Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Een blij man, zei Toine Hoefs te zijn na afloop van de keuring. “We hebben vandaag een fijne groep paarden gehad. Vanochtend maakte de Dream Boy-dochter Marzanne GLN ons dag al direct goed. Een heel compleet paard die op het straatje al indruk maakte.” In totaal werden twee merries uitgenodigd voor het nationaal kampioenschap voor driejarige merries op 15 augustus.

Na vier dagen keuren kwam de stamboekkeuring in Brabant tot een einde bij Manege ’t Vierspan in Oirschot. Opnieuw was de beoordeling van de dressuurpaarden in handen van Floor Dröge en Toine Hoefs. Laatst genoemde spraken wij na afloop van de keuring.

Absolute uitschieter
De topper van de dag, en van de gehele Brabantse keuring, is Dream Boy-dochter Marzanne GLN (uit Fame GLN stb D-OC van Burggraaf) van fokker G.A.E.M. van der Linden uit Vlierden. Met 85 punten voor exterieur en 90 punten voor beweging, waarbij zij voor de stap, draf, galop en houding viermaal 90 punten kreeg toebedeeld, kon een uitnodiging voor het driejarigen kampioenschap niet uitblijven. “Deze merrie is een absolute uitschieter, die met heel veel gemak beweegt, steeds bovenin blijft lopen en over heel veel schakelvermogen bezit. Een echte eye catcher. De merrie is ook geweldig mooi opwaarts gebouwd. In beweging laat zij veel activiteit zien en een goed gebruik van het achterbeen”, is Toine Hoefs lovend over deze merrie.

Mooie techniek
Ook catalogus nummer 72 gaan we terugzien op het driejarigen kampioenschap. Deze Maylimpia G (Franklin uit Elympia ster D-OC van Krack C, fokker P. Groen uit Enkhuizen) van J. Dielissen & H. Dielissen-vd Berg uit Rosmalen ontving voor haar exterieur 80 punten en voor beweging werden 85 punten genoteerd. “Een royale goed ontwikkelde merrie die goed opwaarts gebouwd is. Ze zou iets meer ontwikkeld mogen zijn. Maar dat maakte zij in beweging meer dan goed. In alle drie de gangen liet zij een goede ruimte zien. Haar stap is tactmatig. In draf laat zij een goede techniek zijn en ook in galop heeft zij een hele mooie techniek in het voorbeen.”

Veel tritt
De For Romance-dochter Maradin SV (uit Faradin elite pref IBOP-dres PROK van Jazz, fokker Stal van de Sande uit Liempde) van H.P.M.L. Verspaandonk-van Zon uit Veldhoven was dan wel niet al te groot, maar beschikt over zeer veel uitstraling. “De merrie beschikt over een hard fundament en is een mooi bespierd. Ze stapt actief met ruimte en zuiverheid. In de draf laat ze veel tritt zien en veel schoudervrijheid. De galop is goed gedragen met een zeer goede houding.” Als halfzus van de KWPN-goedgekeurde Jarville en met een moeder die een halfzus is van de KWPN-goedgekeurde Guardian S, komt zij uit een goed nest. Voor exterieur ontving zij 75 punten en voor haar beweging 85.

75/80 punten
Madrugada D.Obertje (Franklin uit D.Obertje voorl. keur van San Remo) van fokker A. van den Broek uit Heeswijk-Dinther ontving 75/80. “Een merrie met veel ras en uitstraling. Met daarbij een goede stap. Ze draaft heel gemakkelijk met veel techniek. Een goed en sterk gebruik van het achterbeen. En ook in galoppade beschikt zij over een sterk en dragend achterbeen.” Voor zowel de draf als de galop kreeg deze merrie dan ook 85 punten. Eveneens 75/80 punten waren er voor de vierjarige Lavina-Utopia (Negro uit Bali-Utopia van Sandreo) van fokker A. van Zoggel uit Eerde. “Een langgelijnde merrie, met een lange hals, maar miste wat bespiering in de bovenlijn. Stap was zuiver, maar mocht net even wat meer ruimte hebben. Ze draaft en galoppeert op een heel mooie manier. Goed gesloten met daarbij een zeer goede houding. Ook beweegt ze zeer goed vanuit de schoft. Dat viel bij dit paard echt op.” 80 punten voor exterieur kreeg de Florencio-dochter Magic Lady (uit Biona elite EPTM-dres PROK van Flemmingh) van fokker A.R.H. van Herwijnen-Pruyssen uit Uitwijk. “Een merrie met veel formaat, goed in het rechthoeksmodel. Een imponerend paard om te zien met veel ras. In stap heeft zij een goede ruimte. In draf en galop zou ze iets meer gewicht op het achterbeen mogen nemen.” Voor beweging noteerde zij 75 punten. Ook Madison (High Five U.S. uit Amigo elite sport-dres IBOP-dres PROK van Flemmingh, fokkers A.P.J. Romijnders uit Oss en J.H.V. van Wanrooij uit Heesch) van H. van Zoggel uit Schaijk, noteerde deze score. “Een merrie met een opvallend front, ze zou iets lichter mogen zijn in de hoofd/halsverbinding. Ze stapte goed met een goede ruimte en tactzuiver. Haar draf en galop zijn goed gesloten met daarbij een sterk achterbeen.”

Tweemaal 70/80
Tot slot nog twee merries die vandaag een score van 70/80 kregen. De Elcapone-dochter Melona H (uit Irona H elite IBOP-dres D-OC van Florencio) van fokker Hamers uit Rosmalen, was er daar één van. “Deze merrie staat goed in het rechtshoeksmodel, ze had net even iets meer opwaarts gebouwd mogen zijn. Ze stapte heel goed, met veel ruimte en souplesse. Ook in draf liet zij een goede techniek zien en een fijne manier van draven.” Tot slot Mega Diesodorette, een dochter van Total US (uit Diesodorette ster IBOP-dres van Spielberg, fokker J.M. Koopman uit Oost West en Middelbeers) van A. van de Tillaart uit Zijtaart. “Deze merrie had een fractie langgelijnder mogen zijn en miste wat bespiering. Zij stapt op een goede manier met voldoende ruimte. In draf en galop liet zij een goed gesloten beeld zien met een mooie houding.”

Dertien elitemerries
Tot slot werden er deze dag dertien vierjarige en oudere stermerries gepromoveerd naar elite, één naar voorlopig keur en vier naar keur. Maandag komen de video’s van vandaag op KWPN.tv. In KWPN Magazine 7 volgt een uitgebreid verslag van de Brabantse stamboekkeuring. Voor de uitslagen gaat u naar de agenda.

Foto Marzanne: Jacob Melissen

€119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Laatste maanden van dit jaar gratis!
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners