Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Tijdens de laatste lokale keuring van het tuigpaardseizoen vandaag in Tolbert was het Eebert-dochter Kareda die het dagkampioenschap wist op te eisen. Volgende week vrijdag meet zij zich met alle andere aangewezen driejarigen tijdens de Centrale Keuring in Norg.

De groep van veertien driejarige merries, waarvan er dertien uitgenodigd werden voor de CK, werd aangevoerd door de latere dagkampioene, Kareda (uit Gareda ster v.Cizandro, fokker Sander Daniëls uit Wageningen) van Sander Hoogenberg uit Wijnjewoude. “Een zeer fraai model met heel veel ras en sterke verbindingen, die zich met veel front en een heel goed voorbeengebruik presenteert”, aldus inspecteur Viggon van Beest. Ook opvallend was de Atleet-dochter Kidee (uit Sidee elite pref sport-tuig PROK v.Marvel, fokker H. en H.G. Cazemier uit Nuis) van Emmy de Jeu uit Oosterstreek en D. Nordenberg uit Asmundtorp, Zweden. “Een hele rassige merrie met veel temperament, die in beweging rondom aanspreekt.” Fokker van het Jaar 2016, Jurjen van der Velde uit Siegerswoude, fokte de derde merrie die vandaag tot de uitschieters behoorde: Kretina (uit Retina keur pref v.Manno). “Deze merrie heeft een zeer aansprekend front en weet in beweging ook te overtuigen. Deze drie merries, die alle drie naar de kampioenskeuring mochten, vielen op met hun ras en front. De sterkere verbindingen van de kampioene gaven de doorslag van de kampioene.” In totaal werden drie dochters van Atleet, Eebert en Fantijn, twee van Cizandro, en van Emilano en Saffraan ieder een doorverwezen naar de CK.

Vier vier- t/m zevenjarige veulenboekmerries kwamen voor de jury en zij mogen alle naar de CK. Zij stamden af van Atleet (2x), Eebert en Cizandro en deze laatste, Jidona (uit Bidona keur v.Talos, fokker J.B. van der Veen uit Peize) van J.T. Rozeveld uit Zevenhuizen mocht mee naar de kampioenskeuring. “Ook weer een merrie met heel veel ras, uitstraling en front die in beweging goede dingen laat zien.”

Ook vier tweejarige merries traden aan en ook zij mogen alle naar de CK. Hier kwam vandaag als beste uit de bus Lindatine (Atleet uit Vesatine keur v.Manno, f/g Lammert Tel en mede-ger. Linda Boelens). “Een merrie met ruim voldoende ras en in beweging een goede lichaamshouding en veel techniek.” Nog een tweejarige dochter van Atleet en van Saffraan en Maker’s Mark zien we terug op de CK.

Kampioen bij de veulens werd vandaag het hengstveulen Nova Zembla (Fantijn uit Irenolia stb v.Aron HBC, f/g J. Ruinemans uit Vlagtwedde). “Een goed ontwikkeld, langgelijnd en hoogbenig veulen die zich met veel front en actie en lichtvoetigheid liet zien.” In totaal mogen acht hengstveulens en zes merrieveulens naar de CK. Zij hebben Dylano (2x), Maker’s Mark, Fantijn (2x), Icellie (2x), Idol (3x), Indiana, Atleet, Eebert en Cizandro als vader.

De vierjarige Jaicilya (Eebert uit Emmalya stb v.Waldemar, f/g J.G. Lokhorst uit Kamperveen) slaagde vandaag voor de tweede keer voor haar alternatieve IBOP en heeft daarmee het IBOP-predicaat op zak. Wordt zij tijdens de Centrale Keuring volgende week ster verklaard, dan wordt ze dankzij het PROK- en IBOP-predicaat direct elite.

KK voor KWPN, overname met bronvermelding toegestaan.

Foto: Henri Kruidhof

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners