Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De finale van de driejarige dressuurmerries vormde een prachtig slotstuk vandaag. De Zuid-Hollandse kampioene Lolana (v.Galaxy) werd uit een select gezelschap van elf finalisten tot overtuigende kampioene verkozen.

Het bleek het jaar van de nakomelingen van hengsten uit de G-jaargang. Want van de elf finalisten stamden er maar liefst tien af van hengsten die in 2011 geboren zijn. Tot meest complete werd de Zuid-Hollandse CK-kampioene Lolana (Galaxie uit Dolana elite IBOP-dres pref d-oc van Vivaldi, fokker Appie Dijkstra uit Opende) van Leen van der Graaf en Yvonne van Vliet uit Brandwijk. “Lolana is een geweldig bewegende merrie met een ruim voldoende langgelijnd en goed bespierd model. Ze blinkt uit met haar lossigheid, ontspannen bewegingsvorm en goede stap”, sprak juryvoorzitter Toine Hoefs, die samen met Henk Dirksen en Bart Bax de beoordeling op zich nam. Ook de als tweede geplaatste Livestream (Guardian S uit Edona Paulowna PROK van Lord Loxley, fokker Corinna van der Heijden) van Peter van de Sande scoorde hoog met haar goede stap. “Dit is een scherp gemodelleerde merrie die keer op keer weet te overtuigen met haar krachtige achterbeengebruik in beweging.” De top-drie werd compleet gemaakt door de rassige Gelderse CK-kampioene Lillyfee (Glock’s Toto Jr. uit Emara elite sport-dres PROK van Ziësto, fokker I.M.T. Ahne-Schillemans uit Wekerom) van de MT Stables en Louis en Gabriëlle Röst. “Dit is een opwaarts gebouwde merrie die nog iets meer bespiering zou mogen hebben in de achterhand, en elke keer een hele goede manier van bewegen laat zien. Met daarin veel techniek, souplesse en zelfhouding.”

CK-kampioenes
De Brabantse CK-kampioene Lorabel (Glock’s Toto Jr. uit White Spot ster pref PROK van Don Schufro) van fokker Willem Goesten volgde op de vierde plaats. “Deze merrie heeft veel maat en lengte, en laat een goede stap en draf zien. Binnen dit gezelschap zou ze nog iets meer jeugd mogen uitstralen om in de top-drie te eindigen, maar het is absoluut een opvallend paard.” De Limburgse CK-kampioene Lancelin (Governor uit Donna Clara elite IBOP-dres pref PROK d-oc van Sir Donnerhall) van fokker Linda Bijen-de Bie  volgde op plaats vijf. “Een langgelijnde merrie met goede halslengte en een fractie zware hoofd-/halsverbinding. In beweging overtuigt ze met haar ruimte, houding en souplesse.” Zesde werd de Utrechtse CK-kampioene Lady Lamelia (Glamourdale uit Hesmelia elite EPTM-dres PROK van Dream Boy) van fokker G. Kolbach en mede-geregistreerde Stal Van Vliet. “De Glamourdale-dochter heeft een hele sterke bewegingsvorm, met een extra krachtig achterbeengebruik. Ze is ruim voldoende langgelijnd en zou iets meer maat mogen hebben.” Opnieuw een dochter van de goed vertegenwoordigde Glock’s Toto Jr.-dochter eindigde als zevende: Lita Morka (uit Rita Morka elite pref prest d-oc van Jazz, fokker Loucky Hagens-Groosman uit Zuidzande) van K. Teeuwen uit Nieuwerkerk aan de IJssel. “Lita Morka staat goed in het rechthoeksmodel en is opwaarts gebouwd. Ze heeft sterke verbindingen en kon iets meer maat hebben. Ze beweegt met veel tact, souplesse en techniek”, sprak Hoefs. Achtste werd de Grand Galaxy Win-dochter La Grande Ciretha (uit Balalei KA elite IBOP-spr PROK van Florencio) van fokker Hennie Broekhuizen. “Een opwaarts gebouwde, langgelijnde merrie die zich met name in de eerste ronde zeer goed liet zien. Ze beweegt lichtvoetig, kan zeer goed stappen en blijft mooi gesloten.”

Goede kopgroep
Op de negende plaats volgde het kopnummer van CK Flevoland, Loïs Lena (Glock’s Toto Jr. uit Rilena elite sport-dres pref PROK van Flemmingh) van fokker Myra Glaser uit Harskamp. “Eveneens een langgelijnde en opwaarts gebouwde merrie die gezegend is met een mooi front. Het fundament is correct maar wel een fractie teer, in beweging valt ze op met haar goede souplesse en techniek.” Tiende werd de heel correct bewegende Lisa Morka (Florencio uit Cidamorka elite sport-dres pref PROK van Jazz) van fokker Wim de Korte, die iets grootramiger mocht zijn, en op de elfde plaats volgde de Groningse CK-kampioene La Diva (Gamble H uit Wilrita elite IBOP-dres sport-dres PROK van Haarlem, fokker A. Rijpma uit Lieveren) van Jan Brouwer uit Zevenhuizen. Deze merrie staat goed in het rechthoeksmodel en beweegt met veel kracht, waarbij ze nog iets meer met de schoft naar boven mocht gaan.

Uitslag groepen

JS voor KWPN / Foto Lolana - Jacob Melissen

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners