Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Even voor de middag werd vandaag op het KWPN-Centrum te Ermelo de Hengstencompetitie Gelders Paard verreden. Drie jonge hengsten gingen de strijd met elkaar aan, te weten Ibsen B (Wynton x Cabochon)  en Jupiler (Charmeur x Jetset-D) onder het zadel, en Imposant EM (Danser x Elegant) als aangespannen combinatie. Ook werd Kardieno (Dante Weltino x Parcival) aangespannen voorgesteld.

Onder het zadel behaalde Wynton-zoon Ibsen B, gefokt door B. Veeneman en G.E.B. Voordes-Veeneman uit Beemte Broekland uit de keur pref sport (DR) merrie Rosita van Cabochon, een prachtige over-all score van maar liefst 77 punten. Met name over zijn draf, waarvoor hij een 8 scoorde, was de jury goed te spreken. Voor de stap, galop en gedragenheid behaalde de hengst een 7,5. Geregistreerde G.S.W. te Bokkel uit Eerbeek was dan ook erg tevreden met de prestatie van zijn hengst: “Ik vind dat hij erg goed vooruit gaat, en hij liet zich op een mooie natuurlijke wijze presenteren, mede door zijn amazone. Dat vind ik mooi.”

Charmeur-zoon Jupiler S, die door G. van der Es uit Mulder werd gefokt uit de Elite ibop(DR) merrie Chamanta van Jetset-D en is geregistreerd bij T.E. Mulder-Dolsma uit Dwingeloo en J. Koster-Robaard uit Tiendeveen, behaalde een keurige 73 punten over-all. De vierjarige Jupiler S imponeerde met zijn opwaartse galop, waarvoor hij een 8 scoorde. In stap en draf zou de hengst, aldus de jury, nog net even meer achterbeengebruik en  souplesse kunnen tonen. Beide onderdelen werden beoordeeld met een 7, waar aan de gedragenheid en algemene indruk een 7,5 werden toegekend. Amazone Marrit Reusien was ook goed te spreken over de hengst, al mag hij, zo zegt ze met een glimlach, “Voor mij natuurlijk altijd veel hoger scoren!” Voor haar staat echter vooral Jupiler’s brave presteren centraal:  “Hij is gefocust, hij doet zijn ding, en dat is voor het Gelders paard natuurlijk wel het hoofddoel.”

Imposant EM, een zoon van Danser uit de ster pref PROK merrie Roosmarie van Elegant, die is gefokt door N. van Houten-van der Veen uit Opende, werd aangespannen voorgesteld en behaalde eveneens een hele mooie over all-score van 77 punten. Met name in de draf en galop toont deze hengst aldus de jury veel afdruk en lossigheid, en loopt hij goed over de benen. In stap zou hij zich daarin nog iets meer kunnen ontwikkelen. Voor zowel zijn draf, als zijn galop, algemene indruk én functionaliteit scoorde Imposant naar aanleiding van zijn optreden een overtuigende 8. Eigenaar Erik Zeegers kan daarom kort zijn over zijn prestatie: “Hij deed het gewoon goed!” zegt hij, met een glimlach van oor tot oor.

Ook Kardieno, de gitzwarte Dante Weltino-zoon uit Parcival-moeder Vidieni (elite pref sport (dr &spr)), werd aangespannen voorgesteld. De hengst, die is gefokt door J. Gnodde van Terschelling en staat geregistreerd bij R. Vermunt uit Geesteren, spetterde tijdens de Dag van het Gelders paard ook al onder het zadel, maar liet vandaag tevens een hele nette proef zien voor de wagen. Daarmee hoeft hij nog maar één keer een verrichting te laten zien. 

Bewegende beelden bekijken? Check de video op onze facebookpagina.


Tekst: Carmen Peters voor KWPN

(Overname zonder bronvermelding niet toegestaan.)

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners