Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Voor fokkers is de mooiste tijd van het jaar aangebroken, de geboorte van een veulen. Bij enkele fokkers lopen zelfs de eerste veulentjes al in de wei. Een teken dat het veulenseizoen is begonnen.

Het eerste KWPN-veulen van 2020 is geboren in de stallen van Ab de Lange uit Swifterbant. De Jameson RS2-nakomeling is 7 januari 2020 geboren en kreeg de naam: Primewood Tarpania (uit Hollywood Tarpania elite EPTM-dres sport-dres PROK D-OC van Fürst Romancier)

Precies wat wij wilden
“Het is een heel aansprekend veulen, met een mooie kap. Ze kijkt goed uit haar ogen en is goed gebouwd.” Primewood Tarpania is het dertiende veulen uit de merrie Hollywood Tarpania (Fürst Romancier uit Discovery keur IBOP-dres van Johnson, fokker R. van Erp uit Oss). “Daardoor hebben wij aardig wat vergelijkingsmateriaal en omdat wij nooit bij één hengst zijn blijven dekken zijn de nakomelingen van verschillende vaderdieren. Primewood Tarpania beweegt mooi van de grond, heeft een mooie schouderligging en een hele sterke achterhand. Het veulen is precies wat wij hoopte te krijgen als aanvulling op haar moeder. Hollywood Tarpania is namelijk een super fijne merrie, waar wij enkel schakelvermogen aan toe wilde voegen in de fokkerij.”

Veel dressuur in de moederlijn
In 2010 beëindigde Ab de Lange zijn akkerbouwbedrijf en is hij meer tijd gaan steken in de paarden. Op de veulenveiling in Borculo kocht hij vijf veulens aan, waaronder de moeder van Primewood Tarpania, Hollywood Tarpania. “Ik was erg onder de indruk van haar filmpje voorafgaand aan de veiling en heb deze ook meerdere keren bekeken. Daarnaast heeft zij een ontzettend goede moederlijn. Haar moeder Discovery (Johnson uit Whinny keur IBOP-dres van Negro, fokker R. van Erp uit Oss) liep een goede IBOP van 84,5 punten. Uit die merrie komt de in Denemarken goedgekeurde It’s Me (Fürst Romancier uit Discovery keur IBOP-dres van Johnson, fokker R. van Erp uit Oss). Verderop in de moederlijn zien we de bij het NRPS-goedgekeurde Cocktail’s Whinny. Ook Vorst is terug te zien in de moederlijn en liep internationaal Grand Prix onder Anne van Olst. Hollywood Tarpania heeft zelf als vijfjarige meegedaan aan het WK Jonge Dressuurpaarden en behaalde hier 76, 2 punten in de kleine finale en mijn dochter brengt haar momenteel uit op ZZ-Zwaar-niveau. Er zit dus veel dressuur in dit lijntje, maar er is nooit echt mee gefokt”.

Een specifieke hengstenkeuze komt niet zo nauw
“Ik gebruik een heel aantal verschillende hengsten, dus een specifieke hengstenkeuze komt niet zo nauw. Jameson RS2 loopt de afgelopen jaren erg in de picture met onwijs veel afdruk en ‘go’. Dit past perfect op mijn merrie, want deze is scherp en bloederig. Naast Jameson RS2, heb ik dit jaar ook een nakomeling van Revolution en van Desperado uit deze merrie gekregen. Wij spoelen de merrie jaarlijks enkele keren en dit gaat eigenlijk hartstikke goed. De merrie is erg vruchtbaar en in de sport merken wij niet dat de merrie hier last van heeft. Mijn dochter rijdt de merrie en als ik niet tegen haar zeg dat de merrie gespoeld is heeft zij niets door met de training.”

De eerste koper op de stoep
“Toen Primewood Tarpania vijf dagen oud was hadden wij de eerste koper al op de stoep staan. Deze meneer zag haar bijna eerder lopen dan ikzelf! Ik ben toen niet op de koop ingegaan omdat dit het eerste Jameson RS2-veulen is uit de merrie. De merrie is nu alweer gespoeld met Jameson RS2, dus nu sta ik in principe wel open voor de verkoop van Primewood Tarpania. Hoe? Dat weet ik nog niet. Misschien dat ik haar wel opgeef bij een veulenveiling aankomend jaar.”

Verwacht u binnenkort een veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners