Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Heel veel publiek was er vanmiddag in Ermelo bij de herbeoordeling van 20 tuigpaardhengsten door de Herkeuringscommissie Tuigpaard. Op 4 januari waren er door de toenmalige commissie zes hengsten doorverwezen, daar werden er vandaag negen aan toegevoegd. Vier werden er vandaag ster verklaard en één sterwaardig. 

Op 4 januari werden zes hengsten doorverwezen naar de tweede bezichtiging in ‘s-Hertogenbosch. Het geringe aantal doorverwezen hengsten leverde onbegrip op bij het publiek, inzenders en fokkers. De Fokkerijraad en het Algemeenbestuur konden zich niet vinden in de gevolgde procedure en de leden van de Hengstenkeuringscommissie werden uitgenodigd voor een gesprek. Op basis van dat gesprek hebben de drie Hengstenkeuringscommissieleden- te weten Johan Hamminga, Joop van Wessel en Gert Jan Hermanussen – aangegeven zich terug te trekken als lid van de Hengstenkeuringscommissie. Het Algemeen bestuur heeft vervolgens besloten om de eigenaren van alle tuigpaardhengsten die op 4 januari hebben deelgenomen aan de eerste bezichtiging op 17 januari uit te nodigen voor een nieuwe beoordeling. De hiervoor aangemelde hengsten werden vandaag opnieuw beoordeeld door een Herkeuringscommissie. Zij zullen ook de beoordeling van de hengsten op de tweede bezichtiging tijdens de KWPN Stallion Show in ‘s-Hertogenbosch beoordelen. Vandaag verschenen er 20 hengsten voor de leden van de Herkeuringscommissie Tuigpaard te weten voorzitter Henk Rootveld, Johan Holties en Henk Lassche.

Mooie aanvulling

Henk Rootveld: ”Ik denk dat dit een goede aanvulling is op de zes al aangewezen hengsten zodat we straks in ’s-Hertogenbosch een mooie collectie tuigpaardhengsten kunnen tonen. We hebben ook van jonge vaders een aantal hengsten kunnen doorverwijzen.”

Twee van Idol

Twee zonen van de jonge Idol mogen er door. Dat is ten eerste cat.nr. 677 Mr. Blue Sky van Brian Franken. Sjoerd Cazemier uit Jonkersvaart fokte hem uit Afira (ster pref van Saffraan). Dan mag cat. nr. 680 Maydol  Prok van A. Jozsef uit Kiskunfelegyhaza, die al ster was, ook een ronde verder. T. van Laar uit Rhenen fokt deze schimmel uit Zarina (ster pref van Roy M).

Twee van Icellie

Ook Icellie toonde evenals Idol zijn oudste kinderen. Cat.nr. 672 Micellando van Altrido werd ook al op 4 januari ster verklaard. Hij is van Leo Wijkmans en A. en T. Doornbos uit Beilen fokten hem uit Heolanda D (keur van Cizandro). De tweede Icellie is cat.nr. 675 Marcus van Hapert Prok van Lambertus Huckriede. Hans Castelijns uit Hapert fokte hem uit Zina (ster pref van Manno). 

Ook twee van Indiana

Ook van Indiana kwamen de oudste nazaten in de baan. Beide aangewezen hengsten waren al ster. Cat.nr. 684 is Macho VH Fledderbosch Prok. J. Arends uit Garmerwolde fokte hem uit Emone (ster van Unieko) en de geregistreerden zijn Klaas Buist en Harold Dekker. De tweede Indiana is  cat.nr. 685 Milan. Wim Cazemier uit Indiana fokte hem uit Fuwandra (elite sport Prok van Atleet). Geregistreerden zijn H.P. Cazemier en W. Huberts. 

Ook twee van Cizandro

Van de twee Cizandro-zonen was er één al ster. Dat is cat.nr. 654 Max van het Rodeland Prok. Geregistreerde is A. Jozsef uit Kiskunfelegyhaza en H.P. van Staveren fokte hem uit Aliena ( ster pref van Tempelier). Mee mag ook cat.nr. 656 Meander (Cizandro uit Briannalina keur pref van Larix, fokker Sijmen Korevaar uit Wijngaarden) en hij is van T. de Boer.

Eén van Dylano

Sterhengst cat.nr 663 Mooiman Prok is de Dylano-zoon die vandaag door mag. Hij is van Gebr. van Manen en Fokker van het Jaar 2019 Antoon Epskamp uit Hoevelaken fokte hem uit Zarona (elite Prok van Manno).

Op 1 februari vindt tijdens de KWPN Stallion Show de tweede bezichtiging van de tuigpaardhengsten plaats.

Foto nr. 684 is één van de twee doorverwezen zonen van Indiana.  Foto Melanie Brevink

DB voor KWPN

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners