Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Thuis in zijn woonplaats Marum is de bekende tuigpaardrijder Dirk Mekkes zondagavond op 82-jarige leeftijd overleden. Mekkes was op de Nederlandse concoursvelden niet alleen een zeer bekende en gewaardeerde rijder, maar ook als trainer van tuigpaarden en als jurylid ondervond hij brede waardering. Mekkes kreeg landelijke bekendheid toen hij met een langspan met maar liefst 11 paarden voor de koets op 28 augustus 2003 het Groninger Stadspark binnendaverde. Met deze aanspanning, die een lengte had van zeventig meter en waarvoor ruim 200 meter aan leidsels noodzakelijk was, leverde hem een vermelding op in het Guinness Book of Records.

Deze krachtsinspanning kwam voort uit de liefde die Dirk binnen de tuigpaardensport had voor het rijden met Tandems, Randems en Quadrems. In zijn beginjaren als tuigpaardrijder reed Mekkes de paarden voor de in die jaren grootste tuigpaardenstal van Nederland, in eigendom van Evert Hemmes. Ook voor Cees Hoogendoorn, Piet Westert en Henk Grol reed Mekkes vele paarden naar een overwinning. Later, toen hij was neergestreken in Doezum, kwamen er de eigen paarden als o.a. Whizzkids Gonda en Bentley.

De liefde voor het showpaard was een familie-aangelegenheid. Dochter Sieneke was ook actief in de paardenwereld en trad in 2016 toe tot het KFPS-bestuur. Zoon Derk Jan en dochter Hanneke konden in de wedstrijden succesvol met de tuigpaarden deelnemen dankzij de talloze uren van training die vader Dirk daarin had gestoken. En tegenwoordig zijn ook zijn kleinzoons Derek en Bart bij de paarden te vinden. Daarnaast had de fokkerij van tuigpaarden grote aandacht en graag stond Dirk in de keuringsbaan om zijn kennis aan te wenden de fokkerij van het Nederlandse tuigpaard verder te helpen. 

Met het heengaan van Dirk Mekkes is een tuigpaardenman in hart en nieren overleden, die zijn liefde voor en kennis van het tuigpaard op velen wist over te dragen.

(Bron: Dagblad van het Noorden, foto Jacob Melissen)

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners