Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Vrijdag 26 oktober jl. is op het KWPN-centrum in Ermelo bij één van de aanwezige hengsten uit het najaarsverrichtingsonderzoek het EHV-1 virus vastgesteld, de variant van rhinopneumonie die zich kan uiten in de vorm van verkoudheidsverschijnselen, (bij merries) abortus en/of neurologische verschijnselen. Tevens was er sprake van een hengst met koorts en een hengst die een afwijkende bewegingsvorm in stap vertoonde, overigens testten deze beide hengsten negatief op het onderzoek door de Gezondheidsdienst in Deventer. 

Er zijn sindsdien geen nieuwe koortsgevallen bijgekomen. De drie “probleem”-hengsten zijn koortsvrij, zijn fris, eten goed en vertonen geen ziekteverschijnselen. Inmiddels zijn deze drie hengsten meerdere keren onderzocht. De negatief geteste hengsten zijn steeds negatief gebleven. Bij de positief geteste hengst zien we een sterke verbetering ten opzichte van de eerste test. Deze drie hengsten worden niet onder het zadel getraind maar dagelijks op een afgezonderde plek gelongeerd. Alle overige hengsten worden volgens het liggende trainingsschema gewerkt.

Het Algemeen Bestuur neemt één dezer dagen een besluit of het KWPN-centrum donderdag weer open gaat voor bezoekers. Dan is het veertien dagen geleden dat koorts bij het betreffende paard is geconstateerd. Wanneer er zich de komende dagen géén ziektegevallen voordoen, en het Algemeen Bestuur besluit dat de gewoonlijke werkzaamheden weer hervat kunnen worden, dan is het streven om begin komende week het examen te laten plaatsvinden voor de hengsten van het kortlopende onderzoek. In dat geval zal er volgende week dinsdag een springbeoordeling zijn en volgende week woensdag een dressuurbeoordeling. Beide beoordelingsdagen beginnen dan om 8.00 uur. Wat betreft de exacte datum voor het examen van het kortlopend onderzoek wordt melding gemaakt nadat het Algemeen Bestuur positief heeft besloten.

Het KWPN is momenteel uitsluitend telefonisch en per mail bereikbaar. U kunt bij vragen contact opnemen met onze KWPN Info Desk: info@kwpn.nl of 0314-255555.

Meer info over rhino (SRP)
Artikel 'De praktijk rondom rhino'
Bericht vrijdag 26 oktober: EHV-1 Virus vastgesteld op KWPN-centrum, Ermelo
Bericht maandag 29 oktober: Stand van zaken EHV-1-virus KWPN-centrum, Ermelo

Foto: Kitt SB (v.Emir R)

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners