IBOP Dressuur regio België, Geel
Hoeveel natuurlijke aanleg heeft mijn merrie voor de dressuursport? Stel je jezelf wel eens deze vraag? Om dit te achterhalen riep KWPN een aanlegtest voor merries in het leven: de IBOP-test. KWPN organiseert IBOP-testen in alle KWPN-regio's. Ook in België vindt er ieder jaar een IBOP plaats. In 2023 is dat op zaterdag 11 november in de Rietbeemden in Geel.
We zetten nog eens op een rijtje wat de IBOP juist is:
- In de IBOP beoordeelt een KWPN-jury de natuurlijke sportaanleg van jouw merrie.
- Het gaat om een test waarbij je met je merrie eerst een individuele dressuurproef rijdt. Nadien presenteer je haar nogmaals onder het zadel in een groep van 2 tot 4 combinaties.
- Op aanwijzing van de jury toon je de basisgangen van je merrie en rijd je enkele tempowisselingen. 4-jarige merries moeten ook het wijken tonen. 5-jarige en oudere merries moeten ook schouderbinnenwaarts tonen.
- Je merrie wordt beoordeeld op stap, draf, galop, houding, balans, souplesse, rijd- en bewerkbaarheid en aanleg als dressuurpaard.
- In totaal kan je maximaal 100 punten behalen. Scoor je 75 punten of meer, dan is je merrie geslaagd en ontvangt ze het IBOP-predicaat.
- De IBOP is geen dressuurcompetitie. Je test wordt dus niet proeftechnisch beoordeeld. Je merrie wordt wel op haar aanleg als dressuurpaard beoordeeld.
- Na het afleggen van de IBOP-test kan je je merrie ook aanbieden voor stamboekopname. Wie weet verdient ze die dag niet alleen het IBOP- maar ook het sterpredicaat, en wordt ze dus keur of zelfs elite.
Meer weten over de IBOP? Hier vind je alle informatie.
De inschrijvingen voor de IBOP van 11 november openen later.
Wil je achterhalen of de IBOP iets voor jouw merrie is? Of wil je je optimaal voorbereiden op de IBOP? In aanloop naar deze IBOP organiseren we nog een workshop/trainingsmoment. Deze zal plaatsvinden in oktober. Meer info volgt later.
Opgelet: Verbod op scheren van tastharen en oren
Bij paarden wordt onder het mom van mooier, vaak de tastharen rond de mond en ogen van het paard geschoren. Mooi laten prevaleren boven doelmatigheid, los van het feit dat het schadelijk of onschadelijk is, is in het kader van welzijn niet gewenst. Het scheren van de tastharen van een paard leidt tot een verlies aan zintuigelijk vermogen en kan een paard bijgevolg hinderen. Daarom is ter bevordering van het paardenwelzijn met ingang van het keuringsseizoen 2022 een verbod op scheren van tastharen en oren ingevoerd. Voor de hengstenselectie geldt dat hengsten waarvan de tastharen rond mond en ogen geheel verwijderd zijn en/of waarvan de haren aan de binnenzijde van de oorschelp weggeschoren zijn niet kunnen deelnemen aan de hengstenkeuringen en overige KWPN-evenementen en competities. 2022 was een overgangsjaar, maar met ingang van 1 januari 2023 worden de regels gehandhaafd en worden op deze wijze getoiletteerde paarden niét toegelaten tot de keuringsring.
Neem een kijkje in onze kalender en ontdek de andere activiteiten van KWPN Regio België.