Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

In een uitverkocht huis vond vandaag in Ermelo de KWPN-tuigpaardhengstenkeuring plaats. Er werden 43 driejarige hengsten aangeboden maar ook een groot gedeelte van de reeds goedgekeurde hengstenstapel kwam zich presenteren. Het leverde een bijzonder sfeervolle dag op. 

De jury bestaande uit voorzitter Johan Hamminga, de commissieleden Joop van Wessel en Gert Jan Hermanussen en inspecteur hengsten/merrieselectie Viggon van Beest kregen 43 driejarige hengsten te beoordelen. Daarvan werden er na eerste selectie 25 uitgenodigd voor het tweede selectiemoment in de middag. Vervolgens kregen zes hengsten een uitnodiging voor de tweede bezichtiging op 1 februari in s-Hertogenbosch en werden er 17 hengsten ster verklaard.

Exterieur en beweging

“Vandaag ging het om exterieur en beweging. Wij hebben zes hengsten kunnen aanwijzen die aan de gestelde eisen voldoen. Wij denken daarmee in s-Hertogenbosch te kunnen laten zien hoe ons Nederlands Tuigpaard eruit ziet. Bij de tweede bezichtiging komt afstamming en verwantschap aan de orde,” licht Johan Hamminga de selectiecriteria toe. Johan benadrukte daarbij dat er voor sterhengsten de mogelijkheid is om aan de aangespannen herkansing deel te nemen. 

Aangewezen

Hoewel het dus nu nog geen rol heeft gespeeld is cat. nr. 652 Reg. A Prok Maximiano  I&S (grotemaat Hackney Baarzens Jagerzoon x Belinda ster van  grotemaat Hackney Plain’s Liberator x Manno) van f/g Stefan Rozendaal uit Putten met een verw. schap van 5,6 % het paard met het laagste verwantschapspercentage 

Twee van Sir Arie

Van de grotemaat Hackneyhengst Sir Arie werden twee hengsten doorverwezen. Dat is ten eerste cat. nr. 690 Mister Black Burga YBP, een Prok gekeurde hengst waarvan de hengstenkeuze tot stand is gekomen in samenwerking met de jonge fokkers van het Young Breeders Program. Cees van Dijk  uit Steenwijkerwold die fokker en tevens mede-geregistreerde is te samen met Leendert Veerman fokte hem uit Udalburga (keur pref sport van Manno). Ook cat. nr. 687 Mister Arie W (Prok van Sir Arie uit Hulinda keur van Cizandro, fokker Arie van Wijhe uit ‘t Harde) van Hengstenhouderij De Nieuwe Heuvel en Jaap van der Meulen mag door. 

Jonge hengsten

Van de jonge hengsten Idol en Image kwam er elk één een ronde verder. Cat.nr 676 is Maestro (Idol uit Helise keur van Atleet, fokker Henri Kruidhof uit Rouveen) van Lambertus Huckriede. Image is de vader van cat.nr. 683 die ook Maestro heet en Prok gekeurd is. Hij is van Harry van Middelaar. Henk Minkema uit de Wilgen fokte hem uit Goldalina-W elite Prok van Atleet. 

Unieko

De zesde die uitgenodigd is is cat. nr. 691 Montana (Unieko uit Velony II ster van Patijn, fokker Wim Cazemier uit Indiana) van Leo Wijkmans. 

 

DB voor KWPN  

Ook cat. nr. 691 Montana gaat naar de tweede bezichtiging.  Foto Melanie Brevink

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners