Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Ralph van Venrooij gaf in de Ledenraadsvergadering van 23 oktober jl. een toelichting op de ontwikkelingen binnen de Fokkerijraad Rijpaard. Om efficiënter te werken met een grotere daadkrachtigheid heeft de Fokkerijraad Rijpaard besloten drie werkgroepen in te stellen. Zo heeft de werkgroep ‘Verrichtingsonderzoek’ zich gebogen over de duur van het verrichtingsonderzoek. Actief zijn nog de werkgroep dressuur en springen die zich onder meer buigen over de fokkerijvisie 2030, de doorontwikkeling van de fokwaarden en genoomselectie en de eventuele splitsing van het prestatiepredicaat voor wat betreft springen en dressuur. Bij de werkgroep springen wordt tevens gekeken naar het nut van het scoren van veulens op de thuiskeuring en de afstammelingenkeuring. Een advies n.a.v. de uitkomsten van de evaluatie PROK/DOC in het kader van het elitepredicaat komt terug in de Ledenraad van 11 december. De fokkerscafé’s worden ook begin volgend jaar weer gepland, de onderwerpen hiervoor worden opgehaald in de najaarsledenvergaderingen. Het KWPN is voornemens om een juryopleiding te starten, binnenkort volgt hierover meer informatie.

René van Klooster koppelde terug vanuit de Fokkerijraden Gelders paard en Tuigpaard. Het Gelders paard kan terugkijken op een zeer geslaagd keuringsseizoen. Eric Zeegers hebben we kunnen verwelkomen als nieuwe regiovoorzitter. Eerder was het prototype al vastgesteld met de diverse leden, zaterdagmiddag 26 oktober vindt er in Ermelo een clinic plaats onder leiding van Reijer van Woudenbergh en Johan Hamminga waarbij de gewenste beweging van het Gelders paard wordt besproken.

Ook bij de tuigpaarden kijken we terug op een goed keuringsseizoen en mooie concoursen met veel publieke belangstelling. Goed nieuws m.b.t. het meningsverschil tussen de KNHS en VTN over het  gebruik van bepaalde hulpmiddelen: er is een compromis gesloten en momenteel wordt gewerkt aan een notitie waarin diverse besluiten worden uitgewerkt. Een belangrijke ontwikkeling in het kader van dierenwelzijn en de uitstraling van de tuigpaardensport.
De Fokkerijraad Tuigpaard heeft onlangs na ruggenspraak met hengstenhouders en inzenders het Algemeen Bestuur geadviseerd om voor tuigpaardhengsten uitsluitend een najaarsverrichtingsonderzoek te organiseren. Dit mede gezien het voordeel dat de hengsten een half jaar langer de tijd hebben om zich voor te bereiden op deze aanlegtest. Het komende voorjaarsverrichtingsonderzoek zal de laatste zijn voor de tuigpaardhengsten en alleen open staan voor hengsten die nu nog in het selectietraject zitten.

Inteelt en een te hoge verwantschap is al jaren een probleem in de tuigpaardenfokkerij. Van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) ontvingen we dit jaar een brief met de duidelijke boodschap dat we als fokkers in moeten grijpen als we willen voorkomen dat het tuigpaard een uitstervend ras wordt. Er is een aparte werkgroep benoemd die zich buigt over het terugdringen van deze problematiek. We moeten een duidelijk signaal afgeven naar zowel onze fokkers als de overheid. Dit onderwerp komt terug in de Ledenraadsvergadering van 11 december.

Bekijk de gehele nieuwsbrief

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners