Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De KWPN-erkende hengst Kannan is deze week in Frankrijk overleden ten gevolge van een hartstilstand. Stempelhengst Kannan werd 28 jaar oud.

Voltaire-zoon Kannan werd gefokt door Marietje en Wobbe Kramer uit hun Nimmerdor-dochter Cemeta. Hij bracht de eerste vier jaar van zijn leven bij Stal Kramer in Oud-Beijerland door, maar stond inmiddels al meerdere jaren op een Franse stoeterij. Na zijn ochtendritje onder het zadel en het dekken overleed de hengst daar aan een hartstilstand.

Fokkerij
De nalatenschap van Kannan is gigantisch. De hengst sprong zelf op het hoogste niveau en geeft die kwaliteit ook door aan zijn nakomelingen. In 2014 nam Kannan zelfs de koppositie in op de WBFSH Sire Ranking. Bij het KWPN heeft de hengst acht goedgekeurde zonen, wereldwijd zijn dat er nog veel meer. Ruim 800 Kannan-nakomelingen zijn bij het KWPN geregistreerd, maar zijn invloed was ook bij buitenlandse stamboeken groot.

Bijzonder paard
“Het is een heel bijzonder paard geweest”, reageert Wobbe. “Voor ons heeft hij veel betekend, maar ook voor de sport en de fokkerij. Het is ongelofelijk wat Kannan heeft gepresteerd. Vanaf het begin af aan was hij voor ons heel speciaal, het is altijd een vreselijk lief paard geweest. Voor ons bedrijf is hij heel belangrijk geweest, Kannen opent voor ons overal deuren.”

Scherp
“Kannan was een heel lief paard, onze kinderen hebben er nog op gereden. Zij waren toen nog niet zo ver met het rijden, maar hebben er nog wel mee gestart in het B en L. Het was ongelofelijk wat hij kon springen, maar hij was ook heel lichtvoetig. ‘Je bent in de verkeerde ring, je hoort tussen de dressuurhekjes thuis’, werd er weleens gereageerd. Kannan was ontzettend scherp, we hebben op wedstrijd ooit moeten parkeren op een terrein met witte vlakken. We wisten niet hoe we bij de trailer weg moesten komen, zo scherp was hij.”

Kannan Jr. 
Familie Kramer heeft nog een goedgekeurde kleinzoon van Kannans volle zus in eigendom, Kannan Jr. “We hebben zelf Grand Prix-paarden met Kannan gefokt, maar ook zijn eigen stam is heel goed. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar het lijkt er met Kannan Jr. op dat de geschiedenis zich gaat herhalen. Op deze leeftijd doet hij niet voor Kannan onder.”

Super te pas
Zijn hele leven heeft Wobbe Kannan op de voet gevolgd. “Twee maanden geleden ben ik nog bij hem geweest. In Frankrijk kwamen we toevallig in contact met de dierenarts van dekstation waar hij stond. Toen zijn we bij hem langsgegaan en hij was nog super te pas, ook zijn rug was nog steeds hartstikke sterk. Ze hebben hem altijd nog gereden en hij dekte nog drie keer per week. Zijn sperma was nog van hoge kwaliteit, dat is wel bijzonder voor een 28-jarig paard.”

MvE voor KWPN

Foto: Privébezit Stal Kramer

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners