Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Merrie- en veulenkeuringen

De voorbereiding

Conditie van het paard
Aan een optimaal resultaat op de keuring gaat een uitgebreid traningstraject vooraf. Een ontspannen paard is beter te beoordelen dan een gespannen paard en daarom is een goede voorbereiding noodzakelijk. Het is belangrijk om de merrie tijdens de keuring in een optimale conditie voor te stellen. De conditie hangt nauw samen met niet alleen de training, maar ook de voeding. Zo zal een merrie die te dik is hinder ondervinden van haar gewicht tijdens het vrijbewegen en vrijspringen. Een mager paard wordt niet graag gezien op de keuring maar zal tevens tijdens de training minder goed spieren aan kunnen maken.

Naast de voeding is ook het tijdig enten en de hoefverzorging van belang. Als een paard al vanaf jonge leeftijd netjes is bijgehouden door de hoefmid bevordert dit de hoefstand en hoefconditie aanzienlijk.

Scheren
Het KWPN ontmoedigt het scheren van tastharen: voor een paard is de neus een belangrijk tastzintuig en de tastharen hebben daarbij een functie. Het KWPN ontmoedigt het scheren van veulens zeer nadrukkelijk. Het verhoogt niet de kans op een betere beoordeling maar vormt wel een gezondheidsrisico.

Training
Het doel van de training is om de sterke punten van het paard te benadrukken en de mindere punten te verbeteren. Let wel op dat het paard niet wordt overtraind, er treedt dan sneller verzuring op en het paard neemt in kracht af in plaats van toe. Het is belangrijk dat de paarden, zeker jonge dieren, plezier houden in het werk en rustig worden opgebouwd. Naast het werk is het daarom ook goed dat het paard genoeg ruimte krijgt tot vrij bewegen in de paddock of wei.

Stappen aan de hand en vrijbewegen
Het stappen aan de hand is ook een onderdeel van de keuring en daarom is het goed om ook dit te oefenen. Het voorbrengen kan worden geoefend op zowel een harde als zachte bodem. Vergeet ook niet het vrijbewegen en/of vrijspringen te oefenen. De jury wilt tijdens de keuring de merrie beoordelen op haar natuurlijke aanleg. Daarom is het essentieel dat het paard over rust en vertrouwen bezit tijdens de keuring.

In de loop der jaren zijn er meerdere artikelen hierover gepubliceerd in In de Strengen, de voorloper van het KWPN Magazine. 

Ga naar de artikelen

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners