Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Aanlegtesten

Er zijn twee soorten aanlegtesten: de IBOP voor alle fokrichtingen en de EPTM voor spring-, dressuur en Gelderse paarden.

Aanlegtesten

De aanlegtesten voor KWPN-merries zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de natuurlijke aanleg van een paard voor de sport. Door deel te nemen aan een aanlegtest krijgt de fokker meer informatie over de kwaliteiten van zijn merrie. Een jury beoordeelt de merrie haar bewegingen en aanleg voor de sport.

Een aanlegtest is vooral van belang voor paarden die niet in de sport uitkomen. Van de paarden die wel in de sport uitkomen zijn sportuitslagen beschikbaar, die goed weergeven hoe succesvol een paard is. Deze data worden daarom zorgvuldig geregistreerd en geanalyseerd.
Niet iedere eigenaar heeft de mogelijkheid of ambitie om intensief met zijn of haar paard te trainen. Voor de groep paarden die niet uitkomt in de sport is het belangrijk om duidelijk de aanleg voor de sport in beeld krijgen, het fokdoel van het KWPN is immers gericht op het fokken van sportpaarden, die op het hoogste niveau presteren.

De IBOP en de EPTM zijn qua beoordelingscriteria hetzelfde. Het verschil zit hem in de voorbereiding en in de beoordelingsfrequentie. Beide aanlegtesten zijn ook opengesteld voor ruinen.

IBOP

Individueel Bruikbaarheid Onderzoek Paarden

De IBOP is een ééndaagse test, waarbij uw merrie door een eigen ruiter/menner wordt voorgesteld. Vanaf een leeftijd van 32 maanden kan een merrie deelnemen aan de IBOP.

Meer informatie over de IBOP

EPTM

Eigen Prestatie Toets Merries

De EPTM is bedoeld om inzicht te krijgen in de natuurlijke aanleg van een merrie voor de dressuur- of springsport. Er kan gekozen worden voor een EPTM-test of voor een verkorte EPTM-test op het KWPN-centrum in Ermelo, afhankelijk van het africhtingsniveau van de merrie. Ook is het mogelijk om uw merrie aan te leveren voor de EPTM-test inclusief zadelmak maken. 

Meer informatie over de EPTM
€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners