Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

Tien jaar geleden startte KWPN regio Zeeland met het actief plaatsen van successen die de Zeeuws gefokte paarden leverden op het (inter)nationale podium. Zijdelings kwamen daarbij de fokkers wel eens aan het woord. Maar wie zijn deze fokkers nu echt en wat is hun fokkerijfilosofie? U leest het in deze nieuwe artikelenreeks ‘De fokker aan het woord’. Sam Moens uit Aagtekerke gaf de pen door aan Christiaan van de Plasse die al meerdere topspringpaarden heeft gefokt en stelde hem o.a. de vraag of predicaten in de merrielijn voor hem (g)een meerwaarde hebben. Maak kennis met Christiaan van de Plasse.

Wie is Christiaan van de Plasse
Christiaan van de Plasse uit Yerseke is 37 jaar en woont samen met Jessica van Belzen. Samen zijn ze de trotse ouders van Angelina (3 jaar) en Denzel (1,5 jaar). In het dagelijks leven is Christiaan lid van de directie van Delta Mossel BV in Yerseke met als hoofdtaak inkoop. De fokkerij beoefent hij hobbymatig op een professionele manier, ook is hij verdienstelijk springruiter.

Op de vraag van Sam
Sam Moens gaf de pen door aan Christiaan van de Plasse uit Yerseke en stelde hem de volgende vraag: Het valt mij op dat jij veel goed presterende fokproducten hebt, mijn complimenten daarvoor! Mijn vraag aan jou is: Je neemt nooit deel aan de keuringen. Hebben predicaten in de merrielijn voor jou (g)een meerwaarde? Of selecteer je alleen op sportprestaties? Hecht je belang aan het exterieur of fok je vooral op prestatie? Christiaan richt hieronder zijn woord aan Sam.

Beste Sam,
Hartelijk dank voor het doorgeven van de pen en het compliment! Mijn waardering hiervoor.

In antwoord op jouw vraag: exterieurkeuringen zijn – in mijn ogen – zeker een toegevoegde waarde om de balans te bewaken van een functioneel gebouwd sportpaard. Op jouw vraag waarom ik hier zelf niet aan mee doe kan ik zeggen dat het verschillende oorzaken heeft. Weinig tijd speelt een rol en eerlijk gezegd heb ik hiervoor ook geen interesse. Predicaten en keuringen zijn zeker commercieel gezien wel handig als je een fokmerrie wilt verkopen. Mensen vragen er absoluut naar. Ik hecht dan ook zeker wel veel waarde aan een functionele bouw voor een springpaard.

Wat ik graag zie is een functionele galop en dan het liefst een beetje bergopwaarts gebouwd, dus makkelijk kunnen zitten in galop. En ook een sterke bovenlijn vind ik heel belangrijk. Een weke gezonken rug zie ik niet graag in de fokkerij. Wat verder belangrijk is dat paarden goed zijn op de foto. Anders is het commercieel gezien te duur om ze een goede opleiding te geven. Verder moet je de stam goed kennen. Ze moeten hard zijn. En topsport begint pas als paarden acht of negen jaar oud zijn. Heel veel paarden zijn op die leeftijd al geblesseerd wanneer het echte werk pas moet beginnen. Daarom is het heel belangrijk om met een sterke gezonde merrielijn te fokken en hengsten te gebruiken die ook heel lang topsport hebben gelopen. Op jouw vraag of ik op sportprestaties fok of op exterieur moet ik zeggen dat ik op de eerste plaats kijk naar sportprestaties en op de tweede plaats een functioneel exterieur. Het idee is heel simpel in mijn fokkerij en geen hogere wiskunde – vind ik zelf -. Bij voorkeur kies ik voor Grand Prix x Grand Prix. Maar aangezien ik geen Grand Prix merries tot mijn beschikking heb probeer ik wel zo veel mogelijk Grand Prix hengsten te gebruiken. In mijn ogen is het bij paarden eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Als je vader en je moeder naar de universiteit gaan is de kans ook groter dat hun kinderen goed kunnen leren. Alles is erfelijk, de uitzondering daargelaten.

Wanneer ben je begonnen met fokkerij?
“Mijn ouders zijn begonnen met de fokkerij. Bij de Familie Van Stee in Yerseke hebben zij Jigranta als jaarling gekocht. Een afstamming van G. Ramiro Z x Omega x Doruto. Uit deze merrie hebben ze twee Burggraaf merries gefokt, t.w. Nouvelle en Princess. De stammoeders van onze fokkerij. Uit de merrie Nouvelle heb ik een veulen van mijn favoriete hengst Heartbreaker gefokt, de later bekende merrie So Lovely die met mijn zus Carolein 1.40m heeft gelopen. So Lovely was als veulen als heel beloftevol, zodoende heb ik ook Heartbreaker gebruikt op de merrie Princess. Hieruit kwam Upgrader die 1.50m heeft gelopen met Ivo Biessen. Ook heb ik de AES goedgekeurde Heartbreaker zoon Egano gefokt uit Princess die momenteel 1.50m loopt in Zweden. Deze perfecte combinaties hebben mij de stimulans gegeven om mijn fokkerij voort te zetten.”

Waar ben je trots op?
Eigenlijk is Christiaan trots op drie merrielijnen uit zijn fokkerij. O.a. op de door hem gefokte Nouvelle. Uit deze stam fokte Christiaan de 1.40m geklasseerde So Lovely, de enige nakomeling van Nouvelle. De bruine merrie drukte met haar eerste twee nakomelingen direct een stempel op de fokkerij. Haar zoon van Parco loopt 1.45m in Italië en haar Pilgrim-dochter Delta Mossel Jantje is met Gianni Govoni 1.50m geklasseerd.
De tweede stam waar Christiaan trots op is de stam van de merrie Oase van de Heffinck. Deze merrie werd in België aangekocht voor de sport. Ze heeft veel gewonnen en heeft met Christiaan succesvol bij de Junioren meegedraaid. “Een merrie met een topinstelling, ik kan niet anders zeggen”, vertelt Christiaan passievol. Tussen het bedrijven van de sport door werd Oase ook ingezet voor de fokkerij. “Van zo’n merrie wil je er nog wel 10.” Twee keer leverde Oase van de Heffinck in combinatie met Burggraaf een Grand Prix springpaard, w.o. Secret Love met Marcus Beerbaum en Titi d’Oase met John Whitaker. Angel 3 (v. Baloubet du Rouet) werd Europees kampioen Junioren en is inmiddels 1.50 geklasseerd. Daarnaast zien we een 1.45m en meerdere Z-springpaarden terug in deze merrielijn die bol staat van de sportprestaties. Van veel ervan staat Christiaan te boek als fokker. “In deze stam hebben wij veel geloof”, zegt Christiaan Zeeuws. “Deze paarden hebben allemaal veel vermogen en een uitzonderlijk goede instelling.
De derde stam is een heel bekende stam die nog niet zo lang in het bezit van Christiaan is. Dat is de stam van Querly Chin, één van de bekendste sportstammen in Europa. Uit deze lijn komen vele Grand Prix springpaarden én paarden die aan 5* concoursen deelnamen. Twee jaar geleden zag Christiaan op een losspringwedstrijd een Kannan merrie uit Centa de Muze springen.  “Deze merrie maakte zoveel indruk op mij dat ik ’s avonds niet in slaap kon komen. Ik moest en zou haar hebben!” Helaas was de eigenaar niet tot verkoop bereid maar hij wilde na enige tijd wel wat embryo’s verkopen. Na lang wikken en wegen heeft Christiaan toch besloten deze aan te schaffen in de hoop op een merrieveulen. En zo geschiedde. Er werd een merrieveulen van Balou du Rouet geboren uit de Kannan merrie Ohay de Regor. Het tweede embryo werd een hengstveulen van Cornet Obolensky. Beiden zijn 1,5 jaar oud. “Wij zijn er heel erg blij mee en hopen dat ze onder het zadel straks net zo goed springen als ze nu al los laten zien. De Cornet Obolensky springt nu al beter dan zijn moeder dus de verwachtingen zijn hooggespannen! En omdat het allemaal zo goed is uitgepakt, besloot ik dit voorjaar om ook een merrie jaarling van Cornet Obolensky uit de moeder van Ohay de Regor, Centa de Muze, aan te schaffen. Dit wordt mijn nieuwe beloftevolle merrielijn en ik hoop van harte dat ik een Grand Prix paard ga fokken uit deze merrielijn!”

Hoe selecteer je een fokmerrie?
“Voor mij is dat eenvoudig”, zegt Christiaan. “De merrie moet correct zijn, geen afwijkingen hebben op beenstanden, een goede rug en verbindingen hebben en röntgenologisch in orde zijn. Daarnaast moet ze een goede galoppade hebben en zich in vrijheid op de sprong goed laten zien. Mijn voorwaarden voor selectie zijn – naast bovenstaande – dat ze beschikt over een goede instelling, techniek en vermogen. Deze selectie pas ik al toe bij jonge merries nog voor ze de sport in gaan. Eerst fok ik dan één of twee veulens bij haar.

Hoe maak je een hengstenkeuze?
“Ik kijk eerst wat ik wil toevoegen aan de merrie. Wat zijn haar kwaliteiten en waar kan ze op verbeteren? Ik ben wel van het plussen op kwaliteiten. Dus plussen op formaat, vermogen of karakter. Ook kies ik voor compensatie in de fokkerij op dezelfde eigenschappen. Dus bijvoorbeeld bij een hete merrie kies ik een fijn rijdbare hengst maar ik doe nooit concessies op atletisch vermogen, gezondheid en kwaliteit. Fokken is in mijn ogen geen kunst maar je moet er wel goed over nadenken en het simpel houden. Kortom: “Maak gebruik van het beste. Bij voorkeur zoveel mogelijk prestatie in de moederlijn in combinatie met bewezen vaderdieren. Als voorbeeld geef ik Chacco Blue, Cornet Obolensky en For Pleasure. Allemaal hengsten die topniveau hebben gelopen en dit ook doorgeven aan hun nakomelingen. Kiezen voor een jonge talentvolle hengst doe ik ook wel eens, maar dan op bewezen merries.”

Heb je tips voor startende fokkers?
“O absoluut! Start met het beste uitgangsmateriaal wat mogelijk is binnen je budget, maar liefst daarbuiten. Alleen het allerbeste is goed genoeg en levert aan het eind van de rit geld op. En wees kritisch op je stam en blijf door selecteren. Bij de meeste fokkers waar je komt is alles geweldig. Maar blijf kijken naar de prestaties in de ring, dát moet het uitgangspunt zijn. Met een mooie afstamming of exterieur win je geen prijzen. Het interieur is – in mijn ogen – het allerbelangrijkst. O en kies daarbij bij voorkeur voor een bewezen moederlijn en dan met name voor bewezen verervers. De fokkerij is al zo duur dus probeer de gok te verkleinen door bewezen vaderdieren te gebruiken. Gebruik je een jonge hengst let dan vooral op zijn moederlijn en dat hij zelf toch al wel iets bewezen heeft in de sport. Hiermee moet je toch echt vooruit kunnen!”, zegt Christiaan enthousiast alle tips zo stiekem weggevend😉.  

Wat is je droom?
“Mijn fokkerijresultaten zijn zeker goed te noemen, vooral omdat wij een heel kleinschalige fokkerij hebben. Als fokker wil je de lat steeds hoger leggen en als ik een paard kan fokken dat echt grote kampioenschappen kan lopen dan vind ik mijn fokkerij pas echt geslaagd! Natuurlijk komt daarbij ook een stukje geluk kijken. Bij wie komen ze terecht? Maar ik hoop met de stam van Centa de Muze en de stam van Oase ooit een paard te fokken die echt alles kan gaan lopen en winnen. Ik heb er nu al alle vertrouwen en heel veel zin in!”

Aan wie geef je de pen door en wat is je concrete vraag aan deze fokker?
Heel graag geef ik de pen door aan Piet Huige. Ondernemer, organisator en succesvol fokker. Recentelijk is zijn dochter Marit Nederlands Kampioen geworden met zijn fokproduct. Geweldig! Complimenten daarvoor! Graag wil ik van Piet horen wat voor gevoel dit geeft, zo’n familiesucces. Én graag hoor ik ook wat Piet zijn doelstellingen zijn in de fokkerij en met welke merrielijnen hij momenteel fokt. Wat zijn zijn ambities?


Christiaan van de Plasse met Balou de Regor (v. Balou du Rouet uit Ohay de Regor (v. Kannan uit Centa de Muze)

 

 

 

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid