Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Net als een dag eerder in Brummen was de beoordeling van de dressuurpaarden in Kootwijkerbroek vandaag in handen van Marian Dorresteijn en Bart Bax. Twee merries verdienden hier een ticket voor het NK, maar ook in de breedte was er veel kwaliteit op de accommodatie van MT Stables.

22 merries werden in totaal beoordeeld. Hiervan zijn twee opgenomen in het stamboek, 20 zijn ster geworden en van die 20 zijn 15 merries bevorderd tot voorlopig keur. Bart Bax: “Oftewel veel kwaliteit in de breedte met een hele brede kopgroep paarden. Eigenlijk zagen we vandaag gewoon geen ondereind. Dat maakte het echt leuk om te jureren. Wat opviel is dat we veel langelijnde paarden in de baan hebben gehad. De nieuwe opstelling in de binnenbaan, waarbij de paarden aan de andere zijde binnenkwamen dan vorig jaar, zorgde er voor dat de paarden meer ontspannen waren en zich beter lieten zien.”

Twee merrie konden worden afgevaardigd voor het NK driejarige merries op 15 augustus in Ermelo. “De GLOCK’s Toto imponeerde met haar opwaartse wijze van bewegen, dat is wat je wilt zien in een dressuurpaard. En de Imagine-dochter viel vooral op met haar ontspannen voorkomen waarbij ze toch met veel power rondliep. Twee goede merries voor het NK!”

 

Vorstelijke verschijning

Een vorstelijke verschijning, dat is Maxima zeker! Deze stoere dochter van GLOCK’s Toto Jr (uit Hinora stb-ext PROK van Apache pakte als eerste in Kootwijkerbroek het ticket voor het NK driejarige merries in Ermelo. “Een goed ontwikkelde merrie, mooi naar boven gebouwd met veel bespiering en mooi in de verbindingen”, zo beschreef Marian Dorresteijn de merrie van C. Dutton uit het Britse Wirral. “Ze stapt heel ruim met zeer veel lichaamsgebruik. Vanaf de eerste pas is het raak. Ze draaft met veel techniek waarbij vooral haar mooie houding opvalt. Ook in galop stijgt ze mooi op met de schoft omhoog, met veel balans en atletisch vermogen.” Een cijferlijst om van te watertanden kreeg Maxima: 80 punten voor haar exterieur, 85 punten voor stap en draf en maar liefst 90 punten voor de galop, haar houding en dus ook 90  punten gemiddeld voor de beweging. Een concurrente om serieus rekening mee te houden in Ermelo, dit fokproduct van familie Van der Heijden uit Valkenswaard.

Een succesvolle thuiswedstrijd voor Mulana TM (Imagine uit Haluna elite PROK van Ampère) van gastheer MT Stables in Kootwijkerbroek. Dit fokproduct van medegeregistreerde is C. Twint uit Oost-Graftdijk zien we eveneens terug in Ermelo. “Een zeer  goed ontwikkelde merrie, echt een mooi modern dressuurpaard met een schitterende voorhand”, zo roemde Marian de merrie die voor haar exterieur 85 punten ontving, de hoogste score van de dag. “Ze maakt zich mooi in beweging. De stap mag iets meer overtuigen, de draf daarentegen heeft veel takt en ruimte en de merrie toont veel schakelvermogen. De galop is eveneens goed met veel sprong en een mooie houding.  We hopen dat ze op het Nationaal Kampioenschap beter stapt.” De nuchtere Mulana TM ontving met 70 punten voor de stap, 85 voor haar draf en houding en 80 voor galop een gemiddelde van 80 punten voor beweging.

 

Tien keer 80+

Zoals gezegd veel kwaliteit in de breedte vandaag. Maar liefst tien merries ontvingen 80 of meer punten voor exterieur en/of beweging en werden zo voorlopig keur. Zo ontving Mystique, de door L. de Groot uit Amsterdam gefokte dochter van GLOCK’s Toto Jr (uit Estrella Sollenburg elite sport-dres PROK van Valdez) 80 punten voor beweging. “Een ruim voldoende ontwikkelde merrie met een goede lengte in het lichaam. In beweging waardeert ze zich enorm op, waarbij de stap krachtig is, maar iets meer lichaamsgebruik mag tonen. In draf heeft ze een goede motor, ze schakelt goed waarbij ze mooi terugkomt op het achterbeen. Hetzelfde zien we in galop, waarbij met name de afdruk en balans heel positief zijn”, aldus Marian Dorresteijn. De aansprekende merrie ontving 70 punten voor haar exterieur.

De aansprekende Dream Boy-dochter Ma Touf van fokkers W.J. Schutte en G.J. Petter uit Empe ontving 75 punten voor haar fraaie exterieur dat gekenmerkt werkt door een jeugdige uitstraling. “Ze is van nature opwaarts gebouwd en heeft hele goede verhoudingen in het lichaam. Het fundament is hard, het beenwerk iets fijn. Ze stapt op een hele goede manier met veel lichaamsgebruik. De draf is lichtvoetig met voldoende ruimte, de galop heeft een hele goede drietakt en de merrie heeft een goede zelfhouding.” Ze ontving 80 punten voor haar beweging.

De Indian Rock-dochter Mi-Amora (uit Tamora elite sport-(dres) PROK van Olivi, fokker J.J.A. Verbraak uit Eext) was vandaag nogal fris, waardoor het jurycorps wat langer de tijd nam om de merrie goed te kunnen beoordelen. De merrie heeft een mooie voorhand en een goede bespiering van de bovenlijn. “De stap is zuiver, maar vooral haar draf was opvallend met veel takt, afdruk en veer. Ze kan goed schakelen. Ook in galop heeft ze veel afdruk, maar – waarschijnlijk door haar frisheid – kon die wat losser.” Maar liefst 85 punten kreeg ze voor draf en galop, het gemiddelde voor de beweging was een fraaie 80 punten. Met 75 punten voor het exterieur konden C.J. Reemst uit Sleeuwijk en E. Reemst uit Leusden haar als voorlopig keurmerrie mee terug nemen.

 

Macht, kracht en veer

Een score van 80/80 was er voor de royaal gebouwde Mydona Paulowna (Sir Donnerhall uit Andorra stb PROK van Rohdiamnat). Een merrie met een mooie voorhand en een goede schouder erin. “In draf imponeert ze met veel macht, kracht en veer”, aldus Marian Dorresteijn over de merrie van fokker A.J.Keppel uit Anna Paulowna die voor deze draf 85 punten ontving. “Ze heeft een ruime stap, al mag ze daarin iets resoluter zijn in het achterbeen. De galop heeft veel sprong, al had ze vandaag op de linkerhand wat moeite in de wendingen.”

Een andere aansprekende dochter van Sir Donnerhall is Mannequin STH (uit Diana PROK van Fidertanz). Deze jeugdige merrie van fokker L.F. Nekeman en B. Nekeman uit Hasselt heeft veel ras, maar was vandaag een beetje onder de indruk. “Ze straalde wel heel veel souplesse en lichtheid uit. De stap heeft een goede ruimte met een goede takt daarin, maar had wel wat spanning. Ze draaft met veel souplesse en gemak, al zou ze iets meer met de schoft omhoog mogen lopen. Dat geldt ook voor de galop, waarin ze een goede beentechniek liet zien.” Mannequin behaalde 75 punten voor exterieur en gemiddeld 80 voor de beweging.

De tweede merrie van de familie Nekeman scoorde ook mooie punten vandaag. Deze goed ontwikkelde Madonna STH (Dream Boy uit Donne elite sport-dres PROK D-OC van Florencio) waardeert zich op in beweging, waarin ze zich groot maakt. Ze ontving 75 punten voor haar exterieur en maar liefst 85 voor beweging waarin ze dit hoge puntenaantal driemaal voor haar basisgangen ontving. “Ze heeft een ruime, krachtige stap met een goede viertakt. De krachtige draf kent een mooie afloop van de beweging. Ze spant zich mooi aan in de bovenlijn, en in galop changeert ze heel makkelijk.”

Eveneens 80/80 punten voor de door J. Wilmink uit Oud Gastel gefokte My Reality (Grand Galaxy Win uit Danira voorl keur D-OC van De Niro). Deze goed ontwikkelde merrie van M. Den Teuling uit  Gemonde heeft een goed gebouwde voorhand en sterke achterhand. Haar iets neerwaartse romprichting zien we terug in beweging, maar dat doet ze wel heel functioneel en goed vanuit het achterbeen, aldus Marian Dorresteijn. “Ze stapt met een goede viertakt, al zou ze iets meer ruimte mogen tonen. De draf is lichtvoetig met veel afdruk en een goede beentechniek. Ze zou iets meer met de schoft omhoog mogen lopen, dat geldt ook in de galop waarin ze veel balans heeft.”

80/80 was ook de score van de reg A-merrie Milllion Dollar Baby (Fïrstenball uit Santana van Hof Olympia elite pref sport-dres D-OC van Sandro Hit), die daarmee in het stamboek is opgenomen en als voorlopig keurmerrie naar huis ging. Het fokproduct van B. Minnen uit Otterlo is een goed ontwikkelde, langgelijnde merrie met een mooie lange hals en fraaie bespiering. De merrie van R.Dudley uit Leiden en gastheer MT Stables stapt met een zuivere viertakt. “Ze zou daarbij iets meer door het lichaam mogen schrijden. In draf toont ze veel beentechniek met een goede buiging in de gewrichten, veel ruimte en afdruk. Ze houdt de croupe iets hoog, maar je ziet dat ze een goede balans heeft. Datzelfde zie je in galop waarin ze veel kwaliteit in kracht en balans toonde.”

De buitenlands geregistreerde Totilas-dochter Totilas Perle DXB (uit Forté ster van Jazz, fokker onbekend) van Z. J. Kirkpatrick uit Repps with Bastwick is een ruim ontwikkelde merrie met een mooie bespiering in de achterhand en een hard fundament. Ze zou iets meer rek in de middenhand mogen hebben. Ze kreeg 75 punten voor exterieur en 80 voor beweging. “De stap is actief maar mist iets ruimte. Ze draaft functioneel waarbij ze haar lichaam op een fijne manier gebruikt en zich groot maakt. In galop toont ze veel balans en souplesse met een mooi dragend achterbeen. Als ze aan de aanvullende eisen voldoet voor register A-merries kan ze ster een voorlopig keur worden.”

70 punten voor exterieur en 80 voor de beweging was er voor de sympathieke vierjarige Galaxie-dochter Lace (uit Sonate elite prest PROK van Hemmingway) van fokker L. Veltkamp uit Wezep. De merrie van J.A.F. van den Brink uit Putten beschikt over goede verhoudingen en lengte in het lichaam. “In beweging maakt ze zich mooi. Ze stapt met veel lichaamsgebruik en een goede viertakt en overstap. In haar lichtvoetige draf toont ze een mooi voorbeengebruik, het achterbeen zou iets krachtiger mogen. Ze galoppeert met veel balans en souplesse, waarbij ze makkelijk changeert.”

(Foto Maxima Jacob Melissen)

Meer informatie keuringen

€121,30 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid