worden voor de noodzakelijke training en verzorging van de paarden.

Let wel, klanten dienen zich enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de noodzakelijke verzorging en training van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.

2.           Individueel rijden en verzorgen toegestaan
Individueel rijden van paarden blijft zowel buiten als binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Binnen zijn groepslessen voor alle leeftijden niet toegestaan.

Paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden.

•             Buiten mogen groepslessen gegeven worden aan jeugd, jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Buitenritten in groepen zijn ook toegestaan.

•             Er mogen buiten groepslessen en buitenritten gegeven worden aan volwassenen vanaf 27 jaar met een maximale groepsgrootte van vier (exclusief instructeur) op 1,5 meter afstand. Meerdere groepjes van vier personen zijn toegestaan indien zij onderling ruim voldoende afstand houden en de groepjes niet mengen en van elkaar te onderscheiden zijn.

3.           Verbod op wedstrijden
Wedstrijden, en meetmomenten zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor alle disciplines. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.

4.           Fokkerij-activiteiten toegestaan
Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken - zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten - doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’ (zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e). 

5.           Hippische dienstverleners
Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.

6.           Avondklok – Geldt t/m 31 maart half vijf in de ochtend
De avondklok geldt van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Voor paardenverzorgers geldt een uitzondering voor dringend (medische) hulp van paarden. (zie link rijksoverheid)

Uitzondering voor paardenverzorgers
Er is een uitzondering voor verzorgers van hobbydieren (zoals paarden) als er een noodzakelijke reden is om onderweg van of naar het dier te zijn. Verzorgen, zoals bijvoorbeeld eten en drinken geven, mag niet tijdens de avondklok. Maar als het paard noodzakelijke medische verzorging nodig heeft, mag u wel naar buiten. Bijvoorbeeld als het dier elke 4 uur een medicijn nodig heeft. (zie link rijksoverheid)

Hiervoor moeten zij het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben waarin aangegeven staat dat het noodzakelijk is dat zij een paard moeten verzorgen na 21.00 uur ’s avonds. Er geldt ook een uitzondering voor werknemers die voor hun werk na 21.00 uur de weg op moeten. Zij hebben dan het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ én ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig.
Uiteraard geldt deze uitzondering ook voor medisch noodzakelijke beroepen zoals dierenartsen. Zij moeten in geval van nood altijd hun werk kunnen doen.

Verklaring voor paardenverzorgers
De verklaringen voor paardenverzorgers zijn te verkrijgen via de website van de Rijksoverheid:

•             Werkgeversverklaring avondklok: voor werknemers verkrijgbaar via de werkgever. Download hier het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ van de website van Rijksoverheid.

•             Eigen verklaring avondklok: hierin moet men aangeven dat het noodzakelijk is op dit tijdstip een paard te verzorgen. De eigen verklaring moet door de invuller ondertekend zijn. Download hier het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ van de website van Rijksoverheid.
De verklaringen moet ingevuld en ondertekend zijn zodra u naar buiten gaat en u moet deze tonen als daarom gevraagd wordt. Dit kan zowel geprint als digitaal, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon.

Lobby voor verruiming maatregelen binnenrijhal
De SRP heeft in een brief aan minister Grapperhaus gevraagd de maatregelen die gelden voor het gebruik van een binnenrijhal te verruimen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het besmettingsgevaar met COVID-19 in binnenrijhallen van paardensportaccommodaties minimaal is. De SRP vindt  dat binnenrijhallen van paardensportaccommodaties daarom niet gelijkgesteld kunnen worden aan andere gesloten binnensportaccommodaties zoals gymzalen, sporthallen, sportscholen en zwembaden. Voor de veiligheid van (jonge) ruiters is het van essentieel belang dat alle paarden(sport)activiteiten, juist ook in groepsverband, weer zo spoedig mogelijk kunnen plaatsvinden in de binnenrijhal. Uiteraard met inachtneming van de  hygiënemaatregelen.
Minister Grapperhaus heeft helaas laten weten het verzoek van de SRP vooralsnog niet te kunnen inwilligen. Gezien de epidemiologische situatie ziet het kabinet op dit moment geen mogelijkheden voor verruimingen. Bij een volgend afweegmoment zal het maatregelenpakket opnieuw worden bezien.

Lokale verschillen
Paardenaccommodaties, waaronder ook draf- en renbanen en verenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. 

Neem je verantwoordelijkheid
De Sectorraad Paarden roept iedereen in de paardensector op, van individuele eigenaren tot ondernemers, om hun verantwoordelijkheid te nemen, je te houden aan de basismaatregelen en reisbewegingen en sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. We zitten nog steeds in een strenge lockdown en het vraagt de inzet van ons allemaal om het coronavirus er onder te krijgen. Vermijd contacten en blijf thuis bij klachten.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Hier kunnen de komende dagen nog wijzigingen op komen. Wij blijven bovenstaand overzicht actualiseren indien nodig.

Vertegenwoordigers Sectorraad Paarden
De Sectorraad Paarden vertegenwoordigt en behartigt de collectieve belangen van de hippische organisaties die actief zijn in de Sport, Fokkerij en de Ondernemers. Het bestuur van SRP bestaat uit voorzitter Guusje ter Horst en vertegenwoordigers van de dragende organisaties uit Sport, Fokkerij en de Ondernemers: KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, Koepel Fokkerij, FNHB en SNDR.

Corona-update 23 februari 2021

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd zojuist bekengemaakt dat de huidige maatregelen op slechts enkele vlakken worden versoepeld. Ook binnen de sport vindt een versoepeling plaats: voor jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar wordt buitensporten in teamverband op de sportaccommodatie weer toegestaan. Dit betekent voor de paardensport dat er vanaf 3 maart weer groepslessen in de buitenrijbaan gegeven mogen worden aan ruiters t/m 26 jaar. De overige overheidsmaatregelen en daarmee ook de maatregelen in de paardensport worden met twee weken verlengd t/m 15 maart 2021. Op maandag 8 maart neemt de overheid een besluit over de periode na 15 maart.

Voor de paardensector betekent dit ook dat de coronamaatregelen, waaronder de avondklok, met twee weken worden verlengd t/m 15 maart 2021.

Onderstaand een overzicht van alle geldende maatregelen t/m 15 maart:

  1. Paardenhouderijen
    Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat de verzorging van de paarden, inclusief het beweging geven, omwille van gezondheid en welzijn door moet gaan. Om dit te kunnen garanderen zijn paardenhouderijen aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging voor paardeneigenaren, werknemers, verzorgers en vrijwilligers. Locaties van paardenhouderijen zijn ingericht met diverse faciliteiten, waaronder in sommige gevallen ook een binnenaccommodatie. De beschikbare faciliteiten op een locatie kunnen ingezet worden voor de noodzakelijke training en verzorging van de paarden.

Let wel, klanten dienen zich enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de noodzakelijke verzorging en training van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.

  1. Individueel rijden en verzorgen toegestaan
    Individueel rijden van paarden blijft zowel buiten als binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Binnen zijn groepslessen niet toegestaan voor alle leeftijden. Paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden. Buiten mogen groepslessen gegeven worden aan jeugd, jongeren en jongvolwassenen t/m 26 jaar. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Zij mogen in groepen buiten paardrijden, buitenritten maken en deelnemen aan een groepsles. 

    Aan volwassenen vanaf 27 jaar mogen geen groepslessen gegeven worden. Voor volwassenen vanaf 27 jaar geldt voor lessen of buitenritten een maximale groepsgrootte van twee personen op 1,5 meter afstand. Meerdere groepjes van twee personen zijn toegestaan. Privélessen zijn buiten toegestaan voor alle leeftijden. 
  1. Verbod op wedstrijden
    Wedstrijden, en meetmomenten zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor alle disciplines. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.

De KNHS kijkt op basis van de huidige verruiming van de maatregelen voor sporters t/m 26 jaar of er ook een verruiming in leeftijd mogelijk is als het gaat om het toekennen van winst- en promotiepunten aan onderlinge manege- en verenigingsactiviteiten voor jeugd t/m 17 jaar op de eigen manege of vereniging. Hierover zal woensdag 24 februari meer informatie beschikbaar komen op knhs.nl.

  1. Fokkerij-activiteiten toegestaan
    Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken - zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten - doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’ (zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).  
     
  2. Hippische dienstverleners
    Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs, zadelpassers, etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.
     
  3. Avondklok – Geldt t/m 15 maart half vijf in de ochtend

De avondklok geldt van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Voor paardenverzorgers geldt een uitzondering voor van paarden (zie link rijksoverheid).


Uitzondering voor paardenverzorgers
Er is een uitzondering voor verzorgers van hobbydieren (zoals paarden) als er een noodzakelijke reden is om onderweg van of naar het dier te zijn. Verzorgen, zoals bijvoorbeeld eten en drinken geven, mag niet tijdens de avondklok. Maar als het paard noodzakelijke medische verzorging nodig heeft, mag u wel naar buiten. Bijvoorbeeld als het dier elke 4 uur een medicijn nodig heeft (zie link rijksoverheid).

Hiervoor moeten zij het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben waarin aangegeven staat dat het noodzakelijk is dat zij een paard moeten verzorgen na 21.00 uur ’s avonds. Er geldt ook een uitzondering voor werknemers die voor hun werk na 21.00 uur de weg op moeten. Zij hebben dan het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ én ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig.

Uiteraard geldt deze uitzondering ook voor medisch noodzakelijke beroepen zoals dierenartsen. Zij moeten in geval van nood altijd hun werk kunnen doen.

Verklaring voor paardenverzorgers
De verklaringen voor paardenverzorgers zijn te verkrijgen via de website van de Rijksoverheid:

De verklaringen moet ingevuld en ondertekend zijn zodra u naar buiten gaat en u moet deze tonen als daarom gevraagd wordt. Dit kan zowel geprint als digitaal, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon.

Lobby voor verruiming maatregelen binnenrijhal
De SRP heeft in een brief aan minister Grapperhaus gevraagd de maatregelen die gelden voor het gebruik van een binnenrijhal te verruimen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het besmettingsgevaar met COVID-19 in binnenrijhallen van paardensportaccommodaties minimaal is. De SRP vindt  dat binnenrijhallen van paardensportaccommodaties daarom niet gelijkgesteld kunnen worden aan andere gesloten binnensportaccommodaties zoals gymzalen, sporthallen, sportscholen en zwembaden. Voor de veiligheid van (jonge) ruiters is het van essentieel belang dat alle paarden(sport)activiteiten, juist ook in groepsverband, weer zo spoedig mogelijk kunnen plaatsvinden in de binnenrijhal. Uiteraard met inachtneming van de  hygiënemaatregelen.

Minister Grapperhaus heeft laten weten het verzoek van de SRP te hebben ontvangen. Zodra de SRP een inhoudelijke reactie heeft gekregen zal dit worden gemeld op de website van de SRP.

Lokale verschillen 
Paardenaccommodaties, waaronder ook draf- en renbanen en verenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen.  

Neem je verantwoordelijkheid
De Sectorraad Paarden roept iedereen in de paardensector op, van individuele eigenaren tot ondernemers, om hun verantwoordelijkheid te nemen, je te houden aan de basismaatregelen en reisbewegingen en sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. We zitten nog steeds in een strenge lockdown en het vraagt de inzet van ons allemaal om het coronavirus er onder te krijgen. Vermijd contacten en blijf thuis bij klachten.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Hier kunnen de komende dagen nog wijzigingen op komen. Wij blijven bovenstaand overzicht actualiseren indien nodig.

Vertegenwoordigers Sectorraad Paarden
De Sectorraad Paarden vertegenwoordigt en behartigt de collectieve belangen van de hippische organisaties die actief zijn in de Sport, Fokkerij en de Ondernemers. Het bestuur van SRP bestaat uit voorzitter Guusje ter Horst en vertegenwoordigers van de dragende organisaties uit Sport, Fokkerij en de Ondernemers: KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, Koepel Fokkerij, FNHB en SNDR.

*Waar in dit bericht paardrijden wordt genoemd, wordt ook aangespannen rijden bedoeld.

Corona-update 22 januari:

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het voorstel van premier Rutte en minister De Jonge om een avondklok in te voeren van zaterdag 23 januari tot in ieder geval 10 februari in heel Nederland. De avondklok geldt van 21.00 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. Voor paardenverzorgers geldt een uitzondering voor de noodzakelijke (medische) verzorging van paarden.

Uitzondering voor paardenverzorgers
Mede op aandringen van de Sectorraad Paarden zijn er uitzonderingen gemaakt voor de noodzakelijke verzorging van paarden. Paarden moeten verzorgd worden en bewegen omwille van gezondheid en welzijn.

Verzorgers van paarden mogen, wanneer het (medisch) noodzakelijk is, na 21.00 uur hun paard(en) verzorgen. Hiervoor moeten zij het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben waarin aangegeven staat dat het noodzakelijk is dat zij een paard moeten verzorgen na 21.00 uur ’s avonds. Er geldt ook een uitzondering voor werknemers die voor hun werk na 21.00 uur de weg op moeten. Zij hebben dan het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ én ‘Eigen verklaring avondklok’ nodig.

Uiteraard geldt deze uitzondering ook voor medisch noodzakelijke beroepen zoals dierenartsen. Zij moeten in geval van nood altijd hun werk kunnen doen.

Verklaring voor paardenverzorgers

De verklaringen voor paardenverzorgers zijn te verkrijgen via de website van de Rijksoverheid:

•             Werkgeversverklaring avondklok: voor werknemers verkrijgbaar via de werkgever. Download hier het formulier ‘Werkgeversverklaring avondklok’ van de website van Rijksoverheid.

•             Eigen verklaring avondklok: hierin moet men aangeven dat het noodzakelijk is op dit tijdstip een paard te verzorgen. De eigen verklaring moet door de invuller ondertekend zijn. Download hier het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ van de website van Rijksoverheid.

De verklaring moet ingevuld en ondertekend zijn zodra u naar buiten gaat en u moet deze tonen als daarom gevraagd wordt. Dit kan zowel geprint als digitaal, bijvoorbeeld via de mobiele telefoon.

Reizen van en naar het buitenland

Als u van of naar Nederland reist dan moet u aantonen dat u uit het buitenland komt of er naar toe gaat (bijvoorbeeld met een vervoersbewijs) en uitleggen waarom u tijdens de avondklok reist. Controleer op de website van de Rijksoverheid of u een geldige PCR-testuitslag nodig heeft.

De Sectorraad Paarden roept iedereen in de paardensector op, van individuele eigenaren tot ondernemers, om hun verantwoordelijkheid te nemen en de avondklok te respecteren. Zorg voor een goede spreiding van lessen/training en overige activiteiten over de dag zodat alleen de noodzakelijke verzorging na 21.00 uur plaatsvindt. We zitten in een strenge lockdown en het vraagt de inzet van iedereen om het coronavirus er onder te krijgen. Vermijd contacten en blijf thuis bij klachten.

Klik hier voor een overzicht van alle overige geldende maatregelen voor de paardensector t/m 9 februari. 

Corona-update 20 januari:

Premier Rutte en minister De Jonge maakten tijdens de persconferentie van 20 januari bekend dat ze voornemens zijn een avondklok in te stellen. Deze avondklok zal naar verwachting gelden tot 10 februari in alle delen van Nederland van 20.30 uur ’s avonds tot 4.30 uur in de ochtend. De Sectorraad Paarden dringt erop aan om uitzonderingen te maken voor de noodzakelijke verzorging van paarden. Paarden moeten verzorgd worden en bewegen omwille van gezondheid en welzijn. Het instellen van een avondklok die komende zaterdag of zondag mogelijk ingaat moet nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. De Sectorraad Paarden en de dragende organisaties komen zodra hier meer over bekend is zsm met een update voor de paardensector.

Corona-update 12 januari: huidige maatregelen met drie weken verlengd, paardenhouderijen blijven aangepast open.

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd duidelijk dat de huidige coronamaatregelen van de overheid met drie weken worden verlengd. Het aantal besmettingen in Nederland is nog te hoog om versoepelingen door te kunnen voeren. Ook de dreiging van de Britse variant van het virus baart grote zorgen.

Dit betekent dat ook de coronamaatregelen in de paardensector met drie weken worden verlengd t/m dinsdag 9 februari 2021. De lockdown heeft helaas gevolgen voor de gehele paardensector.

Paarden moeten bewegen omwille van gezondheid en welzijn en het berijden van paarden is hier een belangrijk onderdeel van. Door de lobby van  de afgelopen weken van de Sectorraad Paarden bestaande uit LTO Nederland, KNHS, FNRS, KWPN, FNHB, Koepel Fokkerij en SNDR is inmiddels ook een paragraaf over hippische binnenaccommodaties opgenomen in de maatregelen van de overheid:

“In hippische accommodaties zijn de binnenruimten gesloten voor algemeen publiek. Alleen houders van paarden, werknemers van de hippische accommodaties en vrijwilligers mogen de paarden en pony’s binnen verzorgen en berijden. Rijden in de buitenbaan en buitenritten zijn - met inachtneming van de algemene coronaregels – wel voor publiek toegestaan.”

Bron: website van de Rijksoverheid

Deze uitzondering is ook opgenomen in het coronaprotocol voor de sport van NOC*NSF, Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en Vereniging van Sport en Gemeentes (VSG) (p. 6 onder ‘Uitzonderingen).

Bekijk hier het protocol van NOC*NSF

OVERZICHT VAN ALLE MAATREGELEN DIE GELDEN VOOR DE PAARDENSector VAN 19 JANUARI t/m 9 februari:

Op basis van de overheidsmaatregelen die nu bekend zijn gelden de volgende maatregelen voor de paardensector.

Paardenhouderijen
Voor paardenhouderijen (fokkerijstallen, pensionstallen, handelsstallen, trainingsstallen, entrainementen, maneges ed.) geldt dat de verzorging van de dieren, inclusief het beweging geven, omwille van gezondheid en welzijn door moet gaan. Om dit te kunnen garanderen blijven paardenhouderijen aangepast open voor de dagelijkse verzorging en beweging voor paardeneigenaren, werknemers, verzorgers en vrijwilligers. Locaties van paardenhouderijen zijn ingericht met diverse faciliteiten, waaronder in sommige gevallen ook een binnenaccommodatie. De beschikbare faciliteiten op een locatie kunnen ingezet worden voor de noodzakelijke training en verzorging van de paarden.

Let wel, klanten dienen zich enkel op een paardenhouderij te begeven ten behoeve van de noodzakelijke verzorging en training van hun paard(en) en onderlinge afstand van minimaal 1,5 meter in acht te nemen.

Paardrijden
Individueel rijden van paarden blijft zowel buiten als binnen toegestaan, dit geldt voor alle hippische accommodaties. Binnen zijn groepslessen niet toegestaan voor alle leeftijden. Paardrijden in de buitenlucht is de norm vanuit de overheid en dient zoveel mogelijk opgevolgd te worden. Buiten mogen geen groepslessen gegeven worden aan volwassenen (vanaf 18 jaar). Voor volwassenen geldt voor lessen of buitenritten een maximale groepsgrootte van twee personen op 1,5 meter afstand. Meerdere groepjes van twee personen zijn toegestaan. Privélessen zijn buiten wel toegestaan voor alle leeftijden. Kinderen en jeugd tot en met 17 jaar hoeven tijdens het sporten onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Zij mogen in groepen buiten blijven paardrijden, buitenritten maken en deelnemen aan een groepsles. 

Paardensportactiviteiten zoals wedstrijden, oefenspringen, oefendressuur en meetmomenten zijn zowel binnen als buiten niet toegestaan voor alle disciplines. Voor topsporters met een status vanuit NOC*NSF gelden uitzonderingen. Deze uitzondering geldt niet voor de draf- en rensport.

Fokkerij-organisaties
Voor fokkerij-organisaties zoals stamboeken geldt dat activiteiten in het belang van stamboeken en die statutair zijn vastgelegd als activiteiten van stamboeken - zoals de beoordeling van paarden middels keuringen en aanlegtesten - doorgang kunnen vinden. Deze activiteiten vallen niet onder sport maar onder fokkerij. Ook het chippen en schetsen van paarden valt onder deze toegestane activiteiten. De mogelijkheid voor de samenkomst van meer dan twee personen, zoals inspecteurs, beoordelaars etc. bij stamboekactiviteiten wordt uitgelegd in de ‘Tijdelijke regeling maatregelen covid-19’ (zie artikel 3.1 lid 2f en artikel 3.2 lid 2e).  

KWPN Hengstenkeuring
De gemeente Ermelo heeft toestemming gegeven om de KWPN Hengstenkeuring (2 t/m 6 februari a.s.) in afgeslankte vorm door te laten gaan op het Nationaal Hippisch Centrum: zonder publiek, zonder pers en zonder VIP, met een zodanig ingevuld programma dat alle aanwezigen zo snel mogelijk kunnen doorstromen. Een groot deel van de showblokken is daarom vooraf al opgenomen. Het programma, dat volledig is te volgen op KWPN.nl, vindt u t.z.t. op onze website.

Hippische dienstverleners
Hippische dienstverleners (erfbetreders) die noodzakelijk zijn voor de gezondheid en welzijn van de paarden, zoals dierenartsen, fysiotherapeuten, voerleveranciers, gebitsverzorgers, paardenmasseurs etc., blijven hun beroep uitoefenen. Uiteraard nemen zij de nodige sociale en hygiënemaatregelen in acht zolang dit mogelijk is voor het correct uitoefenen van hun beroep.

SPECIFIEK OVERZICHT VAN ALLE MAATREGELEN DIE GELDEN VOOR DE PAARDENSectorVAN 19 JANUARI t/m 9 februari:

Kijk voor branchespecifieke protocollen op de website van de Sectorraad Paarden.
Kijk voor branchespecifieke vragen en antwoorden op de websites van de dragende organisaties van de Sectorraad Paarden.

Lokale verschillen 
Paardenaccommodaties, waaronder ook draf- en renbanen en verenigingen kunnen afspraken maken met hun gemeente of veiligheidsregio. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is dus belangrijk om bij uw gemeente te informeren wat er in uw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op uw vereniging, stal of manege binnen de huidige maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen.  

Neem uw verantwoordelijkheid
De Sectorraad Paarden roept iedereen in de paardensector op, van individuele eigenaren tot ondernemers, om hun verantwoordelijkheid te nemen en reisbewegingen en sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. We zitten in een strenge lockdown en het vraagt de inzet van ons allemaal om het coronavirus er onder te krijgen. Vermijd contacten en blijf thuis bij klachten.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Hier kunnen de komende dagen nog wijzigingen op komen. Wij blijven bovenstaand overzicht actualiseren indien nodig. 

*Waar in dit bericht paardrijden wordt genoemd, wordt ook aangespannen rijden bedoeld.

Corona-update 22 december: Hengstencompetitie Tolbert afgelast
Op donderdag 14 januari staat de Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie Dressuur gepland, op woensdag 20 januari de Blom Hengstencompetitie springen, beide in Tolbert. In de harde lockdown die door de overheid is afgekondigd zijn wedstrijden niet toegestaan t/m 19 januari, waardoor het helaas niet mogelijk is om de eerdergenoemde hengstencompetitiewedstrijden te laten doorgaan. Wij wachten de volgende maatregelen van de overheid af alvorens definitieve beslissingen te nemen over de wijze waarop wij de jonge hengsten, die normaliter de hengstencompetitiefinale tijdens de KWPN Hengstenkeuring zouden lopen, een internationaal podium kunnen bieden. De KWPN Hengstenkeuring wordt van 2 t/m 6 februari georganiseerd op het KWPN-centrum, en is geheel online te volgen.  

Corona-update 29 oktober: Hengstencompetitie Kronenberg en Ermelo afgelast
Op maandag 9 november staat de Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie Dressuur gepland, op dinsdag 10 november de Blom Hengstencompetitie springen, beiden in Kronenberg. Op vrijdagavond 20 november staat de tweede competitiewedstrijd voor de dressuurhengsten gepland in Ermelo. Op dinsdagavond 27 oktober jl. gaf  minister de Jonge aan dat de huidige maatregelen, de zogenoemde gedeeltelijke lockdown, naar verwachting nog tot in ieder geval in december zullen duren. Binnen deze ‘gedeeltelijke lockdown’ zijn wedstrijden verboden, waardoor het helaas onmogelijk is om de eerdergenoemde hengstencompetitiewedstrijden nu te laten doorgaan. Volgende week dinsdag 3 november is er weer een persconferentie, tenzij de cijfers zo alarmerend zijn dat er eerder maatregelen nodig zijn. Wij wachten de volgende maatregelen van de overheid af alvorens definitieve beslissingen te nemen over de competitiewedstrijden in De Meern (december) en Tolbert (januari). Ondertussen beraden wij ons over alternatieve mogelijkheden om deze jonge goedgekeurde hengsten tijdens de hengstenkeuring het podium te geven dat zij verdienen, uiteraard binnen de mogelijkheden die de overheid ons biedt en met inachtneming van alle maatregelen.

Update 14 oktober: Pavo Cup tot nader order uitgesteld​
Vanaf morgen, donderdag 15 oktober, staan er drie dagen Pavo Cup op de planning, waarbij de jonge talenten in de (halve) finales strijden om de prestigieuze titels in de diverse leeftijdscategorieën. Gisteravond echter hebben premier Rutte en minister de Jonge strengere maatregelen afgekondigd. Binnen deze ‘tijdelijke lockdown’ zijn wedstrijden verboden, waardoor het helaas onmogelijk is om de Pavo Cup nu te laten doorgaan.

Deze 25ste editie moet een feest worden, er is wat ons betreft dan ook zeker geen sprake van afstel maar van uitstel. We zullen de komende tijd de mogelijkheden blijven verkennen om alsnog de finales van de Pavo Cup te organiseren, echter zijn hierbij voor het bepalen van de data afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het virus en de maatregelen vanuit de overheid. Ook de diverse wedstrijden van de Anemone Horsetrucks Hengstencompetitie dressuur en de Blom Hengstencompetitie springen staan binnenkort op de agenda. Wij wachten de volgende persconferentie van de overheid af alvorens definitieve beslissingen te nemen over de eerstvolgende competitiewedstrijd in de Peelbergen.

Update 1 oktober: KWPN-evenementen: géén publiek, wel livestream​
Eerder deze week kondigden premier Rutte en minister De Jonge nieuwe maatregelen aan die voor minimaal 3 weken gelden. Dit heeft gevolgen voor de evenementen op het KWPN-centrum.

Wedstrijden en evenementen in de paardensport zijn toegestaan. Vanaf 29 september 18.00 uur mag daar geen publiek meer bij aanwezig zijn, alleen de noodzakelijke begeleiding voor de uitoefening van de sport. Dat betekent concreet dat voor de hengstenselectie en de Pavo Cup per paard maximaal drie personen toegang hebben tot het KWPN-centrum. De ruiters/amazones en geregistreerden ontvangen hierover persoonlijk bericht.

Tot nader order geldt dat bij de diverse evenementen op onze agenda publiek niet is toegestaan. Ook personen die zich online hebben geregistreerd voor de hengstenselectie kunnen wij geen toegang geven tot het KWPN-centrum. Indien u zich had aangemeld, wordt u per mail hierover nader geïnformeerd.

Eindexamens hengsten te volgen via livestream op KWPN.tv
De komende weken vinden de verrichtingsonderzoeken plaats voor de Gelderse, dressuur-, spring- en tuigpaardhengsten. Voor álle onderdelen, zowel de aanlevering, tussenbeoordelingen als de eindpresentatie, geldt tot nader order dat er géén publiek is toegestaan. Alleen noodzakelijke begeleiders hebben toegang tot het KWPN-centrum, de geregistreerden van de hengsten ontvangen hierover persoonlijk bericht.

Vanwege het coronavirus is het voorjaarsonderzoek komen te vervallen, en wij realiseren ons dat de fokkers grote interesse hebben in de prestaties van de jonge hengsten op het KWPN-centrum. Wij hebben daarom besloten om de eindpresentaties van de hengsten geheel via livestream uit te zenden op KWPN.tv. De volgende data zijn via livestream te volgen:

  • 30 oktober eindexamen VO dressuurhengsten
  • 31 oktober eindexamen VO tuigpaardhengsten
  • 24 november eindexamen VO springhengsten en Gelderse hengsten

Uiteraard zullen ook de gebruikelijke opnames van de goedgekeurde hengsten na de eindpresentatie toegevoegd worden aan de KWPN-database.

Drie dagen Pavo Cup op KWPN.tv
Op vrijdag 16 en zaterdag 17 oktober stonden de finales van de Pavo Cup gepland. In de nieuwe maatregelen geldt per ruimte binnen een maximum van 30 personen. Om de competitie binnen de gestelde richtlijnen verantwoord te organiseren, is het van belang om zoveel mogelijk doorstroom van personen te waarborgen. Het programma is daarom gewijzigd:

  • Donderdag 15 oktober: Halve finale vierjarigen
  • Vrijdag 16 oktober: Halve finale vijf- en zesjarigen
  • Zaterdag 17 oktober: Finales alle leeftijdscategorieën

Met deze nieuwe indeling kunnen deelnemers aan de halve finales na hun proef direct het terrein verlaten. De combinaties die geselecteerd zijn voor de eerste finaleronde (de top 10 van de vierjarigen, de top 8 van de vijfjarigen en de top 6 van de zesjarigen), komen op zaterdag opnieuw in de ring. Per leeftijdscategorie worden vervolgens de drie paarden met de hoogste punten overgereden door gastjury en jongepaardenspecialist Philipp Hess. Ook voor de Pavo Cup geldt dat er geen publiek is toegestaan, echter alle drie de dagen zijn via de livestream te volgen op KWPN.tv.

Zodra er nieuwe maatregelen vanuit de overheid komen die invloed hebben op onze evenementen, zullen wij u hierover berichten.

Update 26 juni: Versoepeling maatregelen
Woensdagavond  24 juni jl. heeft de overheid in een persconferentie diverse versoepelingen van maatregelen rondom de verspreiding van het coronavirus gecommuniceerd. Per 1 juli wordt de maximum groepsgrootte voor zowel binnen als buiten door de overheid geschrapt. Er geldt geen maximum aantal aanwezigen indien men 1,5 meter afstand houdt, vooraf een gezondheidscheck doet en werkt met reserveringen.

De Sectorraad Paarden (SRP) heeft i.o.m. LNV een protocol met strikte richtlijnen opgesteld voor alle stamboeken om de 1,5 meter afstand tussen mensen te garanderen en het aantal bezoekers op de locatie te beperken. Afgesproken was dat de stamboekkeuringen worden georganiseerd zonder publiek. Echter nu de maximum groepsgrootte door de overheid is geschrapt heeft de SRP zich erover beraad hoe publiek op verantwoorde wijze toe te laten. Want nu de overheid de maatregelen heeft versoepeld kunnen wij de leden en belangstellenden in de gelegenheid stellen om de keuringen bij te wonen, echter uitsluitend binnen strikte voorwaarden zodat de 1,5 meter afstand gegarandeerd kan worden.

De stamboekkeuringen tuigpaard worden in de buitenlucht georganiseerd, bij buitenactiviteiten zijn maximaal 250 personen toegestaan. De stamboekkeuringen rijpaard en Gelders paard worden binnen in een rijhal georganiseerd, publiek is beperkt toegestaan onder voorwaarden: maximaal 100 personen binnen met een vaste zitplaats met inachtneming van de 1,5 meter afstand. De regio’s organiseren de (stamboek)keuringen en zijn als organisator aansprakelijk en verantwoordelijk voor de naleving van de overheidsmaatregelen. Derhalve is het aan hen om te beoordelen hoe zij de toegang van publiek het beste kunnen organiseren. Hoeveel ruimte er is om publiek toe te laten – met inachtneming van de 1,5 meter afstand - verschilt immers per locatie.

Diverse keuringslocaties zullen een beperkte capaciteit aan zitplaatsen hebben op 1,5 afstand van elkaar. De regio’s schatten zelf in per locatie wat het aantal beschikbare zitplaatsen is. Om problemen te voorkomen met een grotere toestroom van mensen dan er aan beschikbare zitplaatsen is, wordt er momenteel gewerkt aan een reserveringssysteem op de KWPN-website, waar u beschikbare zitplaatsen kunt reserveren (zolang de voorraad strekt). Het staat regio’s ook vrij om een eigen reserveringssysteem toe te passen, raadpleeg vanaf volgende week de regiowebsite voor meer informatie. Toegang voor publiek is uitsluitend toegestaan wanneer u in het bezit bent van een reserveringsbewijs dat u zelf kunt printen.
NB: Voor eigenaren en begeleiders van ter keuring aangeboden paarden geldt dat zij – zoals beschreven in het protocol - na de beoordeling van hun paard het terrein z.s.m. verlaten, tenzij zij vooraf via de website een zitplaats  hebben gereserveerd en een reserveringsbewijs kunnen overleggen.

Aan het eerder genoemde protocol is een addendum toegevoegd.

Addendum aanpassing Protocol keuring paarden- en ponystamboeken n.a.v. verruiming regelgeving d.d. 24 juni 2020

Per 1 juli zijn de maatregelen rondom het coronavirus versoepeld. Publiek is onder voorwaarden (afhankelijk per locatie) en onder strikte richtlijnen toegestaan:

Regels voor activiteiten binnen

  • We houden 1,5 meter afstand van anderen. Een uitzondering hierop zijn mensen uit 1 huishouden.
  • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel).
  • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
  • Indien er horeca aanwezig is, dan houden gasten altijd 1,5 meter afstand tot elkaar.

Regels voor activiteiten buiten

  • We houden 1,5 meter afstand van anderen. Een uitzondering hierop zijn mensen uit 1 huishouden.
  • Maximaal 250 personen (exclusief personeel).
  • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
  • Indien er horeca aanwezig is, dan houden gasten altijd 1,5 meter afstand tot elkaar.

Update 12 mei: Groen licht voor keuringen en chippen
Het KWPN heeft in goede samenwerking met de bij de Koepel Fokkerij van de Sectorraad Paarden aangesloten instanties strikte protocollen opgesteld voor zowel het chippen/schetsen als de stamboekkeuringen. De Sectorraad Paarden heeft de protocollen voor het chippen (voor paspoortconsulenten en voor de houders van de desbetreffende dieren) en de keuringen (voor functionarissen stamboeken en voor eigenaren/begeleiders) voorgelegd aan het Ministerie van LNV die ze heeft getoetst. Dit betekent dat de paspoortconsulenten weer afspraken kunnen inplannen bij de fokkers voor het chippen en schetsen van de veulens. Ook de in juli geplande stamboekkeuringen kunnen doorgaan, dit alles onder voorbehoud van nieuwe maatregelen vanuit de overheid. Nu de centrale overheid heeft ingestemd met de herstart zullen op lokaal niveau de burgemeesters moeten worden benaderd (v.w.b. keuringen).

Als het virus tegen die tijd nog steeds onder controle is, mogen per 1 juli groepen tot honderd personen bij elkaar komen. Het KWPN heeft samen met de Sectorraad Paarden een protocol met strikte richtlijnen opgesteld voor alle stamboeken om de 1.5 meter afstand tussen mensen te garanderen en het aantal bezoekers op de locatie te beperken. De stamboekkeuringen worden georganiseerd zonder publiek. De regio’s kunnen ook veulenkeuringen organiseren, in samenspraak met de KWPN-inspectie en ook volgens strikte richtlijnen. Maximaal  twee begeleiders per paard  worden toegelaten op de keuringsaccommodatie. De keuring wordt in chronologische volgorde afgewerkt met een vaste aanrijdroute, looproute en vertrekroute, zodat er geen kruisend verkeer is van deelnemers en eigenaren. Dit jaar worden er geen Centrale Keuringen georganiseerd. De graadverhogingen die normaliter op de Centrale Keuringen plaatsvinden (ster voor de tuigpaarden en (voorlopig) keur voor de overige fokrichtingen) kunnen, bij het voldoen aan de daarvoor geldende eisen, op de stamboekkeuring worden behaald. U kunt zich via de KWPN-website aanmelden voor de diverse keuringen, waarna u het gehele protocol krijgt toegestuurd.

Ook is er groen licht voor het chippen en schetsen van de veulens. De paspoortconsulenten zullen contact opnemen met de geregistreerden van de aangemelde veulens voor het maken van een afspraak. Het chippen en schetsen dient echter te geschieden volgens goedgekeurd protocol. Na goedkeuring zal de houder voorafgaand aan het bezoek een protocol toegestuurd krijgen door het stamboek, zodat de houder weet wat van hem verwacht wordt.

Evenementen met meer dan 100 bezoekers zijn vooralsnog niet toegestaan. De KWPN Kampioenschappen komen derhalve dit jaar te vervallen. Het voornemen is om in september op het KWPN-centrum de Blom Cup te verrijden en in oktober/november de Pavo Cup voorselecties in de regio met in Ermelo de finale.

Protocollen

Update 7 mei: Keuringsseizoen 2020
Het kabinet heeft gisteren, woensdag 6 mei, onder voorbehoud enkele versoepelingen aangekondigd in de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Als het virus tegen die tijd nog steeds onder controle is, mogen per 1 juli groepen tot honderd personen bij elkaar komen. Dat betekent dat het naar alle waarschijnlijkheid vanaf die datum ook mogelijk is om de stamboekkeuringen te organiseren. Het KWPN heeft samen met de Sectorraad Paarden een protocol met strikte richtlijnen opgesteld voor alle stamboeken om de 1.5 meter afstand tussen mensen te garanderen en het aantal bezoekers op de locatie te beperken. Dit protocol en de aanvraag om de keuringen doorgang te laten vinden ligt momenteel bij het Ministerie van LNV. Indien wij toestemming hiervoor krijgen is het mogelijk om volgens planning de stamboekkeuringen in juli (met een eventuele uitloop naar augustus) te organiseren. Dit uiteraard onder voorbehoud van eventuele nieuwe maatregelen van de overheid. Dit jaar worden er geen Centrale Keuringen georganiseerd. De graadverhogingen die normaliter op de Centrale Keuringen plaatsvinden (ster, (voorlopig) keur) kunnen, bij het voldoen aan de daarvoor geldende eisen, op de stamboekkeuring worden behaald. De stamboekkeuringen worden georganiseerd zonder publiek. Als toestemming is verkregen kunnen de regio’s ook veulenkeuringen organiseren, in samenspraak met de KWPN-inspectie en ook volgens strikte richtlijnen. Zodra wij groen licht krijgen van de overheid zullen wij u hierover informeren.

Evenementen met meer dan 100 bezoekers zijn vooralsnog niet toegestaan. De KWPN Kampioenschappen komen derhalve dit jaar te vervallen. Het voornemen is om in september op het KWPN-centrum de Blom Cup te verrijden en in oktober/november de Pavo Cup voorselecties in de regio met in Ermelo de finale.

Aanlegtesten
Op 19 mei start op het KWPN-centrum de eerder geannuleerde EPTM-test, uiteraard ook onder strikt protocol voor zowel geregistreerden als medewerkers. Ook worden er op korte termijn enkele IBOP’s georganiseerd op het KWPN-centrum waarvoor u zich kunt aanmelden.

Update 14 april: Aangepast keuringsseizoen 2020
In verband met het coronavirus heeft de overheid alle bijeenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden, ook als het gaat om bijeenkomsten met minder dan honderd personen. Dit geeft onzekerheid over de doorgang van het komende keuringsseizoen. Eigenaren en trainingsstallen stellen ons regelmatig de vraag: ‘gaat het keuringsseizoen voor de merries en de veulens komende zomer wel door?’.

Het Algemeen Bestuur wil alle geregistreerden meer zekerheid geven en heeft zich derhalve over de keuringskalender beraad. Uitgangspunt hierbij was dat alle merries die daarvoor worden aangeboden deel kunnen nemen aan een stamboekopname, het zij in aangepaste vorm. De stamboekopname biedt de fokkers en geregistreerden veel informatie over het betreffende paard, en deze kennis willen wij onze leden ook in deze bijzondere tijden kunnen bieden.

Aangepast keuringsseizoen zomer 2020
Om iedereen de tijd te geven om de paarden goed voor te bereiden op de stamboekopname, is door het Algemeen Bestuur besloten de keuringen in de maand juni te laten vervallen en alle stamboekkeuringen voor de rijpaarden in juli te laten plaatsvinden. Dit betekent dat keuringen die reeds in de maand juni stonden gepland, verschoven worden naar juli. Vooralsnog blijven de data van de KWPN Kampioenschappen ongewijzigd (18 t/m 22 augustus a.s.). Volgens onderstaande werkwijze is het mogelijk om voor alle fokrichtingen en competities de afvaardiging naar de KWPN Kampioenschappen plaats te laten vinden.  

Rijpaarden 
Alle stamboekkeuringen worden georganiseerd in juli. De Centrale Keuringen komen te vervallen. De graadverhogingen die normaliter op de Centrale Keuringen plaatsvinden ((voorlopig) keur) kunnen nu bij het voldoen aan de daarvoor geldende eisen op de stamboekkeuring worden behaald. Op de stamboekkeuring worden de meest complete paarden geselecteerd voor rechtstreekse afvaardiging naar de Nationale Merriekeuring. Het streven is om diverse veulenkeuringen te organiseren voor afvaardiging naar de Nationale Veulenkeuring. Tevens wordt er gekeken naar het centraliseren van stamboekkeuringen in diverse grotere regio’s. De voorselecties voor de Pavo Cup blijven ongewijzigd. De data worden z.s.m. gecommuniceerd, maar zullen allemaal in juli plaatsvinden.

Gelderse paarden

De Dag van het Gelders Paard inclusief stamboekkeuring en veulenkeuring staat reeds in juli gepland, en blijft derhalve ongewijzigd. 

Tuigpaarden

Voor tuigpaardmerries geldt dat zij het sterpredicaat kunnen behalen op de Centrale Keuring. Voor de Regio`s Oost, Zuid en West geldt dat per regio één gecombineerde stamboekkeuring en Centrale Keuring wordt georganiseerd in juli. De keuringen in de Regio Noord staan reeds gepland in juli, en blijven derhalve ongewijzigd.

De diverse KWPN Regio’s buigen zich komende tijd over de aangepaste keuringsplanning. Voor alle keuringen geldt dat de definitieve doorgang onder voorbehoud is van eventuele maatregelen van de overheid. Voorafgaand aan de keuringen kunnen er richtlijnen gecommuniceerd worden om zo min mogelijk paarden en begeleiders tegelijkertijd op het terrein toe te laten, en te allen tijde geldt de regel dat men minimaal 1.5 meter afstand van elkaar dient te houden.

Update 1 april
Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft de overheid onlangs alle bijeenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden, ook als het gaat om bijeenkomsten met minder dan honderd personen. Gezien de diverse maatregelen heeft het KWPN besloten om de komende EPTM niet door te laten gaan. Deze stond gepland van 28 april t/m 11 juni. Alle deelnemers zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het afgelasten van deze merrietest. De eerstvolgende EPTM staat gepland medio juni. Hoewel we nog geen zekerheid hebben dat deze doorgang kan vinden, gaan we de test qua planning voorbereiden en wachten nadere regelgeving vanuit de overheid af. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk merries uit de afgelaste test in de komende testen te laten instromen. Ook hierover is contact met de eigenaren.
 

Update 24 maart
Het kabinet heeft gisteren, maandag 23 maart, de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus verscherpt. Zo zijn per direct alle bijeenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden, ook als het gaat om bijeenkomsten met minder dan honderd personen. Dit heeft consequenties voor het merriekeuringsseizoen. Sowieso zijn alle keuringen (ook thuiskeuringen en IBOP’s) tot 1 juni verboden. De meeste stamboekkeuringen staan na die datum gepland, maar het is mogelijk dat de maatregelen ook na 1 juni van kracht blijven. Uitgangspunt is dat alle merries die daarvoor worden aangeboden op een later tijdstip deel kunnen nemen aan een stamboekopname, het zij in aangepaste vorm. Eind april komt het Algemeen Bestuur met een beslissing over de diverse KWPN-evenementen op onze agenda, waarbij de stamboekopnames van de merries de hoogste prioriteit zullen hebben.

KWPN-dienstverlening
Hoewel vanwege de maatregelen van de overheid de meeste KWPN-medewerkers thuis werken, gaat onze dienstverlening onverminderd door. Alle binnenkomende post - zoals paspoorten en registratiebewijzen - wordt verwerkt en indien van toepassing retour gestuurd. U kunt ons per e-mail (info@kwpn.nl) én telefonisch (0341-255555) bereiken voor al uw vragen. Wij hebben het technisch zo geregeld dat onze medewerkers thuis de systemen kunnen bedienen en de telefoon automatisch naar hen doorverbindt. Zij werken in een veilige omgeving en zo kunt u ondanks de noodzakelijke maatregelen worden geholpen. Ook kunt u nog steeds bij ons terecht voor zaken zoals:

  • hulp bij het registeren van uw veulen
  • het overschrijven van paarden
  • aanvraag duplicaat
  • online fokadvies
  • aanvraag PROK-onderzoek
  • aanvraag  genoomfokwaarde-onderzoek
  • overige voorkomende vragen

Kortom, wij zijn u graag van dienst!

Veulenregistratie
Uiteraard wilt u na registratie graag zo spoedig mogelijk het papier en paspoort van uw veulen ontvangen. Echter wij hanteren de uiterste zorgvuldigheid om te zorgen dat onze medewerkers en leden niet in aanraking komen met het coronavirus. Gezien de strenge maatregelen om verspreiding van het virus in te dammen, gaan onze paspoortconsulenten daarom tot nader order niet op pad. Om het gehele veulenregistratieproces zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen en extra vertragingen te voorkomen, sturen wij u na uw veulenregistratie een haarkaartje toe met het verzoek om zelf een haarmonster bij ons aan te leveren. Bij het haarkaartje vindt u een duidelijke toelichting hoe u dit haarmonster op correcte wijze zelf kunt afnemen en vervolgens aan ons terug kunt sturen. Na ontvangst van het haarmonster kunnen wij  – vooruitlopend op het bezoek van de paspoortconsulent – alvast het DNA-onderzoek laten uitvoeren. Als de paspoortconsulenten vervolgens weer aan het werk kunnen om uw veulen te schetsen, kunnen wij na ontvangst van de laatste gegevens uw paspoort zo spoedig mogelijk toesturen.
Registreer uw veulen

Online fokadvies
Binnenkort starten we een online vragenuur met onze KWPN-inspecteurs over diverse foktechnische onderwerpen. Ook kunt u bij onze inspecteurs een online fokadvies voor uw merrie aanvragen. U geeft hierbij aan om welke merrie het gaat, met een korte omschrijving inclusief de sterke eigenschappen en de verbeterpunten van de merrie. Vervolgens kunt u eventueel aangeven of u een voorkeur heeft voor een jonge of bewezen hengst. Na het toevoegen van enkele foto’s van uw merrie is er voldoende informatie en na verzending van uw aanvraag wordt deze in behandeling genomen op de afdeling Inspectie en toegewezen aan een KWPN-inspecteur. Indien nodig vraagt hij of zij nog aanvullende informatie bij u op. Uw aanvraag wordt z.s.m. in behandeling genomen. De inspecteur baseert zijn of haar advies op hengsten die zijn goedgekeurd of erkend bij het KWPN. Aanvragen online fokadvies


Update 18 maart 2020
Gezien de aangescherpte maatregelen i.v.m. het coronavirus in Nederland is eergisteren, maandag 16 maart jl, de aanlevering van het voorjaarsverrichtingsonderzoek voor de Gelderse- en rijpaardhengsten tot nader order uitgesteld. Het is onduidelijk welke noodzakelijke maatregelen de overheid de komende weken nog zal nemen. Deze omstandigheden maken het onzeker of het voorjaarsonderzoek voor de Gelderse- en rijpaardhengsten überhaupt kan doorgaan.

Tijdens de KWPN Stallion Show is een groot aantal genetisch zeer interessante hengsten aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, dat doorgaans het laatste traject is op weg naar goedkeuring. De hengsten worden in het verrichtingsonderzoek getest op hun natuurlijke aanleg voor de sport, instelling en op karakter. Deze aanlegtest is een zeer belangrijk onderdeel van het selectietraject. Het Algemeen Bestuur is van mening dat de fokkerij er niet bij is gebaat dat de in Den Bosch aangewezen hengsten niet in staat worden gesteld om – mits veterinair akkoord - dit jaar te dekken.

Derhalve is besloten om de in 2020 aangewezen Gelderse- en rijpaardhengsten die voldoen aan de veterinaire eisen een deklicentie te verlenen voor het komende dekseizoen (einddatum 1 oktober 2020). Om een lijn te trekken voor alle fokrichtingen geldt dat ook de tuigpaardhengsten die in januari tijdens de tweede bezichtiging in Den Bosch zijn aangewezen voor het najaarsverrichtingsonderzoek, een deklicentie krijgen tot 1 oktober. NB: Voor alle hengsten geldt dat deze deklicentie vervalt per 1 oktober: hierna kunnen zij via het reguliere verrichtingsonderzoek in aanmerking komen voor goedkeuring.

Procedure
De geregistreerden van de aangewezen hengsten kunnen hun hengst vóór 1 april aanmelden via hengstenselectie@kwpn.nl. Rijpaardhengsten dienen te voldoen aan de volgende veterinaire criteria:

  1. Beoordeling straalbeen/spat in klasse 1 of 2
  2. Voldoen aan voorwaarden cornage en bouw ademhalingsapparaat
  3. Voldoen aan kwaliteit sperma en bouw geslachtsapparaat.

De laatste twee criteria gelden ook voor de Gelderse- en tuigpaardhengsten. Deze fokrichtingen hebben géén OC-fokwaarde, derhalve dienen Gelderse- en tuigpaardhengsten het PROK-predicaat te hebben. Vervolgens wordt van iedere hengst de WFFS-status onderzocht.

De hengsten die voldoen aan de gestelde eisen verkrijgen van het Algemeen Bestuur een deklicentie. In de tweede helft van april zal het KWPN een overzicht publiceren van de verleende deklicenties, met vermelding van de OC- fokwaarde van de rijpaardhengsten en de WFFS-status van de rijpaard-, tuigpaard- én Gelderse hengsten. De nakomelingen van deze hengsten worden in 2021 geregistreerd in het veulenboek. Met dit besluit wil het Algemeen Bestuur de diverse geregistreerden, hengstenhouders maar zeker ook de fokkers tegemoet komen.

NB: Het voorjaarsverrichtingsonderzoek voor de tuigpaardhengsten aangewezen in 2019 is al enige weken aan de gang. Vooralsnog doen deze hengsten op 17 april eindexamen, naar verwachting zonder publiek. Zodra hierover meer bekend is, volgt publicatie op de KWPN-website.
 

Update 17 maart 2020
Volgens Prof.dr. Marianna Sloet van de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht is het paarden-coronavirus niet besmettelijk voor mensen en andere diersoorten. Dit liet zij onlangs aan Sectorraad Paarden weten. Bij veel diersoorten, inclusief de mens, komen allerlei typen coronavirussen voor. In principe zijn die verschillende typen coronavirussen diersoort-specifiek en blijven dus doorgaans bij hun ‘eigen’ diersoort.

Lees hier het gehele bericht
 

Update 16 maart 2020
Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen zijn onder meer:

  • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
  • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.*
  • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.

Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april. *Paardensportaccommodaties vormen op een aantal fronten een uitzondering hierop. Zij blijven met aangepaste maatregelen wel geopend om paarden te voorzien in hun basisbehoeften.

KWPN-centrum gesloten
Het KWPN-kantoor is per direct t/m 6 april gesloten voor bezoekers. In het kader van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid laten wij onze medewerkers maximaal thuiswerken. Hierdoor zijn wij wellicht minder goed telefonisch bereikbaar via 0341-255555. Wij verzoeken u daarom om eventuele vragen aan ons te stellen via info@kwpn.nl.

KWPN-evenementen
In aanvulling op het vorige week gecommuniceerde besluit om onder meer de voorjaarsledenvergaderingen af te gelasten, heeft het KWPN de volgende extra maatregelen per direct genomen:

  • Alle thuiskeuringen tot 7 april worden afgelast
  • Alle IBOP-wedstrijden tot 7 april worden afgelast
  • De KWPN Online 3-years-old Auction - die gepland stond van 3-6 april - wordt tot nader order uitgesteld.
  • Maandag 23 maart a.s. stond de start van het voorjaarsverrichtingsonderzoek voor de rijpaardhengsten gepland. De aanlevering valt nog zo te plannen dat begeleiders elkaar niet ontmoeten, echter om alle paarden goed te verzorgen, trainen en begeleiden komen de KWPN-medewerkers, ruiters, de leden van de hengstenkeuringscommissies en de dierenarts regelmatig met elkaar in contact. Indien bij een van onze stalmedewerkers corona wordt geconstateerd krijgen we te maken met quarantaine en wordt het lastig om de reeds op het centrum gestalde paarden de optimale verzorging en beweging te geven. Gezien de impact van de aanlevering van nieuwe paarden op het centrum is daarom besloten om de aanlevering tot nader bericht uit te stellen. Dit besluit is reeds met de diverse hengsteneigenaren gecommuniceerd. Wij verwachten niet vóór 7 april te kunnen starten met het voorjaarsverrichtingsonderzoek van de rijpaardhengsten, afhankelijk van de maatregelen van de overheid kan dit ook op een later tijdstip plaatsvinden. 
  • In het belang van de drie tuigpaardhengsten die momenteel op het centrum verblijven worden – in lijn met het advies van de Sectorraad Paarden - de trainingsbeoordeling (tuigpaardhengsten op maandag 23 maart) voortgezet, zij het zonder publiek.
  • Alle regiovergaderingen die gepland stonden t/m 6 april worden tot nader order afgelast. Via de regiosites worden de nieuwe data gecommuniceerd.
  • De Warm Welkom-ledenbijeenkomsten op het KWPN-centrum (donderdag 19 en 26 maart) zijn afgelast. De betreffende leden zijn geïnformeerd en worden t.z.t. uitgenodigd voor een nieuwe bijeenkomst. Later deze week volgt op KWPN.tv een online uitleg over het D-OC-predicaat. Informatie over dit onderwerp vindt u ook in het KWPN Magazine van maart en op deze webpagina.

    Alle maatregelen gelden in ieder geval t/m 6 april.

Hengstenshows
M.b.t. diverse hengstenshows: wij verwachten diverse afmeldingen gezien de oproep van de overheid om evenementen met meer dan 100 bezoekers af te gelasten. Houd de website in de gaten voor eventuele wijzigingen in de agenda.
 

Advies en meer informatie
We adviseren iedereen om de volgende maatregelen in acht te nemen (bron: RIVM):

  • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Beperk contact met andere mensen.
  • Als u geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer uw werktijden te verspreiden.
  • Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
  • Was uw handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
     

Voor actuele informatie over het coronavirus verwijzen wij u naar:

 

 

 

 

 

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid