Rijpaard (springen en dressuur)


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Woensdag Weetjes

De KWPN Database bevat een schat aan informatie die wij graag willen delen. In deze online serie komt er iedere keer een andere statistiek aan bod.

De Woensdag Weetjes zijn (in het menu) onderverdeeld in verschillende categorieën:

Springen/Eventing

Dressuur

Tuigpaarden/Gelderse paarden

Veulens

Overige weetjes

Binnen deze categorieën is ook onderscheid gemaakt tussen hengsten en merries.

 

De meeste recente Woensdag Weetjes:

 

De beste IBOP-springmerries van 2021

16 maart 2022

Welke merries waren de toppers van 2021?

 

Lees meer

De beste EPTM-springmerries van 2021

2 maart 2022

Welke springmerries waren de EPTM-toppers van afgelopen jaar? En wat scoorden de merries gemiddeld?

 

Lees meer

Hengsten van de tweede bezichtiging

26 januari 2022

Met nog precies een week te gaan is het weer bijna tijd voor hét evenement van het jaar: de KWPN Hengstenkeuring! Vier dagen lang, is dit jaar net zoals vorig jaar, het KWPN-centrum het toneel van de fokkerij, sport en show. Alle dagen staan in het teken van de hengstenselectie; 184 hengsten zien we terug in de tweede bezichtiging. Welke vaderdieren zijn de topleveranciers van deze jonge hengsten?

 

Lees meer

Populairste veulennamen 2021

13 oktober 2021

Met de herfst in aantocht zijn de meeste veulens inmiddels geboren en een heel groot gedeelte is daarvan geregistreerd. Wat zijn dit jaar de populairste merrie- en hengstveulennamen tot nu toe? Wij doken de database in op zoek naar de tien meest gegeven veulennamen.

 

Lees meer

KWPN'ers op de Olympische Spelen

14 juli 2021

Van 23 juli tot en met 8 augustus a.s. vinden de Olympische Spelen plaats in Tokio. De paardensport is vertegenwoordigd met de disciplines dressuur, springen en eventing. Net als voorgaande edities is een groot aantal van de deelnemende paarden, zowel onder Nederlands als onder buitenlands zadel, KWPN-geregistreerd.

 

Lees meer

Welke fokkers hebben de meeste KWPN-goedgekeurde hengsten gefokt?

30 juni 2021

Wie zijn de fokkers van de KWPN-goedgekeurde hengsten? En welke fokkers staan bij meer dan drie KWPN-goedgekeurde hengsten aan de basis? In totaal zijn er 941 KWPN-goedgekeurde hengsten van maximaal 30 jaar oud, oftewel geboren in 1990 of later. Deze hengsten zijn gefokt door ruim 743 fokkers. De KWPN-erkende hengsten zijn buiten beschouwing gelaten.

 

Lees meer

Wie zijn de best scorende springmerries van de stamboekkeuring?

9 juni 2021

De stamboekkeuringen staan weer voor de deur en daarmee ook het keuringsseizoen. Een functioneel, goed gebouwd paard heeft een streepje voor op het gebied van gezondheid, duurzaamheid én plezier in de sport. De afgelopen 5 jaar (2016-2020) zijn 2.418 driejarige dressuur- en 1.728 driejarige springmerries in het stamboek opgenomen.

 

Lees meer

Wie zijn de best scorende dressuurmerries van de stamboekkeuring?

2 juni 2021

De stamboekkeuringen staan weer voor de deur en daarmee ook het keuringsseizoen. Een functioneel, goed gebouwd paard heeft een streepje voor op het gebied van gezondheid, duurzaamheid én plezier in de sport. De afgelopen 5 jaar (2016-2020) zijn 2.418 driejarige dressuur- en 1.728 driejarige springmerries in het stamboek opgenomen.

 

Lees meer

De beste IBOP-dressuurmerries van 2020 en 2021

5 MEI 2021

In de Woensdag Weetjes van deze week zijn we de database ingedoken voor de IBOP-dressuurmerries. In 2019 was de De Niro-dochter Kehinde Esther SVN de IBOP-topper met 88 punten. Welke merrie gaat er deze keer met de titel vandoor en was de beste in 2020 of in het eerste kwartaal van 2021?

 

Lees meer

De beste EPTM-springmerries van 2020 en 2021

14 APRIL 2021

In de Woensdag Weetjes van deze week zijn we de database ingedoken voor de EPTM-springmerries. In 2019 was de Comme IL Faut-dochter La Selien W de EPTM-topper met 93,5 punten. Welke merrie gaat er deze keer met de titel vandoor en was de beste in 2020 of in het eerste kwartaal van 2021?

 

Lees meer

De beste EPTM-dressuurmerries van 2020 en 2021

7 APRIL 2021

In de Woensdag Weetjes van deze week zijn we de database ingedoken voor de EPTM-dressuurmerries. In 2019 was de For Romance-dochter Funkemarie de EPTM-topper met 93 punten. Welke merrie gaat er deze keer met de titel vandoor en was de beste in 2020 of in het eerste kwartaal van 2021?

 

Lees meer

Top 5 vaderdieren tuigpaard- en Gelderse veulens 2020

31 MAART 2021

Kjento en Grandorado TN gaan aan kop als vaderdieren bij de dressuur- en springveulens die vorig jaar zijn geboren. Welke hengsten het populairst zijn bij de tuigpaard- en Gelderse veulens die vorig jaar zijn geboren zochten wij deze week uit! In 2020 zijn er meer 10.500 veulens geboren, waarvan meer dan 5.000 springveulens, meer dan 4.800 dressuurveulens, iets meer dan 500 tuigpaardveulens en 170 Gelderse veulens.

 

Lees meer

Top 5 vaderdieren springveulens 2020

24 MAART 2021

Twee weken geleden maakten wij bekend dat Kjento de absolute hoofdleverancier is van de KWPN-dressuurveulens geboren in 2020. Deze week duiken we de KWPN Database in op zoek naar de hoofdleverancier van de springveulens, die vorig jaar zijn geboren. In 2020 zijn er meer dan 10.500 veulens geboren, waarvan meer dan 5.000 springveulens. 

 

Lees meer

Top 5 vaderdieren dressuurveulens 2020

10 MAART 2021

Het veulenseizoen is begonnen, een hele spannende maar ook zeker de mooiste tijd van het jaar voor alle fokkers. De eerste veulens zijn inmiddels geboren en er wordt al weer nagedacht over de hengstenkeuzes voor dit jaar. In 2020 zijn er meer dan 10.500 veulens geboren, waarvan meer dan 4.800 dressuurveulens. Benieuwd welke hengsten de meeste dressuurveulens hebben geregistreerd? Lees dan het Woensdag Weetje van deze week. 

 

Lees meer

KWPN-paarden in de internationale mensport

10 JUNI 2020

Hoewel het KWPN haar fokdoel niet heeft gericht op de mensport – alleen bij het Gelders paard wordt gestreefd naar een veelzijdig inzetbaar paard – zijn er toch enorm veel Nederlands gefokte paarden actief in deze discipline. Internationaal gezien zijn KWPN-paarden misschien zelfs wel het meest populair bij menners.

 

Lees meer

Toonaangevende dressuurmerries, de basis van Grand Prix-paarden

3 JUNI 2020

Aan ieders fokkerssucces staat een merrie aan de basis. De invloed van deze merries is groot. Zij dragen en ontfermen zich over hun veulens, maar daar blijft het niet bij. Sommige merries geven meer van zichzelf dan andere en weer andere merries blijken heel goed bij bepaalde hengsten te passen. Eén ding hebben de merries in dit artikel gemeen: ze hebben meerdere Grand Prix-paarden voortgebracht.

Lees meer

Toonaangevende springmerries, de basis van Grand Prix-paarden

27 MEI 2020

Aan ieders fokkerssucces staat een merrie aan de basis. De invloed van deze merries is groot. Zij dragen en ontfermen zich over hun veulens, maar daar blijft het niet bij. Sommige merries geven meer van zichzelf dan andere en weer andere merries blijken heel goed bij bepaalde hengsten te passen. Eén ding hebben de merries in dit artikel gemeen: ze hebben meerdere Grand Prix-paarden voortgebracht.

Lees meer

Gelderse en tuigpaarden in de Grand Prix

20 MEI 2020

Als we het over Grand Prix hebben, hebben we het vaak over dressuur- en springpaarden. Maar wist u dat er ook diverse Gelderse en tuigpaarden succesvol zijn op het allerhoogste niveau? Wie deze paarden zijn leest u in het Woensdag Weetje van vandaag!

 

Lees meer

Gelderse merries met meerdere sportpredicaten

13 MEI 2020

Een Gelders paard staat bekend om zijn/haar veelzijdigheid dat zowel als rij-, recreatie- en als menpaard ingezet kan worden. En dat blijkt! Wij zochten namelijk het een en ander uit en op de vraag ‘Welke Gelderse merries hebben het sportpredicaat in minimaal twee disciplines weten te behalen?’ kwamen mooie resultaten.

Lees meer

Tuigpaardhengsten en hun sportkinderen

6 MEI 2020

Voor dit Woensdag Weetje doken we in de vaderdieren die de meeste nakomelingen hebben met tenminste 50 winstpunten in de sport, zowel op aantallen als in percentages. Ook keken we nog een stapje hoger: welke hengsten waren in staat om de meeste nakomelingen met minimaal 100 winstpunten te geven?

Lees meer

Welke fokkers hebben de meeste goedgekeurde hengsten gefokt?

29 APRIL 2020

In totaal zijn er 843 KWPN-goedgekeurde hengsten van maximaal 30 jaar oud, oftewel geboren in 1990 of later. Deze hengsten zijn gefokt door ruim 700 fokkers. Wie zijn de fokkers van deze hengsten? En welke fokkers staan bij meer dan drie KWPN-goedgekeurde hengsten aan de basis? Wij zochten het uit!

 

Lees meer

Fokkers die meeste Grand Prix-paarden hebben gefokt

22 APRIL 2020

Ieder Grand Prix-paard is ontstaan door de keuze van de fokker. Uiteraard is het daarna natuurlijk van groot belang waar het paard terecht komt, welke kansen het krijgt en of dat het gezond is. Maar zonder deze fokker, was het paard nooit geboren. Reden om eens uit te zoeken welke fokkers de meeste Grand Prix-paarden hebben gefokt de afgelopen 30 jaar.

 

Lees meer

Lichte Tour- en Grand Prix-dressuurpaarden van KWPN-hengsten

15 APRIL 2020

Het allerhoogste niveau, dat is waar het om draait in de fokkerij. Van alle veulens die worden geboren in een jaar, stoot slechts een klein deel door naar de absolute top. Karakter, instelling, gezondheid, een functioneel exterieur, omgevingsfactoren en het juiste pakket aan dressuurgenen maken dat een paard wel of niet het hoogst haalbare bereikt in de dressuursport. U als fokker maakt ieder jaar opnieuw een weloverwogen hengstenkeuze en u kunt alleen maar hopen dat het uitpakt zoals u voor ogen had.

 

Lees meer

Grand Prix geeft Grand Prix

8 APRIL 2020

Het allerhoogste niveau, dat is waar het om draait in de fokkerij. Van alle veulens die worden geboren in een jaar, stoot slechts een klein deel door naar de absolute top. Karakter, instelling, gezondheid, een functioneel exterieur, omgevingsfactoren en het juiste pakket aan springgenen maken dat een paard wel of niet het hoogst haalbare bereikt in de springsport. U als fokker maakt ieder jaar opnieuw een weloverwogen hengstenkeuze en u kunt alleen maar hopen dat het uitpakt zoals u voor ogen had. Van een springpaard komt een springpaard is een veel gehoorde uitspraak. Maar is dat ook zo? Wij zochten het uit.

Lees meer

Top 5 vaderdieren tuigpaard- en Gelderse veulens 2019

1 APRIL 2020

Just Wimphof en Poker de Mariposa TN gaan aan kop als vaderdieren bij de dressuur- en springveulens die vorig jaar zijn geboren. Welke hengsten het populairst zijn bij de tuigpaard- en Gelderse veulens die vorig jaar zijn geboren zochten wij deze week uit!

Lees meer

Top 5 vaderdieren springveulens 2019

25 maart 2020

Vorige week maakten wij bekend dat Just Wimphof de absolute hoofdleverancier is van de KWPN-dressuurveulens geboren in 2019. Deze week duiken we de KWPN Database in op zoek naar de hoofdleverancier van de springveulens, die vorig jaar zijn geboren.

Lees meer

Top 5 vaderdieren dressuurveulens 2019

18 MAART 2020

Links en rechts zijn de eerste veulens geboren, die nu al direct genieten van heerlijk lenteweer. Prachtig om ieder jaar weer dat jonge spul te zien en juist nú extra mooi. Net zoals ieder jaar zoeken wij uit welke hengsten de meeste veulens hebben voortgebracht het afgelopen voorjaar. In 2019 zijn er bijna 11.000 veulens geboren, waarvan bijna 4.700 dressuurveulens.

Lees meer

De nieuwe generatie Grand Prix-dressuurpaarden

4 MAART 2020

In 2011 zijn ruim 11.000 veulens bij het KWPN geregistreerd, waarvan meer dan 4.000 dressuurveulens. 116 dressuurpaarden uit de G-jaargang presteren op Lichte Tour-niveau of hoger. Hiervan is bijna 30% een merrie

Lees meer

Opkomende Grand Prix-springpaarden

26 FEBRUARI 2020

De jongste springpaarden die dit jaar de overstap gaan maken naar het hoogste niveau, de Grand Prix, komen uit de G-jaargang en worden dit jaar 9 jaar. Wij zijn benieuwd wie deze paarden zijn en welke opkomende Grand Prix-springpaarden we in de gaten moeten houden. Ook benieuwd? Lees dan het Woensdag Weetje van deze week!

Lees meer

Volop sport in moederlijnen aangewezen dressuurhengsten

19 FEBRUARI 2020

Over iets meer dan een maand mogen wij een mooie groep aangewezen hengsten verwelkomen op het KWPN-centrum voor het voorjaarsverrichtingsonderzoek. Via de KWPN Stallion Show zijn de hengsten aangewezen. Wij waren benieuwd naar de afkomst van deze aangewezen hengsten en doken de KWPN Database in. Vorige week kwamen de springhengsten aanbod, deze week de dressuurhengsten.

Lees meer

Sportprestaties moederlijnen aangewezen springhengsten

12 FEBRUARI 2020

Twee weken geleden was het de grote vraag, welke hengsten vallen positief op en mogen een uitnodiging voor het verrichtingsonderzoek in ontvangst nemen? Inmiddels is het bekend en hebben we een prachtige KWPN Stallion Show achter de rug. Wij waren benieuwd naar de afkomst van de aangewezen hengsten en doken de KWPN Database in. Deze week de springhengsten, volgende week volgen de dressuurhengsten. 

Lees meer

Hengsten van de tweede bezichtiging

22 JANUARI 2020

Het is weer bijna tijd voor hét evenement van het jaar: de KWPN Stallion Show! Alle dagen staan in het teken van de hengstenselectie; 193 hengsten zien we terug in de tweede bezichtiging.Welke vaderdieren zijn de topleveranciers van deze jonge hengsten en waar moeten de hengsten allemaal aan voldoen om deel te kunnen nemen? Wij zochten het uit voor het Woensdag Weetje van deze week. 

Lees meer

De beste IBOP-springmerries van 2019

15 JANUARI 2020

Tot in de laatste weken van 2019 werden er IBOP-testen georganiseerd en de eerste IBOP van dit jaar staat voor februari op de planning. Vorige week maakten wij de beste IBOP-dressuurmerries bekend, deze week halen we de beste IBOP-springmerries voor het voetlicht.

Lees meer

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot KWPN.tv
  • Gratis advertenties plaatsen op KWPN Horses for Sale
Word nu lid
€22,- per jaar

JongKWPN lidmaatschap

  • Ben jij tussen de 16 en 30 jaar?
  • Ben jij geïnteresseerd in fokkerij en sport? 

Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma. 

Word nu lid

Official Partners


Het KWPN maakt gebruik van cookies

Wij vragen uw akkoord voor het gebruik van cookies op onze website. Meer informatie is beschikbaar in ons cookiebeleid.

Cookiebeleid