Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Het KWPN Magazine staat boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij! Vandaag een van deze prachtige verhalen uitgelicht.

“Aan andermans mening heb ik nooit een boodschap gehad.” Een uitspraak die kenmerkend is voor de succesvolle fokker Sietse van der Meer, die door weer en wind altijd vast is blijven houden aan zijn eigen ideeën. Het fokken van springpaarden met bloed, een goed exterieur én beweging. Anno 2019 staat de vooruitstrevende fokkerij van familie Van der Meer misschien wel meer dan ooit ‘in the picture’.

De recente successen van de fokkerij van Sietse en zijn kinderen Geert en Iekje van der Meer, samen met partner Henk Prins, zijn opvallend. In het oog springend zijn de goedkeuring van Kobalt VDL (v.Modesto), die zowel van vaders- als moederskant de Sinaa-stam vertegenwoordigt, en de twee Nationale Veulenkampioenen op rij: Mijnsinaa (v.Emilion) en Nersinaa (v.Jenssen VDL). Ook in de sport laten de Sinaa’s zien wat ze waard zijn, zo springen Van der Meers fokproducten Pretty Little Liar (ex.Celebrity VDL, v.Indoctro) en Bugatti (v.Modesto) op het hoogste niveau. Eerder hielden paarden als Modesto (v.Grandeur) en Nederlands kampioen Emmerton VDL (v.Emilion) de fokkerseer hoog. En dit jaar begon al goed met de aanwijzing van de opvallende Cohinoor VDL-zoon Little Pony.

Modesto
Op de afgelopen KWPN Stallion Show kwamen twee fokproducten van de fokker uit het Friese Surhuisterveen in actie. Tijdens de presentatie van de jonge hengsten op woensdagavond was dat de Modesto-zoon Kobalt. Dat was voor de fokkers niet alleen genieten van de hengst, die ze samen hebben met de VDL Stud, maar ook van de toelichting van Wout-Jan van der Schans als lid van de hengstenkeuringscommissie. “Toen Kobalts vader Modesto deelnam aan het verrichtingsonderzoek was Wout-Jan gastruiter, en hij vertelde nu dat Modesto eigenlijk zijn tijd ver vooruit was geweest en dat ze toch een beetje de boot hadden gemist destijds. Modesto was heel scherp, maar ook wat moeilijk in de rijderij, en dat heeft hem toen de das om gedaan. Later heeft hij alles bewezen in de sport, dus het was mooi om die erkenning te krijgen”, steekt Sietse van der Meer van wal. De Grandeur-zoon Modesto was onder Jean-Marc Nicolas jarenlang van vaste waarde voor het Franse landenteam, hij won meerdere Grote Prijzen en nam deel aan de WEG in Aken. Met zijn sportcarrière is de in 2005 bij het KWPN erkende hengst nog altijd het meest succesvolle fokproduct van Sietse van der Meer, maar de nieuwe generatie komt er aan.

Veel bloed
Dat ‘de tijd vooruit zijn’ heeft Sietse van der Meer als fokker vaak tegengewerkt. “De eerste hengst die ik kreeg aangewezen voor de tweede bezichtiging was de Abgar xx-zoon Maltstriker. Die had voor die tijd ‘teveel bloed’ en daardoor viste ik achter het net. Maar bloed heb ik altijd in de paarden willen hebben, dat is vanaf het begin af aan voor mij een vanzelfsprekendheid geweest. Dat móeten ze hebben! Maltstriker heeft zich later in de internationale sport bewezen.” Ook op de merriekeuringen werd de volhardendheid van Sietse vaak getest. “Ik heb veel klappen voor de kop gekregen en ben vaak achteraan geplaatst met mijn bloedmerries. Gelukkig heb ik helemaal geen boodschap aan andermans mening. Want als ik het zelf niet meer kan bekijken, dan kan ik er beter mee ophouden. Maar het was natuurlijk niet leuk om zo vaak tegenslagen te krijgen, want ik vind keuringen wel heel belangrijk voor de fokkerij. Daar kan je vergelijken met anderen, en ik ben groot voorstander van het behoud van een goed exterieur en beweging. Keuringen houden je scherp!” Stad en land reisde de inmiddels 73-jarige fokker af om hengsten als Abgar xx en Lucky Boy xx in te zetten voor zijn fokkerij. “Van die investeringen in het gebruik van volbloedhengsten plukken we nu nog steeds de vruchten. Je hebt alleen als fokker een hele lange adem nodig, en eigenlijk heb je aan één mensenleven niet genoeg als het gaat om het opbouwen van een stam. Daarnaast komt er altijd geluk bij kijken, want daar kan je ook echt niet zonder.” Eén van die gelukjes is dat zowel zoon Geert als dochter Iekje beide dezelfde fokkerijpassie hebben.

Het hele artikel lezen? U vindt deze in het derde KWPN Magazine dat vrijdag op de mat valt. Vanaf dit jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan een KWPN-lidmaatschap af en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.

Fotograaf Dirk Caremans bracht een bezoek aan het Friese Susterveen om de familiefokkerij vast te leggen. Enkele van deze foto's worden gepubliceerd in het artikel in het KWPN Magazine, alvast een voorproefje? Bekijk deze foto's en vele andere dan op de pagina Meer KWPN.

Tekst: Jenneke Smit
Beeld: Dirk Caremans

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners