Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Vanmiddag vond de stallenkeuring bij Stal Hendrix in Kessel plaats en de gastheer liet een uitstekende groep, genetisch waardevolle merries zien die allen het sterpredicaat verdienden.

Van de acht merries hebben er vier een Grand Prix-merrie als moeder of grootmoeder en zes van de acht merries kregen het sterpredicaat met minimaal 80 punten voor het springen. Als vaderdier maakte Cape Coral RBF Z (v.Cornet Obolensky) een sterke indruk, van hem werden vier goed springende dochters gepresenteerd. “Het was een hele goede keuring. De paarden waren goed te beoordelen en er is duidelijk geselecteerd op grootramige en aansprekende modellen, goede galop en veel vermogen. En er hoefden maar heel weinig paaltjes van de grond geraapt te worden”, vertelt inspecteur Arnold Kootstra.

Wereldbekerfinalisten
Met 80/85 was Lilly HX (Cape Coral RBF Z uit Melisimo sport-spr van Libero H) de best scorende merries van de dag. Zij komt, getuige het achtervoegsel HX, uit de eigen fokkerij van Stal Hendrix. Haar moeder Melisimo nam met Michelle Spadone onder meer deel aan de Wereldbekerfinale. “Dit is een hele aansprekende, jeugdige merrie met sterke bovenlijn en hard fundament. Ze viel op met haar goede en gemakkelijke galop, snelle reflexen, zeer goede manieren en goede sprongafloop. Daarbij liet ze zien over heel veel vermogen te beschikken en voor dat onderdeel hebben we haar 90 punten kunnen geven.” Lilly HX is bovendien een halfzus van het Grand Prix-springpaard Robin Hood W (v.Animo), die met Ben Maher deelnam aan de Wereldbekerfinale in 2009. Ook de 80/80 scorende Lady Blue Especiale (Cardento uit Very Special ster pref prest van Indoctro, fokkers Jack Verstappen en Christien Delissen-Verstappen) van Stal Hendrix gaat in de moederlijn terug op een Grand Prix-merrie die aan de Wereldbekerfinale van Genève deelnam: de Voltaire-dochter Especiale (Eric van der Vleuten) is haar grootmoeder. “Lady Blue Especiale is een jeugdige, rassige en aansprekende merrie met een mooie voorhand die goed in het rechthoeksmodel staat en correct fundament heeft. Ze begon netjes en bouwde duidelijk op bij het springen. Ze heeft een hele goede, actieve en lichtvoetige galop en springt met goede reflexen en vermogen.” Lady Blue Especiale is een halfzus van onder meer de internationale 1.50m-paarden Be Special (v.Chacco-Blue) en Extra Special (v.Andiamo).

Internationale moeders
De 80/80 scorende Leader HX (Entertainer uit Wimette ster sport-spr van Karandasj) is een halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengst Kardinaal HX (v.Don Diablo HX), die onlangs een wedstrijd van de Stal Hendrix-competitie op zijn naam schreef. Onder Michel Hendrix sprong moeder Wimette op het hoogste niveau en zij vertegenwoordigt de sterke prestatiestam van Popke van Eik. “Leader HX is een grootramige merrie met veel merrieopdruk. Ze heeft een mooie voorhand met lange hals en sterke bovenlijn. Ze begon goed en maakte veel indruk met haar vermogen. Ze springt niet het meest spectaculair maar doet alles wel met veel gemak en ze springt altijd goed van de paal”, vertelt Kootstra. De Cape Coral RBF Z-dochter Lady Diva HX (uit Diva HX stb sport-spr van Indoctro) is door Stal Hendrix ook gefokt uit een, zelfgefokte, internationale sportmerrie. Diva HX presteerde op internationaal 1.40m-niveau met Michel Hendrix en is een dochter van Jessica Kürten’s Grand Prix-merrie Bonita (v.Bal Pare). “Opnieuw een goed springende dochter van Cape Coral RBF Z. Ze staat goed in het rechthoeksmodel, is iets neerwaarts gebouwd en straalt macht uit. Dat zien we ook terug bij het springen, waarbij vooral het gemak waarmee ze een hoge hindernis springt opvallend is. Ze heeft een ruime, lichtvoetige galop, springt met een goede techniek en toont veel vermogen.”

Eigen hengsten
Een andere opvallend springende Cape Coral RBF Z-dochter is Lusina (uit Vosina ster prest van Pharaon xx, f/g E. Krijthe uit Roden), waarvan Stal Hendrix mede-geregistreerde is. Zij werd ster met 75/85. “Deze merrie is gefokt uit een halfbloedmoeder en die opdruk zagen we duidelijk terug bij Lusina. Ze is heel aansprekend, langgelijnd en een fractie neerwaarts gebouwd. Ze heeft een hele goede, sterke galop en springt met goede reflexn, techniek en lichaamsgebruik. Ze bukt goed en toont veel vermogen.” Van Gaspahr maakte dochter Lebora (uit Fennamorka ster IBOP-spr van Diarado, fokkers P.M.A. en P.P.E.C.P. Leenders-Boer uit Helden) van Stal Hendrix een sterke indruk bij het springen, waarvoor ze 85 punten ontving. “Dit is een goed ontwikkelde, voldoende langgelijnde Gaspahr-dochter. Op stand was ze iets strak op de lendenpartij maar dit zit haar bij het springen totaal niet in de weg. Ze springt met zeer vlugge reflexen, telkens goed van de paal en maakt achter de sprong heel goed af. Lebora liet een constante verrichting zien en blijkt ook over veel vermogen te beschikken.” Voor reflexen kreeg deze merrie 90 punten.

Jenneke Smit voor KWPN / Foto Leader HX - KWPN Limburg/Marian Sijben

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners