Alice Naber: "Een eventer moet niet heet zijn"
Ondanks de coronabeperkingen is er ook ruimte voor enkele showonderdelen tijden de KWPN Stallion Show in Ermelo. Alice Naber-Lozeman nam in een door Onori mogelijk gemaakte clinic de fokkers mee in de wereld van eventing en ging in op de specifieke eigenschappen die een eventer nodig heeft.
De meervoudig Nederlands kampioene en olympisch deelneemster Alice Naber kwam niet alleen. In de baan waren ook de internationale amazones Sanne de Jong en Mylène Spaak die beiden wat minder ervaren paarden hadden meegenomen. Alice: “Vaak krijg ik de vraag wat een goed eventingpaard maakt. Wat wij zoeken is een fijn paard met makkelijke bewegingen die een fijne sprong kan maken en die ijverig is, maar niet heet. De moeilijkheid is dat je met hetzelfde paard drie dingen moet doen. En dat vraagt een heel veelzijdig paard.”
Wendbaar
“Net als een springpaard moet een eventer een goede wendbaarheid hebben. De cross wordt steeds technischer, met lastige lijnen en veel smalle hindernissen. In de opleiding besteden we dus veel aandacht aan het springen. Er zijn wel eens mensen die zeggen dat een paard té goed kan springen voor de eventing. Wat mij betreft kan dat niet. Goed springen is onze levensverzekering. Daarbij moeten ze toch een flink springparcours over als ze op het hoogste niveau lopen. Ze moeten techniek hebben, meedenken en snel zijn in het voorbeen. Als ze niet goed kunnen springen ben je als eventingruiter nergens.”
Springen in tempo
Ondertussen laat Alice de zesjarige Lisarado (Herald III uit Cindorado LA stb-ext van Indorado, fokker Stal Falkena-Olff uit Harich) onder Sanne de Jong en de tienjarige maar nog vrij onervaren Halo (Levisonn uit Paltira keur van Gribaldi, fokker Stal Krol uit Handel) met Mylène Spaak enkele spring- en crosshindernissen springen. Beide paarden laten hun kwaliteit van bewegen én springen goed zien. Lisarado won afgelopen zomer al diverse prijzen bij de jonge paarden. “Wij trainen veel water, smalletjes en heggetjes. Kijk, die van Sanne springt nu nog over de heg heen, maar ze moeten leren dat ze er ook door kunnen. Daarbij leren we ze goed te blijven springen in een hoog tempo. Ook dan moeten ze hun balans kunnen houden. Een eventer moet, wanneer hij harder gaat, het hoofd omhoog houden. Paarden die meer op de voorhand komen als ze sneller galopperen zijn voor onze sport minder geschikt.”
Uithoudingsvermogen
Ook wordt er ingegaan op het percentage volbloed in de paarden. Halo heeft 39% volbloed, Lisarado zelfs 55%. “Dat bloed heb je nodig in de langere crossen. Boekelo bijvoorbeeld is minimaal 5700 meter met een snelheid van 570 meter per minuut. Een paard moet een hele goede conditie hebben om dat vol te houden en voldoende bloed helpt daarbij. Wij trainen de paarden in de dressuur, het terrein, de springring en op uithoudingsvermogen. Dat betekent dus een hele veelzijdige training, die nooit saai is voor zo’n paard. Het is mooi om te zien dat de KWPN’ers het ook internationaal gezien zo goed doen. Dat heeft er ook mee te maken dat veel KWPN’ers naar Engeland worden verkocht en daar rijdt vrijwel iedereen veelzijdig. Maar gelukkig groeit onze sport in Nederland ook.”
Vragen
In de afsluitende vragenronde komt wederom de vraag welke eigenschappen een goede eventer moet hebben. Alice: “Een goede galop, fijne draf, hij moet goed kunnen springen en ijverig zijn zonder heet te zijn. Vaak denken mensen dat een heet paard geschikt is voor de eventing, maar dat is niet het geval. Juist in onze sport is het van belang dat ze goed blijven opletten en het hoofd koel houden in een moeilijke situatie.” Een tweede vraag gaat over de training van eventers. “Wij trainen op divers terrein. In de bak maar ook op ons crossterrein en in het bos. Heb je geen eigen crossterrein dan raad ik je aan regelmatig een terrein in de buurt te bezoeken, daar krijgen de paarden de juiste ervaring.”
Onori
Tenslotte bedankt het KWPN Onori die deze clinic mogelijk hebben gemaakt. Directeur Alfred Vaessen: “Onori ondersteunt op diverse manieren jonge talenten. In de sport, de fokkers van het JongKWPN en op diverse opleidingen. Wij zijn er trots op partner te zijn van het KWPN.”
Wilt u niets missen van de KWPN Hengstenkeuring? Meld u dan gratis aan voor de KWPN-nieuwsbrief waarin we u voor, tijdens en na de KWPN Hengstenkeuring informeren over allerlei relevante onderwerpen. Klik hier om aan te melden.
YBF voor KWPN
Foto Sanne de Jong: Dirk Caremans