Rijpaard


Tuigpaard

Gelders paard


Jong KWPNToepassen

Om te voorkomen dat het paard een bepaalde ziekte oploopt moet het regelmatig ingeënt of gevaccineerd worden. Ook voor een drachtige merrie is vaccineren belangrijk. Niet alleen voor de merrie maar ook voor het veulen.

Bij vaccineren of enten wordt er een stof ingespoten die op de ziekteverwekker lijkt, maar waarvan het paard niet ziek wordt. Het vaccin zorgt dat het immuunsysteem afweerstoffen aanmaakt die het paard beschermen. Komt het paard daarna in aanraking met de levende ziekteverwekker, dan herkent het immuunsysteem deze meteen en maakt het onschadelijk. MSD Animal Health heeft enkele tips voor u betreft het vaccineren van uw drachtige merrie.

Influenza en tetanus
Geef tijdens de dracht een herhalingsvaccinatie tegen influenza en tetanus. Het veulen profiteert hier optimaal van wanneer de merrie enkele weken voor de geboorte deze herhalingsvaccinatie krijgt. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de merrie voldoende antistoffen heeft in de biest zodat het veulen na de opname van de biest voldoende beschermd is tegen influenza en tetanus.

Rhinopneumonie
Paarden met rhinopneumonie kunnen zeer veel virus uitscheiden waardoor een infectie snel om zich heen kan grijpen. Vaccinatie tegen rhinopneumonie geeft, naast bescherming tegen luchtwegproblemen, een reductie van de virusuitscheiding waardoor de kans op een infectie van een koppelgenoot kleiner wordt. Rhinopneumonie kent drie verschijningsvormen: de verkoudheidsvorm, de abortus-vorm (besmettelijk verwerpen) en de neurologische vorm. Indien u ervoor kiest om tegen rhinopneumonie te vaccineren, vaccineert u de merrie drie keer, namelijk wanneer ze 5, 7, en 9 maanden drachtig is.

Droes
Droes is een zeer besmettelijke ziekte voor paarden. Het wordt veroorzaakt door een bacterie, die Streptococcus equi equi heet. Deze bacterie zorgt voor een infectie van de voorste luchtwegen waarbij abcessen van de lymfeknopen ontstaan. De mandibulaire lymfeknopen, die tussen de kaaktakken liggen en de retropharyngeale lymfeknopen, die boven de keel liggen worden het vaakst aangetast. Indien u ervoor kiest om tegen droes te vaccineren, dient de merrie in overleg met uw dierenarts elke 3 óf 6 maanden een herhalingsvaccinatie te krijgen (na de basisvaccinatie). Het gaat om een eventuele booster. Deze booster kan bijvoorbeeld op 1 en 7 maanden van de dracht vallen (of elke andere maand).

Vaccinatieschema drachtige merries
Aantal maanden drachtig Vaccinatie
5 maanden Rhinopneumonie
7 maanden Rhinopneumonie
9 maanden Rhinopneumonie
10 maanden Influenza en tetanus

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u weten hoe en wanneer u uw veulen moet vaccineren, klik dan hier.

Verwacht u binnenkort een veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer. Wilt u alvast genieten van de veulens van andere fokkers of uw eigen veulen(s) showen aan medefokkers? Word dan lid van de speciale Facebookgroep voor KWPN Veulens!

€ 59,50 per jaar

Lidmaatschap KWPN Database

  • Betrouwbaar, compleet & overzichtelijk
  • Predicaten, prestaties, moederlijnen en nakomelingen
  • Van KWPN-goedgekeurde en -erkende hengsten ook: verrichtingscijfers en -rapportages en fokregistraties
Abonneer nu
Nu € 59,75

Lidmaatschap KWPN

  • Iedere maand het KWPN Magazine - In de Strengen
  • Onbeperkt toegang tot de Database en KWPN.tv
  • Deelname aan alle activiteiten
  • Registreer uw fokproduct
  • Bied uw paard of veulen aan op KWPN Marktplaats
Word nu lid

Official Partners