Rijpaard














Tuigpaard





Gelders paard


Jong KWPN



Toepassen

Woensdag Weetjes

De KWPN Database bevat een schat aan informatie die wij graag willen delen. In deze online serie komt er iedere keer een andere statistiek aan bod.

Successen EPTM-dressuurmerries

9 OKTOBER 2019

Deelnemers van de gratis ledenbijeenkomst vroegen zich na een bezoek aan de EPTM-merries af wat de successen van de EPTM-merries zijn. Zowel op het gebied van sport als fokkerij. Vorige keer brachten wij de successen in beeld van de EPTM-springmerries, nu doken wij de KWPN Database in op zoek naar de successen van de EPTM-dressuurmerries.

Lees meer

Successen EPTM-springmerries

2 OKTOBER 2019

Vorige week was de eerste gratis ledenbijeenkomst op het KWPN-centrum, deze stond in het teken van de EPTM-merries. Uiteraard werd een bezoek gebracht aan de stallen en vanuit deze groep mensen kwam de vraag wat de successen van de EPTM-merries zijn. Zowel op het gebied van sport als fokkerij. Wij doken de KWPN Database in op zoek naar antwoorden.

Lees meer

De fokkers van de WK-paarden in Lanaken 

25 SEPTEMBER 2019

Er waren geen medailles dit jaar voor de KWPN’ers op het WK in Lanaken afgelopen weekend. Wel twee prachtige vierde plaatsen en veel KWPN’ers die zich hadden weten te plaatsen voor de finales. Dit maakt ons nieuwsgierig wie de fokkers zijn achter deze KWPN’ers. Wij doken de uitslagen in en zochten het uit.

Lees meer

Populairste veulennamen 2019

11 SEPTEMBER 2019

Met de herfst in aantocht zijn de meeste veulens inmiddels geboren en een heel groot gedeelte is daarvan geregistreerd. Ieder jaar weer verzinnen de fokkers de meest uiteenlopende namen voor deze jonge spruiten. Maar welke namen zijn dit jaar het populairst? Wij doken de database in op zoek naar de tien meest gegeven veulennamen.

Lees meer

De hoofdleveranciers van de Nationale Tuigpaardendag

14 AUGUSTUS 2019

Aanstaande zaterdag staat hèt grote tuigpaardenfeest en tevens de afsluiting van de KWPN Kampioenschappen, de Nationale Tuigpaardendag, op het programma. Een dag waar we de beste veulens en merries van de Centrale Merriekeuringen terugzien en waar sportrubrieken met shows worden afgewisseld. De startlijsten zijn bekend en wij hebben voor u uitgezocht welke tuigpaardhengsten de hoofdleveranciers zijn.

Lees meer

De hoofdleveranciers van de Nationale Merrie- en Veulenkeuring

7 AUGUSTUS 2019

Volgende week donderdag en vrijdag staan de Nationale Merrie- en Veulenkeuring op het programma van de spring-, dressuur- en Gelderse paarden. Via de Centrale Keuringen zijn de felbegeerde tickets verdeeld over de beste veulens en merries, zij gaan tijdens de diverse keuringsrubrieken een gooi doen naar de nationale titels. Inmiddels is bekend welke paarden zijn afgevaardigd en volgende week afreizen naar Ermelo. Wij waren benieuwd welke hengsten als vader te boek staan!

 

Lees meer

Het WK Jonge Dressuurpaarden

31 JULI 2019

Voor het vierde jaar op rij vindt het WK plaats op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Eerder publiceerde wij al dat er 28 KWPN’ers mee doen aan het WK. Hoe ziet de rest van het deelnemersveld eruit en welke hengsten leveren de meeste nakomelingen?

Lees meer

De beste paarden van de stamboekkeuring 2019

24 JULI 2019

Alle stamboekkeuringen waarvoor tickets voor de Centrale Keuringen waren te bemachtigen zitten erop. De laatste Centrale Keuringen worden begin augustus afgerond. Tijd om een blik te werpen op de driejarige aangeboden paarden van dit jaar. Wie behaalden de hoogste punten, welke hengsten leverden de meeste paarden en welke merries zien we terug op de Nationale Merriekeuring?

Lees meer

Welke hengsten hebben de meeste Grand Prix-springnakomelingen?

17 JULI 2019

Ieder jaar opnieuw maken fokkers de hengstenkeuze met als ultieme doel een Grand Prix-paard te fokken. Maar hoe veel KWPN’ers zijn Grand Prix-geklasseerd en welke hengsten hebben de meeste Grand Prix-paarden voortgebracht? Niet alleen in aantallen, maar ook procentueel gezien.

Lees meer

Welke hengsten hebben de meeste Grand Prix-dressuurnakomelingen?

10 JULI 2019

Ieder jaar opnieuw maken fokkers de hengstenkeuze met als ultieme doel een Grand Prix-paard te fokken. Maar hoe veel KWPN’ers zijn Grand Prix-geklasseerd en welke hengsten hebben de meeste Grand Prix-paarden voortgebracht? Niet alleen in aantallen, maar ook procentueel gezien. 

Lees meer

Welke Pavo Cup-paarden hebben het hoogste niveau bereikt?

3 JULI 2019

Traditiegetrouw worden de halve finales en finales van de Pavo Cup tijdens de KWPN Kampioenschappen verreden. Dit jaar bestaat de Pavo Cup alweer 24 jaar. Wij zijn de resultaten ingedoken op zoek naar de paarden die deel hebben genomen aan de Pavo Cup en het vervolgens in de sport waar hebben gemaakt.

Lees meer

Welke Blom Cup-paarden hebben het hoogste niveau bereikt?

26 JUNI 2019

Het KWPN Kampioenschap voor jonge springpaarden staat al decennialang op het programma van de KWPN Kampioenschappen. De laatste jaren beter bekend als de Blom Cup. Wij zijn de resultaten ingedoken op zoek naar de paarden die deel hebben genomen aan de Blom Cup, of de voormalige Isah Cup, Vion Cup of IAN Trofee, en het vervolgens in de sport waar hebben gemaakt.

Lees meer

Het verrichtingsonderzoek over de laatste 10 jaar

12 JUNI 2019

Anderhalve week geleden werden elf nieuwe springhengsten en acht nieuwe dressuurhengsten toegevoegd aan de KWPN-hengstenstapel. Jonge, beloftevolle hengsten die hopelijk goed gebruikt gaan worden door de fokkers. 

Lees meer

Welke KWPN'ers reden zich in de spotlight tijdens het NK Dressuur?

29 MEI 2019

Tijdens het Nederlands Kampioenschap van afgelopen weekend waren de KWPN-hengsten in de meerderheid. Zij reden zich in de picture in de Zware Tour, Lichte Tour en ZZ-Zwaar. Maar ook bepaalde vaderdieren lieten van zich horen met meerdere nakomelingen in de finales. Wij doken de uitslagen in op zoek naar deze dressuurtoppers.

Lees meer

Welke keuringspaarden hebben zich bewezen in de dressuursport?

22 MEI 2019

De sport is het uitgangspunt voor de fokkerij, fokkers hebben de taak om paarden te fokken die zo goed mogelijk in staat zijn om te kunnen presteren. Hoewel uiteraard uitzonderingen de regel bevestigen, zijn sportpaarden gebaat bij een zo functioneel mogelijk gebouwd exterieur met een correct fundament. Dat maakte ons deze week ook nieuwsgierig op het gebied van de dressuur. Welke merries hebben het in het verleden goed op de keuringen gedaan die zich vervolgens ook in de dressuursport hebben bewezen?

Lees meer

Welke keuringspaarden hebben zich bewezen in de springsport?

15 MEI 2019

De sport is het uitgangspunt voor de fokkerij, fokkers hebben de taak om paarden te fokken die zo goed mogelijk in staat zijn om te kunnen presteren. Hoewel uiteraard uitzonderingen de regel bevestigingen, zijn sportpaarden gebaat bij een zo functioneel mogelijk gebouwd exterieur met een correct fundament. Dat maakte ons nieuwsgierig, welke merries hebben het in het verleden goed op de keuringen gedaan die zich vervolgens ook in de springsport hebben bewezen?

Lees meer

Merries met de meeste Grand Prix-dressuurpaarden

8 MEI 2019

Vorige week zochten wij uit welke merries de meeste Grand Prix-springpaarden hebben gebracht, deze week komen de Grand Prix-dressuurpaarden aan bod. Hoe veel van de KWPN'ers is geklasseerd op het hoogste niveau? En zijn er merries die meerdere Grand Prix-dressuurpaarden hebben gebracht?

Lees meer

Merries met de meeste Grand Prix-springpaarden

1 MEI 2019

De afgelopen vijf jaar zijn 2.415 driejarige dressuurmerries en 2.241 driejarige springmerries opgenomen in het stamboek. Wij zijn benieuwd welke merries de hoogste scores kregen en wat deze merries verder al bereikt hebben. Ook benieuwd? Lees dan snel verder!

Lees meer

Wie zijn de best scorende springmerries van de stamboekkeuring?

24 APRIL 2019

De afgelopen vijf jaar zijn 2.415 driejarige dressuurmerries en 2.241 driejarige springmerries opgenomen in het stamboek. Wij zijn benieuwd welke merries de hoogste scores kregen en wat deze merries verder al bereikt hebben. Ook benieuwd? Lees dan snel verder!

Lees meer

Wie zijn de best scorende dressuurmerries van de stamboekkeuring?

17 APRIL 2019

De stamboekkeuringen staan weer voor de deur en daarmee ook het keuringsseizoen. Een functioneel, goed gebouwd paard heeft een streepje voor op het gebied van gezondheid, duurzaamheid én plezier in de sport. De afgelopen 5 jaar zijn 2.415 driejarige dressuur- en 2.241 driejarige springmerries in het stamboek opgenomen.

Lees meer

Hoofdleveranciers tuigpaard- en Gelderse veulens

27 MAART 2019 | 19:45

De afgelopen weken brachten wij in beeld welke hengsten zich de hoofdleveranciers van de dressuur- en springveulens mochten noemen. Bij de dressuurveulens bleek Just Wimphof de absolute hoofdleverancier en bij de springveulens gingen Harley VDL en Comthago CDL aan kop. Ditzelfde kunnen wij uiteraard ook voor de tuigpaard- en Gelderse veulens doen. Benieuwd welke tuigpaard- en Gelderse hengsten de meeste veulens in 2018 brachten? Lees dan snel verder.

Lees meer

Hoofdleveranciers springveulens

20 MAART 2019 | 18:08

Met de lente in aantocht stellen fokkers zich weer de vraag wat de hengstenkeuze voor dit jaar gaat worden. Wij doken de KWPN Database in en zochten uit welke hengsten vorig jaar het meest zijn gebruikt. Vorige week maakten wij bekend dat Just Wimphof de absolute hoofdleverancier is van de KWPN-veulens geboren in 2018. Deze week vragen wij ons af welke hengsten de meeste springveulens hebben geregistreerd.

Lees meer

Hoofdleveranciers dressuurveulens

13 MAART 2019 

Het veulenseizoen is begonnen, een hele spannende maar ook zeker de mooiste tijd van het jaar voor alle fokkers. De eerste veulens zijn inminddels geboren en er wordt al weer nagedacht over de hengstenkeuzes voor dit jaar. Net zoals de afgelopen jaren zijn er ook vorig jaar weer meer veulens bij het KWPN geregistreerd. Ruim 11.000 KWPN-veulens werden er geboren. Benieuwd welke hengsten de meeste dressuurveulens hebben geregistreerd? Lees dan het Woensdag Weetje van deze week. 

Lees meer

Aanstormende dressuurtoppers

21 FEBRUARI 2019 

Vorige week brachten wij in beeld welke 9-jarige springpaarden goed op weg zijn naar het allerhoogste niveau. Dit kunnen wij uiteraard ook voor de dressuurpaarden doen. Benieuwd welke 8-, 9- en 10-jarige dressuurpaarden hard aan de weg timmeren, welke hengsten de hoofdleveranciers zijn en nog veel meer? Lees dan het Woensdag Weetje van deze week!

Lees meer

Aanstormende topspringpaarden

13 FEBRUARI 2019 

De jongste springpaarden die dit jaar de overstap gaan maken naar het hoogste niveau, de Grand Prix, komen uit de F-jaargang en worden dit jaar 9 jaar. Wij zijn benieuwd wie deze paarden zijn en welke aanstormende talenten we in de gaten moeten houden. Ook benieuwd? Lees dan het Woensdag Weetje van deze week!

Lees meer

De KWPN Stallionshow in feiten en cijfers

6 FEBRUARI 2019 | 19:28

Vier dagen lang was het genieten in de Brabanthallen in Den Bosch. Prachtige kampioenen zijn gehuldigd en we kijken vol verwachting uit naar de verrichtingsonderzoeken later dit jaar. In het tweede KWPN Magazine van dit jaar, dat deze week verschijnt, worden alle aangewezen hengsten beschreven. Wij gingen op zoek naar de feiten en cijfers achter deze hengsten.

Lees meer

Wie won het vaakst de Oregon Trofee?

16 JANUARI 2019 | 18:13

Voor de 22e keer wordt er op 2 februari tijdens de KWPN Stallion Show in ‘s-Hertogenbosch de Oregon Trofee verreden. De strijd om deze felbegeerde Oregon Trofee is altijd een geweldige happening op de zaterdag tijdens de KWPN Stallion Show. Winnen van deze spectaculaire wedstrijd is voor een hengst maar óók voor een rijder een geweldige eer en beiden schrijven geschiedenis! Welke tuigpaardhengst én welke rijder wonnen het vaakst de Oregon Trofee? Lees het in het Woensdag Weetje van deze week.

Lees meer

De beste IBOP-springmerries van 2018

9 JANUARI 2019 | 18:20

Wat we voor de dressuurpaarden kunnen, kunnen we uiteraard ook voor de springpaarden. Deze week hebben wij in kaart gebracht welke springmerries de beste prestaties leverden tijdens de IBOP het afgelopen jaar, welke hengst vertegenwoordigd de meeste merries en nog veel meer.

Lees meer

De beste IBOP-dressuurmerries van 2018

2 JANUARI 2019 | 19:30

Het nieuwe jaar is een feit! Tot in de laatste weken van 2018 werden er IBOP-testen georganiseerd en de eerste IBOP van dit jaar staat ook weer op de planning. Wij gingen op zoek naar de beste IBOP-dressuurmerries van 2018 en naar de hengsten met de meeste IBOP-merries.

Lees meer

De best scorende tuigpaarden van 2018

12 DECEMBER 2018 | 16:00

Het concoursseizoen van de tuigpaarden zit er weer op. Wij doken de uitslagen in en gingen op zoek naar de tuigpaardhengst met de meeste nakomelingen op het concoursveld. Maar ook zochten we uit welk tuigpaard de meeste winstpunten behaalde, wie van de jonge tuigpaarden het succesvolst is en nog veel meer.

Lees meer

Stamboekmerries van 2018

28 NOVEMBER 2018 | 16:55

Het is bijna het hele jaar door mogelijk om je merrie(s) op te laten nemen in het stamboek en ook in het najaar wordt hier via de aanlegtesten veel gebruik van gemaakt. Wij gingen op zoek naar de driejarige merries die dit jaar zijn opgenomen in het stamboek. Hoe veel merries hebben er deelgenomen en welke merries behaalden de hoogste punten?

Lees meer

Springhengstenmoeders van de eerste bezichtiging

21 NOVEMBER 2018 | 18:05

Vanaf volgende week dinsdag staan de eerste bezichtigingen weer op het programma. De springhengsten bijten de spits af. Vorige week zochten wij uit welke dressuurmerries van de eerste bezichtigingshengsten al eerder een goedgekeurde hengst hebben voortgebracht. Deze gaan we op zoek naar de springmerries met al eerder goedgekeurde hengsten.

Lees meer

Dressuurhengstenmoeders van de eerste bezichtiging

14 NOVEMBER 2018 | 19:35

Over twee weken is het zo ver, de eerste bezichtigingen gaan weer van start. Een spannend moment voor de hengstenhouders, welke hengsten gaan we terug zien op de KWPN Stallion Show in ’s-Hertogenbosch en wie zal daar de nieuwe kampioen worden? Aan de basis van deze jonge hengsten staan de merries. Wij zijn benieuwd of er merries als moeder te boek staan die al eerder een goedgekeurde hengst hebben voortgebracht.

Lees meer

Welke springhengst heeft de meeste nakomelingen in de sport?

31 OKTOBER 2018 | 13:45

Op iedere niveau en in alle disciplines verschijnen KWPN’ers in de wedstrijdring. Vorige week bleek de hengst Sir Sinclair de meeste nakomelingen in de dressuursport te hebben vanaf Z1-niveau en hoger. Dat maakte ons nieuwsgierig naar de springsport. Welke KWPN-springhengsten hebben de meeste nakomelingen in de sport?

Lees meer

Welke dressuurhengst heeft de meeste nakomelingen in de sport?

24 OKTOBER 2018 | 21:15

In alle takken van sport en op alle niveaus kom je KWPN’ers tegen in de wedstrijdring. In het artikel over de Gelderse hengst Parcival, dat in IDS17 verscheen, bleek dat bijna 18 procent van zijn nakomelingen Z1-dressuur of hoger loopt. Dit maakte ons nieuwsgierig hoe dit met de dressuurhengsten zit. Welke hengsten hebben de meeste nakomelingen op Z1-dressuurniveau of hoger?

Lees meer

Beste EPTM-merries van 2018

10 OKTOBER 2018 | 13:35

Het jaar is nog niet ten einde, maar het laatste EPTM-examen van dit jaar zit er op. Vorig jaar was Ukato-dochter Jacky dé EPTM-topper van 2017 met 85 punten. Welke merrie gaat er dit jaar met deze titel vandoor?

Lees meer

Bijna de helft deelnemers WEG mennen tuigpaard

3 OKTOBER 2018 | 11:57

Het valt de laatste jaren meer en meer op en de afgelopen World Equestrian Gamen spanden wat dat betreft de kroon: het KWPN-tuigpaard is dominant in de mensport. Van de 95 vierspanpaarden die eind september in actie kwamen in Tryon, waren er 45 geregistreerd bij het KWPN in de fokrichting tuigpaard. Dat is bijna de helft! Benieuwd naar de opwaartse trend in het gebruik van het tuigpaard als menpaard de laatste jaren?

Lees meer

Hengsten in de sport 

19 SEPTEMBER 2018 | 17:55

Een KWPN-goedgekeurde hengst fokken is de droom van iedere fokker, maar alvorens een hengst wordt goedgekeurd voor de dekdienst, dient hij een uitgebreid en streng selectietraject af te leggen. Er zijn inmiddels heel veel hengsten goedgekeurd voor de KWPN-dekdienst. Wij vroegen ons af hoe veel dit er eigenlijk zijn en hoe veel van deze hengsten het tot en met het hoogste niveau hebben gebracht?

Lees meer

Deelname WK Lanaken  

12 SEPTEMBER 2018 | 19:55

Ruim 700 5-, 6- en 7-jarige paarden kwamen aan start op het WK Jong Springpaarden in Lanaken. Via de Blom cup hebben zich een groot aantal KWPN'ers gekwalificeerd, maar ook uit andere landen staan KWPN'ers op de startlijst. Wij hebben alle deelnemende KWPN-paarden en ruiters aan het WK in Lanaken voor u op een rijtje gezet. 

Lees meer

Merries met meeste veulens

5 SEPTEMBER 2018 | 14:00

De populairste veulennaam van 2018 is Nashville, bleek in het Woensdag Weetje van vorige week. Om nog even in de veulens te blijven, gingen wij ditmaal op zoek naar de merries met de meeste nakomelingen.

Lees meer

Populairste veulennamen 2018

29 AUGUSTUS 2018 | 18:25

Met de herfst in aantocht zijn de meeste veulens inmiddels geboren en een heel groot gedeelte is daarvan geregistreerd. Ieder jaar weer verzinnen de fokkers de meest uiteenlopende namen voor deze jonge beloftes. Maar welke namen zijn dit jaar het populairst?

Lees meer

Wie zijn de hoofdleveranciers van de Nationale Merrie- en Veulenkeuring?

8 AUGUSTUS 2018 | 18:17

Via de Centrale Keuringen zijn de felbegeerde tickets verdeeld over de beste veulens en merries, zij gaan tijdens de diverse keuringsrubrieken een gooi gaan doen naar de nationale titels. Inmiddels zijn alle Centrale Keuringen geweest en is bekend welke merries en veulens volgende week afreizen naar Ermelo. Wij waren benieuwd welke hengsten als vader te boek staan van deze deelnemende paarden.

Lees meer

Wat is er gekomen van de top 3-finalisten van de Blom Cup?

25 JULI 2018 | 17:50

Het kampioenschap voor jonge springpaarden is voor vier-, vijf-, zes- en zevenjarige paarden. Honderden jonge paarden reizen ieder jaar met hun ruiter af naar Ermelo. Naast dat het een prachtige meerdaagse wedstrijd is, zijn er ook tickets voor het WK Jonge Springpaarden te verdienen. Wij hebben van de paarden die in de top 3 zijn geëindigd tussen 2008 en 2017 uitgezocht wat zij in de internationale springsport hebben bereikt.

Lees meer

Gelderse merrie Amanda II absolute hoofdleverancier NMK/NVK

18 JULI 2018 | 17:20

Nadat wij de afgelopen weken op zoek gingen naar de dressuur- en springmerries die de meeste NMK/NVK-nakomelingen hebben gebracht hebben we dat ditmaal gedaan voor de Gelderse paarden.

Lees meer

Springmerries met meeste NMK/NVK-nakomelingen

4 JULI 2018 | 13:45

Vorige week lichtten wij de dressuurmerries toe met meerdere NVK/NMK-nakomelingen waarin Luzar (v.Houston) en Leandra (v.Fair Play) de hoofdrol hadden. In het Woensdag Weetje van deze week richten wij ons op de springpaarden.

Lees meer

Dressuurmerries met de meeste NMK/NVK-nakomelingen

27 JUNI 2018 | 14:42

Het keuringsseizoen is in volle gang, iedere week zijn er meerdere stamboekkeuringen en ook de eerste Centrale Keuringen van dit jaar zijn een feit. Via de Centrale Keuringen proberen fokkers het felbegeerde NMK- en/of NVK-ticket in de wacht te slepen. Wij vroegen ons af welke merries er meerdere nakomelingen hebben gebracht die het hebben geschopt tot en met de Nationale Merrie- en/of Veulenkeuring, dus gingen wij op zoek naar deze merries.

Lees meer

Pavo Cup-toppers

23 MEI 2018 | 20:25

Met het keuringsseizoen in aantocht begint ook de strijd om de Pavo Cup. Tijdens verschillende Centrale Keuringen worden er voorselecties van de Pavo Cup georganiseerd. Tijdens de KWPN Kampioenschappen worden de halve finales en finales gereden van deze jongepaardencompetitie voor vier-, vijf- en zesjarigen dressuurpaarden. De Pavo Cup bestaat dit jaar alweer 23 jaar, wij doken de uitslagen in op zoek naar de toppers van de Pavo Cup.

Lees meer

Predicaathengsten

16 MEI 2018 | 18:30

Tijdens de KWPN Stallion Show werden dit jaar uitzonderlijk veel predicaathengsten gehuldigd. Het was een waar fokkersfeestje en weerzien met oude bekenden. Maar liefst vier hengsten ontvingen het keurpredicaat en acht hengsten werden bevorderd tot preferent. Hoe veel predicaathengsten heeft het KWPN, op welke leeftijd ontvangen deze hengsten een predicaat en welke hengsten hebben ook al zonen met een predicaat?

Lees meer

Top 5 leveranciers tuigpaardveulens

2 MEI 2018 | 14:55

De afgelopen weken brachten wij in beeld welke hengsten de meeste dressuur- en springveulens over 2017 mochten noteren. Bij de dressuurveulens bleek Glock’s Toto Jr. de absolute hoofdleverancier en bij de springveulens ging Carrera VDL aan kop. Ditzelfde kunnen wij uiteraard ook voor de tuigpaardveulens doen. Benieuwd welke tuigpaardhengsten de meeste veulens in 2017 brachten? Lees dan snel verder.

Lees meer

Top 5 leveranciers springveulens

25 APRIL 2018 | 12:50

Bleek vorige week Glock’s Toto Jr. de aanvoerder van de KWPN-dressuurveulens van 2017, deze week zijn wij op zoek gegaan naar de hoofdleveranciers van de springveulens van het afgelopen jaar. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Lees meer

Top 5 leveranciers dressuurveulens

18 APRIL 2018 | 16:30

Afgelopen jaar zijn er ruim 10.500 veulens bij het KWPN geregistreerd waarvan bijna 4.300 dressuurveulens, ruim 5.500 springveulens, bijna 600 tuigpaardveulens en meer dan 160 Gelderse veulens. Wij hebben deze week de top 5 van de dressuurveulenleveranciers op een rij gezet.

Lees meer

IBOP/EPTM-toppers in internationale sport

11 APRIL 2018 | 18:54

Omdat blijkt dat jullie graag over merries lezen hebben we voor het Woensdag Weetje van vandaag uitgezocht welke goed geteste IBOP/EPTM-merries ook goed hebben gescoord, of nog goed scoren, in de internationale sport.

Lees meer

Facts & Figures aangewezen dressuurhengsten

4 APRIL 2018 | 18:10

Vorige week namen we de hengstenselectie van de springhengsten onder de loep, deze week zijn de dressuurhengsten aan de beurt. Hoe veel hengsten nemen er nu eigenlijk deel aan de hengstenselectie, welke vaderdieren zijn hoofdleverancier en uit wat voor merries komen deze toekomstige KWPN-hengsten?

Lees meer

Facts & Figures aangewezen springhengsten

28 MAART 2018 | 16:25

Het voorjaarsverrichtingsonderzoek is weer in volle gang. Vorige week werden de driejarige spring- en dressuurhengsten aangeleverd en op 26 mei staat de eindpresentatie op het programma. De komende weken worden de hengsten in alle rust getraind en gaan zij een gooi doen naar het KWPN-dekbrevet. Maar hoe veel hengsten nemen er nu eigenlijk deel aan de hengstenselectie, welke vaderdieren zijn hoofdleverancier en uit wat voor merries komen deze toekomstige KWPN-hengsten?

Lees meer

Grand Prix-dressuurmerries met prestatiepredicaat

21 MAART 2018 | 12:52

Vorige week brachten wij in beeld welke internationale Grand Prix-springpaarden ook in het bezit zijn van het prestatiepredicaat, oftewel welke merries geven hun springkwaliteiten door aan hun nakomelingen? Deze week zijn wij op zoek gegaan naar Grand Prix-dressuurmerries met het prestatiepredicaat.

Lees meer

Grand Prix-merries met internationale nakomelingen

14 MAART 2018 | 13:25

In het eerste KWPN Magazine van dit jaar stond een artikel over Aniek Poels en haar springcrack Athene. Deze 13-jarige merrie springt niet alleen zelf op het allerhoogste niveau, zij heeft ook al nakomelingen die hard op weg zijn haar prestaties te evenaren. Athene is uiteraard niet de enige merrie die haar internationale prestaties doorgeeft aan haar nakomelingen. Wij gingen op zoek naar prestatiemerries die zelf internationaal hebben gepresteerd!

Lees meer

Wie zijn de succesvolste KWPN'ers van 2017?

7 MAART 2018 | 11:50

2018 is alweer in volle gang maar alsnog vonden wij het de moeite waard om nog eens terug te blikken op het afgelopen jaar. 2017 was een sportief sterk jaar met vele topprestaties van fokproducten van de KWPN-fokkers. Maar welke KWPN’ers en KWPN-hengsten waren nu eigenlijk het succesvolst van allemaal in de internationale spring- en dressuurpiste? Wij zochten het uit!

Lees meer

Hoe behalen merries het keurpredicaat?

21 FEBRUARI 2018 | 12:56

Wordt je merrie dit jaar drie? Dan kun je haar opgeven voor de EPTM of IBOP. Aansluitend aan de EPTM-test is het mogelijk om je merrie op te laten nemen in het stamboek en deel te laten nemen aan de Centrale Keuring. Hierdoor kan de jonge veulenboekmerrie na het EPTM-examen zo maar als keur- of elitemerrie naar huis gaan! Maar ook met het IBOP-predicaat op zak kan een merrie keur worden. In het Woensdag Weetje van deze week duiken wij in de keurmerries, hoe komen de merries aan dit predicaat, op welke leeftijd behalen zij dit predicaat en om hoe veel merries gaat het?

Lees meer

Hengsten van de tweede bezichtiging

24 JANUARI 2018 | 18:35

Met nog precies een week te gaan is het weer bijna tijd voor hét feest van het jaar: de KWPN Stallion Show! Vier dagen lang zijn de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch het toneel van fokkerij, sport en show. Alle dagen staan in het teken van de hengstenselectie; 232 hengsten zien we terug in de tweede bezichtiging. Maar voordat het zover is, waar moeten deze hengsten eigenlijk allemaal aan voldoen? En welke vaderdieren zijn de topleveranciers van deze jonge hengsten?

Lees meer

De beste IBOP-springmerries van 2017

10 JANUARI 2018 | 11:50

De eerste IBOP van dit jaar vindt alweer over tien dagen plaats. Vorige week publiceerde wij de beste IBOP-dressuurmerries van het afgelopen jaar, deze week is het de beurt aan de beste springmerries van 2017. Ook zochten wij uit welke hengst de meeste IBOP-merries heeft gebracht én welke hengst gemiddeld de hoogste scores bezorgt. 

Lees meer

De beste IBOP-dressuurmerries van 2017

3 JANUARI 2018 | 12:00

2017 zit er weer op! Tot in de laatste weken was het mogelijk om deel te nemen aan de IBOP-testen. Wij zijn vervolgens op zoek gegaan naar de dressuurmerries met de hoogste IBOP-scores van het afgelopen jaar en naar de hengst die de meeste IBOP-merries heeft geleverd.

Lees meer

Top 3 EPTM-merries van 2017

20 DECEMBER 2017 | 13:30

Het einde van het jaar komt in zicht, tijd om terug te blikken. Vandaag in het Woensdag Weetje de beste EPTM-merries van 2017. Welke merrie behaalde de hoogste score, welke hengsten leverde de meeste nakomelingen, welke predicaten zijn er behaald en ga zo maar door.

Lees meer

Welke tuigpaarden scoorde de meeste winstpunten?

13 DECEMBER 2017 | 11:28

Het concoursseizoen van de tuigpaarden zit er weer op. Wij doken de uitslagen in en gingen op zoek naar de tuigpaardhengst met de meeste nakomelingen op het concoursveld. Maar ook zochten we uit welk tuigpaard de meeste winstpunten behaalde, wie van de jonge tuigpaarden het succesvolst is, welke fokker de meeste fokproducten in de baan had en nog veel meer.

Lees meer

Hengstenmoeders van de eerste bezichtiging DP

6 DECEMBER 2017 | 12:55

Sinds gisteren is het de beurt aan de dressuurhengsten op de eerste bezichtiging. Vorige week gingen wij op onderzoek uit in de catalogus van de eerste bezichtiging op zoek naar merries die al eerder springhengsten KWPN-goedgekeurd hebben gekregen. Maar het is natuurlijk ook interessant om te weten hoe dit bij de dressuurmerries zit.

Lees meer

Hengstenmoeders van de eerste bezichtiging

29 NOVEMBER 2017 | 17:25

Vanaf deze week staat in Ermelo alles in het teken van de eerste bezichtiging. In de catalogus staan alle eerste bezichtigingshengsten beschreven en wij vroegen ons af of er merries tussen staan die al eerder een goedgekeurde hengst hebben gebracht. Wij doken de catalogus in op zoek naar het antwoord.

Lees meer

De elite tuigpaardmerries

22 NOVEMBER 2017 | 12:35

Ditmaal gaan wij op zoek naar de elite tuigpaardmerries. Hoe veel zijn er dit, welke merrie kreeg als eerste het elitepredicaat, wie is de oudste elitemerrie en zijn er elitemerries met meerdere predicaten?

Lees meer

Gelderse elitemerries

15 NOVEMBER 2017 | 10:36

Welke hengst is dé leverancier van Gelderse elitemerries? Welke merries zijn de jongste en oudste elitemerries en zijn er merries die in het bezit zijn van alle predicaten?

Lees meer

Wie zijn de elitemerries?

8 NOVEMBER 2017 | 11:30

Eerder maakte wij al bekend dat Vivaldi de meeste elitemerries heeft gebracht, vandaag kijken wij naar de elitemerries.

Lees meer

De beste IBOP-merries komen uit regio...

1 NOVEMBER 2017 | 12:00

Deze week zoomen we verder in op de IBOP-merries. Waar komen ze vandaag, welke regio’s leveren de beste IBOP-merries en zochten wij uit welke merries er meerdere predicaten hebben behaald.

Lees meer

IBOP-toppers

25 OKTOBER 2017 | 14:00

Wie zijn de IBOP-toppers van de afgelopen 10 jaar? Welke hengsten brengen de meeste IBOP-toppers en wat is de gemiddelde score en leeftijd van de IBOP-paarden? Wij zochten het uit!

Lees meer

KWPN'ers winnen een derde medailles WK Jonge Eventingpaarden

18 OKTOBER 2017 | 11:50

Vorig jaar sleepte de KWPN’ers maar liefst drie medailles binnen op het WK Jonge Eventingpaarden. Was dat een toevalstreffer of zijn KWPN-paarden vaker succesvol op dit WK? Wij doken de resultaten in en zochten uit hoe veel KWPN'ers er deelnamen en wie met de medailles huiswaarts keerden.

Lees meer

Prestatiemerries met prestatiedochters

11 OKTOBER 2017 | 16:25

Het predicatenstelsel van het KWPN is uniek in de wereld en er is geen stamboek dat op deze manier onderscheid maakt tussen de kwaliteiten van de merries en hengsten. Het prestatiepredicaat geeft de verervingskracht van een merrie aan op het gebied van sport. Maar hoe veel prestatiemerries heeft het KWPN, geven deze prestatiemerries dan ook weer prestatiedochters en welke hengsten leveren de meeste prestatiemerries?

Lees meer

Corland en Indoctro leveren internationale eventingpaarden

4 OKTOBER 2017 | 13:00

Met Military Boekelo voor de deur en een tweede plaats op de WBFSH-ranking voor eventing vonden wij het tijd voor een Woensdag Weetje over eventing. Eventing op zich is geen fokdoel van het KWPN, maar het is wel leuk om te weten welke hengst de meeste internationale eventingpaarden voortbrengt, hoe veel KWPN’ers er op internationaal eventingniveau worden uitgebracht en wat de aanstormende talenten zijn!

Lees meer

Numero Uno topleverancier WK Lanaken

27 SEPTEMBER 2017 | 11:45

De negen medailles van het WK Jonge Springpaarden gingen maar liefst naar acht verschillende stamboeken. Voor het KWPN was er een prachtige zilveren medaille bij de zevenjarigen, gewonnen door Flash onder Pieter Devos. Voor het Woensdag Weetje van deze week brachten wij het aandeel KWPN-paarden in beeld dat deelnam aan de finales, de topleverancier en andere KWPN-hengsten die van zich deden spreken.

Lees meer

KWPN'ers winnen een derde medailles WK Lanaken

20 SEPTEMBER 2017 | 12:40

Al jarenlang wordt het WK Jonge Springpaarden georganiseerd op het Domein Zangersheide. Vijf-, zes- en zevenjarige talenten strijden om de hoogste eer. Hoe veel KWPN’ers behaalden afgelopen vijf jaar de finales, hoe veel medailles werden er gewonnen? Waar zijn deze talentvolle springpaarden gebleven? En wie mogen we dit jaar in de ring verwachten? Lees het nu!

Lees meer

De jongste prestatiemerries

13 SEPTEMBER 2017 | 09:06

Sport is natuurlijk ons fokdoel, en daarom wordt er veel waarde gehecht aan ‘sport’ oftewel ‘prestatie’ in de pedigree van bijvoorbeeld hengsten die in aanmerking komen voor eventuele goedkeuring. Wij doken in de gemiddelde leeftijd van de prestatiemerries geboren na 1997, én zetten de vier merries die al op elfjarige leeftijd ‘prestatie’ werden voor het voetlicht. 

Lees meer

KWPN'ers op EK Vierspannen

 6 SEPTEMBER 2017 | 14:26

Op het recente EK Vierspannen in Gothenburg was er een de belangrijke rol weggelegd voor de forse hoeveelheid KWPN'ers. Dit EK-onderdeel kreeg een oranje tintje met een gouden medaille voor Nederlands topmenner, IJsbrand Chardon en dezelfde kleur eremetaal voor ons nationale team in de landenwedstrijd. De vierspannen konden zich verheugen op een enorme toeloop van publiek.

Lees meer

Top 5 veulennamen 2017

 30 AUGUSTUS 2017 | 15:52

Inmiddels zijn de meeste veulens geboren en is onze afdeling stamboek druk bezig met het verwerken van alle veulenregistraties. Wat zijn dit jaar de populairste merrie- en hengstveulennamen tot nu toe? Is er verschil in namen tussen spring-, dressuur-, tuigpaard- en Gelderse veulens?

Lees meer

Topleveranciers Pavo Cup

9 AUGUSTUS 2017 | 11:32

Aanstaande maandag is het zo ver: de halve finales van de Pavo Cup. Via de Centrale Keuringen hebben diverse jonge paarden zich geselecteerd en hopen zich via de halve finales te plaatsen voor de finale van de Pavo Cup volgende week zaterdag tijdens de KWPN Kampioenschappen. Wij zijn de uitslagen van de afgelopen jaren in gedoken en hebben uitgezocht wie dé leveranciers zijn van de Pavo Cup, van welke hengsten de meeste nakomelingen hebben deelgenomen aan de finale en waar de winnaars van de Pavo Cup zijn gebleven.

Lees meer

Topleveranciers Blom Cup

2 AUGUSTUS 2017 | 18:24

Dit jaar is het voor het eerst dat de jongepaardencompetitie de naam Blom Cup draagt. Verkeersschool Blom is hiervan de nieuwe sponsor. Wij zijn de uitslagen van de afgelopen drie jaren ingedoken en hebben uitgezocht van welke hengsten de meeste deelnemers komen, welke hengsten de meeste nakomelingen in de finales hadden lopen en wie de winnaars waren van de vorige edities.

Lees meer

Top 5 leveranciers Nationale Veulenkeuring

26 JULI 2017 | 14:52

Nog zo'n drie weken en dan weten we wie de nieuwe nationale veulenkampioenen van dit jaar zijn! De afgelopen jaren zijn er al heel wat veulens gehuldigd. Van welke hengsten hebben de meeste veulens deelgenomen aan de Nationale Veulenkeuring? Welke hengst mag zich dé veulenkampioenenleverancier noemen? En welke merries hebben de meeste veulens geleverd aan de Nationale Veulenkeuring?

Lees meer

Top 5 leveranciers merriekampioenen

19 JULI 2017 | 16:45

De strijd om afvaardiging naar de Nationale Merriekeuring op de KWPN Kampioenschappen is in volle gang. Tijdens de Centrale Keuringen wordt beslist welke paarden zich half augustus in Ermelo mogen laten zien. In het Woensdag Weetje van deze week zijn wij de uitslagen van de Nationale Merriekeuring ingedoken. Welke hengsten hebben de meeste NMK-merries geleverd en de meeste kampioenen? En waar zijn deze merries gebleven?

Lees meer

Hengsten met meeste NMK-merries

12 JULI 2017 | 20:45

De strijd om afvaardiging naar de Nationale Merriekeuring op de KWPN Kampioenschappen is in volle gang. Tijdens de Centrale Keuringen wordt beslist welke paarden zich half augustus in Ermelo mogen laten zien. In het Woensdag Weetje van deze week zijn wij de uitslagen van de Nationale Merriekeuring ingedoken. Welke hengsten hebben de meeste NMK-merries geleverd en de meeste kampioenen? En waar zijn deze merries gebleven?

Lees meer

EPTM-toppers

5 JULI 2017 | 19:27

Ditmaal zijn de EPTM-toppers nader bekeken, hebben we uitgezocht welke hengsten de meeste EPTM-merries hebben gebracht en welke hengsten de meeste merries met de hoogste scores hebben.

Lees meer

Hengsten met meeste elitemerries

28 JUNI 2017 | 17:00

Vivaldi is dé leverancier van elitemerries, benieuwd hoe de gehele top 10 eruit ziet? En welke jonge hengsten al elitemerries hebben gebracht? Lees dan het Woensdag Weetje van deze week!

Lees meer

Het succes van de FEI Nations Cup

21 JUNI 2017 | 18:15

Al verschillende jaren vormt de FEI Nations Cup een vast programmaonderdeel op CHIO Rotterdam én zijn de Nederlandse ruiters met hun KWPN’ers behoorlijk succesvol. In het Woensdag Weetje van deze week zijn wij de uitslagen van de Nations Cup-wedstrijden ingedoken van de afgelopen drie jaar die tijdens CHIO Rotterdam zijn verreden.

Lees meer

Hengsten met hoogste cijfers voor springkenmerken

14 JUNI 2017 | 15:40

Of het nu op een keuring is of in een zoektocht naar een nieuwe topper, springpaarden worden beoordeeld op verschillende springkenmerken. Deze week in het Woensdag Weetje zijn de hengsten die vanaf 2008 hebben deelgenomen aan het verrichtingsonderzoek eens onder de loep genomen. Welke paarden behaalde de hoogste punten voor galop, techniek, reflexen en vermogen?

Lees meer

KWPN'ers winnen meeste podiumplaatsen

31 MEI 2017 | 14:18

Tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro afgelopen zomer behaalden de KWPN’ers de meeste medailles. Maar liefst negen in totaal, vier gouden, waaronder de twee individuele in het springen en de dressuur, drie zilveren en twee bronzen medailles. Meer dan welk ander stamboek ook. Het afgelopen indoorseizoen lieten de KWPN’ers opnieuw van zich horen, de meeste podiumplaatsen tijdens internationale dressuur- en springwedstrijden waren voor Nederlands gefokte paarden.

Lees meer

KWPN'ers in Derby van Eindhoven

24 MEI 2017 | 19:17

Zaterdag is het weer zover: de Derby van CSI Eindhoven! Wij hebben enkele feitjes verzameld rondom dit spektakel. Benieuwd wie er vijf maal de Derby van Eindhoven won, de jongste winnaar was en hoe veel KWPN'ers deze prestigieuze proef ooit wonnen?

Lees meer

Het verrichtingsonderzoek

17 MEI 2017 | 13:32

Deze week in Woensdag Weetjes het verrichtingsonderzoek! Hoe veel hengsten hebben hieraan deelgenomen én welke hengsten behaalden de hoogste scores?

Lees meer

Top 10 leveranciers GP-paarden (deel 2)

10 MEI 2017 | 17:07

De zesde hengst in deze top 10 is Heartbreaker (Nimmerdor x Silvano). Deze preferente stempelhengst heeft 48 internationale Grand Prix-nakomelingen gebracht. Heartbreaker is gefokt door Piet Koopmans en uiteindelijk terecht gekomen bij Team Nijhof. 

Lees meer

Top 10 leveranciers GP-paarden (deel 1)

3 MEI 2017 | 17:45

In totaal zijn er 805 verschillende hengsten opgenomen die een Grand Prix-nakomeling hebben voortgebracht. Deze 805 verschillende hengsten zorgen voor 3.565 internationale Grand Prix-paarden. Waarvan 2.591 springpaarden en 974 dressuurpaarden. De aanvoerder van deze top 10 is de preferente spring- en stempelhengst Indoctro (Capitol I x Caletto II) met 89 internationale Grand Prix-paarden. 

Lees meer

Libero H en Nimmerdor in the lead op het NK

26 APRIL 2017 | 10:23

Het NK senioren in Mierlo kende afgelopen zondag een zinderende ontknoping. Marc Houtzager kwam, zag en overwon met Sterrehof’s Calimero (v.Quidam de Revel), terwijl Michel Hendrix de Indoctro-zoon Baileys knap naar het zilver reed. Wij hebben de paarden van het NK eens nader bekeken en kwamen tot de conclusie dat het bloed van Libero H gecombineerd met Nimmerdor veelvuldig voorkomt in de top van het eindklassement van de senioren.

Lees meer

Top 5 springhengsten KWPN-geregistreerde veulens

19 APRIL 2017 | 11:15

Vorige week hadden we de top 5 van dressuurhengsten met de meeste KWPN-geregistreerde veulens over 2016, deze week de top 5 van springhengsten met de meeste KWPN-geregistreerde veulens over 2016.

Lees meer

Top 5 dressuurhengsten KWPN-geregistreerde veulens

12 APRIL 2017 | 15:26

In 2016 zijn er 10.033 veulens geregistreerd bij het KWPN. De veulenregistratie zit na enkele jaren weer in de lift, een positief gegeven voor de KWPN-fokkerij. In totaal zijn er afgelopen jaar 4.006 dressuurveulens en 5.296 springveulens KWPN-geregistreerd, de overige 731 veulens zijn geregistreerd in de fokrichting tuigpaard en Gelders paard. Uit deze gegevens hebben wij de top 5 samengesteld van zowel de dressuur- als springhengsten met de meeste KWPN-geregistreerde veulens van afgelopen jaar. In dit eerste artikel wordt de top 5 van de dressuurhengsten toegelicht.

Lees meer
€ 58,25 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
€ 119,40 per jaar

Lidmaatschap KWPN

Word nu lid

Official partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid