Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

KWPN Regio Gelders paard

Sportief - Veelzijdig - Top karakter

Keuringen

Stamboekkeuring - Centrale keuring - Nationale Merriekeuring 

Ieder zomerseizoen vindt de Dag van het Gelders Paard plaats. Op deze dag vindt de Centrale Keuring voor Gelderse paarden plaats. Dit jaar, 2020, zullen de graadverhogingen  van de stermerries niet op deze dag plaatsvinden.

Dit gebeurd wel op 18 juli gelijktijdig met de stamboekkeuring. 

De veulingkeuring staat in principe wel gepland op 31 juli 2020. Hou facebook en de site in de gaten over de invulling hiervan.

Onderstaande tekst heeft betrekking op de andere "normale" jaren.
Hengsten en merries van alle leeftijden presenteren zich daar en tonen hun aanleg in de keuringsbaan. Kortom: een dag die de liefhebbers van dit veelzijdige type paard niet mogen missen.

Allereerst is er de Centrale Keuring voor Gelderse merries die op de stamboekkeuring ‘ster’ zijn verklaard. Op de Nationale Dag van het Gelders Paard kunnen zij de titel ‘voorlopig keur’ behalen, waarmee zij na een succesvolle sportcarrière of aanlegtest definitief keur kunnen worden. De allerbeste merries ontvangen een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring op de KWPN Kampioenschappen in augustus.

Iedere fokrichting huldigt in het zomerseizoen zijn Fokker van het Jaar. De Gelderse Fokker van het Jaar wordt bekend gemaakt en gehuldigd op de Dag van het Gelders Paard. Tevens vinden er tal van andere shows plaats, bijvoorbeeld met goedgekeurde Gelderse hengsten, de Gelders paard van het Jaar-verkiezing etc. Daarnaast wordt ieder jaar de penning Stichting Zeldzame Huisdierrassen uitgereikt.

Data keuringen
Stamboekkeuring 18 juli 2020 - Ermelo
Dag van het Gelders paard - 31 juli 2020 - Ermelo > Er wordt nog bekeken hoe hier invulling aan wordt gegeven. De Centrale keuring gaat niet door. 
Nationale Merriekeuring- in 2020 gaat deze door de Coronacrisis niet door. 

Up to date informatie over inschrijven is t.z.t. te vinden op de pagina nieuws en agenda 

--------------------------------------------------------------------

Thuiskeuring

Naast de regionaal georganiseerde stamboekkeuringen is het ook mogelijk om uw merrie thuis op te laten nemen in het stamboek. De inspecteur komt hiervoor aan huis het paard beoordelen. Het chipnummer wordt uitgelezen, de aftekeningen worden gecontroleerd en de stokmaat van het paard wordt bepaald. Dan begint het echte beoordelen. Aan de hand wordt op stand het exterieur lineair gescoord, alsook de stap en draf op de harde ondergrond. Het paard wordt een bovenbalkcijfer toegekend voor het exterieur en voor de kwaliteit van de stap en de draf. 

Afhankelijk van de hoogte van die cijfers, minimaal 50 voor exterieur en 50 voor stap en draf, wordt het paard al dan niet opgenomen in het stamboek. In de meeste gevallen is dit wel zo en er wordt dan op het papier vermeld, dat de merrie STB-EXT is.

De thuiskeuring kan ook aangevraagd worden voor ruinen en niet goedgekeurde hengsten, ook al zijn ze eerder op een stamboekkeuring of hengstenkeuring aangeboden. Hiervoor geldt wel dat de sportstand voldoende moet zijn voor het predicaat ster.

Sportpredicaat en ster
Merries met een sportpredicaat in dezelfde richting als waarin ze zijn opgenomen en een bovenbalkscore van minimaal 70 punten voor exterieur kunnen bovendien automatisch volledig worden opgenomen in het stamboek en ook ster worden verklaard.

Kosten
Bij deelname aan de thuiskeuring betaalt u de kosten voor thuisinspectie en 'Inschrijfgeld keuringen', zie voor de actuele bedragen de tarievenlijst.

Opgeven kan via inspecteur KWPN Regio Gelders paard, dhr. Wim Versteeg 
Contactgegevens: versteeg@kwpn.nl of 06-54201800

 

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners