Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Woensdag Weetjes

De KWPN Database bevat een schat aan informatie die wij graag willen delen. In deze online serie komt er iedere keer een andere statistiek aan bod.

De Woensdag Weetjes zijn (in het menu) onderverdeeld in verschillende categorieën:

Springen/Eventing

Dressuur

Tuigpaarden/Gelderse paarden

Veulens

Overige weetjes

Binnen deze categorieën is ook onderscheid gemaakt tussen hengsten en merries.

 

De meeste recente Woensdag Weetjes:

 

KWPN-paarden in de internationale mensport

10 JUNI 2020

Hoewel het KWPN haar fokdoel niet heeft gericht op de mensport – alleen bij het Gelders paard wordt gestreefd naar een veelzijdig inzetbaar paard – zijn er toch enorm veel Nederlands gefokte paarden actief in deze discipline. Internationaal gezien zijn KWPN-paarden misschien zelfs wel het meest populair bij menners.

 

Lees meer

Toonaangevende dressuurmerries, de basis van Grand Prix-paarden

3 JUNI 2020

Aan ieders fokkerssucces staat een merrie aan de basis. De invloed van deze merries is groot. Zij dragen en ontfermen zich over hun veulens, maar daar blijft het niet bij. Sommige merries geven meer van zichzelf dan andere en weer andere merries blijken heel goed bij bepaalde hengsten te passen. Eén ding hebben de merries in dit artikel gemeen: ze hebben meerdere Grand Prix-paarden voortgebracht.

Lees meer

Toonaangevende springmerries, de basis van Grand Prix-paarden

27 MEI 2020

Aan ieders fokkerssucces staat een merrie aan de basis. De invloed van deze merries is groot. Zij dragen en ontfermen zich over hun veulens, maar daar blijft het niet bij. Sommige merries geven meer van zichzelf dan andere en weer andere merries blijken heel goed bij bepaalde hengsten te passen. Eén ding hebben de merries in dit artikel gemeen: ze hebben meerdere Grand Prix-paarden voortgebracht.

Lees meer

Gelderse en tuigpaarden in de Grand Prix

20 MEI 2020

Als we het over Grand Prix hebben, hebben we het vaak over dressuur- en springpaarden. Maar wist u dat er ook diverse Gelderse en tuigpaarden succesvol zijn op het allerhoogste niveau? Wie deze paarden zijn leest u in het Woensdag Weetje van vandaag!

 

Lees meer

Gelderse merries met meerdere sportpredicaten

13 MEI 2020

Een Gelders paard staat bekend om zijn/haar veelzijdigheid dat zowel als rij-, recreatie- en als menpaard ingezet kan worden. En dat blijkt! Wij zochten namelijk het een en ander uit en op de vraag ‘Welke Gelderse merries hebben het sportpredicaat in minimaal twee disciplines weten te behalen?’ kwamen mooie resultaten.

Lees meer

Tuigpaardhengsten en hun sportkinderen

6 MEI 2020

Voor dit Woensdag Weetje doken we in de vaderdieren die de meeste nakomelingen hebben met tenminste 50 winstpunten in de sport, zowel op aantallen als in percentages. Ook keken we nog een stapje hoger: welke hengsten waren in staat om de meeste nakomelingen met minimaal 100 winstpunten te geven?

Lees meer

Welke fokkers hebben de meeste goedgekeurde hengsten gefokt?

29 APRIL 2020

In totaal zijn er 843 KWPN-goedgekeurde hengsten van maximaal 30 jaar oud, oftewel geboren in 1990 of later. Deze hengsten zijn gefokt door ruim 700 fokkers. Wie zijn de fokkers van deze hengsten? En welke fokkers staan bij meer dan drie KWPN-goedgekeurde hengsten aan de basis? Wij zochten het uit!

 

Lees meer

Fokkers die meeste Grand Prix-paarden hebben gefokt

22 APRIL 2020

Ieder Grand Prix-paard is ontstaan door de keuze van de fokker. Uiteraard is het daarna natuurlijk van groot belang waar het paard terecht komt, welke kansen het krijgt en of dat het gezond is. Maar zonder deze fokker, was het paard nooit geboren. Reden om eens uit te zoeken welke fokkers de meeste Grand Prix-paarden hebben gefokt de afgelopen 30 jaar.

 

Lees meer

Lichte Tour- en Grand Prix-dressuurpaarden van KWPN-hengsten

15 APRIL 2020

Het allerhoogste niveau, dat is waar het om draait in de fokkerij. Van alle veulens die worden geboren in een jaar, stoot slechts een klein deel door naar de absolute top. Karakter, instelling, gezondheid, een functioneel exterieur, omgevingsfactoren en het juiste pakket aan dressuurgenen maken dat een paard wel of niet het hoogst haalbare bereikt in de dressuursport. U als fokker maakt ieder jaar opnieuw een weloverwogen hengstenkeuze en u kunt alleen maar hopen dat het uitpakt zoals u voor ogen had.

 

Lees meer

Grand Prix geeft Grand Prix

8 APRIL 2020

Het allerhoogste niveau, dat is waar het om draait in de fokkerij. Van alle veulens die worden geboren in een jaar, stoot slechts een klein deel door naar de absolute top. Karakter, instelling, gezondheid, een functioneel exterieur, omgevingsfactoren en het juiste pakket aan springgenen maken dat een paard wel of niet het hoogst haalbare bereikt in de springsport. U als fokker maakt ieder jaar opnieuw een weloverwogen hengstenkeuze en u kunt alleen maar hopen dat het uitpakt zoals u voor ogen had. Van een springpaard komt een springpaard is een veel gehoorde uitspraak. Maar is dat ook zo? Wij zochten het uit.

Lees meer

Top 5 vaderdieren tuigpaard- en Gelderse veulens 2019

1 APRIL 2020

Just Wimphof en Poker de Mariposa TN gaan aan kop als vaderdieren bij de dressuur- en springveulens die vorig jaar zijn geboren. Welke hengsten het populairst zijn bij de tuigpaard- en Gelderse veulens die vorig jaar zijn geboren zochten wij deze week uit!

Lees meer

Top 5 vaderdieren springveulens 2019

25 maart 2020

Vorige week maakten wij bekend dat Just Wimphof de absolute hoofdleverancier is van de KWPN-dressuurveulens geboren in 2019. Deze week duiken we de KWPN Database in op zoek naar de hoofdleverancier van de springveulens, die vorig jaar zijn geboren.

Lees meer

Top 5 vaderdieren dressuurveulens 2019

18 MAART 2020

Links en rechts zijn de eerste veulens geboren, die nu al direct genieten van heerlijk lenteweer. Prachtig om ieder jaar weer dat jonge spul te zien en juist nú extra mooi. Net zoals ieder jaar zoeken wij uit welke hengsten de meeste veulens hebben voortgebracht het afgelopen voorjaar. In 2019 zijn er bijna 11.000 veulens geboren, waarvan bijna 4.700 dressuurveulens.

Lees meer

De nieuwe generatie Grand Prix-dressuurpaarden

4 MAART 2020

In 2011 zijn ruim 11.000 veulens bij het KWPN geregistreerd, waarvan meer dan 4.000 dressuurveulens. 116 dressuurpaarden uit de G-jaargang presteren op Lichte Tour-niveau of hoger. Hiervan is bijna 30% een merrie

Lees meer

Opkomende Grand Prix-springpaarden

26 FEBRUARI 2020

De jongste springpaarden die dit jaar de overstap gaan maken naar het hoogste niveau, de Grand Prix, komen uit de G-jaargang en worden dit jaar 9 jaar. Wij zijn benieuwd wie deze paarden zijn en welke opkomende Grand Prix-springpaarden we in de gaten moeten houden. Ook benieuwd? Lees dan het Woensdag Weetje van deze week!

Lees meer

Volop sport in moederlijnen aangewezen dressuurhengsten

19 FEBRUARI 2020

Over iets meer dan een maand mogen wij een mooie groep aangewezen hengsten verwelkomen op het KWPN-centrum voor het voorjaarsverrichtingsonderzoek. Via de KWPN Stallion Show zijn de hengsten aangewezen. Wij waren benieuwd naar de afkomst van deze aangewezen hengsten en doken de KWPN Database in. Vorige week kwamen de springhengsten aanbod, deze week de dressuurhengsten.

Lees meer

Sportprestaties moederlijnen aangewezen springhengsten

12 FEBRUARI 2020

Twee weken geleden was het de grote vraag, welke hengsten vallen positief op en mogen een uitnodiging voor het verrichtingsonderzoek in ontvangst nemen? Inmiddels is het bekend en hebben we een prachtige KWPN Stallion Show achter de rug. Wij waren benieuwd naar de afkomst van de aangewezen hengsten en doken de KWPN Database in. Deze week de springhengsten, volgende week volgen de dressuurhengsten. 

Lees meer

Hengsten van de tweede bezichtiging

22 JANUARI 2020

Het is weer bijna tijd voor hét evenement van het jaar: de KWPN Stallion Show! Alle dagen staan in het teken van de hengstenselectie; 193 hengsten zien we terug in de tweede bezichtiging.Welke vaderdieren zijn de topleveranciers van deze jonge hengsten en waar moeten de hengsten allemaal aan voldoen om deel te kunnen nemen? Wij zochten het uit voor het Woensdag Weetje van deze week. 

Lees meer

De beste IBOP-springmerries van 2019

15 JANUARI 2020

Tot in de laatste weken van 2019 werden er IBOP-testen georganiseerd en de eerste IBOP van dit jaar staat voor februari op de planning. Vorige week maakten wij de beste IBOP-dressuurmerries bekend, deze week halen we de beste IBOP-springmerries voor het voetlicht.

Lees meer
€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 119,50

Lidmaatschap KWPN

  • Word nu lid van het KWPN en krijg de laatste maanden van dit jaar gratis, daarbij bent u ook heel 2021 lid voor het tarief van 2020: 119,50 euro (incl. BTW)
  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners