Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

“Een gemiddelde keuring met nette paarden”, zo noemde Bart Bax de stamboekkeuring van 22 juni  bij de accommodatie van De IJsselruiters in Brummen. Samen met Ine van Deurzen beoordeelde hij als inspecteur van de regio Gelderland zevenentwintig dressuurmerries en hiervan werden er dertien sterwaardig bevonden.

“Ook bij deze accommodatie was alles tot in de puntjes verzorgd. We zijn vanmorgen om acht uur begonnen met keuren. Gezien de verwachte hitte een goed idee, want het was wel prettig voor mens en paard, dat we niet op het heetst van de dag nog bezig waren. Net na de middag sloten we de keuring af. De meest opvallende merrie bij de dressuurpaarden was deze keer een dochter van Apache. Een royaal ontwikkelde, bijzonder mooie merrie met een fraaie voorhand en goed in het rechthoeksmodel gebouwd. Ze scoorde voor exterieur 70. Voor haar model had ze zeker hoger kunnen scoren, maar we hadden wel een kleine bemerking op haar voorbeen en dat drukte de punten. Voor haar beweging kreeg ze 85 punten, dit deed ze uit het boekje; een ruime en actieve stap. Draven deed ze met een hele goede techniek en liet daarbij veel veer en afdruk zien. In beweging kon ze ook heel makkelijk schakelen en toonde tevens veel balans.” Jewel JB is gefokt bij J.M. Breukink uit Brummen en staat nu geregistreerd bij Stal Olymp in Bakum. De vosmerrie komt uit stermerrie Electa JB (v.Swarovski).

Bij de springpaarden stonden als jury Dirk Reijne en Arnold Kootstra in de baan. Twintig paarden werden beoordeeld en hiervan bleek precies de helft sterwaardig. De hoogste score van 80 voor zowel exterieur als springen was voor een dochter van Cardento. “Misschien met haar 1.63 m niet de meest royale, maar wel een hele chique en aansprekende merrie, die over veel uitstraling beschikte en lange lijnen. Ze stond zeer goed in het rechthoeksmodel en had een correct en hard fundament. Galopperen deed ze heel lichtvoetig en met veel afdruk. Ze sprong telkens mooi naar boven toe en liet daarbij een goede voorbeentechniek en zeer snelle reflexen zien. Voor dat laatste onderdeel konden we dan ook 85 punten aan haar kwijt. Tevens toonde ze veel atletisch vermogen”, zo lichtte Arnold toe. Ilysis N van f/g G.J. Nijeboer uit Lent is geboren uit Oasis (v.Julio Mariner xx). Zij sprong ZZ/1.35 m en is een halfzus van het 1.60 m-springpaard Marco Taere (v.Darco). Grootmoeder Isis is een sport prestatie stermerrie van Voltaire. Ze heeft 1.50 m gesprongen en achter de naam van haar volle broer Helios staat 1.60 m.

Mooie collecties naar Ermelo

De stamboekkeuring in Brummen was de laatste in rij in aanloop naar de Centrale keuring. Bart: “Ik denk, dat we een aantal fijne keuringen hebben gehad. Bijna uit iedere keuring hebben we wel paarden kunnen selecteren, die er voor gaan zorgen, dat het op de Centrale keuring in Ermelo extra spannend en interessant wordt. De dressuurpaarden die door mogen naar Ermelo beschikken over het gewenste model van een modern dressuurpaard en bewegen bergop met veel techniek. Daarbij zijn ze correct gebouwd. Hoewel het belangrijk blijft dat we op correctheid blijven fokken, denk ik dat we de laatste jaren daarin een slag hebben gemaakt.” Dit kon worden beaamd door Arnold. “Voor wat betreft de springrichting hebben we eveneens een groep correct gebouwde merries kunnen selecteren voor Ermelo. We hebben in voorgaande jaren wel eens meer moeten sprokkelen dan dit seizoen. Vooral over het complete van de merries ben ik bijzonder tevreden; het zijn allemaal goed bewegende, extra springende en ook nog eens mooie paarden!”

GJ voor KWPN
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners