Fokwaarden
Ieder jaar worden de fokwaarden van de KWPN-hengsten geactualiseerd en ook de in 2021 verzamelde informatie is weer gebundeld in de nieuwe fokwaarden. De overzichten van de belangrijkste fokwaarden van de dressuur-, spring-, tuigpaard- en Gelderse hengsten vindt u via de link hieronder. De fokwaarden voor dressuur- en springhengsten zullen begin juni 2022 gepubliceerd worden, evenals de dressuur- en springfokwaarden van de Gelderse hengsten.

KWPN Database
De uitgebreide fokwaarden per kenmerk per hengst vindt u op een paardpagina onder het kopje ‘genetisch profiel’. Ook kunt u bij de zoekfunctie kiezen voor de optie 'Fokwaarden' om hengsten te selecteren met specifieke fokwaarden.
De fokwaarden van merries zijn tevens inzichtelijk op de pagina van het betreffende paard, onder het kopje ‘genetisch profiel’. Voor alle paarden moet de betrouwbaarheid van de fokwaarde 30% of hoger zijn om voor publicatie in aanmerking te komen. Met het dekseizoen op komst is het bestuderen van de fokwaarden interessant en zeer bruikbaar bij het bepalen van uw hengstenkeuzes en fokkerijbeslissingen.
Naar KWPN DatabaseUitleg fokwaarden
Iedere prestatie van een paard kan worden gezien als een optelsom van aanleg (genetische aanleg van het paard) en omgevingsinvloeden (training, ruiter, management, voeding, etc.), ook wel genoemd het milieu. Voor de fokkerij gaat het om de aanleg, want alleen dat wordt doorgegeven aan de nakomelingen. Een fokwaarde is een schatting van die genetische aanleg. Het KWPN berekent fokwaarden voor sport-, bewegings-, exterieur- en gezondheidskenmerken. Meer informatie over de berekening en toepassing van de fokwaarden vindt u in onderstaand artikel.
De betekenis van fokwaarden