Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Onlangs zijn twee heel bekende tuigpaarden als gevolg van ouderdomsverschijnselen overleden. Zij waren beide Paard van het Jaar en verwierven grote bekendheid op de concoursvelden.

Afgelopen week  overleed op 19 jarige leeftijd Topsportmerrie Trudalya (elite preferent van Milano uit Helya keur van Wouter) van fokker Gerard Lokhorst uit Kamperveen. Zij was het vlaggepaard van Gerard en Dinie Lokhorst. De vosmerrie, die veel winstpunten had, werd in 2011 Topsportmerrie en was twee keer Nederlands Kampioen Fokmerries in handen van verschillende rijders. In 2009 werd ze Paard van het Jaar. Trudalya was een zeer statige verschijning die haar passen heel mooi in alle rust afmaakte. Gerard: “Trudalya had last van haar benen, ze hield vocht vast en daar was op het laatst niets meer aan te doen. We hebben moeten besluiten haar in te laten slapen. Je moet je realistisch blijven en zorgen dat het niet tot een lijden komt.” Alle paarden die Gerard nu nog op stal heeft komen uit de stam van Trudalya.  

Bruisend paard

Op 23 jarige leeftijd overleed de bruine Olievier van Bud en Thea de Gooyer uit Blaricum. De in 1996 geboren bruine zoon van Wilhelmus komt uit Itelma (v. Unitas). Fokker is Theo Wiggerts uit Soest. De familie De Gooyer kocht Olievier van Lambertus Huckriede die de ruin voor het  eerst presenteerde in 2000 als nieuweling op de De Noordelijke Tuigpaardendag in Balkbrug. Daarna ging hij dan naar de familie De Gooyer. Hij bracht het tot ereklassepaard en in handen van verschillende rijders van de familie De Gooyer waaronder Thea behaalde  de altijd van energie bruisende Olievier diverse kampioenschappen. In 2011 werd hij tot grote vreugde van Bud en Thea Tuigpaard van het Jaar. Dochter Miranda vertelt: “Mijn moeder zag Olievier op de UPD in Utrecht. ‘Die moeten we kopen’, zei ze tegen mijn vader. Ze had het goed gezien, voor ons was het een gouden paard, we konden er alles mee. We hebben hem moeten laten inslapen. Hij had al een poosje last van een hoefzweer. De smid en de dierenarts hadden al van alles geprobeerd maar zagen geen genezing mogelijk. Ja, en toen moesten we het besluit nemen om hem te laten inslapen”.

DB voor KWPN
Foto Trudalya

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners