Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De agenda staat weer vol met IBOP-testen, deze worden georganiseerd in het hele land door de verschillende KWPN-regio’s. Benieuwd wat het IBOP-predicaat inhoudt en hoe je deel kunt nemen? In de ‘Kijk op..’ van deze week een blik op de IBOP.

De IBOP is, net zoals de EPTM-test, een aanlegtest voor merries en bedoeld om inzicht te krijgen in de natuurlijke aanleg van de merrie voor de sport. De test wordt op één dag afgelegd, waarbij het paard door een eigen ruiter of amazone wordt voorgesteld. Vanaf een leeftijd van 32 maanden kan een merrie deelnemen aan de IBOP. Een merrie slaagt bij het behalen van minimaal 75 punten. Voor het Gelders paard is dit anders, hoe precies lees je in de reglementen (art. M26).

Wie mag deelnemen?
Om deel te nemen aan de IBOP moet de merrie geregistreerd zijn bij in het veulenboek of in het register A van het KWPN. Ook merries die geregistreerd staan bij een door het KWPN-erkend stamboek kunnen de merrietest afleggen. Aanmelden gaat via de agenda, selecteer een IBOP en klik op Aanmelden.

Waarop wordt beoordeeld?
De merrie wordt beoordeeld op stap, draf, galop, houding en balans en aanleg als dressuur- of springpaard. De dressuurmerrie daarnaast op souplesse en rijdbaarheid. De springmerries krijgen wel een cijfer voor de stap, draf, houding en balans, maar die cijfers tellen niet mee in de einduitslag. Daarnaast krijgt de springmerrie punten voor reflexen, techniek, vermogen, instelling en rijdbaarheid. De IBOP-proef voor tuigpaarden is opgesplitst in een dressuurproef en een showproef en voor Gelderse paarden bestaat deze uit een dressuurverrichting en een springverrichting en daarnaast is er een aparte aangespannen IBOP-proef. Meer daarover lees je in het selectiereglement en het merriekeuringsbesluit.
De merries krijgen na de IBOP-test een cijferlijst mee met daarop ook de toelichting van de jury. Hieruit blijken de plussen en de minnen van de merrie, en dat is weer van belang voor de hengstenkeuze die de fokker maakt en de fokwaardeberekening van het KWPN.

Wat moeten de paarden kunnen?
De driejarige springpaarden worden gevraagd hindernissen van 80 tot 90 cm hoog te springen vanuit draf en galop. Voor vierjarigen zijn de hindernissen 90 tot 100 cm en voor vijfjarigen 100 tot 110 cm. Afhankelijk van het africhtingsniveau van de merrie kan een oudere merrie eventueel gevraagd worden om hoger dan 110 cm te springen. De paarden springen tijdens de IBOP-proef een lijn vanuit galop en dat betekent dat ze al een goede balans nodig hebben, driejarigen mogen deze lijn ook vanuit draf doen.
De dressuurpaarden laten een individuele dressuurproef zien en een presentatie onder het zadel in een groep van twee tot vier combinaties. De driejarigen moeten de basisgangen tonen en een aantal tempowisselingen laten zien, voor vierjarigen komt daar het wijken voor de kuit bij en vijfjarigen en oudere paarden moeten het schouderbinnenwaarts laten zien.

Ster- of keurmerrie
Het is niet perse nodig dat de merrie op een stamboekkeuring isgeweest. Sterker nog, na het afleggen van de IBOP-proef kunnen de spring- en dressuurmerries direct worden aangeboden voor de stamboekopname. Bij 70 punten voor exterieur en een geslaagde IBOP-proef kunnen ze dan ook ster worden. Merries die dat predicaat al hadden, kunnen na het succesvol afleggen van de IBOP-proef aangeboden worden voor het keurpredicaat tijdens de Centrale Keuring. Voorlopige keurmerries worden na het slagen voor de IBOP-proef automatisch keur.

Geen ruiter?
Voor fokkers of eigenaren die niet de mogelijkheid hebben om een paard op een goede manier aan te (laten) rijden en klaar te maken voor de keuring is de zevenweekse EPTM-test een heel goede manier. Het paard wordt zadelmak gemaakt, het wordt netjes aangereden, het wordt beoordeeld en na afloop van de test kun je de merrie ook aanbieden voor de stamboekopname en eventueel de Centrale Keuring. Meer weten over de EPTM-test? Klik dan hier.

In de agenda vind je alle data waarop je kunt deelnemen aan een IBOP. Bekijk hieronder de KWPN Ontmoet de IBOP voor een impressie van de IBOP-proef. Op deze pagina vind je nog meer informatie en de kosten van de IBOP.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners