Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Vandaag vond in Hulshorst de eerste stamboekkeuring voor tuigpaarden plaats. Voor Gelderland is dit de enige stamboekkeuring. In totaal werden er 15 paarden aangeboden, elf  mogen er door naar de Centrale Keuring die overigens ook in Hulshorst is en plaats vindt op 5 juli. 

De  groep aangeboden paarden bestond uit elf driejarige merries, één driejarige hengst en drie vier t/m zevenjarige merries. Sir Arie, Cizandro, Ditisem, Dylano (2x), Eebert (4x), Delviro HBC en Atleet zijn de vaders van de elf doorverwezen paarden. Eén driejarige merrie kon niet worden ingeschreven en drie merries (twee driejarigen en een oudere) keerden  huiswaarts met een 2epremie. 

Opvallend 

Inspecteur Viggon van Beest en zijn team kon aan een aantal merries mooie cijfers kwijt waarbij de toelichtingen afwisselend werden gegeven door Viggon van Beest, Henk Lassche en Etienne Raeven. In catalogusvolgorde noemt Viggon de meest opvallende paarden. Dat is om te beginnen catalogus nummer 9, Lulaisy (Sir Arie uit Ulaisy ster van Manno, fokker P. Rietberg uit Oldebroek) van Z. Rietberg uit Oosterwolde. “Dit is een tuigtypische, rassige merrie met veel uitstraling die nog iets gespannen aandeed en achter nog iets meer kracht mag ontwikkelen.” 

Reservekampioen

Cat.nr 10 was de volgende. Deze driejarige is een dochter van Ditisem (uit Wadora keur van Patijn, fokker Adriaan Kimenai uit Dongen) van Gert Kamphorst uit Zwartebroek. Zij was vorig jaar reservekampioen op de Nationale Tuigpaardendag bij de tweejarigen. “Een rassige, tuigtypische merrie die heel makkelijk beweegt maar nog iets meer front zou mogen maken.”

Ander bloed

Ook cat.nr 11 - Lady Dana (Eebert uit Lion’s Dana International van Plain’s Superstition, fokker Peter Beck uit Woubrugge) van Joop van Wessel uit Zwartebroek werd genoemd. ”Een aansprekende, tuigtypische merrie met veel formaat en front die nog iets meer kracht vanuit het achterbeen mag ontwikkelen.” 

Kampioen

Ook cat. nr 12 behoorde tot de meest opvallende driejarigen. Dat is Lenteroos van ’t Hooge (Eebert uit Henderose van ’t Hooge stb. van Nando) van fokker Gerrit Bonestroo uit Oosterwolde. Zij was in 2018 kampioen tweejarige merries op de Nationale Tuigpaardendag. “Een jeugdige, rassige en tuigtypische merrie die nog iets meer formaat zou mogen hebben maar die heel natuurlijk en met veel techniek beweegt maar in het front nog iets meer terug mag komen.”

Donderdagavond  20 juni vindt in Hapert de stamboekkeuring Zuid plaats.

DB voor KWPN  

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners