Rijpaard (springen en dressuur)














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

De kwaliteit van de voor de kampioenskeuring uitgenodigde dressuurpaarden deed de ronde en er kwamen voor de finale nog een fors aantal extra toeschouwers op af. Het was dan ook oprecht genieten van zoveel moois. De jury nam de tijd, maar kroonde uiteindelijk Oresia ASD als kampioen van Zuid-Holland.

In de baan stond als juryteam; Johan Hamminga, aspirant-jury Luuk Smetsers en regio-inspecteur Petro van Trommelen. De laatste lichtte toe: “De kampioen van vandaag heeft een echte bloeduitstraling. Gisteren had ze geen snelheid nodig om fijn te kunnen draven en dat liet ze vandaag ook weer goed zien. Daarbij beweegt ze steeds bergop en met veel lossigheid.” Deze Oresia ASD is een bijna zwarte dochter van All at Once komt uit de preferente stermerrie Ciresia (v.Sandreo). In de moederlijn komen we naast enkele internationale sportpaarden en aangewezen hengsten ook de KWPN-goedgekeurde Grand Prix en Olympiade-hengst Glock’s Dream Boy tegen. Oresia ASD is gefokt door A. Schellekens uit Sprang-Capelle. Ze staat geregistreerd bij Maarten Pieter Overvliet uit Leiden. Hij heeft haar samen met echtgenote Rebecca Dudley en Stal Leeuwenhof.

Doorheen kijken
Rebecca vertelt: “Twee dagen in de week is Danique Ackermans werkzaam voor mijn bedrijf RD Horses. Zij maakt foto’s en video’s van paarden. In februari stuurde ze me een filmpje op. Ik zie die filmpjes het eerst en bij dit paard wist ik meteen dat ik haar wilde hebben, hoewel ze toen nog heel rauw was. Door mee te lopen met de grote paardenmannen in Nederland en vooral naar ze te luisteren, heb ik ook geleerd om door een rauw paard heen te kijken. Haar manier van bewegen, de snelheid in het achterbeen en haar mooie koppie stonden mij bijzonder aan. Mijn man vindt het leuk om af en toe te investeren in een goed paard. Hij heeft meteen naar Hilde Sanders en Sjoerd van Leeuwen van Stal Leeuwenhof gebeld of zij ook mee wilden doen. Het voordeel was dat het nog vroeg in het jaar was. Zo had Sjoerd alle tijd om de merrie voor te bereiden op de keuring. Vandaag kon ik er niet bij zijn, want wij gaan op vakantie naar mijn familie in Engeland. Daar zijn we ook nog tijdens de NMK; enorm jammer want zoiets is voor ons de eerste keer, maar familie gaat voor!”

Managen is belangrijk
Toen Sjoerd van Leeuwen vijf jaar geleden begon met Stal Leeuwenhof en de administratie niet zijn sterkste punt bleek, besloot Hilde hem ermee te helpen. Voor haar na een vervelende periode met een nare darmziekte een mooie manier om toch weer in de paardenwereld aan de slag te gaan. “Ik doe naast de administratie van Stal Leeuwenhof ook de administratie van het horecabedrijf van mijn broer. Daarnaast rijd ik twee paarden, want ondanks mijn gezondheidsproblemen kan ik niet leven zonder paarden. In drukke periodes moet ik af en toe de rem erop zetten, maar een dag als vandaag is natuurlijk prachtig. In die finale liepen drie paarden mee die wij keuringsklaar gemaakt hebben. Natuurlijk ben je afhankelijk van wat je op stal krijgt aan kwaliteit, maar goed managen is ook enorm belangrijk om de paarden op de dag dat ze er moeten staan ook optimaal voor elkaar te hebben!”

Bijna kampioen
De nummer twee werd door de jury omschreven als: “Een paard met heel veel allure, naar boven gebouwd met een opvallend front en een mooie bovenlijn. Vandaag had ze zich soms even losser kunnen laten.” Deze Ofira Waard komt uit een bekende stam met Luuk van Rijn uit Nieuwland als grondlegger. De dochter van Glock’s Flavio heeft als moeder Wintana Waard (elite, pref, prest v. Jazz). Zij is tevens moeder van de kampioen van de Nationale Veulenkeuring Gregwaard, die uitgebracht is in de Zware Tour en nu succesvol is met Mickey Schelstraete, alsmede Carsten Waard die internationaal uitgebracht wordt in de Intermediair I. Uit diezelfde merrie komt ook Lennoxwaard, eerste reserve voor de WK Dressuur vorig jaar met Kirsten Brouwer en nu nog in de laatste selectie voor het WK 2022. Volgens Luuk misschien wel het beste paard dat hij ooit gefokt heeft. De volle broer van Wintana Waard, Zegerwaard of wel Junimond wordt uitgebracht in de Grand Prix. De kampioenstitel van Ofira Waard zou een mooi afscheidscadeau zijn geweest, want vandaag nam Luuk van Rijn na negentien jaar afscheid van het bestuur van Zuid-Holland.

Bijzonder verhaal
Aan de nummer drie in de finale, Ona Ivy kleeft een bijzonder verhaal. Fokker en geregistreerde Marjolein ten Holter vertelt: “De moeder van Ona Ivy was Ivy, echt een superfijn paard. Ze struikelde op een te natte en daardoor stroeve en harde zandbodem. Hierbij brak ze haar heup en was binnen twintig minuten dood. Waarschijnlijk door een inwendige bloeding. Rijk Jan Pleyter was als dierenarts al onderweg, maar kwam te laat. Ik verzuchtte tegen hem dat ik het zo jammer vond dat ik van die fijne merrie niets overhield. Hij opperde het idee om haar nog te spoelen. Vervolgens heeft hij de ovaria verwijderd en overlegd met Utrecht hoe hij deze moest inpakken. Daar vandaan gaven ze mij de opdracht uit te kijken naar een goede draagmerrie.”

Toeval bestaat niet
“In die tijd had ik een paard in Zeeland in de wei staan en niet geschoten is altijd mis, dus heb ik haar laten onderzoeken hoever ze was in haar cyclus. Alsof het zo moest zijn, bleek ze een heel groot ei te hebben zitten en zij werd draagmoeder voor Ivy Rona. Over de vader had ik nog niet eens nagedacht, maar ik moest best snel kiezen en had nog niet zo lang geleden Total US heel goed zien lopen. Ook al had ze vandaag achteraan gelopen, had het me nog niets kunnen schelen, want ik ben zo blij met haar!” Ona Ivy is dus een dochter van Olympiade-paard Total US en is geboren uit Ivy (Elite Ibop(dres), prok, D-OC v. Ampère). De jury vertelde: “Een heel complete en aansprekende merrie met veel rasuitstraling. Met een apart mooi voorbeen in draf en in de galop heel lichtvoetig en opwaarts.”

Veelzijdige fokkerij

De vierde plaats was voor Ohanah van Fürst Jazz. Een lang gelijnde en goed ontwikkelde vos. Ze draafde met veel techniek, maar zou voor een hogere klassering vandaag in de stap iets meer lossigheid hebben moeten laten zien. De mooie merrie komt uit Cifeera-Altena (v.Valdez). In de moederlijn komen we internationale dressuurpaarden, maar ook een internationaal eventing- en springpaard tegen en naast de veelzijdigheid zien we daarin ook de KWPN-goedgekeurde hengst Broere Ufo met als bekendste nakomeling de KWPN-goedgekeurde hengst Dark Pleasure terug. Cifeera is door gezondheidsproblemen van haar amazone niet fanatiek uitgebracht in de sport. Ohanah is van f/g Paula en Robin van Selow uit Monster en zij vertellen: "Fokkers om ons heen wezen ons op het mooie lijntje waar onze merrie Cifeera van afstamt en adviseerden ons eens een veulentje te fokken. Haar eerste nakomeling Niylah van Glock’s Dream Boy liep op 6 mei jongstleden in Oirschot naar een IBOP-score van 80.5 punt en behaalde daar tevens haar elitepredicaat. Velen om ons heen waren in 2018 zo enthousiast over dit knappe veulen dat wij besloten nog een veulen te fokken en dat was Ohanah. Momenteel is Cifeera dragend van McLaren. Alle drie de merries zijn nog in ons eigendom en de bedoeling is om zowel Niylah als Ohanah eerst uit te brengen in de sport. Maar als beginnende fokkers zijn deze resultaten voor ons natuurlijk een droomstart."

Meerdere Grand Prix-paarden
Als vijfde mocht opstellen de bij de stal Van Nobelen gefokte Olly-Esther. Deze zeer royaal ontwikkelde dochter van Blue Hors Zack is mooi naar boven gebouwd. In draf ging ze mooi bergop en liet ze veel balans zien. Voor een hogere plaatsing had ze in stap iets meer moeten schrijden vandaag. Ze staat geregistreerd bij Louis en Gabriëlle Röst van stal Het Haarbosch in Stroe en bij Tim Coomans uit Oud-Beijerland. De moeder van Olly-Esther is O.Esther (elite, pref, prest. D-OV v. Jazz). Zij tekent tevens voor het moederschap van de drie Grand Prix-dressuurpaarden: Asther de Jeu (v.Contango), Brother de Jeu (v.Voice), Esther SVN (v.Voice) en Zafriq de Jeu (v.Rousseau). Verder in de merrielijn komen we ook nog tegen de beide nakomelingen van Gribaldi, Sisther de Jeu en Thriller, die internationaal zeer succesvol waren in de Grand Prix.

Ook nog naar de NMK
Ook de als zesde geplaatste Ostara Reina VDJ mocht vandaag iets ruimer stappen, maar werd door de jury geprezen als: “Een heel aansprekend model met een mooie schoft- en schouderpartij. Draven deed ze heel lichtvoetig en met veel souplesse .” Ostara Reina VDJ is een dochter van In Style en is geboren uit stermerrie Cireina (v. UB40). Fokker Piet van der Jagt uit Zuid-Beijerland had eerder die dag al de kampioen bij de driejarige springpaarden. Hij heeft dus duidelijk oog voor een goed paard. Het optreden van Oriflame was vandaag goed voor de zevende plaats. De dochter van Blue Hors Kingston komt uit sport stermerrie Flame (v.Lord Loxley), die succesvol is uitgebracht in de Lichte Tour. De mooi gemodelleerde Oriflame viel in zowel draf als galop op door haar krachtige gebruik van het achterbeen en haar sterke afdruk in beweging. Ze had zich vandaag daarin iets losser kunnen laten. De bruine merrie is geboren op stal Hamerpagt in Nieuwland met als geregistreerde: E. Kossowicz in Californië.

Goede familie
O’de Vie eindigde vandaag op de achtste plaats. Zij is een dochter van Blue Hors Zackerey uit voorlopig keurmerrie Her Pleasure (v.Bretton Woods). Met haar 1.73 m is O’de Vie royaal ontwikkeld en staat goed in het rechthoeksmodel. Een merrie die extra opviel door haar goede verbindingen. De zwartbruine merrie van f/g M. van Cortenberghe komt uit dezelfde familie als Our Pleasure, die als  negende werd geplaatst in de finale. Deze dochter van Blue Hors Kingston is geboren uit de preferente elitemerrie Wild Pleasure van Jazz. Zij komt via haar moeder Leandra (Ferro x Variant) uit de moederlijn van topvererver Negro. Wild Pleasure is tevens de moeder van de KWPN-goedgekeurde Dark Pleasure. Wouter Plaizier uit Heerjansdam is fokker/geregistreerde van de scherp gemodelleerde en bloedgemaakte merrie. Bewegen deed ze opnieuw met veel expressie en op een lichtvoetige manier. In dit gezelschap mocht ze even wat langer gelijnd zijn.

Hekkensluiter
Dat werd Oakley, de lichtbruine dochter van Deparon US gooide een dag eerder hoge ogen bij de jury vanwege haar natuurlijke manier van bewegen en makkelijke manier van schakelen, waarbij steeds haar balans en techniek positief opvielen. Vandaag ontbrak de lossigheid een beetje en dat hield een hogere klassering en uitzending naar de NMK tegen. Oakley van f/g C. Heemskerk uit Rijsburg komt uit Facey-Zelma (elite, Ibop(dres) v. Oscar) van de bekende Pretendent Hoeve-fokkerij.

GJ voor KWPN
Foto’s: Jacqueline van Tartwijk
Overname zonder bronvermelding niet toegestaan

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid