Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

In het kader van bloedspreiding in de dressuurpaardenfokkerij wordt een pilot gestart om nakomelingen te registreren van KWPN-goedgekeurde hengsten uit raszuivere Lusitano- of PRE-merries. De nakomelingen van KWPN-goedgekeurde hengsten uit raszuivere Lusitano’s en PRE’s (Pura Raza Espanola) worden geregistreerd in het register A van het KWPN. Zij krijgen dan ook een Nederlands paspoort. Door paarden te fokken uit de combinatie KWPN hengst x Lusitano/PRE-merrie wordt geprobeerd om de sterke eigenschappen van deze beide rassen (Lusitano en PRE) te benutten voor de dressuurpaardenfokkerij: zowel de Lusitano’s als de PRE’s staan bekend om hun natuurlijke aanleg voor het verzamelen en hun grote aanleg voor passage en piaffe. 


De nakomelingen kunnen - wanneer ze aan de criteria voor stamboekopname voldoen - op latere leeftijd worden opgenomen in het stamboek. Niet alleen zal deze pilot bijdragen aan de bloedspreiding, ook krijgen Spaanse fokkers met PRE- en Lusitano-merries hiermee de mogelijkheid de sterke eigenschappen van de KWPN-hengsten in hun fokkerij te benutten.

Om dit project goed te begeleiden is Verónica Fortes uit Malaga bereid gevonden om het centrale KWPN-contact in Spanje te zijn. Zij kan de Spaanse fokkers begeleiden en adviseren welke hengsten interessant zijn om te gebruiken. Zij zal de Spaanse fokkers ook helpen met het bestellen van sperma in Nederland. Wanneer er genoeg interesse is van de Spaanse fokkers, zal een Nederlandse jurydelegatie volgend jaar de veulens op enkele centrale plaatsen gaan keuren.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners