Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Er bestaan verschillende ruwvoerproducten voor paarden die u naast of in plaats van het eigen ruwvoer geeft. Maar wanneer is dit noodzakelijk en wat zijn dan de verschillende opties? Pavo helpt u met kiezen en zet de verschillende ruwvoerproducten voor u op een rijtje.

Ieder paard moet dagelijks minimaal 1,5% van zijn lichaamsgewicht aan drogestof uit ruwvoer binnenkrijgen. Voor een volwassen paard van 600 kilo betekent dit minimaal 10 kilo hooi per dag. Het kauwen op stengelig ruwvoer en verteren van vezels is goed voor heel veel processen in het paardenlichaam. Voldoende ruwvoer van goede kwaliteit is dan ook de basis om uw paard gezond te houden.

Ruwvoervervangers
Maar wat als uw paard niet genoeg goed ruwvoer binnenkrijgt? In onderstaande situaties zijn ruwvoervervangers een oplossing:

 • Er is onvoldoende ruwvoer
 • De kwaliteit van het ruwvoer is matig of zelfs slecht
 • Het paard kan weinig of geen ruwvoer opnemen vanwege een slecht gebit
 • Het paard is oud
 • Het is een mager/schraal paard
 • Het paard heeft tijdig een eiwitrijk dieet nodig, bijvoorbeeld na een darmoperatie
 • Het paard staat lager in de kudde en er zijn niet voldoende ruwvoerplekken

Nieuw: Pavo FibreNuggets
Grasbrokken: beste alternatief voor ruwvoer
Pavo FibreNuggets zijn grote structuurrijke grasbrokken van 100% alpenweidegras en bestaan uit een mengsel van meer dan 60 verschillende grassen en kruiden. Pavo FibreNuggets kunnen worden ingezet als hoogwaardige ruwvoervervanger, bijvoorbeeld als u extra ruwvoer wilt geven, als aanvulling naast matig ruwvoer of bij (oude) paarden met gebitsproblemen die moeite hebben met de opname van ‘normaal’ ruwvoer. FibreNuggets zijn rijk aan vezels, natuurlijke vitaminen en sporenelementen, en volledig melasse- en graanvrij. Door het lage suikergehalte en schimmel- en stofvrije brokken, kunt u dit ook goed voeren aan paarden die hier gevoelig voor zijn. Het advies is om Pavo FibreNuggets geweekt te voeren in de verhouding 1:2 (FibreNuggets : water). 

Pavo DailyPlus
Uitgebalanceerde ruwvoermix om door het krachtvoer te mengen
Pavo DailyPlus is een mengsel van luzerne (hoofdbestanddeel), grashooi, een beetje stro en brokjes. De luzerne, het hooi en stro zijn “gehakseld”, wat betekent dat het ruwvoer ingekort is tot stukjes van ongeveer 5 cm. Hierdoor is het makkelijk te mengen met krachtvoer, maar heeft het nog steeds de normale structuur en werking van ruwvoer. Aangezien luzerne van zichzelf relatief veel calcium bevat, zitten er in Pavo DailyPlus brokjes die wat extra fosfor bevatten. Hierdoor wordt de calcium-fosforverhouding van het totale product voor paarden optimaal. Te veel calcium in het rantsoen belemmert namelijk een goede opname van magnesium, wat zeer belangrijk is voor een soepele werking van de spieren. Pavo DailyPlus is ideaal om te mengen met je krachtvoer. Dit zorgt er namelijk voor dat paarden flink moeten kauwen op hun krachtvoermaaltijd en ze er tot wel drie keer zo lang over doen. Het extra kauwen zorgt voor meer speekselaanmaak wat de spijsvertering van het paard bevordert.

Pavo SpeediBeet
De veiligste manier om extra supervezels toe te voegen
Pavo SpeediBeet is gemaakt van ontsuikerde bietenpulpvlokken en bevat geen enkele toevoeging. Het heeft een heel laag suikergehalte en bevat geen zetmeel. Dit maakt het ideaal voor paarden die gevoelig zijn voor suiker. Vezels uit bietenpulp hebben een goede werking op de darmgezondheid van paarden en zorgen er o.a. voor dat voedingstoffen in het hele paardenmenu beter worden verteerd. Daarnaast bevat bietenpulp ook pectine, wat helpt om de maag te beschermen tegen maagzuur en maagzweren. Hierdoor is Pavo SpeediBeet uitermate geschikt voor paarden met een gevoelig maag-darmkanaal. Pavo SpeediBeet kan alleen nat gevoerd worden, dit maakt het product ook zeer geschikt voor (oude) paarden met een slecht gebit. Doordat de vlokken worden bewerkt via een gepatenteerd verhittingsproces kan het product snel – al binnen 10 minuten –  geweekt worden.

Nieuw: Pavo FibreBeet
De beste ondersteuning bij conditieherstel
Pavo FibreBeet bestaat uit SpeediBeet (snelwekende, ontsuikerde bietenpulp) verrijkt met eiwitten uit luzerne. Dit is uitermate geschikt om paarden die behoefte hebben aan extra energie en eiwit te ondersteunen, zónder ze heet te maken. Pavo FibreBeet is ontwikkeld als risicoloze ‘dikmaker’ voor paarden, ideaal voor magere paarden met een conditieachterstand, maar ook zeer geschikt voor (sport)paarden met een arme bespiering. Pavo Fibrebeet moet ook geweekt gevoerd worden. Het toedienen van vocht is daarnaast ook zeer belangrijk na zware inspanning om uitdroging te voorkomen en herstel te ondersteunen. 

Wilt u meer weten over ruwvoer of ruwvoervervangers? Bijvoorbeeld welke soorten ruwvoer er zijn, hoeveel u precies moet voeren, wat de kwaliteit van ruwvoer betekent en de do’s en dont's op het gebied van ruwvoermanagement? Download dan gratis de Pavo Ruwvoerspecial!

Tip: weet u niet wat de kwaliteit van uw ruwvoer is? Doe dan een Pavo Ruwvoer Quickscan. Hiermee analyseert u voor slechts 23,95 euro het energie-, eiwit- en suikergehalte van uw ruwvoer.

Wilt u meer weten? Ga naar de tips over voeding en gezondheid.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

 • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
 • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
 • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

 • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
 • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
 • Deelname aan alle activiteiten
 • Registreer uw fokproduct
 • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners