Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

All in veulenregistratie

Afwijkingen bij veulens

Elk jaar registreert het KWPN duizenden veulens waar de fokkers reikhalzend naar hebben uitgekeken en waar zij hooggespannen verwachtingen van hebben. Gelukkig komt het overgrote deel van de veulens gezond en wel ter wereld, maar een enkele keer wordt er helaas een veulen geboren die een, al dan niet erfelijke, (oog)afwijking heeft. Het optreden van afwijkingen is niet alarmerend, maar een stamboek heeft mede als taak de gezondheid van de populatie te monitoren. Het KWPN probeert om die reden jaarlijks zoveel mogelijk gegevens van veulens die geboren worden met een afwijking te verzamelen, ten behoeve van toekomstig onderzoek.

Heeft u een veulen met een afwijking?
Mocht u dan ook onverhoopt een veulen krijgen met een (oog)afwijking, dan is het nuttig als dit wordt gemeld bij het KWPN. Dit kunt u doen door een haarmonster te nemen van de staart of de manen (met haarzakjes) en deze op te sturen naar het KWPN-kantoor (t.n.v. Karin Karlas, De Beek 109, 3852 PL Ermelo) voorzien van een begeleidend schrijven met daarop de gegevens van het veulen (naam vader, moeder, moedersvader) en de aard van de afwijking. KWPN behandelt deze informatie uiteraard vertrouwelijk en gebruikt de gegevens alleen voor onderzoeksdoeleinden.

Warmblood Fragile Foal Sydroom
Recent is in Europa ophef ontstaan over een voor veel paardenhouders en dierenartsen nieuwe aandoening; het Warmblood Fragile Foal Syndroom. Deze erfelijke aandoening is al langer in Amerika bekend. Veulens kunnen te vroeg geboren worden en/of geboren worden met afwijkingen. De belangrijkste afwijkingen bij pasgeboren veulens zijn huidafwijkingen zoals een te elastische huid die gemakkelijk scheurt en wonden die ‘zomaar’ ontstaan en hyperextensie van gewrichten. Doorgaans zijn de veulens niet levensvatbaar.

Meer informatie

Terug naar veulenregistratie
€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners