Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Merrie- en veulenkeuringen

Veulenkeuring

Op alle Centrale Keuringen worden ook keuringen voor veulens georganiseerd. Op de veulenkeuring wordt uw veulen beoordeeld door een deskundige jury. De jury bekijkt elk veulen en beoordeelt of het over de gewenste kwaliteiten beschikt. Is het veulen correct gebouwd, kan het goed bewegen, de jury geeft op elk veulen een toelichting. De veulenkeuring biedt aan de fokkers een mooie gelegenheid om hun veulen te vergelijken met andere veulens. Door de veulenkeuringen krijgt het stamboek meer informatie over de vererving van de ouders. Het stamboek gebruikt deze informatie om fokkers te informeren over de verervingskwaliteit van de hengst. Als fokker kunt u dit advies vervolgens weer gebruiken voor uw hengstenkeuze.

Zowel dressuur-, spring-, tuigpaard-, als Gelderse veulens kunnen zich presenteren op een veulenkeuring. In sommige regio’s is er veel animo voor dit soort keuringen, daarom worden er in die regio’s voorkeuringen gehouden waar de veulens voor deelname aan de Centrale Keuring worden geselecteerd.

Beoordeling

De veulens worden samen met hun moeder aan de jury gepresenteerd. Tijdens de individuele presentatie wordt het veulen aan het halster voor de jury opgesteld, zodat het op stand beoordeeld kan worden. Om de beweging van het veulen te beoordelen blijft de merrie gedurende de presentatie aan de hand. Het veulen kan dan in vrijheid worden beoordeeld in stap, draf en galop op aanwijzingen van de jury. Nadat alle veulens van een rubriek zijn beoordeeld, bepaalt de jury de kwaliteitsvolgorde en wordt de uitslag definitief bekend gemaakt en voorzien van commentaar door de voorzitter van de jury.

Leeftijd

Veulens moeten ten tijde van de keuring minimaal één maand oud zijn. Op de Centrale Keuringen en op de Paardenfokdag Veluwe en Vallei wordt bepaald welke veulens er naar de Nationale Veulenkeuring tijdens de KWPN Kampioenschappen in Ermelo worden afgevaardigd. Daar strijden de beste veulens om de Equimax Veulenbokaal.

Inschrijven via de agenda
€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners