Rijpaard (springen en dressuur)


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Twee weken geleden was het de grote vraag, welke hengsten vallen positief op en mogen een uitnodiging voor het verrichtingsonderzoek in ontvangst nemen? Inmiddels is het bekend en hebben we een prachtige KWPN Stallion Show achter de rug. Wij waren benieuwd naar de afkomst van de aangewezen hengsten en doken de KWPN Database in. Deze week de springhengsten, volgende week volgen de dressuurhengsten.

De eerste bezichtiging voor de dressuur- en springhengsten begon met 480 hengsten. Daarvan ontving 41% van de springhengsten en 36% van de dressuurhengsten een uitnodiging voor de tweede bezichtiging in Den Bosch. In totaal zijn er 96 dressuur- en 90 springhengsten voorgesteld in Den Bosch. Van deze hengsten kregen 41 springpaarden en 45 dressuurpaarden een uitnodiging voor het verrichtingsonderzoek.

Premiehengsten
Dit jaar werden er voor het eerst geen kampioenen gekroond bij de dressuur-, spring- en Gelderse hengsten, maar werden er premiehengsten aangewezen. Bij het springen waren dit er vijf en bij de dressuur zes.

Hoofdleveranciers
Van de aangewezen springhengsten tekenen Aganix du Seigneur en Cornet Obolensky het vaakst voor het vaderschap. Drie van hun directe zonen werden aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. De invloed van Cornet Obolensky is ook aanwezig middels zijn zonen Comme Il Faut en Ibolensky, zij zagen ieders twee nakomelingen aangewezen worden. Net zoals Dominator Z, Etoulon VDL, Heathrow, Inaico VDL, Kannan, Stakkato Gold en Zirocco Blue VDL. Van deze vaderdieren hebben alle oudere hengsten op Grand Prix-niveau gesprongen, of in het geval van Etoulon VDL en Stakkato Gold op 1.50m-niveau. Ibolensky (1.30m), Inaico VDL (1.35m) en Heathrow (1.40m) zijn daarvoor nog te jong.

Sportprestatie moeders
Van de jonge garde vaderdieren uit de H- en I-jaargang werden ook zonen aangewezen van Hardwell (1.20m), Heart Touch (1.35m), Impressive VDL (1.30m) en Invictus (1.35m). Naast de sportprestatie van de vaderdieren zijn wij vooral in de sportprestaties van de moederlijn gedoken vandaag. Bij de springhengsten zijn er van de 41 aangewezen hengsten vijftien die een moeder hebben die op 1.30m-niveau of hoger heeft gesprongen. De moeders van Mindset ES (v.Aganix du Seigneur, fokker E. Schep), Defender VDS Z (v.Dominator Z, fokker Van der Schaar) en Mevano (v.Grandorado TN, fokker J.A. Bouwhuizen) hebben allemaal op 1.40m-niveau gesprongen. Daarbij is de moeder van Defender een halfzus van Etoulon VDL en komt het Grand Prix-paard Re Mexico (v.Concorde) uit deze directe moederlijn. De moeder van Millstreet van de Kruishorst (v.Cardento, fokker Stal de Kruishorst BV) is geklasseerd op 1.45m-niveau. Earl Grey (v.Cardento) is de moeder van de vierjarige Kayne (v.Arezzo VDL, fokker A.C. van der Peijl) en zij heeft op 1.50m-niveau gesprongen. Daarnaast is Kayne een halfbroer van de KWPN-goedgekeurde Jay Star (v.Big Star) en bracht zijn grootmoeder het 1.55m-Grand Prix-paard Fancy Girl (v.Zirocco Blue VDL). De moeder van Most Wanted vd Kalevallei (v.Darco, fokker J. Stevens) is niemand minder dan Sissi van Schuttershof, het voormalige Grand Prix-paard van Jur Vrieling en de volle zus van dekhengst Kashmir van Schuttershof (v.Nabab de Reve) die eveneens op internationaal Grand Prix-niveau heeft gesprongen.

Sportrijke moederlijn
Van enkele aangewezen hengsten hebben niet alleen de moeders zichzelf bewezen in de sport maar ook de grootmoeder en overgrootmoeder. Bij Maestro Gusto v/d Laarse Heide Z (v.Comme Il Faut, fokker C. Zandbergen) heeft zijn moeder op 1.40m-niveau gesprongen, zijn grootmoeder is Kwidanta (v.Quidam de Revel) waarmee Mathijs van Asten internationaal Grand Prix heeft gesprongen en zijn overgrootmoeder is geklasseerd in het 1.30m. Ibolensky-zoon Collin Z (fokker N.M.H.M. Wouters) heeft als moeder Calvaro Z-dochter Celesta Z die internationaal 1.45m heeft gesprongen, haar moeder is geklasseerd in het 1.35m. Ook de moeder, grootmoeder en overgrootmoeder van Mies H (v.Stakkato Gold, fokker P.H. van Hees) hebben zichzelf bewezen in de sport. Zijn moeder, de Baloubet du Rouet-dochter Toy H, heeft op 1.40m-niveau gesprongen, zijn grootmoeder sprong in het 1.30m en zijn overgrootmoeder in het 1.35m. Ook de moederlijn van Risque-Tout 55 (v.Diamant de Semilly, fokker D. Matthysen) barst van de sport. Zo sprong zijn moeder op 1.40m-niveau, zijn grootmoeder is het 1.55m-Grand Prix-paard Geena van ’t Roosakker van Janika Sprunger, zijn overgrootmoeder is het Grand Prix-paard Babbe van ’t Roosakker en zijn overovergrootmoeder is het Grand Prix-paard Usha van ’t Roosakker. Daarnaast heeft deze moederlijn ook de Grand Prix-paarden Jivaro Imperio Egipcio (v.Echo van ’t Spieveld), Erco van ’t Roosakker (v.Darco) en Girgio van ’t Hagenhof (v.Bentley van de Heffinck) gebracht. Usha van ’t Roosakker is tevens de overgrootmoeder van Illinois B Z (v.Ideal de la Loge, fokker E. & M.J. Sleutels), zij gaf vier 1.60m-paarden: Naast Babbe zijn dit Cella (v.Cento), Emperio van ’t Roosakker en Equador van ’t Roosakker. De grootmoeder van Illinois gaf het 1.55m-Grand Prix-paard Jackson van de Bisschop (v.Flipper D’Elle).

Grand Prix-paarden
Naast Risque-Tout 55 en Illinois B Z zijn er nog veel meer aangewezen hengsten die uit een moederlijn komen die al één of meerdere Grand Prix-paarden heeft gebracht. Zo gaf de overgrootmoeder van Amant Keizersberg Z (v.Aganix du Seigneur, fokker Stal Keizersberg BV) de 1.60m-paarden Camilo LS La Silla (v.Montebello La Silla), Cayetano Z (v.Caretano Z), Chicago I Z (v.Caretano Z) en het 1.55m-Grand Prix-paard Santa Catarina LS La Silla (v.Cascaretto). De eerder genoemde Mindset ES heeft als overgrootmoeder de merrie Ilotte (v.Pilot) die aan de basis staat van de KWPN-goedgekeurde hengst Oklund (v.Holland) die is uitgebracht op het allerhoogste niveau ook staat zij aan de basis van de KWPN-erkende Plot-Blue (v.Mr. Blue) die ook op het hoogste niveau heeft gesprongen. Aganix du Seigneur-zoon Amoretto Red Wine (fokker T. Siergiej) heeft als overgrootmoeder de merrie May-Flower die het internationale Grand Prix-paard Vrieda O. (v.Hold Up Premier) bracht.

Olympische invloeden
Chac On JT Z (v.Chaccoon Blue, fokker Veehandel & Horsestud Thijs BVBA) komt uit de rechtstreekse moederlijn van de Olympische Hardrock Z (v.Heartbreaker). De overgrootmoeder van Chac On JT Z is namelijk de moeder van Hardrock Z, daarnaast bracht zij ook het 1.55m-Grand Prix-paard Charlemagne JT Z (v.Cachas). De grootmoeder van Cornet de Regor DM Z (v.Cornet Obolensky, fokker C. van de Plasse), Centa de Muze, is een halfzus van het Grand Prix-paard Toupie de la Roque. Daarnaast bracht zij zelf de 1.60m-paarden Freestyle de Muze (v.Lord Z) en Horizon de Regor (v.Obourg). Mr. Obolensky VG (v.Cornet Obolensky, fokker J. van Gestel) is een halfbroer van de kampioenshengst Jardonnay VDL (v.Kannan), zijn overgrootmoeder bracht daarnaast het 1.60m-paard Dubai (v.Cardento). Dezelfde overgrootmoeder heeft ook Mr. Cornet VG (v.Cornet Obolensky, fokker J. van Gestel). De grootmoeder van Dominator Z-zoon Detective Vive Z (fokker C.L. Vrolijk-Huyzer), Herharda (v.Nimmerdor) bracht eerder al het 1.60m-paard en KWPN-goedgekeurde hengst Michael (v.Zeus) en de bekende merrie Willemijn (v.Numero Uno) die onder Charlotte Verhagen op het allerhoogste niveau heeft gesprongen. De KWPN-goedgekeurde hengst Jacomar die onder Marc Houtzager furore maakte op het hoogste niveau is een halfbroer van Herharda. Macon VDL (v.Etoulon VDL) heeft als grootmoeder Re’Alba VDL die eerder al het 1.60m-paard Wilford VDL (v.Marlon) bracht.

Vier Grand Prix-paarden
De grootmoeder van de eerder genoemde Mevano, bracht maar liefst vier Grand Prix-paarden: Levano (v.Hofnar), Red Skin (v.Flemmingh), Silvana (v.Corland) van Kevin Staut en Ulvana (v.Emilion). De grootmoeder van Mister Sonderbygaard (v.Hardwell, fokker A.J. Roosjen) gaf het Grand Prix-paard Cosun, deze grootmoeder is daarnaast ook de moeder van de aangewezen Mandan I Sonderbygaard (v.Heathrow, fokker A.J. Roosjen). De Harley VDL-zoon Metallic Key SR (fokker E. & M.J. Sleutels) heeft als grootmoeder de merrie Libby die het 1.55m-Grand Prix-paard Sea Coast Kashmira Z (v.Kashmir van Schuttershof) bracht. De overgrootmoeder bracht het Grand Prix-paard Olympia (v.Brownboy). De merrie Adith (v.Le Mexico) is de overgrootmoeder van Missouri (v.Heathrow, fokker H. de Roover), zij heeft zelf op Grand Prix-niveau gepresteerd en bracht de twee Grand Prix-paarden Daredevil (v.Galoubet A) en Here and Now (v.Tout Feu D’Hex). Ook de grootmoeder van Mix P (v.Ibolensky, fokker C.C.J. Peelen) gaf twee Grand Prix-paarden: Salvador (v.Heartbreaker) en Tibor P (v.Little Rock), daarnaast is grootmoeder Lynda J (v.Voltaire) een volle zus van het Grand Prix-paard El Campeon’s Quality Time. De moeder van Inaico VDL-zoon Malando W (fokker S. Wolters) is een volle zus van het Grand Prix-paard Glasgow (v.Emilion). My Choice (v.Invictus, fokker R. Bril) heeft de bekende Burggravin (v.Burggraaf) als overgrootmoeder en zij bracht het 1.60m-paard Zenzero (v.Kashmir van Schuttershof). Mojito van de Laren Z (fokker K. van Weesenbeeck en J. Segers) is een zoon van Matisse de Mariposa. Zijn overgrootmoeder is de merrie Candy (v.Nabab de Reve) die onder Pieter Devos op het hoogste niveau heeft gesprongen. Daarnaast bracht zij twee 1.60m-paarden voort: Gran Canyon van HD (v.Shindler de Muze) en Important de Muze (v.Erco van ’t Roosakker). Van Mister Gold GPH (v.Stakkato Gold, fokker A.M. Angenent-de Bruijn) is zijn grootmoeder een volle zus van de hengst Emmerton (v.Emilion) die onder Jur Vrieling Grand Prix heeft gesprongen. De aangewezen hengst Maximum (v.Tangelo van de Zuuthoeve, fokker De Radstake BV) is op zijn beurt een halfbroer van twee 1.60m-paarden: Algorhythem (v.Tampa) en Dublin V (v.Vigaro). Bij Merlijn H (v.Up To Date, fokker J. en M.A. Haasken) is zijn moeder een halfzus van het 1.55m-Grand Prix-paard Barino (v.Larino). Maestro (v.Zirocco Blue VDL, fokker H.W.J. Grol) heeft als grootmoeder, het voormalige Grand Prix-paard van Eric van der Vleuten, Paloma (v.Ferro), zijn overgrootmoeder bracht het Grand Prix-paard Jaguar (v.Nimmerdor). Van de vierjarige King Blue (fokker J. en G. Hiemstra-Dijkstra), eveneens van Zirocco Blue VDL, bracht zijn overgrootmoeder het Grand Prix-paard Santiago W (v.Calvaro Z).

Een hele waslijst aan aangewezen hengsten met Grand Prix-invloeden! Op 23 maart start het voorjaarsverrichtingsonderzoek waar hopelijk een groot deel van de aangewezen hengsten worden aangeboden. Voor alle hengsten die hebben deelgenomen aan de tweede bezichtiging en de uitslagen, gaat u naar de speciale overzichtspagina van de KWPN Stallion Show.

Foto Mr Cornet VG: Dirk Caremans

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid