Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

De hengstenselectie is in volle gang! Sinds gisteren is het de beurt aan de dressuurhengsten op de eerste bezichtiging. De hengsten die worden doorverwezen naar de tweede bezichtiging komen tijdens de KWPN Stallion Show in actie. Zij kunnen daar worden aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. Naast een dekcarrière gaat het overgrote merendeel van deze hengsten ook voor een sportieve carrière met hopelijk de Grand Prix als eindresultaat. Wij waren benieuwd welke KWPN-goedgekeurde hengsten de internationale Grand Prix bereikte én welke daarvan ook nog eens internationale Grand Prix-nakomelingen hebben gebracht.

Een hengst wordt KWPN-goedgekeurd als deze slaagt voor het verrichtingsonderzoek. Hengsten die zijn erkend vallen hier dus niet onder. In totaal zijn er 71 KWPN-goedgekeurde hengsten die internationaal Grand Prix-dressuur zijn geklasseerd. De jongste KWPN-goedgekeurde hengsten die Grand Prix dressuren zijn de tienjarige Everdale (v.Lord Leatherdale), Expression (v.Vivaldi) en Kartsevo Etoile (v.Don Schufro). En de elfjarige GLOCK’s Dream Boy (v.Vivaldi) en Desperado (v.Vivaldi).

Bijna 70% is Grand Prix en geeft Grand Prix
Van deze 71 KWPN-goedgekeurde hengsten die Grand Prix zijn geklasseerd, hebben 45 hengsten ook internationale Grand Prix-nakomelingen gebracht. In totaal gaat dat om exact 323 paarden op het hoogste niveau. De vijf jongste goedgekeurde hengsten die Grand Prix lopen zijn echter te jong voor Grand Prix-nakomelingen, als we deze vijf buiten beschouwing laten dan brengt 68% van de KWPN-goedgekeurde hengsten een of meerdere KWPN-geregistreerde Grand Prix-dressuurpaarden. De jongste hengst met nakomelingen op het hoogste niveau is Charmeur (v.Jazz), zijn zoon Grand Voice JRMF (fokker A.J.P. Bouwhuis, Wadenoijden) is sinds dit jaar Grand Prix geklasseerd onder de Fransman Marc Boblet.

Jazz aan kop
Jazz scoort met 76 KWPN-geregistreerde Grand Prix-paarden het hoogst. Gevolgd door Gribaldi met 38, Ferro met 33, Johnson met 21 en Krack C met 15. Als we deze aantallen wegzetten tegen het totaal aantal KWPN-geregistreerde nakomelingen ziet de top vijf er heel anders uit. Dan gaat Zooloog aan kop met 2 Grand Prix-paarden uit 50 geregistreerde nakomelingen (4%), gevolgd door Vosmaer met 2 uit 54 nakomelingen (3,7%), Idocus volgt op plaats 3 met 2 uit 66 nakomelingen (3%), Jazz met 2,4% en op de vijfde plaats volgt Painted Black met 13 Grand Prix-paarden uit 621 KWPN-geregistreerde nakomelingen (2,1%). 

25 jaar en jonger
In bovenstaande top 5’s staan voornamelijk de wat oudere hengsten. Kijken we naar de KWPN-goedgekeurde hengsten die maximaal 25 jaar oud zijn, dan komen er hele andere hengsten naar boven. Het gaat hier om 15 hengsten die maximaal 25 jaar oud zijn, samen hebben zij bijna 72 Grand Prix-paarden gebracht. Aan kop gaat Painted Black, enkele van zijn nakomelingen zijn Zingaro Apple (fokker N. van Maaswaal, ’t Goy), Don Bravour (W.J.M. van Beek, Schaijk) en Black Pearl (fokker J. Strous, Hunsel). Op de tweede plaats zien we de Jazz-zoon Olivi met acht Grand Prix-paarden uit 616 KWPN-geregistreerde nakomelingen. Zijn jongste internationale Grand Prix-nazaat is de dertienjarige Benzi Landro (fokker A.J. Knaap, Schalkwijk). Op de derde plaats staat eveneens een Jazz-zoon: Johnson met 21 Grand Prix-paarden uit bijna 2.000 KWPN-geregistreerde nakomelingen. De KWPN-erkende zoon van Johnson, Hexagon’s Double Dutch (fokker L.F.L. van Lieren, Schiedam) is één van zijn Grand Prix-nakomelingen. Vierde staat Prestige VDL. Hij bracht 3 Grand Prix-paarden uit 337 KWPN-geregistreerde nakomelingen: Crush on You (fokker M. Bouwman, Elburg), Hartenburg Attack (fokker A.C.E. Scheepens, Oirschot) en Horses2Fly Apres Minuit (fokker T. Jacobi, Katlijk). Op de vijfde plaats volgt OO Seven met zeven internationale Grand Prix-paarden uit bijna 900 KWPN-geregistreerde nakomelingen. Eén van zijn nakomelingen is de KWPN-goedgekeurde Zuidenwind (fokker H. van Helvoirt, Rosmalen), die sinds kort is vertrokken naar de Japanse Akane Kuroki met het oog op de Olympische Spelen in Tokyo. 

Jonge hengsten
Als we kijken naar de vaderdieren van jongste Grand Prix-paarden van dit moment, dat wil zeggen paarden die nu 10 jaar of jonger zijn, dan zijn dit er 28. 20 verschillende hengsten tekenen voor het vaderschap van deze Grand Prix-paarden. Hiervan stammen 18 Grand Prix-paarden af van een jonge hengst. Dat wil zeggen dat op het moment van dekken de hengst maximaal 8 jaar oud was. Johnson en Vivaldi gaan aan kop als vaderdier van deze jonge Grand Prix-paarden. Beiden hebben zij drie nakomelingen die maximaal 10 jaar oud zijn. Van Vivaldi is dit naast zijn goedgekeurde zoon Expression (fokker G.W. van Norel, Wapenveld), de tienjarige Etoine (fokker S.P. de Lange, Schagerbrug) en de negenjarige Fifty Fifty (fokker P.L.M Aerts & B. Aerts, Tilburg). Van Johnson zijn dit Eddieni (fokker E. Trouwborst-Dumoré, Standdaarbuiten), Edison (fokker F. Swanenberg, Nuland) en Elastico (fokker S.C. Textor & J.G.J. Frencken, Broekhuizenvorst).

Meer van dit soort berichten lezen? Ga dan naar de Woensdag Weetjes-pagina!

De eerste bezichtiging duurt nog tot en met 10 december. Bekijk de speciale overzichtspagina met de groepenindeling, startlijsten/uitslagen, foto's en meer. U bent deze dagen van harte welkom in Ermelo. Niet in de gelegenheid om de jonge hengsten met eigen ogen te bekijken? Volg dan de eerste bezichtiging via de gratis livestream op KWPN.tv.

Een tijdje terug verscheen er op KWPN.tv een prachtige aflevering over Painted Black als levende legende. Kijk het item hier terug.

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners