Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Besmettingen met spoelwormen (Parascaris spp.) komen bij jonge paarden veelvuldig voor en vormen bij veulens en jaarlingen een belangrijk risico voor de gezondheid. MSD Animal Health heeft enkele tips en adviezen op een rijtje gezet.

Tekenen die kunnen wijzen op een spoelwormbesmetting zijn een dikke buik, ruwe vacht en slechte groei. Zware besmetting kan leiden tot hoesten, neusuitvloeiing, diarree en koliek. Het veulen op de juiste momenten behandelen tegen spoelwormen is dus verstandig om ernstige besmetting te voorkomen.

Wist u dat...
… spoelwormen tot miljoenen eitjes per dag kunnen leggen?
… deze eieren jarenlang kunnen overleven op het weiland?
… veulens daardoor zichzelf, elkaar maar ook veulens van de komende jaren besmetten?

Tips voor verstandig ontwormen
Behandel uw veulens correct om zware spoelworminfecties te voorkomen. Houd daarbij rekening met het volgende:

 • Behandel op het juiste moment. Tegen spoelwormen behandelt u het beste op 2 momenten, namelijk wanneer het veulen 2 en 5 maanden oud is.
 • Ontworm met het juiste middel. Tegen spoelwormen dient de wormspuit Fenbendazole of Pyrantel te bevatten als werkzame stof.
 • Doseer het ontwormmiddel correct. Vraag eventueel hulp aan uw dierenarts bij het bepalen van het lichaamsgewicht van uw veulen.

Meer tips en handige weetjes over spoelwormen kunt u hier downloaden.

Resistentie
Wanneer een ontwormmiddel te vaak of onjuist gebruikt wordt, kunnen wormen er ongevoelig voor worden. Deze ongevoeligheid wordt resistentie genoemd. Resistentie is wereldwijd een groeiend probleem. Het is daarom erg belangrijk om voorzichtig om te gaan met de beschikbare middelen. Ontwormen op het juiste moment, met het juiste middel en voor het juiste lichaamsgewicht zijn de belangrijkste maatregelen om resistentie te voorkomen. Uw dierenarts kan u hierin goed adviseren.

Ontwormen tijdens het eerste levensjaar
Uw veulen kan eerst met veulenwormen in contact komen. Bij een zware besmetting kan het veulen diarree krijgen en het dient dan behandeld te worden. Ontwormen van het jonge veulen is echter niet standaard noodzakelijk.
Tijdens het eerste levensjaar zijn spoelwormen veelvoorkomend. Het is goed het veulen hiertegen op 2 en 5 maanden leeftijd te behandelen.
Wanneer het veulen 6 maanden oud is, worden ook kleine Cyathostominae (ook wel bloedwormen genoemd) belangrijk. Hiertegen behandelt u het veulen het beste in het najaar.
Indien er mos tussen het gras op uw weiland groeit, kan de najaarsbehandeling gecombineerd worden met een behandeling tegen lintwormen.

Mestonderzoek
Vanaf 6 maanden leeftijd kan eventueel door middel van mestonderzoek beslist worden of het veulen tegen spoelwormen en/of kleine Cyathostominae moet worden behandeld. Bij volwassen paarden is een mestonderzoek ook een betrouwbare manier om te beslissen óf het paard op dat moment ontwormd moet worden.

Verwacht u binnenkort een veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer. Wilt u alvast genieten van de veulens van andere fokkers of uw eigen veulen(s) showen aan medefokkers? Word dan lid van de speciale Facebookgroep voor KWPN Veulens!

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

 • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
 • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
 • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

 • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
 • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
 • Deelname aan alle activiteiten
 • Registreer uw fokproduct
 • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners